powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ένας υπολογιστής μολύνεται ανά 4,5 δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία παροχής λογισμικών για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα οι επιθέσεις που σχετίζονται με την κυκλοφορία επιβλαβούς λογισμικού παρουσίασαν αύξηση κατά 71% από το 2008 μέχρι το 2009!

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το 2009 είναι η χρονιά που ευθύνεται για το 51% των συνολικών επιθέσεων με ιούς, trojan και άλλα παρόμοια επιβλαβή για τον υπολογιστή λογισμικά που έχουν καταγραφεί στα χρονικά του Διαδικτύου.
Σχεδόν 2,9 εκατομμύρια malware κυκλοφορούσαν στο Ιντερνετ πέρυσι, κάτι που σύμφωνα με τη Symantec οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κυκλοφορία ειδικών προγραμμάτων-εργαλείων για την κατασκευή malware, που είτε κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο είτε διατίθενται επί πληρωμή.
Το πιο γνωστό «πακέτο εργαλείων προγραμματισμού», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κατασκευή επιβλαβούς λογισμικού, είναι το Zeus, το οποίο διατίθεται κανονικά προς πώληση έναντι 700 δολαρίων!
Κατά τη διάρκεια του 2009 κυκλοφόρησαν περίπου 90.000 παραλλαγές του Zeus, με αποτέλεσμα το Ιντερνετ να γεμίσει με μηνύματα spam, τα οποία προσπαθούσαν να δελεάσουν τους χρήστες ώστε να επισκεφθούν ιστοσελίδες παγιδευμένες με επιβλαβές λογισμικό, κατεβάζοντάς το εν αγνοία τους στον υπολογιστή τους.
Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους χάκερ να στήνουν ολόκληρα δίκτυα με υπολογιστές-ζόμπι (botnets), τα οποία ανατροφοδοτούν με spam, διευρύνοντας ολοένα τον αριθμό των ελεγχόμενων υπολογιστών και των στοιχείων που έχουν πρόσβαση.
Κάπως έτσι είχε στηθεί και το δίκτυο υπολογιστών που παρακολουθούσε και υπέκλεπτε πληροφορίες από υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονταν με το θέμα του Θιβέτ και από εταιρείες-κολοσσούς και το οποίο είχε εξαρθρωθεί πριν από μερικούς μήνες από Καναδούς ειδικούς, αλλά και οι επιθέσεις που δέχθηκε το σύστημα ασφαλείας της Google τον Απρίλιο το 2009, οι οποίες επέφεραν την πρόσφατη λήξη της συνεργασίας της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση.

Έγραψε: ο Χρήστος Στασινόπουλος

http://astrofegia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...