powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι βορειοανατολική πολιτεία των ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη μεγαλούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Αμερικής. Με πληθυσμό που σήμερα πλησιάζει τα 19 εκατομμύρια είναι η 3η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ. Πρωτεύουσα είναι το Όλμπανι και άλλες μεγάλες πόλεις το Μπάφαλο, Ρότσεστερ, και Συρακούσι.

Γεωγραφία
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Βόρεια και δυτικά συνορεύει με τον Καναδά. Στα σύνορα με τον Καναδά βρίσκονται δύο από τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, οι Ιρι και Οντάριο. Ανάμεσά τους ρέει ο ποταμός Νιαγάρα και σχηματίζονται οι διάσημοι καταρράκτες του. Ανατολικά συνορεύει με τρεις πολιτείες της Νέας Αγγλίας, τις Βερμόντ, Μασαχουσέτη και Κονέκτικατ. Νότια με τον Ατλαντικό Ωκεανό και τις πολιτείες Νιου Τζέρσεϊ και Πενσιλβάνια. Η πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού, εκεί που εκβάλει ο ποταμός Χάντσον και τμήμα της βρίσκεται πάνω σε τρία νησία, το Λογκ Άιλαντ, το Στέιτεν Άιλαντ και το Μανχάταν.
Ιστορία
Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή ζούσαν οι ιθαγενείς Ιροκουά. Τον 17ο αιώνα Ολλανδοί άποικοι δημιούργησαν την αποικία των Νέων Κάτω Χωρών και εγκατέστησαν αρκετά σημεία εμπορίου με τους ιθαγενείς. Ένα απ' αυτά τα σημεία ήταν το Νέο Άμστερνταμ στο νησί Μανχάταν. Στη συνέχεια οι Άγγλοι κέρδισαν την κυριαρχία της περιοχής και την ονόμασαν Επαρχία της Νέας Υόρκης. Το όνομα προήλθε από τη μετονομασία του Νέου Άμστερνταμ σε πόλη της Νέας Υόρκης, προς τιμή του Δούκα της Υόρκης Ιάκωβου Β' της Αγγλίας. Η Νέα Υόρκη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τους Άγγλους το 1776. Η πρώτη πρωτεύουσα ήταν το Κίνγκστον. Στις 26 Ιουλίου 1788 έγινε η 11η από τις 13 ιδρυτικές πολιτείες των ΗΠΑ που επικύρωσε το Σύνταγμα. Το 1797 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Όλμπανι. Το 1825 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καναλιού Ίρι, το οποίο συνδέει τον ποταμό Χάντσον με τη λίμνη Ίρι. Το έργο διευκόλυνε την πρόσβαση από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην ενδοχώρα και έδωσε μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο εσωτερικό της πολιτείας.
Οικονομία
Το ακαθάριστο οικονομικό προϊόν της πολιτείας πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και είναι το τρίτο στις ΗΠΑ μετά την Καλιφόρνια και το Τέξας.[2] Αιχμή του δόρατος είναι η πόλη της Νέας Υόρκης που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της χώρας για τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και για τον τομέα των εκδόσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εκεί βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα χρηματιστήρια αξιών διεθνώς (NYSE και NASDAQ).
Η πολιτεία έχει σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Περίπου το ένα τέταρτο της έκτασής της καταλαμβάνεται από αγροκτήματα που το 2001 παρήγαγαν προϊόντα αξίας 3,4 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, μήλα, κεράσια και διάφορα λαχανικά. Είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερη δυναμική έχει και ο τομέας του τουρισμού. Η πολη της Νέας Υόρκης και η πολιτεία στο σύνολό της είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των ΗΠΑ.
Πανεπιστήμια
Η Νέα Υόρκη έχει πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία όλου του κόσμου. Κάποια από τα πιο φημισμένα είναι το Κολούμπια και το Κορνέλ (Cornell University), και τα δύο μέλη της Άιβι Λιγκ, το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) και το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ (University of Rochester).
WIKIPEDIA
Γιατί η Νέα Υόρκη ονομάζεται Μεγάλο Μήλο;

Την έκφραση "The Big Apple" (Μεγάλο Μήλο) άκουσε για πρώτη φορά ο Τζον Φιτζέραλντ, συντάκτης της στήλης των ιπποδρομιών στη New York Morning Telegraph, από δύο Αφροαμερικανούς σταβλίτες της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι αποκαλούσαν έτσι τον ιππόδρομο της Νέας Υόρκης. Ήταν Ιανουάριος του 1920.

Η έκφραση άρεσε τόσο πολύ στον Φιτζέραλντ ώστε τη χρησιμοποιούσε στην εφημερίδα του κάθε φορά που αναφερόταν στον ιππόδρομο. Μάλιστα στο άρθρο του για τους ιππικούς αγώνες έδωσε τον τίτλο "Γύρω από το Μεγάλο Μήλο".
Το 1930 ένα νέγρικο συγκρότημα τζαζ άρχισε να αποκαλεί "The Big Apple" το Χάρλεμ και γενικότερα την πόλη της Νέας Υόρκης, γιατί ήταν η παγκόσμια πρωτεύουσα της τζαζ.
Το 1971 ο Τσαρλς Γκίλετ, πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού Τουρισμού, χρησιμοποίησε αυτό το όνομα στην εκστρατεία για τη διαφήμιση της μεγαλούπολης. Όμως οι γνώμες σχετικά με την προέλευση της έκφρασης διίστανται.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έκφραση διαδεδομένη στον κόσμο της τζαζ, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κάποιο χορό. Πρόσφατα η πατρότητά της αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στον Τζον Φιτζέραλντ.
Στις 12 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Τζουλιάνι θυμήθηκε την παλιά αυτή έκφραση και αποκάλεσε "Γωνιά του Μεγάλου Μήλου" τη νοτιοδυτική γωνία μεταξύ της 54ης δυτικής οδού και Μπρόντγουεϊ, όπου κατοικούσε από το 1934 έως το 1963.
http://www.focusmag.gr/
 
Νέα Υόρκη, για κάποιους απλά η πόλη που ζουν και εργάζονται, για άλλους πάλι όνειρο ζωής να βρεθούν κάποτε σ’αυτή… Μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που ζει έντονα όλους τους μήνες του χρόνου.

Εγώ είχα την τύχη να είμαι από εκείνους που ονειρεύονταν να την επισκεφθούν και για καλή μου τύχη είχα την ευκαιρία να το ξανακάνω αρκετές φορές μέχρι σήμερα.
Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποια εποχή να ταξιδέψω στη Νέα Υόρκη, τότε χωρίς αμφιβολία θα ήταν εκείνη των Χριστουγέννων. Όταν η πόλη ντύνεται στα γιορτινά της και αλλάζει φυσιογνωμία. Παντού φωτεινά λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, Άγιοι Βασίληδες. Οι βιτρίνες, των ούτως άλλως λαμπερών καταστημάτων, στην καλύτερη στιγμή τους. Όλα προσεγμένα όπως μόνο οι πολύ πρόσχαροι Νεουρκέζοι θα μπορούσαν να είχαν στολίσει.
Το Central park, που είναι ο πνεύμονας οξυγόνου της πόλης με περίπου 4 χλμ μήκος και 800 μέτρα πλάτος, να συμβαδίζει στους ρυθμούς των γιορτών, με πόλο έλξης την πίστα πάγου για πατινάζ και με τους επίδοξους πατινέρ να σκίζουν το πάγο με τα χιονοπέδιλά τους υπό τους χριστουγεννιάτικους ήχους του d.j.
Στο Subway, όπως αποκαλούν οι Αμερικανοί το μετρό τους, θα βρει κανείς σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας του, μουσικούς του δρόμου να παίζουν κάθε είδους μουσική, πάντα στους ίδιους γιορτινούς σκοπούς, με κομβικό σημείο τον κεντρικό σταθμό του Grand Central Terminal. Μια όαση για τους βιαστικούς επιβάτες του που σιγοψιθυρίσουν τους σκοπούς ή ακόμα αφήνονται σε μια υποψία χορού. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το Subway σε καθημερινή βάση και υπολογίζεται ότι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα. Το μετρό και η αστική συγκοινωνία με λεωφορεία είναι και πιο αξιόπιστοι τρόποι για να κινηθεί κάποιος στη πόλη. Το αυτοκίνητο είναι ασύμφορο και λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου αλλά και της εξαιρετικά ακριβής στάθμευσης.
Ενώ οι Νεουρκέζοι τρέχουν στις δουλειές τους, ο τυχερός τουρίστας έχει την ευκαιρία να παρατηρεί και να απολαμβάνει το κάθε τι και – πιστέψτε με – δεν λίγα αυτά που κάποιος μπορεί να δει στο Μανχάταν, την καρδιά της Νέας Υόρκης.
Χαμένος στις χιλιάδες παραστάσεις, όμως όχι χαμένος στην πόλη αφού η λογική της ρυμοτομίας είναι απλή· αριθμημένες κάθετες λεωφόροι χωρίζουν επίσης αριθμημένες οριζόντιες οδούς. Η πλατεία των Times Square δεσπόζει στο Midtown και νομίζω ότι κερδίζει οποιονδήποτε. Εντυπωσιακές μαρκίζες θεάτρων, μαγαζιών & διαφημίσεων συνθέτουν το σκηνικό. Ουσιαστικά πρόκειται για το Broadway και την 7η λεωφόρο με τα πολλά θέατρα και μαγαζιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεί κάποιος μια μουσική ή θεατρική παράσταση που δεν θα καλύπτει τα γούστα του. Τον Δεκέμβριο που πέρασε η Liza Minelli μάγεψε πλήθως κόσμου με τις μουσικές τις παραστάσεις, ενώ ο μεγάλος μουσικός Les Paul, εφευρέτης της ηλεκτρικής κιθάρας, παρά τα 92 του, μια χαρά παραστάσεις δίνει στο Iridium club. Οι πιο συζητημένες θεατρικές υπερπαραγωγές στη διάθεση του κοινού, “MAMMA MIA !“, “CHICAGO“, “WEST SIDE STORY“, “LION KING”, όπως και τη νεα παράσταση που ανέβηκε πριν από ένα χρόνο περίπου ,εκείνη του “SHREK”. Για όπερα ούτε συζήτηση. Υπάρχει το επιβλητικό Lincoln Center Theater με το Metropolitan Opera και τις μοναδικές παραστάσεις.
Και όταν βραδιάζει… Nightlife ! Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαράκια (τα περισσότερα με ζωντανή μουσική) στη πιο “IN” περιοχή της Νέας Υόρκης, το SOHO και το Greenwich Village και όχι μόνο. Μια ωραία πρόταση είναι το μπαρ Rainbow room με μοναδική θέα, στο Rockefeller Centre ή το μπαρ του ξενοδοχείου HUDSON στη 59η οδό το οποίο από κάποιο σημείο και μετά μετατρέπεται σε χορευτικό club.
Οι fans της τέχνης νομίζω ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα στο που να πάνε… για την ακρίβεια που να πρωτοπάνε! Η νεά Υόρκη είναι γεμάτη από μουσεία και gallery. Το Μητροπολιτικό μουσείο τεχνών ή αλλιώς “MET“, Το Μουσείο τέχνης Guggenheim (όλο και κάποια έκθεση θα πετύχετε), το Μουσείο μοντέρνας τέχνης “MoMA“, το Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madam Tussauds της Νέας Υόρκης, είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις.
Επειδή τα μέρη που πρέπει κάποιος να δεί είναι πάρα πολλά, θα πρότεινα μία διαδρομή με τα τουριστικά διώροφα λεωφορεία (υπάρχουν πολλές εταιρείες που οργανώνουν τέτοιες διαδρομές). Έτσι θα σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε επίσης τους ουρανοξύστες Empire State building & Chrysler building, τη γέφυρα του Brooklyn, το κτήριο του ΟΗΕ, την China town & την Little Italy (τις συνοικίες των μεταναστών Κινέζων & Ιταλών), την περίφημη (και πολύ επίκαιρη τελευταία) Wall Street και το λιμάνι.
Αφιερώστε ένα περίπατο το Battery park από πού φεύγουν και μικρά πλοιάρια για το νησάκι που βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας και το Ellis island το νησί που αποτελούσε την είσοδο των μεταναστών στην Αμερική και τώρα πλέον είναι μουσείο. Τέλος μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο πιο σύγχρονο κομμάτι ιστορίας της πόλης, το Ground zero, το σημείο όπου υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι. Όλα αυτά βρίσκονται στην ίδια περιοχή, νότια του Μανχάταν.
Αν είστε τύπος που σας αρέσουν οι αθλητικοί αγώνες, τότε με τίποτα δεν θα πρέπει να χάσετε κάποιο αγώνα NBA των New York Nicks στο Madison Square Garden, αν είστε fan του baseball ή του Αμερικάνικου Football τότε σίγουρα θα πρέπει να δείτε αγώνες baseball New York Yankees ή των Mets (κατά τη θερινή περίοδο) ή Football των New York Jets.
Τέλος, θα πάτε Νέα Υόρκη και δεν θα ψωνίσετε? Αδύνατον! Μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων όπως τα Bloomingdales, Century 21 και Macy’s με πολλές ακαταμάχητες προσφορές. Επώνυμες αντιπροσωπείες γνωστών οίκων μόδας θα βρείτε στην 5η Λεωφόρο και γύρω από αυτή. Δεν ξέρω βέβαια αν στη 5η Λεωφόρο θα βρείτε κάτι που να «αντέχει» το πορτοφόλι σας αλλά σίγουρα θα χορτάσει το μάτι σας!
Πως θα πάτε? Απ’ ευθείας πτήσεις πετάνε καθημερινά από Αθήνα. Η Ελληνική αεροπορική εταιρεία Olympic Air πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη της Αμερικάνικης Delta Airlines. Υπάρχει πάντα και η επιλογή πτήσης μέσω κάποιου Ευρωπαικού Αεροδρομίου για καλύτερη τιμή. Ρωτήστε τον τουριστικό σας πράκτορα για λεπτομέρειες. Ένα από τα γραφεία που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους ταξίδια είναι το Airquest Travel Services.

Σας έπεισα? Καλό σας Ταξίδι…

http://www.taxidiotis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...