Green Jobs: Είναι λύση το πρασίνισμα της απασχόλησης;
Θεόδωρος Κουτρούκης
Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής των Ανθρώπινων Πόρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εν μέσω της σαρωτικής ανόδου των ποσοστών ανεργίας -λόγω της ύφεσης- στην Ευρώπη και τη χώρα μας, έχει προταθεί πολλές φορές η αναζήτηση κοιτασμάτων απασχόλησης στον «πράσινο τομέα» δηλ. σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σεβασμό του περιβάλλοντος.
Οι επιδράσεις της βιώσιμης ανάπτυξης στην απασχόληση μπορεί να είναι αξιοσημείωτες: σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ο αριθμός των πράσινων θέσεων εργασίας θα αυξάνεται στο μέλλον, καθώς θα επιτείνεται η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα και μεγαλύτερης αειφορίας.
Το «πρασίνισμα της οικονομίας» θα επηρεάσει την απασχόληση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους νέους παραγωγικούς τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και τη μετεξέλιξη ορισμένων επαγγελμάτων καθώς θα αποκτούν ολοένα πιο οικολογικό χαρακτήρα οι δεξιότητες, οι μέθοδοι, και τα επαγγελματικά περιγράμματα.
Τα κοιτάσματα της πράσινης απασχόλησης μπορεί να περιλαμβάνούν θέσεις εργασίας που βοηθούν στην προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλοτητας, τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, υλικών και νερού, την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, την ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων και τη μείωση της ρύπανσης.
Οι πράσινες θέσεις εργασίας συνιστούν ευκαιρίες για διευθυντικά στελέχη επιστήμονες, και τεχνικούς, ενώ μεγάλο όφελος θα έχουν και οι νέοι, οι γυναίκες, οι γεωργοί, ο πληθυσμός της υπαίθρου, οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα όπως λ.χ. οι ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων, οι μηχανικοί περιβάλλοντος, οι βιοκαλλιεργητές καθώς και οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση, την επεξεργασίας αποβλήτων, τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, τον έλεγχο και προστασία των υδάτων κ.α.
Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι τα πράσινα επαγγέλματα δε συνιστούν αυτομάτως αξιοπρεπή εργασία. Πολλά από αυτά τα επαγγέλματα είναι «βρώμικα», επικίνδυνα και δύσκολα. Η απασχόληση στις παραγωγικές μονάδες της ανακύκλωσης/διαχείρισης απορριμμάτων, την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα ή την κατασκευαστική βιομηχανία είναι συνήθως προσωρινή και χαμηλά αμειβόμενη. Τα πράσινα επαγγέλματα θα αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην απασχόληση, μόνο αν διαπνέονται από τη φιλοσοφία της αξιοπρεπούς εργασίας.
Συγκεφαλαιώνοντας, οι πράσινες θέσεις εργασίας συνιστούν το «σήμα κατατεθέν» μια αειφόρου οικονομίας και δικαιότερης κοινωνίας που θα σέβεται το περιβάλλονΗ ψήφος εμπιστοσύνης ως ομαδική ψυχοθεραπεία
05/11/2011

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Σοφία Βούλτεψη
Παρ’ όλα αυτά, επί δύο ολόκληρες ημέρες, μια ταπεινωμένη και άφραγκη χώρα παρακολουθούσε αυτούς οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι της, να παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για τον λαό, ενώ στην πραγματικότητα απλώς είχαν ριχτεί σε άλλη μια κούρσα διαδοχής.
Αποκαλύφθηκε δε πως και στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, 3 Νοεμβρίου, αυτόν τον καημό είχαν: Με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει ο κ. Παπανδρέου και πώς θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι κάτι που δεν θα το μαθαίναμε ποτέ αν ο Παπανδρέου δεν αποφάσιζε – αν και τα είχαν συμφωνήσει στο υπουργικό – να «ξεχάσει» να αναφερθεί στο θέμα, λίγο μετά, κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Με πρόσχημα την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χρησιμοποιήθηκαν ο ιερός (λέμε τώρα, μετά από όσα έχουν συμβεί) χώρος του κοινοβουλίου και η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ως μοχλός πίεσης για να αλλάξει αρχηγό ένα κόμμα!
Γι’ αυτές ακριβώς τις εσωκομματικές ανάγκες είχαμε και… βαφτίσια! Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ονομάστηκε (από τη… νονά Βάσω Παπανδρέου) σε ψήφο εντολής για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Όπως είπε, «η αποψινή ψηφοφορία δεν έχει τον χαρακτήρα που κάποιοι θέλησαν να της δώσουν την περασμένη εβδομάδα» - και επομένως,… κακώς ακολουθήθηκαν όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το πράσινο φως είχε φροντίσει να ανάψει ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος, ως συνταγματολόγος, μας εξήγησε για ποιο λόγο δεν μπορεί να συμβεί αυτό (επειδή, όπως μας είπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις ή ακυρωτικές αιρέσεις).
Και επομένως, όπως επίσης είπε, απλώς μας έκανε γνωστό το πολιτικό του σκεπτικό!
Τι εννοούσε; Για ποιο λόγο η πτωχευμένη – με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στην οποία μετείχε συνεχώς και αδιαλείπτως – χώρα έπρεπε να πληροφορηθεί το πολιτικό του σκεπτικό;
Ποιον ενδιαφέρει το πολιτικό του σκεπτικό; Τους χειμαζόμενους Έλληνες; Τους άνεργους; Τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που είδαν τα εισοδήματά τους να πετσοκόβονται;
Όχι, βέβαια. Το «σκεπτικό» γνωστοποιήθηκε ενόψει της κούρσας διαδοχής. Το οποίο «σκεπτικό» υπήρχε και προηγουμένως, κατά την μοιραία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 31ης Οκτωβρίου, όταν όλοι (και ο κ. Λοβέρδος παρά τις αντιρρήσεις που είπε ότι εξέφρασε)- αντί να κλειδώσουν τον κ. Παπανδρέου μέσα στο δωμάτιο και να μην του επιτρέψουν την έξοδο αν προηγουμένως δεν άλλαζε γνώμη - τον άφησαν ελεύθερο να πάει στις Κάννες και να εκτοξεύσει τις ρουκέτες περί δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, μετά από εκείνο το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μόσιαλος (πού βρίσκεται αλήθεια αυτή η λαλίστατη ψυχή δυο μέρες τώρα;) εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία μας διαβεβαίωνε πως η στήριξη στον πρωθυπουργό από το υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνη!
Και όταν λέμε «ομόφωνη», εννοούμε ομόφωνη. Υποθέτω δηλαδή, γιατί στο φρενοκομείο οι κανόνες είναι διαφορετικοί.
Από χθες, καταβάλλεται προσπάθεια όλα αυτά να ξεχαστούν. Όλοι όσοι προσέφεραν ομόφωνη στήριξη, λένε τώρα πως διαφωνούσαν, αλλά… (προσθέτω) μη μπορώντας προφανώς να αντιδράσουν σε μια ψυχαναγκαστική κατάσταση, έλαβαν μέρος σ’ αυτήν, όπως οι ευφυείς – λέμε τώρα – άνθρωποι που, για να επιβιώσουν σε έναν κόσμο ηλιθίων υποδύονται και οι ίδιοι τους ηλίθιους.
Από χθες, η χώρα ολόκληρη παρακολουθεί άναυδη κάτι το απροσδιόριστο – που στην πραγματικότητα είναι μια ακόμη μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν μπορούσε να το φανταστεί η ελληνική κοινή γνώμη. Δεν μπορούσε να φανταστεί τόση ιδιοτέλεια. Τόση αδιαφορία για την πατρίδα. Τόσο μεγάλη προσήλωση στο προσωπικό και στο κομματικό συμφέρον.
Επί δύο μέρες προσπαθούσαν να πείσουν τον Παπανδρέου να φύγει, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για να του χρυσώσουν το χάπι και κάνοντας συγχρόνως κινήσεις για να βρεθεί (ο κάθε δελφίνος και η κάθε δελφίνα) σε καλύτερο σημείο εκκίνησης.
Κατέληξαν στη «λύση» να μετατρέψουν (από μόνοι τους και χωρίς αυτό να προβλέπεται από το Σύνταγμα) την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης σε… άλλη κυβέρνηση.
Δηλαδή οι (λέμε τώρα) θεματοφύλακες των νόμων και του Συντάγματος προχώρησαν ανενδοίαστα – και χωρίς καμιά αντίδραση από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής- σε ωμή παραβίαση του θεμελιώδους καταστατικού χάρτη της χώρας, για να μην στενοχωρήσουν τον αρχηγό τους και για να βρουν χωρίς μεγάλους κραδασμούς άλλον αρχηγό.
Στην πραγματικότητα, μετέτρεψαν την ψήφο εμπιστοσύνης σε… ομαδική ψυχοθεραπεία
Ερωτήματα για τη νέα δανειακή σύμβαση
Ακούσαμε με προσοχή τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να μας λένε πόσα χρήματα θα πάρουμε, πόσα πολλά και ωραία δισεκατομμύρια θα δοθούν στη χώρα μας και εμείς οι «αχάριστοι» το σκεφτόμαστε. Λες και ήρθε ο Αι Βασίλης και μας μοιράζει χρήματα. Ότι το 2020 θα είμαστε ξανά στις αγορές (αρχικά είχαν πει το 2012 με το μνημόνιο 1). Ότι θα ξαναγυρίσει το χρέος στα επίπεδά του 2009.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει όμως να υπογράψουμε μια νέα δανειακή σύμβαση, την οποία δεν έχουμε δει, δεν έχει δημοσιοποιηθεί (παρά ένα σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των Βρυξελλών) και φυσικά δεν έχουμε δει καμία μελέτη σκοπιμότητας που να τεκμηριώνει την αποδοχή της συμφωνίας και τους κινδύνους της, καθώς και τι εναλλακτικές λύσεις ενδεχομένως έχουμε. Δεν μας λένε τι δεσμεύσεις θα έχει υπογράψει η χώρα για όλα αυτά τα νέα δάνεια;
Μάλιστα αρχικά μας ζητήθηκε να πάμε σε δημοψήφισμα χωρίς όμως να έχουμε επαρκή στοιχεία για το τι έπρεπε να μελετήσουμε. Τίθενται λοιπόν συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Τι συνολικά νέα μέτρα θα πάρουν οι επόμενες κυβερνήσεις και με τι κυρώσεις σε περίπτωση αποτυχίας;
- Πόση αποτιμάται η δημόσια περιουσία σήμερα, πόση θα είναι το 2012, σε ποια χέρια θα βρίσκεται, πού θα πηγαίνουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση της και ποιο μέρος από αυτά θα πηγαίνει στο εγχώριο ΑΕΠ;
- Η χώρα μας ενδέχεται να βιώσει περαιτέρω αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της ευρύτερης ύφεσης ή λανθασμένης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) ή κρίσης στο ευρώ λόγω αστοχιών σε άλλα κράτη της ένωσης. Το κόστος θα το πληρώσει και πάλι ο Ελληνικός Λαός;
- Τις κρίσιμες και τελικές αποφάσεις θα τις λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση ή η τρόικα;
- Τι έσοδα θα έχει το Ελληνικό κράτος από τις εταιρίες που θα αποκρατικοποιηθούν (ποιες θα είναι αυτές;) και τι αποτίμηση θα έχουν αυτές οι εταιρίες σήμερα και στο μέλλον;
- Τι μέσο και κατώτερο μισθό θα έχει ο Έλληνας σε δέκα χρόνια και ποιο είναι το βιοτικό επίπεδο στόχος;
- Τι καταθέσεις έχουν σήμερα στις τράπεζες οι Έλληνες πολίτες και τι προβλέπεται να έχουν σε δέκα χρόνια;
- Τι κατεύθυνση θα πάρει η χώρα μας και που θα πάνε αναλυτικά τα χρήματα των δανείων;
- Ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ και τι είναι εκείνο που θα αλλάξει για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία της ύφεσης;
- Τι δαπάνες θα πάνε υπέρ του στρατεύματος και αν στη διαπραγμάτευση μπήκε θέμα χρηματοδότησης της άμυνας μας από την Ε.Ε. που είναι και για δικιά της άμυνα; Ποιος θα αποφασίζει για τα μείζονα θέματα της εθνικής μας άμυνας;
- Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας και ιδία συμφέροντα θα μας επιτρέψει-προστατεύσει ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο που βρίσκεται στις ΑΟΖ μας οι οποίες πρέπει να ανακηρυχθούν;
- Σε περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ μια σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο και όχι να κινδυνολογεί. Υπάρχει τέτοιο σχέδιο; Ποιο είναι αυτό; Τι προβλέπει; Τι ευθύνες υπάρχουν σε περίπτωση που δεν υπάρχει;
- Τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ευρωζώνη διαλυθεί όχι λόγω Ελλάδος άλλα λόγω αγορών, λόγω επιλογών της, ή λόγω πιθανής αποχώρησης της Γερμανίας; Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ολέθριες για όσους έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ενώ εξαιρετικά ευνοϊκές για αυτούς που θα ναι εκτός. Κινδυνεύει η Ελλάδα να πληρώσει διπλά την κρίση αρχικά μένοντας στο ευρώ και στη συνέχεια πληρώνοντας τη διάλυση της ευρωζώνης;
Το γεγονός πώς όλα τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα συνιστούν απόδειξη του ελλείμματος Δημοκρατίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. Ποιον εξυπηρετεί που ο πολίτης από τον οποίον ζητούνται θυσίες παραμένει ανενημέρωτος; Μήπως τελικά η Ε.Ε έχει εκτροχιαστεί από τους αρχικούς της στόχους και έχει μεταμορφωθεί σε ένα κεντρικά σχεδιασμένα γραφειοκρατικό μηχανισμό στον οποίο ο πολίτης δεν έχει καμία πρόσβαση;
Ας μην ξεχνάμε πώς η οικονομική πολιτική της Ε.Ε για κάθε χώρα μέλος, προδιαγράφεται στις Βρυξέλλες και είναι γνωστό πώς η Ελλάδα με την προσχώρηση της δέχτηκε την αποβιομηχάνιση της και δεσμεύτηκε να περιοριστεί μόνο στη ανάπτυξη του τουρισμού, γεγονός που αποσιωπάται επιμελώς και αντ’ αυτού πλασάρεται σαν αιτιολόγηση της χρεοκοπίας μας ότι «τα λεφτά τα έφαγαν» οι «κακοί δημόσιοι υπάλληλοι», οι «κακοί αγρότες», έστω και οι «κακοί πολιτικοί» κλπ.
Τα ερωτήματα είναι σύνθετα, πολλά και δύσκολο να απαντηθούν. Ως στελέχη επιχειρήσεων γνωρίζουμε ότι για να παρθεί μια απόφαση ή να εγκριθεί ένα σοβαρό επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να υπάρχει σαφές business plan. Να έχουν αναλυθεί τα υπέρ και κατά και ψύχραιμα να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Παρακολουθούμε μια παρωδία, όπου δεν συζητούνται καθόλου οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφασίσουμε υπέρ ή κατά και αναλώνεται η δημόσια συζήτηση στην παραπολιτική.
Είμαστε σταθερά υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης. Μια Ευρώπη που να σέβεται την πολιτιστική ταυτότητα και τη διαφορετικότητα των λαών και των Εθνών, που θα σέβεται τους πολίτες της και τις Δημοκρατικές αρχές της. Αυτό άλλωστε ήταν το αρχικό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης .
Ως σκεπτόμενοι πολίτες περιμένουμε τις απαντήσεις.
Καραγιάννης Πασχάλης – Τραπεζικός
Πανώριας Γιώργος – Οικονομολόγος
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)