powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Μυστικά του χαλιού


Καθώς τα χρόνια περνάνε η αξία των χειροποίητων χαλιών μεγαλώνει, χρειάζονται όμως φροντίδα για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και να κρατήσουν ζωντανά τα χρώματά τους, ειδικά αυτά που είναι βαμμένα με φυτικές βαφές. Η σκόνη και οι ακαθαρσίες που μεταφέρουμε από τον δρόμο μέσα στο σπίτι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους. Δεν είναι τυχαίο που οι ανατολίτες αφήνουν τα παπούτσια τους στην είσοδο. Καλό είναι, λοιπόν, να περπατάτε ξυπόλητοι, με κάλτσες ή ελαφρές υφασμάτινες παντόφλες πάνω στα χαλιά σας. Τα χαλιά χρειάζονται επίσης αέρα και φως για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και εφόσον τα καθαρίζεται συστηματικά δεν χρειάζεται να τα μαζεύετε το καλοκαίρι. Το μαλλί είναι μονωτικό υλικό γι’αυτό και σε ζεστές χώρες όπως είναι οι Ινδίες και το Αφγανιστάν, εκτός από το δάπεδο, έχουν χαλιά κρεμασμένα γύρω γύρω στους τοίχους, που κατεβάζουν τη θερμοκρασία 5-6 βαθμούς το καλοκαίρι και την ανεβάζουν αντίστοιχα τον χειμώνα.
Τίναγμα
Το τίναγμα και το χτύπημα είναι ο παραδοσιακός τρόπος για το καθάρισμα των χαλιών και εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος. Απλώστε ψηλά το χαλί και χτυπήστε το αρκετές φορές για να αεριστεί καλά και να φύγουν ακόμη και οι πιο λεπτοί κόκκοι σκόνης που κρύβονται ανάμεσα στα νήματα. Μην αφήνετε, όμως, τα χαλιά σας έξω αν έχει υγρασία ή δυνατό ήλιο γιατί και τα δυο είναι βλαβερά.
Σκούπισμα
Μη χρησιμοποιείτε σκληρές βούρτσες που μπορεί να φθείρουν το πέλος του χαλιού. Ένα ελαφρό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα από μέρα σε μέρα, πάντοτε προς την φορά του πέλους, καθαρίζει την επιφάνεια και διατηρεί σε καλή κατάσταση τα χαλιά. Επιμείνετε στα σκοτεινά σημεία κάτω από έπιπλα γιατί αυτά ακριβώς προτιμούν και οι σκόροι ή άλλα έντομα για να αφήσουν τα αυγά τους ανάμεσα στα νήματα των χαλιών. Καθαρίστε προσεκτικά τα κρόσσια για να μην μπερδευτούν και κοπούν από τον μηχανισμό της σκούπας. Φροντίστε επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα να σκουπίζεται το χαλί και από την ανάποδη πλευρά του.
Περιστροφή
Στην περίπτωση που έχετε στρωμένα τα χαλιά όλες τις εποχές του χρόνου πρέπει να περιστρέφετε τα χαλιά και να τους αλλάζετε θέση τουλάχιστον μία φόρα τον χρόνο και πιο συχνά ακόμη αν πατιούνται πολύ. Όταν τα περιστρέφετε συχνά δεν πατικώνονται από τα έπιπλα πάντα τα ίδια σημεία και δεν κινδυνεύει να αλλοιωθεί το χρώμα τους από τον ήλιο που μπορεί να πέφτει σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο. Τις πολύ φωτεινές ημέρες κλείνετε τις κουρτίνες για να προστατέψετε τα χαλιά σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες που ξεβάφουν τα χρώματα.

Πλύσιμο
Τα χαλιά πλένονται αποκλειστικά και μόνο στο χέρι. Μη δοκιμάσετε λοιπόν κανέναν άλλο τρόπο για να τα καθίσετε γιατί απλά θα καταστραφούν. Εμπιστευθείτε τα μόνο σε υπεύθυνες εταιρείες καθαρισμού και φύλαξης χαλιών και υπολογίστε ότι χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο κάθε 3-5 χρόνια που τα φρεσκάρει και τα ανανεώνει. Τα μικρά χαλιά, πάντως, είναι πολύ εύκολο να τα πλύνετε στο σπίτι.
Καθαρίστε καλά και τις δυο πλευρές τους με την ηλεκτρική σκούπα.
Ετοιμάστε μια ελαφριά σαπουνάδα με κρύο νερό και ένα απαλό υγρό σαπούνι (μη χρησιμοποιείτε δυνατά απορρυπαντικά με αμμωνία) και δοκιμάστε πρώτα σε μια γωνία του χαλιού μήπως ξεβάφουν τα χρώματα. Προσθέστε λίγο λευκό ξίδι στη σαπουνάδα που ζωντανεύει τα χρώματα διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τις ισορροπίες λανολίνης και κερατίνης στη σύσταση του μαλλιού.
Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα με μακριές τρίχες ή ένα σφιχτό σφουγγάρι και σαπουνίστε το χαλί με απαλές κινήσεις ακολουθώντας την κατεύθυνση του πέλους, χωρίς να το τα τρίβετε. Πλύνετε με το ίδιο διάλυμα και τα κρόσσια και μην τα βουτάτε σε χλωρίνη γιατί τα καταστρέφει.
Ξεπλύνετε το καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό και κρεμάστε το να στραγγίσει καλά.
Απλώστε το χαλί να στεγνώσει πάνω σε καθαρό πάτωμα, ισιώστε το αν χρειάζεται και δώστε το σωστό του σχήμα. Γυρίστε το από την ανάποδη και αφήστε το να στεγνώσει τελείως.
Αν το πέλος του είναι σκληρό, περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα.
Πρώτες Βοήθειες
Προσπαθήστε να καθαρίζετε τους λεκέδες μόλις γίνουν για να προλάβετε τις μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένα υγρό στα χρώματα και τις ίνες του χαλιού εφόσον αυτό απορροφήσει. Χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι ή ένα παλιό μαχαίρι που δεν κόβει για να απομακρύνεται το υγρό που περισσεύει ή κάτι που έχει ξεραθεί αντίστοιχα. Αρχικά πιέστε αμέσως πάνω στον λεκέ ένα κομμάτι λευκό απορροφητικό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας στην συνέχεια διαλύστε τον υπολειπόμενο λεκέ με λίγο νερό και ταμπονάρεται την περιοχή. Μην τρίψετε τον λεκέ γιατί θα απλωθεί. Αν έχει περάσει μέχρι την πίσω πλευρά του χαλιού ή έχει ξεραθεί, δοκιμάστε να το καθαρίσετε, ανάλογα με το είδος, με ένα από τα παρακάτω διαλύματα ή με ένα προϊόν για στεγνό καθάρισμα όπως είναι το Dab-it-off. Πριν χρησιμοποιήστε κάποιο διάλυμα δοκιμάστε το σε μια άκρη του χαλιού και ελέγξτε τη σταθερότητα των χρωμάτων πριν βρέξετε το χαλί. Τρίψτε στη συνέχεια τον λεκέ απαλά δουλεύοντας από την περιφέρεια προς το κέντρο. Στεγνώστε την περιοχή με το πιστολάκι των μαλλιών, βουρτσίστε το πέλος με μια μαλακή βούρτσα και επαναλάβετε τη διαδικασία για λεκέδες που επιμένουν.
• Διάλυμα σαπουνιού: Διαλύστε ½ κουταλάκι του καφέ απαλό υγρό σαπούνι (για τα πιάτα ή για μάλλινα ρούχα) σε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό.
• Διάλυμα με ξίδι και σαπούνι: προσθέστε στο παραπάνω διάλυμα λευκό ξίδι.
• Διάλυμα αμμωνίας: Διαλύστε ένα κουταλάκι αμμωνίας σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.


Πατημένο πέλος
Αν το πέλος του χαλιού έχει πατηθεί σε κάποια σημεία από ένα βαρύ έπιπλο, βουρτσίστε την περιοχή με μια μαλακή βούρτσα για να το ξαναζωντανέψετε. Ψεκάστε το πέλος ελαφρά με νερό και βουρτσίστε πάλι. Αν χρειάζεται, επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μια φορά.
Φύλαξη
Καθαρίστε καλά τα χαλιά σας πριν τα φυλάξετε –αν είναι απαραίτητο- και βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως στεγνά. Τυλίξτε τα κατόπιν με πανί που τους επιτρέπει να αναπνέουν και φυλάξτε τα σε ένα ντουλάπι που έχετε ψεκάσει με σκωροκτόνο. Η υγρασία καταστρέφει τις ίνες του χαλιού, ενώ η πολλή ζέστη το ξεραίνει τελείως και χάνει την ελαστικότητα και την αντοχή του. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ο χώρος όπου φυλάτε τα χαλιά σας είναι στεγνός, δροσερός και αερίζεται καλά. Αν έχετε χαλιά φυλαγμένα, τα οποία δεν χρησιμοποιείτε, ελέγχετε την κατάστασή τους κάθε τόσο.

Αναρτήθηκε από Αλέξανδρο

4 σχόλια:

  1. Χρειάζεστε δάνειο 2% για να κάνετε επιχειρήσεις, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο επικοινωνίας selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρειάζεστε 2% αξιόπιστο δάνειο για να κάνετε επιχειρήσεις, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάβετε δάνειο σε μία μόνο ώρα !!!Χρειάζεστε δάνειο για να εξοφλήσετε τους λογαριασμούς σας ή για να επενδύσετε στην επιχείρησή σας, επικοινωνήστε μαζί μου τώρα
    αν ναι επικοινωνήστε μαζί μου στο ternioti.dimitroula01@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...