powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010) (4.5/10)

Σκηνοθεσία: Chris Columbus

Σενάριο: Craig Titley (screenplay), Rick Riordan (novel)
Ηθοποιοί: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Pierce Brosnan, Uma Thurman, Rosario Dawson, Steve Coogan, Sean Bean, Kevin McKidd, Jake Abel, Catherine Keener
Διάρκεια: 118 λεπτά
Γλώσσα: Αγγλικά
Εταιρία: Fox 2000 Pictures

Υπόθεση: O Percy είναι ένας συνηθισμένος μαθητής λυκείου μέχρι που ανακαλύπτει ότι είναι γιος του θεού Ποσειδώνα και ότι υπάρχουν οι θεοί του Ολύμπου και όλα τα μυθικά τέρατα όπως ο μινώταυρος, η Μέδουσα, οι Ερινύες κτλ.. Η περιπέτεια για τον Percy αρχίζει όταν ο Δίας τον θεωρεί υπεύθυνο για την κλοπή του κεραυνού. Ο ήρωας βρίσκει προστασία σε μια κατασκήνωση για ημίθεους και με τους καινούριους του φίλους ξεκινά να βρει τον κεραυνό και να σώσει τη μητέρα του από τα χέρια του Άδη..
Η άποψή μου: Να σας πω την αλήθεια ακόμα αναρωτιέμαι γιατί είδα τη συγκεκριμένη ταινία. Ίσως επειδή μικρότερη έβλεπα τη σειρά του Ηρακλή και καμιά φορά τη Ζήνα... Φυσικά δεν είχα μεγάλες προσδοκίες από το Percy Jackson & the Olympians, περίμενα μια κλασσική αμερικανική υπερβολή με πολλή δράση. Το αποτέλεσμα ήταν επιεικώς κακό από πολλές απόψεις. Μόνο άλλη μια φορά είδα τόσο κόσμο να φεύγει από το σινεμά στη μέση ταινίας και αυτή ήταν στο Spirit. Φαντάζομαι ότι διαβάζοντας το review μου θα με θεωρήσετε υπερβολικά αυστηρή και κακιά αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς...
Το βασικότερο πρόβλημα ήταν η πάρα πολύ κακή ερμηνεία του πρωταγωνιστή Logan Lerman. Νομίζω ότι οι παραγωγοί απλά διάλεξαν έναν ωραίο νεαρό αλλά ξέχασαν να κάνουν οντισιόν να δουν αν ξέρει να παίζει.. Ειλικρινά η έκφρασή του ήταν ίδια σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ειδικά στη σκηνή που πεθαίνει η μητέρα του, γυρίζει στο φίλο του και αναρωτιέται αν όντως πέθανε, προκαλεί γέλιο και με τίποτα συγκίνηση για τον ήρωα. Επίσης μετά βρίσκεται σε ένα camp για ημίθεους που σαν να ξεπήδησε από άλλη εποχή και αντί να μοιάζει σαστισμένος το ύφος του ήταν για άλλη μια φορά ανέκφραστο. Βέβαια φταίει και το σενάριο που είναι ρηχό γιατί μετά από λίγο ξεχνάει όλα του τα προβλήματα όταν αντικρίζει μια ωραία κοπελίτσα!!
Οι σκηνές δράσεις μοιάζουν όντως σαν βγαλμένες από videogame όπως έχει κατηγορηθεί σε πολλές κριτικές. Γενικά το concept ήταν να είναι ο Percy Jackson & the Olympians ο αντικαταστάτης του Harry Potter και για αυτό επέλεξαν και ως σκηνοθέτη τον Chris Columbus (ο οποίος έχει σκηνοθετήσει τις 2 πρώτες ταινίες του Harry Potter). Παρόλα αυτά το κλίμα και η ατμόσφαιρα του Percy Jackson & the Olympians δεν έχει καμιά σχέση με τη μεγαλοπρέπεια των ταινιών του διάσημου μικρού μάγου. Μοιάζει περισσότερο με b-movie ή με επεισόδιο του Ηρακλή, αν και η ταινία του Ηρακλή ήταν πολύ πιο προσεγμένη από τη συγκεκριμένη. Μάλλον είναι πιο κοντά στην πρόσφατη σειρά Valentine, όπου οι θεοί υπάρχουν ακόμα και η Αφροδίτη κάνει προξενιά (η οποία βέβαια κόπηκε στο 8ο επεισόδιο).
Τώρα όντως το cast είναι ενδιαφέρον με τους Pierce Brosnan, την Uma Thurman και την Rosario Dawson να ξεχωρίζουν και κυρίως επειδή δεν πήραν τους εαυτούς τους και το ρόλο τους σοβαρά. Ειδικά η Rosario Dawson ήταν πολύ εντυπωσιακή ως Περσεφόνη (έστω και ως νυμφομανής όπως τη θέλει το σενάριο).
Άφησα για το τέλος τις υπερβολές και την παραποίηση της ελληνικής μυθολογίας, που ήταν αναμενόμενες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Όλυμπος βρίσκεται στο Empire State Building, ότι υπάρχει κατασκήνωση για τα νόθα παιδιά των θεών, ότι ο κάτω κόσμος βρίσκεται στο Hollywood, ότι το νησί των Λωτοφάγων είναι στο Las Vegas και πολλά άλλα.. Α και το Percy είναι υποκοριστικό του Περσέα.. Τέλος ο ήρωας δεν έχει δυσλεξία όπως νόμιζε, απλά είναι στο DNA του να διαβάζει ελληνικά αντί για αγγλικά..
Θα ακολουθήσουν και συνέχειες καθώς η ταινία είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων του Rick Riordan. Ας ελπίσουμε να με διαψεύσουν και η συνέχεια να είναι καλύτερη και πιο προσεγμένη. Φυσικά δε σας προτείνω να τη δείτε αν έχετε περάσει τα 15, εκτός αν σας άρεσε υπερβολικά ο Ηρακλής και η Ζήνα...
Ξέρετε ότι: Ο Pierce Brosnan δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο σκηνοθέτης Chris Columbus (με τον οποίο είχε συνεργαστεί σε μικρό ρόλο στο Mrs. Doubtfire και έτσι έγινε γνωστός), τον έπεισε να παίξει το ρόλο του κένταυρου Χείρωνα όταν του έστειλε τον μύθο των κενταύρων και ένα εντυπωσιακό πορτραίτο του ήρωα που θα έπρεπε να υποδυθεί. Όμως ενώ στα γυρίσματα από τη μέση και πάνω ήταν ντυμένος ως επιβλητικός πολεμιστής, από τη μέση και κάτω έπρεπε να φοράει ένα μπλε κολάν με πορτοκαλί αισθητήρες για να φτιάξουν μετά μέσω υπολογιστή την εικόνα του κενταύρου που είναι μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ήταν εξευτελιστικό να γυρνάει έτσι στα πλατό και ότι έφαγε πάρα πολύ δούλεμα από τους συνεργάτες του!!

http://cinejunky.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...