powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Μπαράζ υποβαθμίσεων φέρνει το «τέλος του κόσμου»



Με μάλλον χαλαρό τρόπο, αναντίστοιχο της πανστρατιάς για συναίνεση αντιμετωπίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα και η οποία επιδεινώθηκε δραματικά μετά την βροχή υποβαθμίσεων των τελευταίων δύο ημερών.

Τα χθεσινά αλλεπάλληλα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων κατέληξαν, όπως ανεμένετο, σε δηλώσεις του τύπου «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» και τελικά περισσότερο έδωσαν την εντύπωση του «ξεπετάγματος».

Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι περισσότερα χαμόγελα επικράτησαν στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, παρά με τους Έλληνες πολιτικούς!

Θα έλεγε επίσης κανείς πως περισσότερο θύμωσαν με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s οι… Γερμανοί δημοσιογράφοι!

Έγραψε η Ζι Ντόιτσε Τσάιτουνγκ:  «Με τέτοιου είδους αξιολογήσεις οι ίδιοι οι μάνατζερ του οίκου υποβαθμίζουν τους εαυτούς τους. Η Moody's αξιολογεί τους Έλληνες σε μια στιγμή που η Αθήνα παρακαλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού ή να επιμηκύνουν τα δάνεια. Ποιός θα πιστέψει αυτούς τους μάνατζερ ότι πρόκειται περί συμπτώσεως, ότι δρουν ανεξάρτητα και ότι δεν εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Γερμανικοί Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αλλά και το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού Τύπου. Μάλιστα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έγραψαν πως μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας, η αναδιάρθρωση βρίσκεται περισσότερο κοντά παρά ποτέ!

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «αδικαιολόγητη» τη νέα υποβάθμιση, κινούμενος στην γνωστή προπαγανδιστική τακτική που ακολουθείται από πέρσι και σε αρκετές περιπτώσεις μας οδήγησε ακόμη και σε… πανηγυρισμούς, διότι «μας υποβάθμισαν, αλλά… λίγο»!

Την ίδια ώρα – και αφού μας… αρέσει! – ο Moody’s υποβάθμιζε χθες και τον Δήμο Αθηναίων, παραδίδοντας την σκυτάλη στον οίκο Standard & Poor’s που έσπευσε να υποβαθμίσει τον ΟΤΕ!

Ο πρωθυπουργός, όμως, προτίμησε να στρέψει τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία και να γίνει… επετειακός, ενθυμούμενος πως «σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια ακριβώς ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, ίσως να είναι σημαδιακό»!

Τέλος, φρόντισε και να κατεβάσει τον πήχυ όσον αφορά στις προσδοκίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι το τέλος του κόσμου η 25η Μαρτίου» και πως «αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις».

Παράλληλα, επέμεινε για άλλη μια φορά σε μια «λύση-πακέτο», ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επιπλέον, ενώ όλες οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές, οι μόνοι που δηλώνουν αισιόδοξοι είναι οι δανειστές μας (εξαιρετικά φυσιολογικό με τέτοια ληστρικά επιτόκια).

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο(!), συνέστησε υπομονή και είπε πως «αυτά τα προγράμματα δεν καταφέρνουν θαύματα μέσα σε λίγους μήνες».

Για την βιωσιμότητα του χρέους μίλησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, που τάχθηκε υπέρ της μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, καθώς και υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. 

Ο διεθνής Τύπος πάντως, επιμένει πως για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη – γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιοδοξία. Και που, σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανόν και να έλθει το τέλος του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...