powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2011-2012


Σεπτέμβριος  2011
Αρκετές βροχές και αστάθειες έντονες, κατά διαστήματα, προβλέπονται κυρίως στο δεύτερο μισό του μήνα και θερμοκρασίες  χαμηλές  για την εποχή. Το τελευταίο δε δεκαήμερο του μήνα θα χει και  κακοκαιρίες,  που θα θυμίζουν λίγο από χειμώνα με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και αρκετές καταιγίδες.
Οκτώβριος 2011
Το σκηνικό του προηγούμενου μήνα, με τις αστάθειες και τις βροχές, φαίνεται να συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες αυτού του μήνα και μάλιστα απ της 4-8/10 υπάρχουν ενδείξεις για έντονη κακοκαιρία. Βελτίωση του καιρού αναμένεται για τη συνέχεια και για αρκετό χρονικό διάστημα. Εξαίρεση στη καλοκαιρία αποτελεί το διάστημα 20-22 περίπου του μήνα και 25-26,  όπου θα χούμε κάποιες βροχές και ίσως καταιγίδες.
Νοέμβριος 2011
Με βροχές και υγρασίες, κατά διαστήματα, ξεκινά ο μήνας, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται  να σταματούν μέσα στη πρώτη βδομάδα του μήνα. Έτσι, με καλοκαιρία γενικά χωρίς κάτι το αξιόλογο φαίνεται να κυλά το περισσότερο διάστημα αυτού του μήνα, με αρκετή ζέστη και έντονες υγρασίες. Μεταβολή του καιρού αναμένεται στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια στα ορεινά.
Δεκέμβριος 2011
Ο μήνας ξεκινά με βροχές και χειμερινό μοτίβο γενικά, χωρίς να λείπουν και τα χιόνια κυρίως στα ορεινά  Έτσι φαίνεται να είναι όλο το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με κάποια μικρά διαστήματα βελτίωσης ενδιάμεσα. Καλοκαιρία γενικά χωρίς κάτι αξιόλογο όλο το δεύτερο δεκαήμερο του, με αυξημένη θερμοκρασία. Αλλαγή του καιρού το τρίτο δεκαήμερο, με βροχές αρκετές και καταιγίδες. Σταδιακά το τελευταίο πενθήμερο του μήνα ο καιρός επιδεινώνεται περαιτέρω, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και όχι μόνο.
Ιανουάριος 2012
Στο ίδιο μοτίβο καιρικά ξεκινά και το νέο έτος, με κακοκαιρία και αρκετά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται περί της 4 του μήνα. Από εκεί και πέρα  μεγάλο διάστημα του μήνα θα κυλήσει  με κάποιες λίγες βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας κι έτσι θα φθάσουμε έως το τελευταίο περίπου δεκαήμερο του μήνα, χωρίς ο καιρός να φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες κακοκαιρίες. Αλλαγή του καιρού αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο, με κακοκαιρίες κατά διαστήματα, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια κατά περιόδους  να φθάνουν μέχρι και τις πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας. Πιθανότερες ημερομηνίες χιονόπτωσης στα πεδινά 23-24/1 και 31/1.
Φεβρουάριος 2012
Με κακοκαιρία και χιόνια κάνει την είσοδο του ο Φλεβάρης κι έτσι την πρώτη και δεύτερη μέρα του μήνα θα έχουμε ισχυρή κακοκαιρία με θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια. Από της 3/2 περίπου και για διάστημα 10 ημερών φαίνεται να είναι ήπιος ο καιρός γενικά χωρίς κάτι αξιόλογο. Το πιο ενδιαφέρον διάστημα του χειμώνα ξεκινά περί της 15/2 και για όλο το υπόλοιπο του μήνα ο καιρός θα είναι  άκρως χειμωνιάτικος, με αλλεπάλληλες κακοκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη, δίνοντας ισχυρές  βροχές, αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια της ανατολικής χώρας, κατά περιόδους.
Μάρτιος 2012
Χειμωνιάτικος ο καιρός το πρώτο πενθήμερο  και αυτού του μήνα, με βροχές και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση του καιρού στη συνέχεια για διάστημα περίπου μιας βδομάδας, αλλά νέα επιδείνωση, με κρύα βροχές και χιόνια, από της 12-14 περίπου του μήνα. Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού σε γενικές γραμμές. Χειμωνιάτικη αναμένεται η τελευταία βδομάδα του Μάρτη με πολλές βροχές, και χιόνια ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας .
Απρίλιος 2012
Βελτίωση του καιρού με το ξεκίνημα σχεδόν Απρίλη. Έτσι, από τις πρώτες κιόλας μέρες του, ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Με σχετικά ήπιες συνθήκες θα κυλήσει μεγάλο διάστημα του μήνα αυτού. Κατά το τελευταίο όμως 10ήμερο, ο καιρός θα γίνει άστατος με αρκετές βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά
Μάιος 2012
Με άστατο καιρό κατά περιόδους, με βροχές και καταιγίδες φαίνεται να ξεκινά ο μήνας αυτός, γρήγορα όμως ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και η θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά. Εν συνεχεία, και από τα μέσα  περίπου του μήνα, ο καιρός θα καταστεί και πάλι άστατος, αρκετά βροχερός, με πτώση της θερμοκρασίας και με αυτές τις καιρικές συνθήκες θα περάσει όλο το δεύτερο μισό του μήνα αυτού.
Ιούνιος 2012
Αρκετά ζεστός ο μήνας αυτός το πρώτο εικοσαήμερό του, με καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Αλλαγή με αστάθειες βροχές αλλά και ενίσχυση των βοριάδων το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
Ιούλιος 2012
Με αρκετά μελτέμια κατά περιόδους ισχυρά και με θερμοκρασίες δροσερές για την εποχή θα ξεκινήσει ο μήνας κι έτσι θα κυλήσει η πρώτη του βδομάδα. Στη συνέχεια, ο καιρός αναμένεται να είναι αρκετά ζεστός μέχρι και τη τελευταία βδομάδα, όπου και πάλι θα έχουμε μελτέμια και σχετική δροσιά .
Αύγουστός 2012
Με μελτέμια αλλά και αστάθειες αρκετά έντονες ξεκινά ο μήνας. Τα μελτέμια φαίνεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του μήνα αυτού και ειδικά το τελευταίο του δεκαήμερο αναμένεται να είναι έντονα και με αρκετή δροσιά.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2011, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας  και η πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές : Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες.
2. Πρέπει να τονιστεί ότι η παρατήρηση γίνεται πάνω σε καιρικά σημάδια (κυρίως άνεμος, σύννεφα, βροχή, θολούρα, υγρασία και οποιαδήποτε έκφραση αυτών), ενώ ως συμπλήρωμα στις κακοκαιρίες – για την δυναμική τους ή όχι – υπολογίζονται, στο μέτρο του δυνατού και οι φάσεις της σελήνης, που πιθανόν να είναι παράγοντας ενίσχυσής τους.
3. Να τονίσουμε ότι η παρατήρηση των μερομηνιών, που είναι η πρακτική μέθοδος πρόγνωσης του καιρού και πραγματοποιείται από κάποιυς ανθρώπους της υπαίθρου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει την γενική τάση του καιρού που θα επικρατήσει για το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την παρατήρηση των φαινομένων και ολοκληρώνεται σε 12 μήνες.
 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ: Δημήτρης Τσούλης  

Το ισπανικό … Στρουμφοχωριό


Τα δημοψηφίσματα  έχουν γίνει της μόδας εσχάτως, αλλά κάλπες σαν κι αυτές που στήθηκαν στο ισπανικό χωριό Juzcar, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μάλαγα, μάλλον δεν έχουν ξαναστηθεί ποτέ, ούτε πρόκειται στο μέλλον!

Οι περίπου 250 μόνιμοι κάτοικοι του μικρού ισπανικού χωριού διεξήγαγαν δημοψήφισμα την Κυριακή για να αποφασίσουν για την εικόνα του χωριού τους. Και αποφάσισαν να διατηρήσουν το … φωτεινό γαλάζιο των Στρουμφ (!), να παραμείνουν δηλαδή εσαεί το πρώτο, επίσημο, «Στρουμφοχωριό». Ό,τι ήταν δηλαδή για τον περασμένο χρόνο, όταν επιλέχθηκε από το κινηματογραφικό συνεργείο της Sony Pictures για να φιλοξενήσει τα γυρίσματα της τελευταίας – και 3D μάλιστα – ταινίας με ήρωες τα Στρουμφάκια.

Για τις ανάγκες της ταινίας η Sony έβαψε κυριολεκτικά όλα τα σπίτια του χωριού στο γνωστό γαλάζιο χρώμα των ηρώων της, υποσχόμενη να … ξαναβάψει τα πάντα στο παραδοσιακό άσπρο χρώμα τους αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων.

Μόνο που τώρα δεν συμφωνούν οι κάτοικοι!

Όπως δηλώνει ο δήμαρχος του χωριού David Fernandez Tirado, ή «Μπαρπά-Στρουμφ» όπως τον αποκαλούν πια οι κάτοικοι, η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί το «μπλε χωριό» τους, έχει κάνει τους κατοίκους διάσημους και πιο … πλούσιους. Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, πάνω από 80.00 τουρίστες έχουν παρελάσει από το Juzcar που πλέον έχει αναδειχθεί σε νέο τουριστικό προορισμό για την Νότια Ισπανία.

Και οι ευτυχείς κάτοικοί του έπιασαν αμέσως το νόημα, με αποτέλεσμα αρκετοί να κυκλοφορούν στους δρόμους ντυμένοι Στρουμφάκια, ενώ προγραμματίζεται ήδη κι ένα φεστιβάλ με θέμα τα Στρουμφάκια!

«Τα όνειρά μας έγιναν ξαφνικά πραγματικότητα, είμαστε  ευτυχισμένοι» δηλώνει ο Μπαρμπά-Στρουμφ  Δήμαρχος.

Και το χωριό θα παραμείνει μπλε …

Πρώτο Θέμα

Το αυτοκινούμενο παλάτι του Will Smith αξίας 1.8 εκ. δολλαρίων


Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος που βυθίστηκε ο Τιτανικός;;;


Βύθισαν τον Τιτανικό λόγω 3 Εβραίων μεγιστάνων.Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας πρωτοεμφανίστηκε στο γαλλόφωνο δικτυακό τόπο conspiration.cc μέσα από ένα άρθρο του Joel Labruyere με τίτλο «Ο άρρωστος κόσμος των Ιησουιτών» (Le Monde Malade des Jesuites).
Ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε γιατί προσέκρουσε σε παγόβουνο αλλά ...στα συμφέροντα των μεγάλων οικογενειών των ΗΠΑ που εκείνη την εποχή προσπαθούσαν να ιδρύσουν την FED: την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα πάντα με τον Labruyere στη συνωμοσία εμπλέκεται και η Αδελφότητα των Ιησουιτών οι οποίοι προσπαθούσαν να στήσουν μια παγκόσμια κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να έχει υπό τον έλεγχο της μια σειρά Ευρωπαίων μοναρχών αλλά και τον ίδιο τον Πάπα!
Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι Ιησουίτες επιθυμούσαν την ίδρυση της τράπεζας και δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε δολοφονίες και συνωμοσίες προκειμένου να μην αφήσουν κανέναν να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Μία από αυτές τις συνωμοσίες φέρεται να είναι η βύθιση του Τιτανικού.
Ο Zoel Labruyere συνδέει την τραγωδία του Τιτανικού με την παρουσία τριών συγκεκριμένων ανθρώπων στη λίστα των επιβατών του πλοίου. Πρόκειται για τρεις πάμπλουτους Εβραίους που ταξίδευαν σε σουίτες της πρώτης θέσης και οι οποίοι αντιτάσσονταν στα σχέδια της αδελφότητας: ήταν ο John Jacob Astor IV,ο Benjamin Guggenheim και ο Isidor Straus.
Πηγή: pyles.tv

Η Ιστορία της Δραχμής

Αυξήθηκαν οι άστεγοι στις ΗΠΑ...

Έρευνα που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες γιά λογαριασμό της Αμερικανικής Ένωσης Δημάρχων έδειξε...
πως το 2011 αυξήθηκε κατά 6% ο αριθμός των αστέγων.

Τα στοιχεία δείχνουν το βάθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φτωχές και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, καθώς οι ΗΠΑ ανακάμπτουν με αργό ρυθμό από την οικονομική επιβράδυνση και την αυξημένη ανεργία, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των δημάρχων, τονίζοντας επιπλέον πως κινδυνεύουν τα προγράμματα σίτισης και στέγασης, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

«Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένα μέρος να μείνουν και δυστυχώς τα ποσοστά αντί να μειώνονται αυξάνονται», προειδοποιούν οι δήμαρχοι. 
newsbeast

"Ευγενική" αρκούδα ανταποδίδει χαιρετισμό


Μια αρκούδα στις ΗΠΑ αποδεικνύει τους καλούς της τρόπους, αφού ανταποκρίνεται σε μία τουρίστρια που την χαιρετά. Απολαύστε την! (Vid)

Polite Bear Waves Hello από Pigkuinos2

Μια... βουβή ταινία «σαρώνει» στις Χρυσές Σφαίρες


Ένα βήμα πριν την μεγάλη ημέρα της απονομής των βραβείων «Χρυσές Σφαίρες 2012» και ανακοινώθηκαν επίσημα οι υποψηφιότητες. 

Συγκεκριμένα έξι βραβεία διεκδικεί η ταινία «The Artist». Στην κατηγορία «Καλύτερου Ηθοποιού Δραματικής Ταινίας»,υποψήφιοι είναι οι: Τζόρτζ Κλούνεϊ, Λεονάρντο Ντικάπριο, Μάικλ Φασμπέντερ, Ράιαν Γκόσλινγ και Μπραντ Πιτ.

Στην αντίστοιχη κατηγορία για τις γυναίκες υποψήφιες είναι η Μέριλ Στριπ, η Γκλεν Κλόουζ, η Τίλντα Σουίντον, η Βάιολα Ντέιβις και η Νούμι Ραπάς.

Τον τίτλο «Καλύτερη Δραματική Ταινία» διεκδικούν οι: «The Descendants», «The Help», «Hugo», «Aι Ειδοί του Μαρτίου» και «Μοneyball».

Η Τζόντι Φόστερ, η Σαρλίζ Θέρον, η Μισέλ Γουίλιαμς και η Κέιτ Γουίνσλετ διεκδικούν το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ. Ο Όουεν Γουίλσον επίσης διεκδικεί το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

Ο Γούντι Άλεν με την ταινία του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» είναι υποψήφιος για τρεις Χρυσές Σφαίρες».

Στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου υποψήφιες είναι οι ταινίες, «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Άλεν, «Αι Ειδοί του Μαρτίου» του Τζορτζ Κλούνεϊ, «The Artist», «The Descendants» και «Moneyball».

Η ταινία της Αντζελίνα Τζολί «In the Land of blood and Honey», η ταινία των αδελφών Νταρντέν «Το παιδί με το ποδήλατο», αλλά και η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Το δέρμα που κατοικώ», είναι υποψήφιες για την καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας διεκδικούν ο Γούντι Άλεν (Μεσάνυχτα στο Παρίσι), ο Τζορτζ Κλούνεϊ (The I des of March), ο Μάρτιν Σκορσέζε (Hugo), o Αλεξάντερ Πέιν (The Descendants) και ο Μισέλ Χαζαναβίσιους (The Artist).

Στην κατηγορίαΚαλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων υποψήφιες είναι οι ταινίες «Οι Περιπέτειες του Τεν-Τεν», «Hugo», «Cars 2», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» και τέλος οι «Περιπέτειες του Άρθουρ».

Το Ειδικό Βραβείο Cecil Demille φέτος θα δοθείστον Μόργκαν Φρίμαν. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 15 Ιανουαρίου, με παρουσιαστή για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κωμικό ηθοποιό Ρίκι Ζερβέ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΑΒΕΛΑ ΡΟΣΙΝΙΑ


Κάτω από τα απόκρυμνα βράχια, απλώνεται η φαβέλα Ροσίνια...
Άποψη της φαβέλας Ροσίνια
Σε ένα παντοπωλείο
Το παιδικό χαμόγελο δε λείπει από τους δρόμους...
Πανοραμική άποψη των σπιτιών της φαβέλας
Τα παιδία παίζει...
Σε μια αερογέφυρα πεζών...
Έξω από ένα κατάστημα στη φαβέλα...
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΑΒΕΛΑ ΡΟΣΙΝΙΑ
Τρία δεκαπεντάχρονα παίρνουν τα όπλα τους και πάνε για τη σκοπιά. Βερμούδα, μπλουζάκι, σαγιονάρα, μια ζώνη με σφαίρες και τη θήκη με το πιστόλι. Κάτω από το βλέμμα του Χριστού με τα απλωμένα χέρια, το σύμβολο του Ρίο ντε Τζανέιρο, υπάρχουν συνοικίες όπου το μόνο που εύχεσαι είναι να είσαι ζωντανός και την επόμενη μέρα... Καλώς ήλθατε στις φαβέλες της Βραζιλίας.

Οι φαβέλες είναι φτωχογειτονιές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις μεγαλουπόλεις της Βραζιλίας. Μόνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπάρχουν περίπου 50. Τις διακρίνεις σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και στο κέντρο. Χτισμένες στις απότομες πλαγιές των διάσπαρτων βράχων. Χαμόσπιτα. Σαν να παρέσυρε ένας τεράστιος χείμαρρος όλες τις μονοκατοικίες μιας πόλης, να τις ξέπλυνε από το σοβά και να τις στοίβαξε σε μια γωνιά της γης. Το ένα σπιτάκι πάνω στο άλλο. Τετραγωνοποιημένοι σωροί από τούβλα.
Οι κάτοικοι του Ρίο δεν πάνε ποτέ εκεί. Δεν το συζητούν καν. Ακόμα και οι χάρτες δεν έχουν τις έχουν σημειωμένες. Οι κάτοικοι στις φαβέλες κατεβαίνουν στην πόλη, αλλά δεν μπορούν να επισκεφθούν άλλες φαβέλες, ειδικά αυτές που ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Ο συνεργάτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης στο πλαίσιο της περιπλάνησής του στον κόσμο (περισσότερα στοwww.godimitris.gr) έμεινε για 24 ώρες στη μεγαλύτερη φαβέλα της Λατινικής Αμερικής, τη Ροσίνια. Εχει πάνω από 250.000 ανθρώπους στοιβαγμένους σε ένα λόφο. Χιλιάδες σπιτάκια από γυμνά τούβλα και τσιμέντο χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο. Τα κενά που τα χωρίζουν χρησιμοποιούνται ως δρομάκια. Σκέτοι λαβύρινθοι.
Εκεί κρύβονται οι συμμορίες. Κάθε φαβέλα έχει τη δική της. Διακινεί όπλα και ναρκωτικά. Παρέχει προστασία στους ανθρώπους της. Με τη σειρά τους οι πολίτες τούς παρέχουν προστασία με τη σιωπή τους.Αν θέλεις να είσαι ασφαλής στην φαβέλα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά έναν και μόνο κανόνα. Δεν είδες, δεν άκουσες, δεν ξέρεις. . . Διαφορετικά το πληρώνεις με τη ζωή σου.
Αν δεν είσαι ντόπιος ή αν δεν συνοδεύεσαι από ντόπιο, δεν τίθεται θέμα. Απλά δεν πας. Στη φαβέλα δεν υπάρχει περίπτωση να σε κλέψουν. Κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει κάτι το οποίο θα προκαλέσει την εμπλοκή της αστυνομίας.
Τα περισσότερα μέλη των συμμοριών δεν προλαβαίνουν καν να συμπληρώσουν τα 25 τους χρόνια. Σκοτώνονται σε συμπλοκές με την αστυνομία ή με άλλες συμμορίες, ή πεθαίνουν από τα ναρκωτικά.
Στις εισόδους της φαβέλας υπάρχουν τσιλιαδόροι με ασύρματους και βεγγαλικά. Δίνουν το σύνθημα όταν έρχεται η αστυνομία ή συμμορίες από άλλες φαβέλες. Δεν πρέπει να σε δουν να φωτογραφίζεις, ειδικά σε "ύποπτες" γειτονιές. Αν νομίσουν ότι είσαι κατάσκοπος, έμπλεξες άσχημα. Οσο πλησιάζεις στη φαβέλα, είναι σαν να περνάς σε άλλη διάσταση. Αυτή η άναρχη στοίβα από παράγκες μετατρέπεται σε μια ζωντανή κοινωνία που φαίνεται να έχει τους δικούς της κανόνες σχετικά με την τάξη των πραγμάτων.
Ακούς τις φωνές τους, τη μουσική από τα μαγαζιά τους, μυρίζεις τα φαγητά από τις αυτοσχέδιες υπαίθριες καντίνες. Χωρίς να το καταλάβεις περπατάς στη φαβέλα. Ο κόσμος παραμένει ο ίδιος, σαν να είσαι στους δρόμους του Ρίο. Απλά αλλάζει το σκηνικό.
Η Ροσίνια σφύζει από ζωή. Στα στενά κόσμος πάει και έρχεται. Εχει τα εστιατόριά της, τα παντοπωλεία της, βρίσκεις ό,τι θες. Κάποια κρεοπωλεία ελλείψει ψυγείων και ηλεκτρικού έχουν τις κότες ζωντανές σε κλουβιά. Τις σφάζουν και τις καθαρίζουν επί τόπου.
Στην αγορά βρίσκεις ό,τι χρειάζεται μια οικογένεια. Όλα απομιμήσεις και όλα υπερβολικά φθηνά. Ανθρωποι ευγενικοί, γεμάτοι ζωή, γελούν, πετούν χαρταετούς από τις ταράτσες τους γιατί δεν υπάρχει χώρος να παίξουν αλλού. Σε χώρους μερικών τετραγωνικών τα παιδιά χορεύουν καποέιρα, παίζουν κρυφτό, τα κοριτσάκια βγάζουν τις κούκλες τους στο δρόμο.
Τα περισσότερα σπίτια έχουν καινούργιες τηλεοράσεις και στερεοφωνικά. Ρεύμα παίρνουν παράνομα από τα καλώδια της ΔΕΗ. Κάποιες κολώνες είναι έτοιμες να πέσουν από το βάρος των καλωδίων που έχουν "μπολιαστεί" με την κεντρική γραμμή.
Ανεβαίνοντας το λόφο υπάρχει μόνο ένας κεντρικός δρόμος. Φτάνει μέχρι την κορυφή. Εχουν υπέροχη θέα με το Χριστό του Ρίο να τους απλώνει τα χέρια. Ενας κεντρικός δρόμος για 250.000 ανθρώπους. Αλλοι δρόμοι δεν υπάρχουν παρά μόνο στενά σοκάκια και σκαλιά. Πολλά σκαλιά. Χάνεσαι. Η αποχέτευση μυρίζει. Ολόκληρη οικογένεια σε 20 τετραγωνικά.
Τα περισσότερα παράθυρα των σπιτιών είναι απλά τετράγωνες τρύπες στον τοίχο. Ευτυχώς δεν κάνει κρύο ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Ευτυχώς στην Βραζιλία δεν γίνονται σεισμοί.
Την ημέρα στη φαβέλα όλα φαίνεται να κυλούν φυσιολογικά. Τα παιδιά στο σχολείο, οι άντρες ψάχνουν για δουλειά, οι γυναίκες φροντίζουν το σπίτι, κάνουν τα απαραίτητα ψώνια. Τα λεωφορεία στα δρομολόγιά τους, η μπουλντόζα μαζεύει τα σκουπίδια. Στη φαβέλα δεν έχουν κάδους. Πετούν τα σκουπίδια σε συγκεκριμένα σημεία στον κεντρικό δρόμο και έπειτα η μπουλντόζα τα φορτώνει σε φορτηγά.
Όταν όμως πέσει ο ήλιος τα πράγματα αλλάζουν. Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει να έχει σχετική κίνηση. Πολλά μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο. Ο κόσμος όμως μαζεύεται στα σπίτια του. Είναι η ώρα που αρχίζει να πιάνει δουλειά η συμμορία της φαβέλας.
Είναι η ώρα που τα μέλη των συμμοριών παίρνουν τα όπλα και ακροβολίζονται σε στρατηγικά σημεία της φαβέλας. Οι συμμορίες μεταξύ τους βρίσκονται σε πόλεμο. Πάντα κάπου γίνονται επιθέσεις. Πολλές φορές ανάμεσα στις συμμορίες διασταυρώνονται και τα πυρά της αστυνομίας. Ατέρμονη διαδικασία.
Το χρήμα που κινείται ανάμεσα στις φαβέλες είναι ανυπολόγιστο. Τεράστια τα συμφέροντα.Το βράδυ είναι η ώρα που δεν βλέπεις τίποτα, δεν ακούς τίποτα, δεν ξέρεις τίποτα. Καλύτερα να πας για ύπνο.
Γενικά στο Ρίο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 90 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά από ένοπλες συγκρούσεις και ληστείες. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει την πόλη στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από νεκρούς λόγω εγκληματικότητας.
Στο Ρίο υπάρχουν τρεις μεγάλες οργανωμένες συμμορίες.
Στη φαβέλα Ροσίνια κουμάντο κάνει η ADA (Amigos dos Amigos). Amigos σημαίνει φίλος. Υπό τον έλεγχό της, εκτός από τη μεγαλύτερη φαβέλα της Λατινικής Αμερικής, έχει και άλλες όπως η Sao Carlos, Urubu, Macaco, Cruz.
H δεύτερη είναι η 3ο Comando. Διαθέτει τα καλύτερα όπλα γιατί λένε ότι έχει στενές σχέσεις με το στρατό. Ελέγχει λιγότερες φαβέλες. Ποιο γνωστές οι Dende, Acari, Amarelinho, Korea.
Τρίτη και μεγαλύτερη είναι η Comando Vermelho. Εχει τις περισσότερες φαβέλες και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την PCC (Primero Comando Capital, δηλαδή Πρώτο Κομάντο Πρωτεύουσας) την μεγάλη οργανωμένη συμμορία στο Σάο Πάολο που η δράση της έγινε αιτία να σκοτωθούν τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου 200 αστυνομικοί.
Οι άνθρωποι που ζουν στις φαβέλες δεν έχουν άλλη επιλογή. Ακολουθούν ότι τους λένε αρκεί να τους αφήνουν στην ησυχία τους. Στη Βραζιλία υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι αν χτίσεις κάπου και για πέντε χρόνια κανείς δεν διεκδικήσει το οικόπεδο ή δεν διαμαρτυρηθεί, τότε καταγράφεται ως περιουσία σου. Κανείς δεν μπορεί να γκρεμίσει τις φαβέλες. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης κοινωνίας.
Κείμενο - Φωτογραφίες: Δημήτρης Παρούσης

Αγορά Εργασίας: Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά


Θεόδωρος Κουτρούκης *
Αγορά Εργασίας: Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά
Το καθεστώς που τείνει να εγκαθιδρυθεί στην ελληνική αγορά εργασίας τείνει να οδηγήσει σε ένα άκρως απορρυθμισμένο τοπίο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματα τους να καταστρατηγούνται συστηματικά στη χοάνη μια αγοράς που χαρακτηρίζεται από δυσθεώρητη ανεργία και επιδημικής έκτασης αδήλωτη εργασία. Τα παραδείγματα είναι εύγλωττα: μισθωτοί που ταυτόχρονα με τη σύμβαση πρόσληψης υπογράφουν και την απόλυση ή λαμβάνουν αμοιβή χαμηλότερη από τα οριζόμενα στις ΣΣΕ, αμοιβές που καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, συστηματική υπέρβαση του οκταώρου, δραστική αμφισβήτηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και άλλα πολλά.
Η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας συνοδεύεται από δύο αξιοσημείωτα επιχειρήματα: α) θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους εργασίας και β) θα αυξήσει την απασχόλησης.
Μολαταύτα, η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σε αυτό το καθεστώς εργασιακών σχέσεων συνήθως δεν είναι υψηλή. Οι σχέσεις απασχόλησης επιμερίζονται σε πολλαπλού τύπου συμβάσεις, ενώ η ανασφάλεια των εργαζομένων επιτείνεται.
Οι πρόσφατες θεσμικές εξελίξεις (το πολυθρύλητο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου) με την κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ) και την κατάργηση της επέκτασης των ΣΣΕ στα μη μέλη των εμπλεκόμενων οργανώσεων συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δείχνουν αδύναμες να διαπραγματευτούν τις αλλαγές, να διαμορφώσουν νέους όρους αλληλεγγύης με τα διάσπαρτα συμφέροντα του κατακερματισμένου εργατικού δυναμικού, να ευθυγραμμιστούν με τους νέους κοινωνικούς κινδύνους και να εγκαταλείψουν την εστίαση στην μηχανιστική διατήρηση των εργασιακών στερεοτύπων που συνάδουν με παρωχημένα πρότυπα παραγωγικής διαδικασίας.
Το νέο καθεστώς της εξαρτημένης εργασίας περιλαμβάνει έννοιες και οντότητες που δεν έχει προβλέψει η εργατική νομοθεσία του 20ου αιώνα όπως οι νέου τύπου εργοδότες (μερικός, έμμεσος ή εγγυητής εργοδότης) και απασχολούμενοι (part timers, ορισμένου χρόνου, εποχικοί, εργαζόμενοι on call κ.λπ.), ενώ τα μεγάλα διαλείμματα υποαπασχόλησης δημιουργούν την αδήριτη ανάγκη για ένα νέο «δίκαιο της ανεργίας» .
Αν οι νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στη μέγγενη της εξατομίκευσης, αν η επισφαλής εργασία παραμείνει εκτός της εμβέλειας του παραδοσιακού εργατικού δικαίου που δύει, αν δεν αφυπνισθούν τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η αγορά εργασίας πολύ σύντομα θα θυμίζει το σκηνικό του μνημειώδους μυθιστορήματος «Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά».

* Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...