Του Δ. Γ. ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αν το μνημόνιο δεν «περπατήσει», τότε είναι πολύ πιθανό μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους η τρόικα να θελήσει να επιβάλει στην Ελλάδα κάποιους δικούς της υπουργούς, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Πρόκειται για ενδεχόμενο που φαντάζει τρομερό για τη χώρα μας και το οποίο, κατά πληροφορίες, ξεκίνησε ως ιδέα από γερμανικούς κύκλους.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το προαναφερόμενο ενδεχόμενο έχει συζητηθεί ως σενάριο εργασίας σε υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν ευθύς αμέσως.
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων συναρτάται με τις δύο επόμενες δόσεις του δανείου της τρόικας τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2011, συνολικού ύψους 21,5 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση μεσοπρόθεσμα θα προσελκύσουν επενδύσεις Ελλήνων ή ξένων.
Τα στελέχη της τρόικας, που πρόσφατα πέρασαν από ακτινογραφία την ελληνική οικονομία, εξήγησαν με παραστατικό τρόπο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι σε περίπτωση που η χώρα δεν κάνει αλλαγές στις δομές της, τότε το πρόγραμμα του μνημονίου θα καταστεί μη βιώσιμο. Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει μια μεγάλη προσπάθεια με την τοποθέτηση στελεχών σε όλα τα υπουργεία για να παρακολουθείται καλύτερα το πρόγραμμα του μνημονίου.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την ανασυγκρότηση του κράτους. Την ίδια άποψη δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται κάποιες φορές οι υπουργοί του, που επιλέγουν άλλη προσέγγιση.
Οι καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τις ωφέλειες και τις επενδύσεις που θα προκύψουν για την Ελλάδα, έχουν ενοχλήσει τον πρωθυπουργό. Το άνοιγμα της αγοράς πήρε παράταση για τις αρχές Ιανουαρίου του επόμενου έτους με την καθυστέρηση να είναι πραγματικότητα, με αποτελέσματα που θα καταγραφούν. Πρόσφατα Έλληνας επιχειρηματίας, από τους μεγαλύτερους στο χώρο του μετάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον Γάλλο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, άκουσε τον Ευρωπαίο τραπεζίτη να λέει: «Το μεγάλο πρόβλημα με εσάς στην Ελλάδα δεν εντοπίζεται στο χρέος και στο έλλειμμα, αλλά στην ανυπαρξία σοβαρής δημόσιας διοίκησης που θα προχωρήσει τις αλλαγές...».
Η Ελλάδα σώζεται από την αστάθεια στην Ευρωζώνη
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οι αναλυτές επεξεργάζονται σενάρια με πολλές μεταβλητές για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Θεωρούν ότι οι κίνδυνοι για το ευρώ παραμένουν μεγάλοι και ως εκ τούτου περιπτώσεις όπως της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ερμηνεύοντας τα τεκταινόμενα στην ΕΚΤ, αναφέρουν ότι προς στιγμήν η Ελλάδα σώζεται από την αστάθεια στην Ευρωζώνη. Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι όσο δεν υποχωρούν οι κίνδυνοι μετάδοσης της αστάθειας και σε άλλες χώρες του ευρώ, οι Βρυξέλλες θα μας προσέχουν με το παραπάνω. Όταν όμως οι κίνδυνοι για μετάδοση της αστάθειας εκλείψουν ή περιοριστούν, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται επικίνδυνα για τη χώρα μας, αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αλλάξει. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι όσο υπάρχουν χώρες που δυνητικά μπορούν να εισέλθουν στο Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σχετικά ασφαλείς… Αν τούτο αλλάξει, τότε θα αλλάξει και η συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δίνει σήμερα μάχη με το χρόνο.
Πρέπει να ξεπεράσει τον κακό εαυτό της και ταυτόχρονα να προωθήσει αλλαγές που θα αναπροσανατολίσουν το κράτος, θα καταστήσουν αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση και θα περιορίσουν την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά.
IΣΟΤΙΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου