Επικρίσεις για υπουργούς και πιέσεις για απολύσεις από την Τρόικα
Σε απίστευτο οικονομικό και γεωπολιτικό "γαϊτανάκι" εξελίσσονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που είχε όλο το σαββατοκύριακο η κυβέρνηση με την Τρόικα, οι οποίες σκιάστηκαν και από τις εξελίξεις σχετικά με την προσφυγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης.
Όπως όλα δείχνουν, η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας μεσοπρόθεσμα –καθώς πληθαίνουν οι χώρες που ζητούν βοήθεια όπως η Ελλάδα- φαίνεται όμως πως ευνοεί προς στιγμήν την συντόμευση των ατέρμονων ζυμώσεων για τις επόμενες δόσεις των δανείων, τις οποίες είχαν περιπλέξει οι "γκρίνιες" των ελεγκτών για τις χαμηλές επιδόσεις ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης.
Οι απεσταλμένοι των δανειστών βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες και το συμπέρασμα των επαφών συνοψίζεται σε τρεις βασικές διαπιστώσεις:
είναι σχεδόν εξασφαλισμένη η τρίτη δόση των δανείων. Το ΔΝΤ θα εγκρίνει στις 17 Δεκεμβρίου τη χορήγηση του δικού του μεριδίου, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που διατυπώνει, αλλά κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τις Βρυξέλλες. Αυτό πιθανότατα να ανακοινώσουν και οι εκπρόσωποί της Τρόικα πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα, στη συνέντευξη που θα δώσουν την Τρίτη –αντί της Δευτέρας αφού η παράταση των συνομιλιών κατέστησε αναγκαία την αναβολή της κατά τουλάχιστον μια ημέρα.
οι ελεγκτές δείχνουν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των μετατάξεων και περιμένουν να δουν απολύσεις στο δημόσιο, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον αμέσως μόλις διαπιστωθεί τυχόν απόκλιση από τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.
δυσαρέσκεια υπάρχει και για το έργο του κυβερνητικού σχήματος μετά τον ανασχηματισμό, καθώς οι ξένοι απεσταλμένοι φέρονται να βάζουν "χαμηλό βαθμό" σε ορισμένους υπουργούς για την αναβλητικότητά τους να προχωρήσουν σε εφαρμογή του Μνημονίου στους τομείς ευθύνης τους.
το πραγματικό κρας-τεστ καθορίστηκε σε τρεις μήνες όταν, μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία για το 2010 θα εξεταστεί η τέταρτη δόση των δανείων (για το Μάρτιο του 2011). Εκεί, όπως διαφάνηκε και με δεδομένη την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό, οι εκπρόσωποι της Τρόικα δεν θα χαριστούν στην Ελλάδα ούτε κατ’ελάχιστον.
Και όλα αυτά, ενώ οι νυχθημερόν διαβουλεύσεις εξελίσσονταν μετ’εμποδίων. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών και η Τρόικα διέκοψαν για λίγο το μεσημέρι. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι αναμένονται εξελίξεις για την παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άρχισε τις επαφές με Βρυξέλλες για την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σε μια προσπάθεια των Βρυξελλών να προλάβουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους προτού ανοίξουν οι αγορές της Ασίας και εκδηλωθεί νέα επίθεση στο ευρώ.
Στο μεσοδιάστημα ο υπουργός Οικονομικών είχε και νέα συνάντηση με την Τρόικα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον κύριο Λουκά Παπαδήμο, για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για το νέο σκηνικό στις διαπραγματεύσεις, μόλις αυτός επέστρεψε από τη σύνοδο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου