powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

SOS για την Κερκίνη, λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σημαντικό ποσοστό της έκτασής και των υδάτων της, κινδυνεύει να χάσει η λίμνη Κερκίνη, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εφαρμόζοντας διαφορετικά κλιματικά σενάρια, προέβλεψαν πως η λίμνη στο μέλλον μπορεί να μειωθεί έως και 14%, σε σχέση με σήμερα. Δύο επιστήμονες, ο Δημήτρης Παπαδήμος και ο Χάρης Δουλγέρης από το ΕΚΒΥ, χρησιμοποιώντας τρία κλιματικά σενάρια, τα δύο για τη χρονική περίοδο 2070-2100 και το ένα για το 2020-2050- κατέληξαν πως η Κερκίνη θα χάσει μεγάλο μέρος της επιφανείας της και φυσικά μεγάλο όγκο νερού,
Η λίμνη, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς την οικολογική της κατάσταση, αναμένεται να μειωθεί από 5% έως 14%. Στην ακραία περίπτωση, τα νερά που σήμερα καλύπτουν 55,44 τετραγωνικά χλμ, στο μέλλον θα καταλαμβάνουν έκταση 47,69 τετραγωνικών χλμ, ενώ η στάθμη θα μειωθεί κατά περίπου 80 εκατοστά.
Ο Χρήστος Δουλγέρης από το ΕΚΒΥ, εξήγησε πως η μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, την αύξηση της εξάτμισης των υδάτων και τις απολήψεις νερού, θα διαταράξουν το υδατικό ισοζύγιο στης λίμνης,
Σε περίπτωση που το σενάριο επαληθευτεί, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, τόσο για τους οργανισμούς της λίμνης, όσο και για την τοπική κοινωνία που εξαρτάται από τη λίμνη και τον υγροβιότοπο




    ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
Το   παραπάνω άρθρο SOS για την Κερκίνη, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αναρτημένο  στο διαδικτυακό περιοδικό www.infoserres.gr και τα στοιχεία που παρατίθενται σ΄αυτό   είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ante portas, δηλ  προ -και των δικών μας- «πυλών». Δεν είναι μια  μακρινή απειλή   που θα επηρεάσει   μόνο  τα παγόβουνα στους πόλους, τις παραθαλάσσιες περιοχές των ωκεανών κ.α.  αλλά οι συνέπειές της θα είναι δραματικές και στα μέρη μας.
Η λίμνη Κερκίνη, η λίμνη μας ( και όχι μόνον αυτή  ) κινδυνεύει λοιπόν. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα ( ρύπανση από λύματα, φυτοφάρμακα κ.α ) αναμένεται να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της υπερθέρμανσης της  γης.  Τα στοιχεία που διαβάσαμε πιο πάνω ,  αποτελούν έναν ακόμα «κώδωνα του κινδύνου » που οφείλουμε να ακούσουμε για  να αφυπνιστούμε  και να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση του σοβαρού φαινομένου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει καθημερινή, συνεχής  υπόθεση όλων: Κυβέρνησης, Περιφερειών, Δήμων, Κοινοτήτων και φυσικά των πολιτών. Όλοι  οφείλουμε να προσπαθήσουμε για το καλό του πλανήτη μας , να κάνουμε κάτι  για τα παιδιά μας , για τις επόμενες γενιές.
 Ας  υιοθετήσουμε λοιπόν ως  πολίτες  το σύνθημα: «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά»  αναλαμβάνοντας πρώτα οι ίδιοι «πράσινες» πρωτοβουλίες στο σπίτι μας, στη δουλειά μας , στην ψυχαγωγία μας   και διεκδικώντας παράλληλα  από τους φορείς που  προαναφέραμε  «άμεσες δράσεις» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τέλος,  ολοένα και περισσότερο γίνεται αποδεκτό,  ότι μέσα από δράσεις και προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και  για τη  μείωση των αερίων του θερμοκηπίου  αναμένεται να   προκύψει και οικονομική ανάπτυξη, που είναι τόσο αναγκαία για τη χώρα μας,  ιδιαίτερα σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο της βαριάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται.


     Ανδρεάδης Ανδρέας
  δημότης διευρυμένου Δήμου
        Ηράκλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...