powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΑΡΟΣ-Η Αρχόντισσα του Αιγαίου


Η Πάρος είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες επιλογές για τις διακοπές σας. Μπορείτε να συνδίασετε τόσο ήρεμες οικογενειακές διακοπές όσο και διακοπές με έντονη νυχτερινή ζωή και συγκινήσεις. Διακοπές στην Πάρο σημαίνει, ποικιλία επιλογών στην καρδιά του Αιγαίου μέσα στην μαγεία των Κυκλάδων και της όμορφης Πάρου...

Πάρος
Η Πάρος, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά νησιά του Αιγαίου με μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται περίπου στο μέσο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, μεταξύ Νάξου και Αντίπαρου. Η έκταση του νησιού φτάνει τά 194,46 τ.χλμ. έχει μηκος άκτών 118,5 χλμ. και πληθυσμό 12.853 κατοίκους (απογραφή 2001). Διαβάστε περισσότερα δημογραφικά στοιχεία της Πάρου. Στις ακτές της πάρχουν σημαντικά λιμάνια, όπως το λιμάνι της Νάουσας και της Παροικιάς. Το έδαφός της ειναι ορεινό με ψηλότερες κορυφές τόν Προφήτη Ηλία (750 μ) και τη Μάρπησσα (730 μ). Οι κάτοικοι ασχολούνται βασικά με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργείται αρκετό κριθάρι και υπάρχουν αρκετοί αμπελώνες. Το υπέδαφός της έχει πλούσιο ορυκτόπλούτο (κοιτάσματα σίδηρου, μαγγάνιου κ.α.).
Στην Πάρο υπάρχουν πολλά οινοποιεία καί αρκετά οινοπνευματοποιεία, τα οποία παρασκευάζουν τα ωραία κρασιά του νησιού. Περίφημα ειναι τα μάρμαρα της Πάρου, που φημίζονται για το κατάλευκο χρώμα τους και για το ότι είναι διαφώτιστα σε αρκετό βάθος. Πολλά αριστουργήματα της αρχαιότητας έγιναν από μάρμαρο της Πάρου. Κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται το νησί πολλοί τουρίστες και οπωσδήποτε δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στον τρόπο ζωης των ντόπιων.
Πρωτεύουσα του νησιου είναι η Παροικιά, η οποία είναι πρωτεύουσα και της ομώνυμης κοινότητας και της επαρχίας. Κάτασπρη σχεδόν η πολιτεία της Πάρου, είναι χτισμένη σ' ενα γραφικότατο ορμο καί διαθέτει ένα πολύ γραφικό φυσικό λιμανάκι. Όμορφα μέρη για επίσκεψη, πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα του νησιού, είναι το χωριό Λεύκες στο κέντρο της Πάρου, ο Δρυός, όπου υπάρχει πλούσια βλάστηση και ωραία θάλασσα με αμμουδιά, οι Άγιοι Πάντες, εκκλησάκι στο ψηλότερο σημείο του νησιού, τα σημεία όπου υπάρχουν τα ακρωτήρια Άγιος Φωκάς και Κόρακας και οι αρχαιότητες κοντά στα μοναστήρια της Λογγοβάρδας και της Μεταμόρφωσης.

Αυτά που αξίζει να δείτε κατά την επίσκεψη σας στην Πάρο

Τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορίας μετρά η Πάρος. Ίωνες και Αιολείς άποικοι, Ενετοί κατακτητές, Βυζαντινοί, πειρατές, όλοι όσοι πάτησαν τα χώματα της άφησαν το στίγμα τους, τα αρχιτεκτονήματα τους, τα σημάδια του πολιτισμού τους, σ΄ ένα μοναδικό πάντρεμα από διαφορετικές κουλτούρες, οι οποίες έχουν αφομοιωθεί εξαιρετικά σε μία. 
Πάρος Αξιοθέατα
Τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορίας μετρά η Πάρος. Ίωνες και Αιολείς άποικοι, Ενετοί κατακτητές, Βυζαντινοί, πειρατές, όλοι όσοι πάτησαν τα χώματα της άφησαν το στίγμα τους, τα αρχιτεκτονήματα τους, τα σημάδια του πολιτισμού τους, σ΄ ένα μοναδικό πάντρεμα από διαφορετικές κουλτούρες, οι οποίες έχουν αφομοιωθεί εξαιρετικά σε μία. Μια κουλτούρα με την οποία ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή αμέσως μόλις πατήσει το πόδι του στο λιμάνι της Παροικιάς.
Αρκεί μια ματιά στα δεξιά και θα δει το Φραγκοκάστελο, στα αριστερά ορθώνεται ο κατάλευκος ανεμόμυλος, απαραίτητος για τη διαβίωση των κατοίκων τα περασμένα χρόνια, όταν ήταν απαραίτητο να εξασφαλίζουν την τροφή τους εντός της Πάρου.
Πιο πέρα θα συναντήσετε το αρχαίο νεκροταφείο ενώ αν μπείτε στα σοκάκια και τραβήξετε προς τα αριστερά θα ορθωθεί μπροστά σας ο λευκός τοίχος, μέρος του τείχους που περιβάλει την Παναγία Εκατονταπυλιανή, το πετράδι της Πάρου.
Λίγο πιο πάνω θα βρεθείτε μπροστά στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου. Δε χρειάζεται να δείτε καν τις ταμπέλες, καθώς θα το καταλάβετε από τα αρχαία μάρμαρα, σήμα κατατεθέν στην Πάρο, που βρίσκονται τοποθετημένα εκτός του περιβόλου του Μουσείου.
Αλλά κι εκτός Παροικιάς τα διάφορα αξιοθέατα θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας: το Ασκληπιείο, επάνω στον περιφερειακό δρόμο προς αεροδρόμιο, η υπέροχη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες προς την ίδια κατεύθυνση, το Δήλιο, ο ναός προς τιμήν του Δήλιου Απόλλωνα, σκαρφαλωμένος σε μία κορυφή στα ανατολικά της Παροικιάς, με καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο, καθώς ο ναός είναι προσανατολισμένος προς τη Δήλο, τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου στο χωριό Μαράθι, στο δρόμο προς Λεύκες.
Στη Νάουσα μην παραλείψετε να δείτε το ενετικό κάστρο, το οποίο διασώζεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο.
Και βέβαια σε κάθε περίπτωση αυτό που θα συναντάται ξανά και ξανά είναι τα κατάλευκα εκκλησάκια με τους μπλε χαρακτηριστικούς τρούλους, τα οποία είναι διάσπαρτα παντού στην Πάρο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δυο-δυο μαζί, ενώ στο Φραγκοκάστελο μετρήσαμε τέσσερα, δίπλα-δίπλα.
Μια προσεχτική ματιά τόσο στα εκκλησάκια όσο και σε άλλα κτίσματα θα σας αφήσουν άφωνους, όταν συνειδητοποιήσετε ότι στην τοιχοποιία τους έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία μάρμαρα από ναούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε και ολόκληρους κίονες, προσαρμοσμένους στις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούσαν εδώ, πριν από αιώνες. Αναφερόμαστε σε κίονες και αρχαία μάρμαρα, τα οποία αφαιρέθηκαν αυτούσια από γκρεμισμένους αρχαίους τόπους λατρείας.
Τα μνημεία και τα αξιοθέατα στην Πάρο θα σας διαβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τούτο το νησί εκτός από μέλλον, το οποίο έχει σίγουρα εξασφαλίσει χάρη στην τουριστική του ανάπτυξη, έχει και παρελθόν, στο οποίο πατά γερά και επιδιώκει να αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρια.

Παναγία Εκατονταπυλιανή

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ

Παναγία Εκατονταπυλιανή
Σύμφωνα με την παράδοση αιώνων κτήτορες του ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, είναι οι Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη. Η σημερινή μορφή του ναού αποτελεί την ιουστινιάνεια εκδοχή του, όπως τον αποκατέστησε στα χρόνια μεταξύ 1959-1966 ο αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος, οι έρευνες του οποίου απέδειξαν ότι στο χώρο υπήρχε πρότερος του 6ου αι. ιερός χριστιανικός ναός, επιβεβαιώνοντας έτσι την παράδοση ότι η Εκατονταπυλιανή ιδρύθηκε από τους ισαποστόλους.
Ο ναός αυτός ωστόσο καταστράφηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του, πιθανότατα εξαιτίας πυρκαγιάς, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά τη διάρκεια του 6ου αι.
Μέχρι την έναρξη των εργασιών αναπαλαίωσης, το 1959, ο ναός είχε δεχτεί αναρίθμητες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις, που είχαν αλλοιώσει τον αρχικό του χαρακτήρα, καθώς οι καταστροφές που υπέστη, κατά τη διάρκεια των αιώνων, δεν είχαν τελειωμό: είτε από τις ορδές των κατακτητών και των πειρατών, είτε από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1773.
Εξάλλου και ο κατάλευκος, επιβλητικός περίβολος ύψους 8,5 μέτρων και περιμέτρου 252 μέτρων είχε προστατευτικό χαρακτήρα απέναντι στις κάθε είδους επιδρομές, και χρονολογείται από την εποχή της φραγκοκρατίας.
Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή δεν είναι ένας και μόνο ναός αλλά ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, αποτελούμενο από τον κυρίως ναό και άλλα προσκτίσματα, όπως τα έξι παρεκκλήσια, αφιερωμένα σε αγίους: το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, που πιστεύεται ότι πρόκειται για τον αρχικό ναό στον οποίο προσευχήθηκε η Αγία Ελένη, και γι’ αυτό θεωρείται και η παλαιότερη εκκλησία στην Πάρο, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Φιλίππου, της Αγίας Θεοδοσίας, του Αγίου Δημητρίου και της Οσίας Θεοκτίστης, της πολιούχου της Παροικιάς, που έζησε, μόνασε, πέθανε και τάφηκε σ’ αυτόν ακριβώς το χώρο, κατά τη διάρκεια του 9ου αι., όταν η Πάρος είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, λόγω των συνεχών επιδρομών των πειρατών, και ήταν ολόκληρη σκεπασμένη από άγρια δάση.
Εκτός από τα παρεκκλήσια κόσμημα για το ναό αποτελεί το αρχαιότερο σ’ ολόκληρη την ορθόδοξη Ανατολή σωζόμενο βαπτιστήριο, του 4ου αι, που αποτελεί και μια ισχυρή απόδειξη για την ύπαρξη του ναού εκείνη την περίοδο, όταν οι βαφτίσεις περιορίζονταν στους ενηλίκους και δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η βάπτιση των νηπίων, πρακτική που διαδόθηκε από τον 6ο αι. και εξής.
Όπως γνωρίζουμε πλείστα παλαιοχριστιανικά μνημεία χτίστηκαν στα θεμέλια προχριστιανικών κτισμάτων, συνήθως αρχαίων ναών, ενώ στην οικοδόμηση τους έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία μάρμαρα, κολώνες κ.α. Η Εκατονταπυλιανή δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Κατά την αναπαλαίωση του ναού ο καθηγητής Ορλάνδος αποκάλυψε ένα Γυμνάσιο –γυμναστήριο- της ρωμαϊκής εποχής, με ένα θαυμάσιο δάπεδο με μωσαϊκό, το οποίο κοσμούν οι Άθλοι του Ηρακλή και το οποίο σήμερα έχει μεταφερθεί στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου, όπου φιλοξενούνται πάρα πολλά ακόμα κομμάτια, της κλασικής αλλά και της αρχαϊκής εποχής, όταν η Πάρος ευημερούσε, και τα οποία επί αιώνες φυλάσσονταν στα υπόγεια της Εκατονταπυλιανής.
Ίσως και να γλύτωσαν έτσι από τις χρήσεις που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του νησιού ανά τους αιώνες σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία, καθώς μια βόλτα και μερικές προσεκτικές ματιές αρκούν για να διαπιστώσει κάποιος σωρεία αρχαιολογικών μελών ενσωματωμένα σε τοίχους σπιτιών και βυζαντινών εκκλησιών.
Όσον αφορά την ονομασία του Ναού Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή, που προέρχεται από τον όρο «καταπόλα» και σημαίνει «κατά την πόλη», πιθανότατα «δείχνοντας» το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πάρου, μέχρι πρόσφατα που διαβάστηκαν νέες πηγές, οι γνώμες διίστανταν για το ποια από τις δύο ήταν γνήσια και παλιότερη.
Τελικά απεδείχθη ότι και οι δύο είναι έγκυρες και σχεδόν σύγχρονες μεταξύ τους καθώς τις πρωτοσυναντάμε σε κείμενα και επιστολές του ύστερου 15ου αι. την πρώτη και των μέσων του 16ου αιώνα τη δεύτερη.


Λόφος του Κάστρου

Λόφος του Κάστρου
Πάνω από το λιμάνι της Παροικιάς στέκεται επιβλητικός ο Λόφος του Κάστρου, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του Φραγκοκάστελου, του ενετικού κάστρου, που έχτισε για την προστασία της πόλης από τους επιδρομείς, κατακτητές και πειρατές, ο Μάρκο Σανούδο, ο Βενετός δούκας της Νάξου, το 13ο αι.
Η απόφαση να το αναζητήσετε θα σας αποζημιώσει. Βέβαια θα χρειαστεί να εντοπίσετε την χαρακτηριστική πορτοκαλί πινακίδα και στη συνέχεια, αφού ανεβείτε τα σκαλιά, να προσπεράσετε το πλάτωμα, με τα αρχαία ερείπια και την καταπληκτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος.
Ότι έχει απομείνει από το Φραγκοκάστελο βρίσκεται πίσω από τα πρώτα σπιτάκια. Και όταν βρείτε το μοναδικό σωζόμενο τοίχο του, σίγουρα θα ρίξετε και δεύτερη και τρίτη ματιά, καθώς με την πρώτη θα πιστέψετε ότι σας γελούν τα μάτια σας.
Ολόκληρος ο τοίχος του Φραγκοκάστελου είναι κατασκευασμένος από αρχαίες κολώνες ναών και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία διακρίνονται πεντακάθαρα. Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το Κάστρο χτίστηκε στα ερείπια πέντε αρχαίων ναών, τριών αρχαϊκών και δύο κλασικών, αλλά άλλο να το ξέρεις και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου.
Ωστόσο αρχαίες κολώνες και γενικά αρχαία μάρμαρα δεν είναι ενσωματωμένα μόνο στο Φραγκοκάστελο αλλά και στα τέσσερα (!) εκκλησάκια, που είναι ακουμπισμένα επάνω του, χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Σχεδόν γελάς όταν αντικρίζεις την πεσμένη και ασβεστωμένη αρχαία κολώνα, που αποτελεί τη στήριξη της κάτασπρης εκκλησούλας.

Φραγκοκάστελο

Από το Φραγκοκάστελο διασώζεται σήμερα μόνο τμήμα της ανατολικής και νότιας πλευρά του, ύψους 4-6 μέτρων, ενώ από τους πέντε ναούς, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε, διασώζονται ερείπια, μόνο ενός μικρού τμήματος του αρχαϊκού ναού της θεάς Αθηνάς, στην κορυφή του Λόφου. Τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού αποκαλύφθηκε στα θεμέλια του ναού.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το βόρειο και το δυτικό τμήμα του τείχους του Φραγκοκάστελου πρέπει να βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, όπου καταποντίστηκε μέρος του Λόφου, πιθανότατα κατά τη διάρκεια μιας κατολίσθησης.


Αϊ-Γιάννης Δέτης

Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Αϊ-Γιάννης Δέτης
Όσοι έχουν ήδη επισκεφτεί την παραλία Μοναστήρι, στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, στα ανατολικά της Πάρου και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας, θα βρεθούν μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη στην επόμενη επίσκεψη τους.
Ο Δήμος Πάρου δημιούργησε ένα «Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο», που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πόλο εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος θα φιλοξενεί ολοκληρωμένες δράσεις πολιτισμού, άθλησης, οικολογίας και φυσικά αναψυχής.
Και λέγοντας «φιλοδοξεί» δεν μιλάμε βέβαια για σχέδιο επί χάρτου. Η ανάπλαση της παραλίας αλλά και της γύρω περιοχής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποτελεί πράγματι ένα χάρμα οφθαλμών.
Οι εργασίες για το Πάρκο αφορούν το καλαίσθητο αναψυκτήριο, ακριβώς μπροστά στην αμμουδιά, εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από την τοπική πέτρα, την ψαρόπετρα, από την οποία κατασκευάστηκε και το υπαίθριο θέατρο, χωρητικότητας 600 ατόμων, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το αναψυκτήριο περιβάλλεται εκτός από αλμυρίκια και από φοινικόδεντρα, τα οποία προσφέρουν μια εξωτική νότα στην παραλία.
Από πάνω ακριβώς, λειτουργεί ένα εστιατόριο, που θα μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ενώ η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, φτάνει μέχρι το φάρο, στη βορειανατολική απόληξη της Χερσονήσου του Άη Γιάννη Δέτη, με οριοθετημένα, φωτισμένα μονοπάτια.
Σαν πράξη αντίστασης στην παράνομη βοσκή οι μαθητές της Πάρου, συμβάλλοντας στην προσπάθεια δημιουργίας του Πάρκου, φύτεψαν 1.000 ενδημικά δέντρα και φυτά –αγριελιές, φίδες, μηδική, ασπάλαθους, σχινάρια κ.α.- τα οποία σε συνδυασμό με τα την ψαρόπετρα των βράχων, που σε άλλα σημεία ορθώνεται αιχμηρή και άγρια και σε άλλα καμπυλωτή και σμιλεμένη, όπως και στις Κολυμπήθρες, δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
Στο Πάρκο της Πάρου κατασκευάστηκαν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, beach volley, πεζοπορία, αναρρίχηση και mountain bike. Παράλληλα υπάρχει ήδη ενδεικτική χωροθέτηση για την ανέγερση δύο Μουσείων: της Ρωσικής Παρουσίας στο Αιγαίο και Ναυτικής Παράδοσης και Αλιείας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...