powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Nicole Kidman


Ηθοποιός που οφείλει μέρος της φήμης της στη διψασμένη αναζήτηση 'διαφορετικών' κινηματογραφικών ηρωίδων, η Nicole Kidman, γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1967 στη Honolulu της Hawaii από Αυστραλούς γονείς, διατηρώντας μέχρι και σήμερα την Αμερικάνική και την Αυστραλέζικη υπηκοότητα. Όταν η Nicole ήταν τριών χρονών η οικογένεια επέστρεψε στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκαν στην πλούσια συνοικία του Longueville. Οι γονείς τους ήταν κοινωνικά ενεργοί ακτιβιστές και μεγάλωσαν τη Nicole και την αδελφή της Antonia χωρίς κούκλες και παιχνίδια αλλά με άπειρες φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές συζητήσεις. Η Kidman από παιδί ήταν χαρισματική και με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Αρχισε μαθήματα μπαλέτου μόλις τριών ετών και υποκριτικής στα δέκα της. Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση ήταν σε ηλικία έξι ετών σε μια χριστουγεννιάτικη σχολική επίδειξη όπου υποδυόταν ένα... αρνί.
Η Nicole γνωστή ως 'στέκα' ήταν πάντα περιθωριοποιημένη λόγω του ύψους της και στην εφηβεία απομονώθηκε ακόμη περισσότερο. Ενώ τα υπόλοιπα κορίτσια πήγαιναν στη παραλία και κοιτούσαν τα αγόρια η Nicole περνούσε τα σαββατοκύριακα στο Philip Street Theatre. Στην ηλικία των 14 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν...



 έλαβε ένα ενθαρρυντικό σημείωμα παροτρύνοντας την να εμφανιστεί σε διαγωνισμό ταλέντων, πρόταση την οποία αρνήθηκε τελικά αφού συνέπιπτε χρονικά με τις εξετάσεις του σχολείου της. Οι προτάσεις όμως για ρόλους δεν άργησαν να έρθουν και έτσι έρχεται η πρώτη της εμφάνιση στο τηλεοπτικό 'Bush Christmas' (1983).

Καθώς συνέχιζε την εκπαίδευσή της στο Australian Theatre For Young People in Sydney και στο St Martins Youth Theatre in Melbourne, προτάσεις για ρόλους δεν σταμάτησαν να έρχονται. Τα συνεχόμενα γυρίσματα βοήθησαν τη νεαρή ηθοποιό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση απέναντι στο φακό. Το 1983 η μοίρα τη χτύπησε όμως όταν η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο και τότε η Nicole πήρε μαθήματα μασάζ για να μπορεί να της κάνει φυσικοθεραπεία. Επιστρέφοντας δειλά δειλά στη δουλεία ξεχώρισε στη μίνι σειρά 'Vietnam' το 1986 κερδίζοντας το πρώτο σημαντικό βραβείο της καριέρας της από το Australian Film Institute. Το 1989 η μητέρα της αρχίζει και ξεπερνά τα προβλήματα με την ασθένειά της και η Nicole θα ακουστεί πρώτη φορά εκτός Αυστραλίας με το θρίλερ «Dead Calm» του Phillip Noyce, συμπρωταγωνιστώντας διπλά στον συμπατριώτη της Sam Neill. Η ταινία πάει πολύ καλά εισπρακτικά και οι προτάσεις που δέχεται είναι πλέον πολλές.
Το πέρασμα στο Hollywood συνέβη ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία για κάποιο φεστιβάλ. Τότε έλαβε ένα τηλεφώνημα από ανθρώπους του Tom Cruise που της προσέφεραν τον πρώτο ρόλο στο «Days Of Thunder» (1990). Στα γυρίσματα εκείνης της ταινίας Cruise και Kidman ερωτεύτηκαν και στις 24 Δεκεμβρίου του1990 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου σε μια κλειστού κύκλου τελετή στο Κολοράντο. Παρά τα καλά λόγια του συμπρωταγωνιστή της Dustin Hoffman για το ταλέντο της Nicole, το «Billy Bathgate» (1991) δεν πήρε καλές κριτικές, και η συνάντησή της στο 'πανί' με τον -τότε- σύζυγο της στο «Far and Away» του Ron Howard, αποδείχθηκε εξίσου άστοχη επιλογή. Οι δυο αποτυχίες στη σειρά είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσει να δέχεται αμφισβητήσεις για τις υποκριτικές της ικανότητες, μαζί με υπόνοιες πως η επιτυχία της της οφείλεται στο όνομα του συζύγου της και όχι στο υποκριτικό της ταλέντο.
Η Nicole προσπαθεί να τους αποδείξει πόσο λάθος έχουν έτσι πρωταγωνιστεί το 1993 στο θρίλερ «Malice» και στο δράμα «My Life» δίπλα στον Michael Keaton. Για το «To Die For» του Gus Van Sant κερδίζει τη πρώτη της Χρυσή Σφαίρα, στο «Batman Forever» το 1995 έρχεται κοντά στον Batman Val Kilmer ενώ το 1997 συναντά τον George Clooney στο κατασκοπικό «Peacemaker» με παραγωγό τον Steven Spielberg. Αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων γράφεται στο New York Actor's Studio για να σπουδάσει υποκριτική.
Το προκλητικό, ερωτικό και ψυχολογικό θρίλερ «Eyes Wide Shut» (1999) ήταν ένας ρόλος σταθμός για την Kidman, υπό την καθοδήγηση του Stanley Kubrick στο πλευρό του συζύγου της. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν μακριά από τη δημοσιότητα και οι σκηνές γυρίζονταν δεκάδες φορές για να αποδοθούν με βάση τα θέλω του σκηνοθέτη. Αμέσως μετά κάνει θέατρο στο Λονδίνο με το 'Blue Room', με σκηνοθέτη τον Sam Mendes και με μια συζητημένη σύντομη σκηνή γυμνού.
Στη προσωπική της ζωή προχωρά στην υιοθεσία μαζί με τον Tom Cruise δυο παιδιά, την Isabella Jane και τον Conor Antony. Αν και εκείνη δηλώνει πανευτυχής στο πλευρό του τα κουτσομπολίστικα έντυπα έχουν αντίθετη άποψη και επιβεβαιώνονται, αφού το ζευγάρι χωρίζει το Φεβρουάριο του 2001. Αμέσως μετά το χωρισμό της πρωταγωνίστησε στο θρίλερ «The Others» του Alejandro Amenabar με παραγωγό τον τυπικά τότε σύζυγο της παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια για Oscar Α' Γυναικείου ρόλου για το «Moulin Rouge» του Baz Luhrmann όπου τραγούδησε, χόρεψε και έκλεψε τις εντυπώσεις.
Το βραβείο Oscar A' Γυναικείου (όπως και το BAFTA) ήρθε για τη Nicole το 2002 όταν, φυσιογνωμικά αλλαγμένη, υποδύθηκε τη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ στο «The Hours» δίπλα στις Meryl Streep και Julianne Moore. Καταξιωμένη πλέον επιλέγει το 2003 το «Dogville» του Lars Von Trier αποσπώντας θετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Στη συνέχεια επέλεξε δυο παραγωγές 'υψηλού προφίλ' το επικό «Cold Mountain» και το «The Human Stain» βασισμένο στο δημοφιλές βιβλίο του Philip Roth. Οι προσδοκίες εκείνη την περίοδο ήταν υψηλές και το αποτέλεσμα μάλλον απογοητευτικό όταν το 2004 την είδαμε στο remake του «The Stepford Wives» και το σκοτεινό «Birth» του Jonathan Glazer.
Ξεχώρισε στο ρόλο της μεταφράστριας στο πολιτικό θρίλερ «The Interpreter» δίπλα στον Sean Penn το 2005 υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Sydney Pollack. Η παρουσία της στον κεντρικό ρόλο της κινηματογραφικής μεταφοράς του τηλεοπτικού «Bewitched» δεν έπεισε ότι μπορεί να τα καταφέρει στην κωμωδία. Η υποψία αυτή επιβεβαιώθηκε όταν επέλεξε ένα ακόμη 'δύσκολο' ρόλο στο βιογραφικό δράμα «Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus» (2006).
Στις 25 Ιουνίου του 2006 η Nicole μετά από ένα παθιασμένο ειδύλλιο με τον Lenny Cravitz τέλεσε υπό άκρα μυστικότητα το δεύτερο γάμο της με τον τραγουδιστή της country μουσικής Keith Urban, ενώπιον μόλις 230 καλεσμένων. Τον Ιούλιο του 2008 έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι που το ζευγάρι θα το ονομάσει Sunday Rose.
Το 2007 η Nicole θα συναντήσει δύο φορές τον Daniel Craig, αρχικά στο θρίλερ «The Invasion» του Oliver Hirschbiegel και στη συνέχεια στο «The Golden Compass», όπου η επιλογή της επιβλήθηκε τον συγγραφέα του βιβλίου Philip Pullman. Το «Margot at the Wedding» πέρασε μάλλον απαρατήρητο και πολλές ελπίδες στηρίχθηκαν στο «Australia» του Baz Luhrmann, μια επική ταινία, που συνδυάζει τον πόλεμο με τον έρωτα. Οι κριτικοί όμως στάθηκαν μάλλον αρνητικοί, ενώ οι κακές γλώσσες γκρινιάζουν για την παντελή έλλειψη εκφραστικότητας η οποία αποδίδεται στις φημολογούμενες επεμβάσεις με Botox, οι οποίες την έχουν κάνει να μοιάζει με κέρινο ομοίωμα.
Ακόμα στα άμεσα σχέδια της διάσημης ηθοποιού περιλαμβάνεται και το μιούζικαλ «Nine» σε σκηνοθεσία Rob Marshall, ενώ έχει δεσμευτεί για το «Need» μαζί με τη Naomi Watts. Ήδη όμως συζητείται η επιλογή της για να ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη την Βρετανή pop τραγουδίστρια Dusty Springfield. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα εκτός από τον πρώτο ρόλο η Kidman θα αναλάβει και την παραγωγή της ταινίας (ο τίτλος της οποίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα) έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του Michael Cunningham, τον σεναριογράφο της ταινίας «The Hours».
Παράλληλα με την καριέρα της έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση της πείνας των παιδιών ανά τον κόσμο, ενώ είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως για την προώθηση της εκστρατείας για την κατάργηση της βίας απέναντι στις γυναίκες. H Kidman ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes ως μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες διασημότητες. Έχοντας ξεκινήσει το 1990, για το ρόλο της στο «Days Of Thunder» με 200 χιλιάδες δολάρια, σήμερα η αμοιβή της έχει φτάσει στα 28 εκ. δολάρια. Το συμβόλαιό της με τη Channel, το οποίο ανανεώθηκε το 2007 για ακόμη 3 χρόνια, της αποφέρει 4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια από τις σύγχρονες star του Hollywood ενώ οι απανταχού θαυμαστές της ελπίζουν να μην κάνει πράξη της τελευταίες τις δηλώσεις περί απόσυρσης από την ηθοποιία για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Όπως και να έχει πάντα θα ξεχωρίζει σαν μια καυτή κοκκινομάλλα σε μια θάλασσα από ξανθές πρωταγωνίστριες. Τίποτα δεν σταματάει τη φλογερή Nicole! Ίσως μόνο μια φράουλα στην οποία είναι αλλεργική.
http://www.cinemanews.gr/v5/starbio.php?n=6137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...