Από μικρό παιδί ονειρευόταν να οδηγήσει πυροσβεστικό όχημα και να σβήνει φωτιές. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών πήγε μόνος του στο σταθμό της πυροσβεστικής, κοντά στο σπίτι του, και ζήτησε να τον εντάξουν στα ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
Ο λόγος για τον Αναστάσιο Ντέμο, από το Αμβούργο της Γερμανίας, που ταξίδεψε, μαζί με άλλους 29 εθελοντές πυροσβέστες, Έλληνες και Γερμανούς, για την Ελλάδα.
Οι νεαροί εθελοντές, ηλικίας 20 έως 30 ετών, θα αφιερώσουν και φέτος δύο εβδομάδες από τις διακοπές τους για να συμμετάσχουν σε προγράμματα του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), στα Ριζώματα, Βέροιας.
Μία υπόθεση δική τους πλέον, καθώς έχουν δημιουργήσει το Σύλλογο "Οι φίλοι του ΕΣΕΠΑ"( Freunde der ESEPA e.V), με πρόεδρο τον Γερμανό φιλέλληνα, Αντρέα Μέγιερ , από το Ανόβερο και Ταμία τον Αναστάσιο Ντέμο.
Σκοπός του συλλόγου είναι η ηθική και υλική υποστήριξη του εθελοντικού πυροσβεστικού κινήματος στην Ελλάδα και η παροχή βοήθειας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και εκτάκτων καταστάσεων.
Τα μέλη της έρχονται, κάθε χρόνο, με δικά τους έξοδα, στην Ελλάδα και συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών, όπως και στην εκπαίδευση Ελλήνων εθελοντών πυροσβεστών. Επίσης, συγκεντρώνουν χρήματα για την αγορά ελαφρώς μεταχειρισμένων πυροσβεστικών οχημάτων από τη Γερμανία, που προορίζονται για υπηρεσίες δασοπροστασίας στην Ελλάδα.
Η ιδέα για την ίδρυση του γερμανικού Συλλόγου "Οι φίλοι του ΕΣΕΠΑ", ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια από τον Τάσο, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του.
Σκίρτησε η καρδιά του, βλέποντας στις ειδήσεις τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. "Πάντα με ενδιέφερε το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Ήπειρο, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας μου, Ευάγγελος Ντέμος. Είναι κι αυτή μία πατρίδα για εμένα και τα τρία αδέλφια μου, είναι μέρος της ζωής μας εδώ στη Γερμανία", τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Αμβούργο, ο 21 ετών, σήμερα, Τάσος.
Και συνεχίζει: "Η εικόνα των Ελλήνων που προσπαθούσαν να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα μεγάλων πυρκαγιών, ξυπόλητοι με κλαδιά στα χέρια, με άφησε άφωνο. Δεν πίστευα στα μάτια μου τα όσα είδα στις ειδήσεις, πριν από τρία χρόνια. Τότε αποφάσισα ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε άπραγοι. Έπρεπε κάτι να κάνουμε. Στην πορεία μάθαμε για την ΕΣΕΠΑ και γνωρίσαμε το έργο του κ. Νίκου Σαχινίδη, που πραγματικά αξίζει τη στήριξη όλων. Έτσι ιδρύσαμε τον δικό μας σύλλογο".
Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία έχει σήμερα την υποστήριξη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Γερμανίας, που καλεί ειδικά τους νέους ομογενείς να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και του γενικού προξένου Ανοβέρου, Δημήτρη Ιωάννου, ο οποίος έγινε επίτιμο μέλος του συλλόγου. Με δική του πρωτοβουλία, άλλωστε, διοργανώθηκε, τον περασμένο Μάιο, εκδήλωση γνωριμίας και ενημέρωσης με τον σύλλογο "Οι φίλοι του ΕΣΕΠΑ", στο ενοριακό κέντρο "Τριών Ιεραρχών", Ανοβέρου, όπου παρέστη και η δήμαρχος της πόλης, Ingrid Lange. Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, δόθηκαν μαθήματα πυρόσβεσης, στα οποία συμμετείχε ακόμα και ο πατέρας Γεράσιμος.
Ο Αναστάσιος Ντέμος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην άρτια οργάνωση των Εθελοντικών Σωμάτων Πυροσβεστών στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών ανέρχεται σε πάνω από εκατομμύριο άτομα, ενώ το μόνιμο προσωπικό είναι μόλις 28.000. Τα έξοδα για τον εξοπλισμό των εθελοντών καλύπτονται από το κράτος. Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών φτάνει στις 250.000, με τακτικό προσωπικό περίπου 5.000.
Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ)
Το 1999, ο Νίκος Σαχινίδης αποφάσισε, με τη σύζυγό του Παρθένα Κοτσίδου, να οργανώσουν το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), μια προσπάθεια συσπείρωσης συνειδητοποιημένων πολιτών, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
"Κανένα κράτος, κανένα έθνος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο οικονομικό κόστος της Πολιτικής Προστασίας για σοβαρή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, χωρίς την παρουσία των Εθελοντών και των οργανώσεών τους", τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαχινίδης.
"Σήμερα- προσθέτει- είμαστε η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, στον τομέα, που αφορά το πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος. Προσφέρουμε συμπληρωματικό έργο στις κρατικές υπηρεσίες του τομέα πυρόσβεσης - διάσωσης και φυσικών καταστροφών, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να τις αντικαταστήσουμε ή να τις υποκαταστήσουμε. Δεδομένη είναι η πολύ καλή συνεργασία μας με τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες".
Το ΕΣΕΠΑ, σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, είναι κατασκεύασμα των ανθρώπων της Ευρώπης. Μία υπόθεση 13.000 ανθρώπων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, απ΄ όπου κάθε χρόνο έρχονται στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στα Ριζώματα, Βέροιας εθελοντές πυροσβέστες, Έλληνες και μη.
Με δική τους πρωτοβουλία, άλλωστε, συγκεντρώθηκαν χρήματα και αγοράστηκαν, όλα αυτά τα χρόνια, 438 οχήματα (πυροσβεστικά και ασθενοφόρα) από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, σε πολύ καλή κατάσταση, με το κοντέρ έχει γράψει το ανώτερο 30.000 χιλιόμετρα.
Τα οχήματα αυτά εξυπηρετούν κυρίως άγονες και δύσβατες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Σαμαρίνα, αλλά και τους 53 πυροσβεστικούς σταθμούς που δημιούργησε το ΕΣΕΠΑ, σε συνεργασία με δήμους της Ελλάδας, με τους οποίους συνάπτει πρωτόκολλα συνεργασίας.
"Η Ελλάδα, πάντως, υστερεί κατά τα διεθνή πρότυπα, σ' αυτόν τον τομέα. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε 3.000 πυροσβεστικούς σταθμούς, σήμερα, αυτοί δεν ξεπερνούν τους 300. Αυτή είναι και η λογική εξήγηση το πώς μία μικρή εστία φωτιάς μπορεί να γίνει μεγάλη", επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης., ο οποίος ευχαριστεί τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν θεσπίσει.
Επίσης, το Υπουργείο Άμυνας δώρισε στο ΕΣΕΠΑ ένα αεροπλάνο τύπου Τσέσνα U 17, επτά θέσεων, για παρατηρήσεις και μεταφορά προσωπικού.
Το 2001, δημιουργήθηκε στα Ριζώματα και η Σχολή Πυρόσβεσης Δασοπυρόσβεσης του ΕΣΕΠΑ Σε πολύ σύντομο διάστημα, όπως αναφέρει ο κ. Σαχινίδης, έγιναν πολλά, με μεγάλη προσπάθεια των εθελοντών από την Ελλάδα και τις τρεις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες, που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή και η ύπαρξη του ΕΣΕΠΑ και το τεράστιο μέγεθός του στον χώρο του Εθελοντισμού στην Ελλάδα.
"Η Σχολή μας θεωρείται μία από τις τρεις καλύτερες στον κόσμο και σε αυτήν, σε συνεργασία με την Έδρα Φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδεύονται πυροσβέστες από δώδεκα κράτη της Ευρώπης", επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης.
Παράλληλα, μας διαβεβαιώνει ότι η ποιότητα των παρεχομένων εθελοντικών υπηρεσιών είναι εφάμιλλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Επίσης, μέσα από το θεσμό της Νεολαίας του Σώματος, το ΕΣΕΠΑ δίνει διέξοδο παιχνιδιού και μάθησης στα παιδιά των τοπικών κοινωνιών.
Προβλήματα, πάντως, υπάρχουν και για τη λύση τους το ΕΣΕΠΑ ζητεί τη συνδρομή της πολιτείας. Ένα από αυτά είναι η πληρωμή της ασφάλειας των οχημάτων, αλλά κυρίως το ζήτημα των καυσίμων, που το Σώμα πληρώνει σε κανονικές τιμές.
"Δεν εξαιρούμαστε ούτε από την πληρωμή των διοδίων", τονίζει ο κ. Σαχινίδης και προσθέτει: "Πέρυσι, όταν σπεύσαμε να φτάσουμε στην Πάρνηθα για να συνδράμουμε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, τα 38 οχήματά μας καθυστερήσανε με τις στάσεις στα διόδια, όπου πληρώσαμε συνολικά περίπου 7.800 ευρώ, ποσό υπέρογκο για τις δυνάμεις μας, δεδομένης και τις δύσκολης οικονομικής κατάστασης".
Αντίστοιχες οργανώσεις με το ΕΣΕΠΑ υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο, με τις οποίες το Σώμα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία, μέσω της συμμετοχής του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρόσβεσης (CTIF), μέλος της οποίας είναι ο κ. Σαχινίδης.
"Πριν από δύο χρόνια, το ΕΣΕΠΑ φιλοξένησε, στα Ριζώματα, το παγκόσμιο συνέδριο της CTIF, που διαμορφώνει το παγκόσμιο πυροσβεστικό γίγνεσθαι σχετικά με την εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, τη διαρκή πληροφόρηση στα παγκόσμια δρώμενα της πυρόσβεσης-διάσωσης, αλλά και τη σύσφιξη σχέσεων με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, πάντα με απώτερο στόχο την ενίσχυση των Ελλήνων πολιτών που μας χρειάζονται", καταλήγει ο κ. Σαχινίδης.
Κείμενο: Δ.Ριμπά
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου