powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ποιος Να Το Φανταζόταν: Η Προβολή 3D Βλάπτει Τα Μάτια

Βύρων Παπαδόπουλος Σαβ 23 Ιουλ 2011
Αφού πειραματίστηκε σε 24 ενήλικες, μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkley κατέληξε πως η παρακολούθηση περιεχομένου σε στέρεο 3D οθόνη βλάπτει τα μάτια και τον εγκέφαλο.
Ο επιστημονικός όρος είναι vergence-accomodation,"(προσαρμογή στραβισμού) που σημαίνει πως το μάτι πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται στην απόσταση από την οθόνη και του τρισδιάστατου περιεχομένου που προβάλλεται. Αυτό μπορεί υποθετικά να προκαλέσει...


 οπτική δυσφορία, κούραση, και πονοκεφάλους, που νόμιζα πως ήταν μέρος της ζωής, αλλά προφανώς υπάρχει αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται : η τεχνολογία 3D.
Στο άρθρο του περιοδικού Journal Of Vistion, ‘Η ζώνη της άνεσης: Προβλέποντας την οπτική δυσφορία με τις στέρεο οθόνες’, ο καθηγητής οπτικομετρίας και οπτικών επιστημών Martin Banks γράφει: «¨Όταν παρακολουθούμε στέρεο 3D οθόνες, το μάτι πρέπει να εστιάσει –δηλαδή να προσαρμοστεί- στην απόσταση της οθόνης επειδή από εκεί έρχεται το φως . Ταυτόχρονα , το μάτι πρέπει να συγκλίνει στην απόσταση του στέρεο περιεχομένου, που μπορεί να είναι μπροστά ή πίσω από την οθόνη.»
Σύμφωνα με το άρθρο, το περιεχόμενο 3D που παρακολουθείται από κοντινή απόσταση (όπως υπολογιστές και τηλέφωνα) δεν είναι οπτικά άνετο όταν το στέρεο περιεχόμενο είναι τοποετημένο μπροστά από την οθόνη. Στον κινηματογράφο είναι το αντίθετο. Το στέρεο περιεχόμενο που τοποθετείται πίσω από την οθόνη δεν είναι οπτικά άνετο παρά οι σκηνές που έρχονται προς τα εσένα.
Με την έκρηξη συσκευών με ικανότητες 3D όπως τηλεοράσεις, και κινητά τηλέφωνα, η κατανόηση του τι κάνει αυτού του είδους η τεχνολογία στα σώματα μας, μπορεί να μας βοηθήσει να την χρησιμοποιήσουμε καλύτερα στο μέλλον. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η τεχνολογία τείνει να ξεπεράσει την έρευνα, και μέχρι να μπορέσουμε να χειριστούμε καλύτερα τις συνέπειες της, κινούμαστε τυφλά προς ένα κόσμο 3D.
Πηγή: techcrunch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...