Του Νίκου Ηλιάδη
Η πρωτοφανής υπόθεση του γιατρού Ν.Π., ο οποίος υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, είναι απολύτως ενδεικτική της ασυδοσίας αλλά και της απόλυτης ατιμωρησίας υπό την οποία λειτουργούν αρκετοί γιατροί του ΕΣΥ, πλουτίζοντας παράνομα σε βάρος του δημοσίου. Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη του εν λόγω γιατρού, ο οποίος δρούσε σε συνεννόηση με φαρμακοποιό της περιοχής, η υπηρεσία τον απομάκρυνε από τη θέση του. Εκείνος όμως προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η οποία έκρινε άκυρη την απόφαση απομάκρυνσής του και διέταξε την επαναπρόσληψή του!
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν αρμόδιοι ελεγκτές του ΟΓΑ και του ΙΚΑ παρατήρησαν ότι συγκεκριμένο φαρμακείο του Πολυκάστρου παρουσίαζε ασυνήθιστα υψηλή κίνηση σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων, για τα οποία μάλιστα η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν συνήθως 0%. Το Σεπτέμβριο του 2009 τα δύο ταμεία έστειλαν τους επιθεωρητές τους, για να διενεργήσουν ελέγχους.
Φάρμακα σε πεθαμένους!
Έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι μόνον για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2009, από τους οποίους προέκυψαν τα εξής απίστευτα:
- Ο γιατρός εξέδιδε και ο φαρμακοποιός υπέβαλε προς είσπραξη στα ασφαλιστικά ταμεία ψευδείς, εικονικές και παράτυπες συνταγές, οι οποίες, ενώ φαίνονταν ότι εκτελέστηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2009, εντούτοις αφορούσαν άτομα που είχαν αποβιώσει τα έτη 2006 και 2007, για τα οποία μάλιστα το ταμείο είχε καταβάλει στους οικείους τους και τα έξοδα κηδείας.
- Όσες συνταγές αντιστοιχούσαν σε εν ζωή ασφαλισμένους είχαν ορθώς γραμμένο το ονοματεπώνυμό τους αλλά εσφαλμένη διεύθυνση και Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ), προκειμένου να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και να είναι αδύνατη η ταυτοποίηση. Η λάθος διεύθυνση εξυπηρετούσε και άλλον σκοπό. Ειδικότερα η πλειονότητα των ασφαλισμένων έμενε σε χωριά (Μικρόκαμπος, Αγιονέρι, Γυναικόκαστρο, Ανθόφυτος, Γαλλικός κ.ά.) που απείχαν μέχρι και 30 χιλιόμετρα από το Πολύκαστρο και στα οποία μάλιστα υπήρχαν φαρμακεία. Συνεπώς η εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο του Πολυκάστρου θα κινούσε υποψίες, γι’ αυτό αναφερόταν ψευδώς ως τόπος κατοικίας των ασφαλισμένων το Πολύκαστρο.
Δεν έπασχαν από αυτές τις ασθένειες
Από τους κατ’ οίκον ελέγχους που ακολούθησαν στα σπίτια των ασφαλισμένων διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Κανείς από τους ασφαλισμένους δεν είχε πάει ποτέ στο φαρμακείο του Ι.Χ. στο Πολύκαστρο, για να πάρει φάρμακα. Στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΓΑ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «ο φαρμακοποιός Ι.Χ. πρέπει να μας εξηγήσει τι απέγιναν τα φάρμακα αυτών των συνταγών που δεν παρεδόθησαν, αφού οι ασφαλισμένοι ουδέποτε πήγαν στο φαρμακείο, και ποιος υπέγραφε στη θέση του παραλήπτου».
- Αρκετοί ασφαλισμένοι κατέθεσαν ότι δεν πάσχουν από τις ασθένειες που αναγράφονταν στις συνταγές ούτε έκαναν ποτέ χρήση των αναγραφομένων φαρμάκων.
- Στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων όλα τα στελέχη (κίτρινα φύλλα) ήταν άγραφα, παρότι το χαρτί είναι καρμπονιζέ.
- Στις περισσότερες από τις ψευδείς συνταγές αναγράφονταν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών. Η αξία τους ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη (439 ευρώ κατά μέσο όρο) καθώς αφορούσαν ακριβά φάρμακα. Σημειώνεται πως μόνον για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2009 η αξία των ψευδών συνταγών, οι οποίες, αν και ανεκτέλεστες, εντούτοις κατατέθηκαν προς είσπραξη από το συγκεκριμένο φαρμακοποιό, υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ.
Το παραδέχτηκε ο γιατρός
Στην κατάθεσή του προς τους επιθεωρητές ο γιατρός επιβεβαίωσε ότι αυτός συνταγογράφησε τις επίμαχες συνταγές αναγνωρίζοντας τη σφραγίδα και την υπογραφή του. Στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές του ΟΓΑ σημειώνουν: «Αποκλείουμε το ενδεχόμενο για οποιονδήποτε λόγο να έχουν γίνει όλα τα ανωτέρω από λάθος και ό,τι ισχυρίζεται στην κατάθεσή του ο Ν.Π. δεν μπορεί να ανατρέψει τα στοιχεία που προέκυψαν από τις κατ’ οίκον έρευνες». Προχωρούν μάλιστα στην εκτίμηση ότι ο γιατρός ήταν εκείνος που «προφανώς προσκόμιζε τις συνταγές προς εκτέλεση στο φαρμακείο».
Τέθηκε σε αργία αλλά…
Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση και μετά τις παρεμβάσεις των αρμοδίων προϊσταμένων αρχών την 1η Ιουνίου με απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται διοικητικά το Κ.Υ. Πολυκάστρου, ο εν λόγω γιατρός τέθηκε σε αργία και του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη. Παράλληλα ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης. Επίσης η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς έχει διαβιβάσει το σχετικό φάκελο και προς την εισαγγελία πλημμελειοδικών Κιλκίς για τα περαιτέρω.
Ωστόσο στις 3 Αυγούστου το διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης με απόφασή του ακύρωσε την ποινή της αργίας που του είχε επιβάλει η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς. Στην προσφυγή του στο εφετείο ο γιατρός σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ ανέφερε πως έχει άριστες σχέσεις με τον οικουμενικό πατριάρχη (καθότι και ιερέας), ισχυριζόμενος ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει άριστη γνώμη για εκείνον!
Μετά την απόφαση του διοικητικού εφετείου η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς αποφάσισε να επαναφέρει το γιατρό στην υπηρεσία. Το περίεργο όμως είναι ότι τον τοποθέτησε εκ νέου ακριβώς στην ίδια θέση αντί κάποιας άλλης από την οποία δεν θα είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει ανάλογη δράση ή να επιχειρήσει να κουκουλώσει τα έως τώρα πεπραγμένα για τα οποία κατηγορείται. Ο λόγος ανήκει πλέον στην εισαγγελία, η οποία διερευνά την υπόθεση, και στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα επιβάλει στον εν λόγω γιατρό την ποινή της οριστικής παύσης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου