Τ' Αυγουστιάτικο φεγγάρι, χιλιοτραγουδισμένο, μαγευτικό, ερωτικό, γεμίζει με φως την ωραιότερη νύχτα του χρόνου, την Πανσέληνο του Αυγούστου. Λένε, ότι τα φεγγάρια ήταν δώδεκα, ένα για κάθε μήνα. Μετά οι θεοί αποφάσισαν, να χαρίσουν στους ανθρώπους ακόμη ένα. Το δέκατο τρίτο φεγγάρι, προσφορά, σ' αυτούς, που ζουν έρωτες ανεκπλήρωτους....
Θυσία στον έρωτα, στα πάθη και στα παθήματα. Προσφορά, στους μοναχικούς, στους μόνους, στους απανταχού ερωτευμένους. Αυγουστιάτικο φεγγάρι, πύρινο, έτσι όπως αντικαθρεφτίζεται στις θάλασσές μας. Ανάκλαση φωτιάς, ποιητικά λόγια, πολλά αβάσταχτα, συναισθήματα...
Αφεθείτε, λοιπόν, σήμερα για λίγες ώρες στη μαγεία αυτής της μοναδικής νύχτας, που συγχωρεί όλες τις αμαρτίες. Πάρτε από το χέρι αυτήν ή αυτόν που αγαπάτε, σεργιανίστε κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι και λουστείτε με το φως του. Ξεχάστε τα προβλήματα και την καθημερινότητα και γευτείτε...
Θρύλοι, παραδόσεις και έρευνα
Το δέκατο τρίτο, όμως, φεγγάρι συνδέεται με θρύλους και παραδόσεις.
Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της. Εκείνη ελέγχει παλίρροιες, βροχές, ύδατα, πλημμύρες κι εποχές και ως εκ τούτου τη διάρκεια της ζωής. Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη.
Για τον βουδισμό η Πανσέληνος και η νέα Σελήνη είναι περίοδοι ισχύος και πνευματικής δύναμης. Για τους Ινδιάνους είναι το φως του μεγάλου πνεύματος αλλά σε κάποιες φυλές η Σελήνη είναι μια μοχθηρή και κακοποιός δύναμη. Για τους Σουμέριους η νύχτα της πανσελήνου ήταν περίοδος προσευχής αγαλλίασης και θυσίας.
Η αρχαιότερη ανάμεσα στις παραδόσεις είναι ο σύνδεσμος του φεγγαριού με το λαγό. Αυτή η ευρεία συσχέτιση, κατά τον Ρόμπερτ Μπράουν, πιστοποιείται από κυλίνδρους της Μεσοποταμίας, σφραγιδολίθους από αχάτη, που βρέθηκαν στη Συρία, κινεζικά αρχαία νομίσματα, τα «φεγγαρόγλυκα» της Κεντρικής Ασίας, καθώς και από τους θρύλους μακρινών μεταξύ τους φυλών και εθνών.
Οι Ινουίτ (Εσκιμώοι) πίστευαν ότι η Σελήνη είναι ένα κορίτσι που τρέχει μακριά από τον αδελφό του, τον ήλιο, επειδή της είχε παραμορφώσει το πρόσωπο πετώντας της στάχτες.
Οι Ίνκας μιλούσαν για μια όμορφη κοπέλα, που ερωτεύτηκε το φεγγάρι και ενώθηκε για πάντα με αυτό.
Στη βόρεια Γερμανία και την Ισλανδία οι Hjuki και Bil είναι δύο νέοι που φαίνονται στη Σελήνη να κουβαλούν ένα φορτίο υδρόμελι.
Οι «βιβλικά σκεπτόμενοι» τοποθέτησαν στον δίσκο της Σελήνης το πρόσωπο της «δακρυρροούσας Μαγδαληνής», ή του Ιούδα Ισκαριώτη.
Οι «σεληνομανείς» υπνοβατούν, οι πληγές ματώνουν εντονότερα, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται αυτή τη μέρα έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα δέντρα, που κλαδεύονται μπορεί να ξεραθούν. Η αστυνομία σε πολλές περιοχές της υφηλίου ενισχύει τις περιπολίες, αφού υπάρχει η πίστη ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται και οι μαίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, καθώς πιστεύουν ότι την πανσέληνο γεννιούνται περισσότερα μωρά.
Η Σελήνη καταλαμβάνει σημαντική θέση στους μύθους, τις παραδόσεις και τις δοξασίες και του ελληνικού λαού.
Γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων οι μάγισσες της Θεσσαλίας, αλλά και η Μαγεία της Κρήτης. Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές, να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει.
Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία τη Σελήνη Εκάτη. Τη λάτρευαν και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της Ήρας και του Περσέα κι άλλοι την ταύτιζαν με την Άρτεμη.
Οι αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι η είσοδος της Σελήνης στο εκάστοτε ζωδιακό σημείο δημιουργεί έντονη επιρροή και επίδραση στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Η κοινότητα αστρονόμων και αστροφυσικών έχει διχαστεί επανειλημμένως σχετικά με την παρατήρηση και καταγραφή διάφορων φαινόμενων στην επιφάνειά της.
Από τη Σεληνιακή «παραφιλολογία» δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναπόδεικτες θεωρίες, οι οποίες την παρουσιάζουν, άλλες σαν ένα «κούφιο» τεχνητό δορυφόρο, άλλες σαν ένα κοσμικό εργαστήριο νοημόνων εξωγήινων όντων κι άλλες σαν έναν προχωρημένο σταθμό του γήινου πολιτισμού.
Τις προηγούμενες δεκαετίες Αμερικάνοι και Ρώσοι δραστηριοποιήθηκαν έντονα για την «κατάκτηση» και την αποκάλυψη των μυστικών της Σελήνης. Δαπανήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία πανάκριβα όργανα μετρήσεων, διενεργήθηκαν δεκάδες διαστημικές αποστολές, δόθηκαν, ή διέρρευσαν στη δημοσιότητα αναρίθμητες έρευνες και μελέτες, γράφτηκαν εκατοντάδες βιβλία και τελικά το φεγγάρι αφέθηκε και πάλι στους ποιητές και τους ερωτευμένους.
Η επιστημονική άποψη για την Πανσέληνο
Η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από τη Γη, δείχνει την πλευρά της, που φωτίζεται από τον Ήλιο, και φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, ως Πανσέληνος. Από τον ήλιο η Σελήνη φαίνεται σαν να βρίσκεται πίσω από τη γη.
Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Το διαφορετικό, δικό της χρώμα. Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Αναστάσιος Δαπέργολας, «η Σελήνη τον Αύγουστο, όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο».
Όσο για την αίσθηση ότι το Αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο, ο κ. Δαπέργολας εξηγεί ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τόξο που διαγράφει η Σελήνη είναι μικρότερο και πιο κοντά στον ορίζοντα, οπότε μας φαίνεται πιο μεγάλο, αν και στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, η Σελήνη το καλοκαίρι έχει μικρότερη φυσική διάμετρο απ' ότι τον χειμώνα.
«Ένας άλλος λόγος είναι ότι το καλοκαίρι ο ουρανός είναι πιο καθαρός, οι άνθρωποι βρίσκονται στην εξοχή ή στα μπαλκόνια τους με πιο χαλαρή διάθεση και παρατηρούν την πορεία του φεγγαριού στον ουρανό και το συγκρίνουν με ανθρώπινα κατασκευάσματα θαυμάζοντας το μεγαλείο της Δημιουργίας», σημειώνει και προσθέτει: «Η σημερινή Πανσέληνος θα ξεκινήσει, για την Ελλάδα, την πορεία της στον αυγουστιάτικο ουρανό νωρίς το απόγευμα, έτσι «η ακριβής ώρα της πανσελήνου θα είναι στις 08:05 το βράδυ. Δηλαδή, την ώρα εκείνη το φαινόμενο θα βρίσκεται στην πλήρη εξέλιξή του, αν και συνηθίζουμε να λέμε ότι έχουμε Πανσέληνο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».
Μια βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους
Ό,τι και να πιστεύει κανείς για την Πανσέληνο του Αυγούστου, αξίζει να την απολαύσει απόψε σ' έναν από τους 92 αρχαιολογικούς χώρους - μουσεία, που θα μείνουν ανοιχτοί σ' όλη τη χώρα, συμμετέχοντας και φέτος στις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Ο θεσμός των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, με ή χωρίς μουσική εκδήλωση, ξεκίνησε το 1996 από το υπουργείο Πολιτισμού.
Πολλοί από τους χώρους αυτούς θα φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ σε αρκετούς θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης.
Στην Αθήνα, παρά την αρχική εμπλοκή με την απόφαση των αρχαιοφυλάκων να απέχουν από τις εκδηλώσεις, τελικά βρέθηκε λύση και οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν απόψε για να υποδεχτούν τους επισκέπτες.
ΘΡΑΚΗ
Έβρος
1. Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης
2. Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης
α.Χορευτικό δρώμενο από την χορογράφο κα Αποστολία Παπαδαμάκη, με τη συνοδεία ενός μουσικού οργάνου.
β.Μουσική εκδήλωση με τον μουσικοσυνθέτη κ. Παντελή Παυλίδη και τη μουσική ομάδα "ΕΥΔΟΥΣΙΝ", σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.
Ροδόπη
3.Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας
Δράμα
4.Αρχαιολογικός Χώρος Κρύας Βρύσης Δράμας
α.Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και τον Δήμο Προσοτσάνης
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θεσσαλονίκη
5. Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης
α.Μουσική συναυλία με το συγκρότημα "ΤΡΙΑ ΣΥΝ ΕΝΑ"
6. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
α.Συναυλία μουσικής jazz με την υποστήριξη των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου.
7. Φρούριο του Επταπυργίου
α.Μουσική συναυλία με το συγκρότημα Ρεμπετάλικα
Χαλκιδική
8. Πύργος Ουρανούπολης
α.Έναρξη έκθεσης "Τόπος και Χρόνος. Ιστορικοί Χάρτες του Ελληνικού Χώρου". Εκτίθενται 50 χάρτες της Συλλογής Στέφανου Σαμαρά.
Πέλλα
9. Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
Έδεσσα
10. Αρχαιολογικός Χώρος Έδεσσας
Ημαθία
11. Αρχαιολογικός χώρος Αιγών Στέγαστρο Βασιλικών Τάφων
12. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Ανοικτό
Φλώρινα
13. Ελληνιστική Πόλη Φλώρινας
14. Ελληνιστική Πόλη Πετρών
α.Μουσική Συναυλία, με τη συνεργασία της Α.Μ.Κ.Ε. "Πετριέων Γη"
15. Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού
16. Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας
17. Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού
α.Μουσική Συναυλία, με τη συνεργασία του Δήμου Μακεδνών
18. Βυζαντινή Συλλογή Αγίου Γερμανού Πρεσπών
Καστοριά
19. Βυζαντινός Ναός Αγίου Στεφάνου
Κοζάνη
20. Αρχαία Πόλη Αιανής, Mουσική εκδήλωση στον χώρο της νεκρόπολης:
α."Μουσικό ερασιτεχνικό σχήμα από την Αιανή (αφιλοκερδώς).
β."Μνήμες" του Χρήστου Παπαγεωργίου που γράφτηκε για τις Αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής (αφιλοκερδώς).
21. Αρχοντικό Γρ. Βούρκα Μουσική εκδήλωση
Πιερία
22. Αρχαιολογικός Χώρος Δίου
α.Μουσική εκδήλωση με τέσσερα βιολιά
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Ιωάννινα
23. Αρχαιολογικός Χώρος ΝΑ Ακρόπολης Κάστρου Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ)
α.Συναυλία με ηλεκτρονικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo και τη φιλική συμμετοχή του Γιώργου Γάκη
24. Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης
Θεσπρωτία
25. Πύργος Ραγίου
26. Ελέα Παραμυθιάς
α.Συναυλία με σύνολο κιθάρας (σε συνεργασία με το Δήμο Παραμυθιάς)
27. Ντόλιανη Παραποτάμου
α.Μουσική εκδήλωση (σε συνεργασία με το Δήμο Παραποτάμου)
Πρέβεζα
28. Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης
Κέρκυρα
29. Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
30. Φρούριο Γαρδικίου
31. Φρούριο Κασσιώπης
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λάρισα
32. Κάστρο Σκήτης Δήμου Μελιβοίας
33. Κάστρο Βελίκας Δήμου Μελιβοίας
34. Ιερά Μονή Θεολόγου Βελίκας
α.Εκδήλωση με το μουσικό σχήμα τρίο Flarchit σε συνεργασία με το Δήμο Μελιβοίας
Τρίκαλα
35. Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων
36. Πύλη. Γέφυρα Πορταϊκού
37. Σπήλαιο Θεόπετρας
Καρδίτσα
38. Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Ανοικτό με ξενάγηση
39. Ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Μητρόπολη
α.Μουσική εκδήλωση με τρίο
40. Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου
Μαγνησία
41. Αρχαιολογικός χώρος Νέας Αγχιάλου
42. Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού
43. Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
α.Εκδήλωση με δύο Μουσικά Σχήματα, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και την ΕΚΠΟΛ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας: i) "Τζαζ από τη Νέα Υόρκη" με τον πιανίστα Sergio Salvatore και τον βιμπραφωνίστα Χρήστο Ραφαηλίδη και ii) "Επί χορδών και Τάσεων" με το γνωστό κουαρτέτο από κιθάρες με τους Αργύρη Μπατσκίνη, Πάρι Θεοδωράκη, Νίκο Προσήλια και Ταξιάρχη Κούντρια
44. Ασκληπιείο Σκοπέλου
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ -ΕΥΒΟΙΑ
Φθιώτιδα
45. Κάστρο Λαμίας Ανοικτό με ξενάγηση
46. Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης
α.Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Αταλάντης. Ξενάγηση
47. Ακρόπολη Πρόερνας Ανοικτός χώρος με ξενάγηση
48. Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη
α."Είναι πανσέληνος απόψε…και γιορτάζουμε με Χορευτικά Συγκροτήματα της Ρούμελης" (αφιλοκερδώς)
Αιτωλοακαρνανία
49. Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πλευρώνας
α.Συναυλία από το μουσικό σχήμα ΑΤΡΟΠΟΝ με καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου Αγρινίου, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσολογγίου.
50. Αρχαιολογικός Χώρος Παλαίρου
Φωκίδα
51. Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών
α.Συναυλία από το μουσικό σχήμα "Ίκαρος" σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών
Βοιωτία
52. Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας
α."Βίοι Παράλληλοι": Μουσικό αφιέρωμα στους Μ.Χατζηδάκη και Μ.Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαιρώνειας
Εύβοια
53. Αρχαιολογικός Χώρος Φούρκας Σκύρου
α.Μουσική εκδήλωση με το μουσικό συγκρότημα "Οι Θαλασσινοί", σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου
54. Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας
55. Πύργος Βασιλικού
ΑΤΤΙΚΗ
Αττική
56. Ακρόπολη Αθηνών. Ανοικτή
57. Νέο Μουσείο Ακρόπολης Προαύλιο
α.Συναυλία με τίτλο "Τραγούδια που γράφτηκαν για το φεγγάρι". Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής. Το Μουσείο θα είναι ανοικτό μέχρι τα μεσάνυχτα.
58. Νομισματικό Μουσείο Αύλειος Χώρος Ιλίου Μελάθρου
α.Βραδιά με τη Νένα Βενετσάνου "Έρανα προς Σελήνην" (αφιλοκερδώς)
59. Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
α.Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα "Τρίφωνο", σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας.
60. Θέατρο Ζέας Πειραιά Ανοικτό με ξενάγηση
61. Ιερό Ποσειδώνος στην Καλαυρεία Πόρου
α.Συναυλία κλασικής μουσικής, σε συνεργασία με το Δήμο Πόρου και τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Πιάνου
62. Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου. Ανοικτός
63. Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος . Ανοικτό
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ηλεία
64. Αίθριο Νέου Μουσείου Ολυμπίας
α.Μουσική βραδιά με πιάνο. Σονάτα υπό το σεληνόφως του Chopin με τον πιανίστα Π. Γώγο, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας
Μεσσηνία
65. Αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος στη Χώρα Τριφυλίας
66. ? 25 Αυγούστου Πεζόδρομος Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (Καλαμάτα)
α.Μουσική βραδιά τζαζ με τίτλο: "Φεγγαράκι σιγανό πλέει μες τον ουρανό" σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας.
67. "Νιόκαστρο" Φρούριο Πύλου
α.Λαϊκό Έντεχνο Τραγούδι: "Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι". Συναυλία με το Βασίλη Λέκκα σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου
68. Μουσείο Πύργου Μούρτζινων στην Καρδαμύλη της Μάνης
Λακωνία
69. Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
α.Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Μυστρά και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπαρτιατών
Αρκαδία
70. Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως Ανοικτό με ξενάγηση
Αργολίδα
71. Φρούριο Παλαμηδίου
72. Ιερό Ασκληπιού Επιδαύρου (περιοχή αρχαίου θεάτρου)
Κόρινθος
73. Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου - Ναός Οκταβίας
α.Κλασική μουσική με το μουσικό σύνολο European Chamber Players με την υποστήριξη του Club Casino Loutraki και της Αυστριακής Πρεσβείας.
74. Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Νεμέας
α.Κλασική μουσική με το μουσικό σύνολο Saitsiing με την υποστήριξη του Club Casino Loutraki και της Αυστριακής Πρεσβείας.
75. Αρχαιολογικό Μουσείο Σικυώνος
α.Κλασική μουσική με το μουσικό σύνολο Doremis Ensemble Vienna με την υποστήριξη του Club Casino Loutraki και της Αυστριακής Πρεσβείας.
76. Κάστρο Ακροκορίνθου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Λέσβος
77. Κάστρο Μυτιλήνης
78. Προϊστορικός Οικισμός Θερμής
α.Συναυλία του Ηλία Λιούγκου με τίτλο "κάλαν σελάνναν" σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
79. Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης
α.Μουσική εκδήλωση με έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι σε συνεργασία με το Δήμο Μούδρου
Χίος
80. Αρχαιολογικός Χώρος Εμπορειού
81. Ψαρά Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντικιού
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Κυκλάδες
82. Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων Νάξου
83. Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων Τήνου
Δωδεκάνησα
84. Αρχαιολογικός Χώρος Καμίρου
α.Μουσική εκδήλωση
85. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
86. Ρωμαϊκό Ωδείο Κω
α.Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Δήμου Κω,"Μια βραδιά με Αργεντίνικο Ταγκό" με τους DUETTO TANGO
87. Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
88. Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας
89. Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου
90. Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου
91. Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης
92. Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου
ΚΡΗΤΗ
Χανιά
93. Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας
α. Μουσική βραδιά με τον συνθέτη και πιανίστα Χρήστο Παπαγεωργίου με έργα ελληνικής μουσικής σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το Δήμο Σούδας και το Δήμο Χανίων
Ρέθυμνο
94. Αρχαιολογικός Χώρος Μοναστηρακίου Αμαρίου Ανοικτός
Ηράκλειο
95. Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα Ενετικών Οχυρώσεων Ηρακλείου
α.Συναυλία κρητικής μουσικής από τους: Πάρι Περυσινάκη, Μαρίνα Δακανάλη και Νικόλα Κατράτση (αφιλοκερδώς) σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου.
96. Ηρακλείου - Λασιθίου, Αρχαιολογικός Χώρος Mαλίων
α.Μουσική εκδήλωση. Αφιέρωμα στους Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Γκάτσο με το σχήμα ΑΡΜΟΣ και ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη
Λασίθι
97. Αρχαιολογικός Χώρος Γουρνιών
α. Μουσική εκδήλωση "Ταξίδι στο Νέο Κύμα" με την ορχήστρα και τη χορωδία του Δήμου Ιεράπετρας
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου