Από το 1981 που ιδρύθηκε η Info-Quest, εξελίχθηκε ταχύτατα, και έτσι, πολύ γρήγορα μετατράπηκε στην μεγαλύτερη αντιπροσωπεία υλικού πληροφορικής στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια όμως, και παρά το κλείσιμο των μεγάλων ανταγωνιστών, όχι μόνο δεν κατάφερε να παγιοποιήσει την κυριαρχία της, αλλά αντίθετα, κάνει βήματα προς τα πίσω, βήματα που δείχνουν να εντείνονται τους τελευταίους μήνες στο όνομα της αναδιοργάνωσης.
Τα ανοίγματαΕίναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός των εταιριών και των επιχειρημάτων που έχει καταπιαστεί η Info-Quest. Από την εξαγορά της HOL το 1996 και την δημιουργία της Q-Telecom το 2001, ως την έναρξη των U franchise, και την περσινή εξαγορά της αντιπροσωπείας της Apple στην Ελλάδα. Ήταν οι κινήσεις αυτές πετυχημένες; Αμφίβολο.
Για να ξεκινήσουμε από την HOL, παρά τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει και την βάση χρηστών που διαθέτει, αντιμετωπίζει τον ισχυρό ανταγωνισμό και το πρώτο τρίμηνο του 2010 έκλεισε με ζημιές της τάξης των 10,72 εκατομμυρίων ευρώ. Η μετοχή της δε, παραμένει υπό καθεστώς επιτήρησης.
H Q-Telecom ήταν η αγελάδα που μοσχοπουλήθηκε το 2005 σε επενδυτικά κεφάλαια, δίνοντας στον όμιλο πνοή ζωής της τάξης των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Το franchise των U shops, έδωσε μεν στην info-quest ένα κανάλι λιανικής πώλησης, αλλά δημιούργησε μουρμούρες σε όλους τους συνεργαζόμενους πελάτες της Info-Quest, που είδαν τον εισαγωγέα να τους ανταγωνίζεται άμεσα. Αν αναλογιστούμε δε, το γεγονός πως υπάρχουν πλέον πολλά και ανταγωνιστικότερα online shops, πιστεύουμε πως αυτή ήταν μία από τις πιο ατυχείς κινήσεις του ομίλου. Τέλος, η εξαγορά της Rainbow και η μετατροπή της (κατ΄όνομα) σε iSquare, καθυστέρησε υπερβολικά, ενώ η πολιτική της Info-Quest στην προώθηση των Apple ήταν και είναι τραγική, ζητώντας από τους υπάρχοντες συνεργάτες της, να πουλήσουν υπολογιστές Apple με κέρδος 3% και 4%!! Αυτό σημαίνει η Info-Quest αναμένει να βρει... σχιζοφρενείς καταστηματάρχες που να πουλάνε ένα μηχάνημα της τάξης των €1.500 για να βγάλουν κέρδος της τάξης των... €49!!
Σημάδια επιδείνωσηςΣτις 24 Μαρτίου η Info-Quest προχώρησε σε αναδιοργάνωση του τμήματος της Βορείου Ελλάδος, κλείνοντας την εκεί αποθήκη, όπως είχαμε πληροφορήσει έγκαιρα.
Προφανώς οι απολύσεις και η μείωση προσωπικού δεν ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα πριν λίγες ημέρες και ποιο συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου δηλαδή δύο μήνες μετά το πρώτο χτύπημα, η Info-Quest με ανακοίνωση στους συνεργάτες να γνωστοποιεί το κλείσιμο και του service της Β. Ελλάδος! Και αν αυτό δεν δείχνει αρκετό, τότε μάλλον θα πρέπει να προσθέσουμε και τις απολύσεις αυτό τον μήνα, στην εξαγορασμένη Unisystems που επίσης προκαλούν αντιδράσεις.
Τί σημαίνουν όλα αυτά;Κατ' αρχάς η διαφαινόμενη απόσυρση της Info-Quest από την Βόρεια Ελλάδα, αναπόφευκτα αναδεικνύει νέους πρωταγωνιστές στην εκεί αγορά, πρωταγωνιστές όπως η Oktabit, τα Μακεδονικά Περιφερειακά ή ακόμη και η Interset, που συνεχίζουν να διατηρούν service και αποθήκη στην Μακεδονία. Κατά δεύτερον, η Info-Quest δείχνει διατεθειμένη να απολέσει σημαντικό αριθμό έμπειρων τεχνικών στους οποίους έχει επενδύσει, στον βωμό των περικοπών. Κατά τρίτον, η υποβάθμιση των υπηρεσιών πώλησης και υποστήριξης προϊόντων, την υποβαθμίζουν στην επαρχία, στο επίπεδο μικρότερων - αλλά ποιο οργανωμένων - διανομέων, όπως η WestNet.
Σίγουρα η μείωση της μισθοδοσίας και των λειτουργικών εξόδων ίσως είναι σημαντική, αλλά θα καταφέρει να αντισταθμίσει την μείωση των εσόδων από τους συνεργάτες που θα προτιμήσουν διανομείς με καλύτερη υποστήριξη; Συνεργάτες που μετά τα U shops και την courier διανομή, έχουν άλλον ένα λόγο για να μειώσουν περεταίρω τους τζίρους; Τέλος, όσον αφορά την νεοσύστατη iSquare, πριν λίγο καιρό είχα ανταλλάξει μερικές γραμμές κειμένου με έναν ενεργό Apple χρήστη εργαζόμενο σε authorized dealer της πρώην Rainbow. Ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την στάση της Info-Quest θεωρώντας εν τέλει πως η εξαγορά έγινε μόνο για εισροή κεφαλαίων στην μητρική εταιρεία. Αλήθεια ή μη, η iSquare παραμένει το ίδιο δύσκαμπτη με την Rainbow – και από αυτό χάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο των Apple, καθώς η πολυαναμενόμενη διείσδυση στην αγορά μέσω του δικτύου της Info-Quest, δεν συνέβη ποτέ.
Θα ακολουθήσει τον δρόμο της Altec και του Πουλιάδη;«Μεγάλες» εταιρείες που πρωταγωνίστησαν, άνθισαν και μαράζωσαν στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές. Πρώτος και καλύτερος ο Πουλιάδης που από ένα σημείο και μετά κινούνταν σε ρυθμούς... δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Η Altec ήταν και αυτή ένας ισχυρός διανομέας ενώ η Microland ένα μεγάλο δίκτυο λιανικής πώλησης - και τα δύο πλέον δεν υφίστανται.
Θα καταφέρει η Info-Quest να ξεφύγει από την «κατάρα» αυτή; Τα νούμερα δείχνουν πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τους επόμενους μήνες, καθώς εκτός από όλα τα εσωτερικά θέματα της Info-Quest, υπάρχει και η οικονομική κρίση που θα επηρεάσει περεταίρω τις πωλήσεις στον κλάδο...
ΟΕΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου