powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κλειστό λόγω χρεών το χιονοδρομικό στο Φαλακρό Δράμας

Οικονομικός μαρασμός στις τουριστικές επιχειρήσεις των γύρω ορεινών οικισμών, όπου η κίνηση κατρακύλησε έως και 70% σε σχέση με πέρυσι

Της Μαρίας Καραούλη


Κλειστό λόγω χρεών είναι φέτος το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό Δράμας, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Το γεγονός ότι το χιονοδρομικό φέτος δεν λειτουργεί φέρνει πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες και οικονομικό μαρασμό στις τουριστικές επιχειρήσεις των γύρω ορεινών οικισμών, όπου η κίνηση κατρακύλησε έως και 70% σε σχέση με πέρυσι.
Το στολίδι της Δράμας, καθώς το κέντρο συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα της Ελλάδας, ξέμεινε από ρευστό, αφού η εταιρεία “Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ ΟΤΑ”, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του από το 2002, και οι δήμοι Προσοτσάνης και Νευροκοπίου, καθώς και η νομαρχία, που είναι βασικοί μέτοχοί της, κατάφεραν να το χρεώσουν με περίπου 600.000 ευρώ.
Το 2000 ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού και το 2002 άρχισε η λειτουργία του με αρχικό κεφάλαιο 1.500.000 ευρώ, το οποίο δεν αυξήθηκε στη συνέχεια. Αντιθέτως, οι εκάστοτε δήμαρχοι και νομάρχες χρησιμοποίησαν το κέντρο για ψηφοθηρικούς σκοπούς, διορίζοντας κατά δεκάδες ημετέρους με παχυλούς μισθούς.
Επόμενο ήταν το αρχικό κεφάλαιο να στερέψει και σήμερα η εταιρεία να χρωστά στο ΙΚΑ, στην εφορία και στους προμηθευτές της περίπου 500.000 ευρώ και στους 70 εργαζόμενους άλλα 100.000 ευρώ.
Τα έσοδα του χιονοδρομικού προέρχονται μόνο από τα εισιτήρια των επισκεπτών στα λιφτ, ενώ οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για ενοίκιο.

Δεν πληρώνουν ενοίκιο

“Το παράδοξο στο δική μας περίπτωση είναι ότι οι επιχειρηματίες στο χιονοδρομικό αρνούνται να πληρώσουν ενοίκιο, διότι ισχυρίζονται ότι η περιουσία ανήκει στο δασαρχείο, το οποίο δεν ζητά τίποτε, ούτε προβαίνει σε έξωση, και όχι στην εταιρεία, επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν χρήματα”, εξηγεί στη “Μ” ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας και νυν πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Άγγελος Καλλίας, προσθέτοντας ότι “ανάλογο είναι το καθεστώς και στα υπόλοιπα χιονοδρομικά της χώρας, όμως οι επιχειρηματίες είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, γιατί οι διοικήσεις των κέντρων ενδιαφέρονται και εισπράττουν τα μισθώματα, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον μέρος των λειτουργικών εξόδων”.

Δεν βοήθησε ούτε ο καιρός

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, ούτε ο καιρός βοήθησε τα τελευταία τρία χρόνια. Χιόνι πια δεν πέφτει πριν από τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα οι χιονοδρόμοι να μετακινούνται βορειότερα, προς τη Βουλγαρία, για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, με λιγότερο μάλιστα κόστος και καλύτερες παροχές. “Πράγματι πάρα πολλοί, κυρίως από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, προτιμούν τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας, γιατί βρίσκουν καλύτερες παροχές”, επισημαίνει ο κ. Καλλίας, διευκρινίζοντας ότι “φθηνότερες τιμές έχουμε και εμείς, αφού το δίκλινο με πρωινό στους ορεινούς οικισμούς κυμαίνεται πλέον από 50 έως 120 ευρώ. Καλύτερες παροχές όμως δεν έχουμε τη στιγμή που υπάρχει μόλις ένα εκχιονιστικό για να κρατά έναν δρόμο 12 χιλιομέτρων καθαρό από το χιόνι. Μια οικογένεια με παιδιά θα το σκεφτεί καλά να ανηφορίσει στο Φαλακρό, όταν δεν είναι εξασφαλισμένη η ασφάλεια των παιδιών της. Η τουριστική πολιτική πρέπει να είναι ένα μείγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών, αν πραγματικά θέλουμε ο τουρισμός να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας, όπως διατείνεται και ο υπουργός Πολιτισμού”.

Χωρίς άδεια λειτουργίας

Παρ’ όλα τα προβλήματα οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και φέτος, όπως και πέρυσι, το χιονοδρομικό. Όμως, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων δεν έγινε η συντήρηση των υποδομών. “Δεν έχουν γίνει μαγνητοσκοπικοί έλεγχοι στα λιφτ”, υποστηρίζει ο κ. Καλλίας, “και ο ΕΟΤ πλέον δεν δίνει άδεια λειτουργίας αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας και ασφάλειας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, διότι, δυστυχώς, τα λιφτ λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη πιστοποίηση”.
Οι ξενοδόχοι πάντως πιστεύουν πως οι νέες διοικήσεις των δήμων που αναλαμβάνουν από τον νέο χρόνο θα μεριμνήσουν ώστε, έστω και καθυστερημένα, να λειτουργήσει το χιονοδρομικό. Άλλωστε ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...