powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗΣ ΒΕΡΛΙΓΚΑΣ


΄΄Αν αγαπάς έναν τόπο άστον όπως είναι, μόνο να τον καταστρέψεις μπορείς’’

Θ. Ρούσβελτ

Η δρακόλιμνη Βερλίγκα είναι μία από τις τρείς κύριες ορεινές δρακόλιμνες που υπάρχουν στην Ελλάδα .Βρίσκεται στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι σε υψόμ. 2020μ. και ανήκει διοικητικά στη διευρυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου της πρώην κοινότητας Χαλικίου του νομου Τρικάλλων.

Η εν λόγω περιοχή GR2130007 εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATYRA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, υπό της οδηγίας 79/409/ΕΚ <<για τη διατήρηση των αγρίων πτηνών>> (όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 414985/29-11-85),ενώ ταυτόχρονα είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, υπό τις επιταγές της οδηγίας 92/43/ΕΚ <<για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας>> (όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 33318/3028).

Επίσης η περιοχή είναι εντός της ζώνης προστασίας οικοτόπων και ειδών του ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και η περιοχή είναι σημαντική για τα πουλιά (GR0690) όπου ενδημούν και αναπαράγονται είδη των αλπικών λειμώνων, γκρεμών και λιθώνων αναμεσά τους και πολλά σπάνια είδη πουλιών όπως ο Πετροκότσυφας (Monticola saxatilis) και το Ορνιο (Gyps fulvus)



Παρ’ολο τα παραπάνω φαίνεται πως δεν εμπόδισε κάποιους(άγνωστο από ποιους αφού μέχρι τις τώρα έρευνες κάποιων περιβαντολογικών οργανώσεων κανένας δεν έχει αναλάβει την πατρότητα του έργου) τον Σεπτέμβριο του 2007 να προχωρήσουν στην διάνοιξη ενός δρόμου όπου ξεκινάει από το σημείο που σταματούσε ο παλιός κτηνοτροφικός δρόμος(υψ.1850μ) και αφού περνάει δίπλα ακριβώς από τους μαίανδρους που σχημτίζει η λίμνη Βερλίγκα ανηφορίζει σε υψ. 2150μ για να συναντηθεί με τον παλιό κτηνοτροφικό δρόμο που οδηγεί στο Συράκο Ιωαννίνων.

Ότι χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει μέσα σε εκατομμύρια χρόνια, καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικής ομορφιάς (από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος) και αποτελεί απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, την ΚΑΤΑΣΤΡΨΑΝ οι ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ κάποιων νομίζοντας ότι έτσι θα φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή!!!

Είναι ένα από τα χαρακτηριστικότατα παραδείγματα των επεμβάσεων χωρίς ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ και χωρίς κανένα νόημα, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ και είναι τελοίος παράλογο την ώρα που από τη μία πρασπαθεί η Ν.Α. ΤΡΙΚΑΛΛΩΝ να διαφημίσει την περιοχή κάποιοι άλλοι να καταστρέφουν αυτό που ¨πουλάει¨!!!

Οι δικαιολογίες κάποιων ότι πιθανών να πρόκειται για δρόμο που αφόρα τους κτηνοτρόφους δεν ευσταθεί αφού οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που απομείναν είχαν ήδη πρόσβαση με τον παλιό δρόμο, εκτός αν κάποιοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ασφαλτόστρωση του δρόμου καταπατώντας κάθε νομικό καθεστώς και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ολοκληρωτικά την περιοχή.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερο ορεινά δίκτυα στην Ευρώπη, έχει δρόμους που φθάνουν σχεδόν μέχρι τις κορυφές των βουνών και τώρα η καινούργια μόδα ακούει στο πρόγραμμα ¨Πίνδος¨ ασφαλτοστρώνοντας κάθε κορυφή των βουνών .Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα. Δεν είναι λίγο οξύμωρο από τη μία να κατασκευάζουμε δρόμους σε κάθε βουνό και από την άλλη να σκοτωνόμαστε κατά χιλιάδες στο αθλιότερο οδικό δίκτυο της Ευρώπης;

Το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζετε στη χώρα μας, είναι παρωχημένο και μη αποτελεσματικό και το εφάρμοσαν οι Ευρωπαίοι τις προηγούμενες δεκαετίες με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές κοινωνίες μην καταφέρνοντας τελικά να κρατήσουν τον κόσμο στους τόπους τους.

Η ανάπτυξη ενός τόπου δεν γίνετε απαραίτητα με μπουλντόζες αλλά με μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον και να συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της αξιοβίωτης ανάπτυξης.

Ανάτηση απο http://tsipiraskostas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...