powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Θεσσαλονίκη: Ένας μικρός περίπατος στην οδό της χαμένης μνήμης

Περίπατο στην «οδό της χαμένης τους μνήμης» βγαίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι ασθενείς με Alzheimer. Άνθρωποι που έχασαν σταδιακά τη μνήμη τους, έχοντας για συντροφιά τους περιθάλποντες και τους φροντιστές τους, ξεκινούν στις 6 το απόγευμα έναν μικρό «Περίπατο Μνήμης», που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Τελικός προορισμός τους το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», όπου στην ταινία της Ελίνας Τραϊφόρου, θα «συναντήσουν» την Αγγελική, μια γυναίκα που από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα μέσα σε τρία χρόνια, έχασε τη νοητική της λειτουργία και ύστερα «έφυγε» για πάντα.

«Ελάτε να περπατήσουμε μαζί, ελάτε να προσθέσουμε και τα δικά μας βήματα στα βήματα που κάνει η επιστήμη για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer. Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά» είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της φετινής παγκόσμιας έκθεσης για τη νόσο Alzheimer ο αριθμός των ατόμων με άνοια σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται στα 35,6 εκατομμύρια και καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης ανεβαίνει, ο αριθμός των ασθενών με Alzheimer θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια και το 2020 θα φτάσει στα 66 εκατομμύρια ενώ το 2050 στα 115 εκατομμύρια!
«Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν φάρμακα για την άνοια είναι 120.000 αλλά ο συνολικός αριθμός αγγίζει τις 160.000 αν υπολογιστούν και εκείνοι που δεν παίρνουν φαρμακευτική αγωγή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη.
«Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προοδευτικών διαταραχών που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από άνοια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Μετά την ηλικία των 65, η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από Alzheimer σχεδόν διπλασιάζεται ανά πέντε χρόνια. Στην ηλικία των 85, οι πιθανότητες να νοσήσει ένα άτομο από Alzheimer πλησιάζουν το 50%» πρόσθεσε η κ Τσολάκη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, δίνει η Ελίνα Τραϊφόρου, στη μικρού μήκους ταινία της με τίτλο «Χριστούγεννα με την Αγγελική», που προβάλλεται στην αποψινή εκδήλωση.
«Η Αγγελική ήταν ένα γνωστό μου πρόσωπο που μέσα σε τρία χρόνια έχασε εντελώς τη νοητική της λειτουργία. Είχα καταγράψει σε βίντεο στιγμές από τη ζωή της σε διάφορες γιορτές, για αναμνηστικούς λόγους, χωρίς να έχω πρόθεση να κάνω μια ταινία. Θέλοντας να τιμήσω τη μνήμη της έκανα αυτή τη ταινία με βάση αυτά τα βίντεο. Η Αγγελική ήταν γύρω στα 70 και στην αρχή δεν φαινόταν να έχει άνοια. Μέσα σε τρία χρόνια η κατάστασή της επιδεινώθηκε και αυτό φαίνεται στην ταινία όπου βλέπει κανείς την αλλαγή της από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελίνα Τραϊφόρου. Η ταινία έχει προβληθεί πέρσι στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και φέτος στο Φεστιβάλ «Emotion Pictures- Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...