powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Άγρυπνος στη Θεσσαλονίκη

Στο τελευταίο τεύχος του ταξιδιωτικού οδηγού «Lonely Planet» η Θεσσαλονίκη ήταν στην πέμπτη θέση της λίστας των πόλεων με την πιο έντονη νυχτερινή ζωή. Προτείνουμε λοιπόν ένα 24ωρο στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Αντέχεις;
Πρωί

8-9: Το πρωινό ξεκινά με έναν δυνατό καφέ στα τραπεζάκια του καφέ-μπαρ-ρεστοράν «Olympion» στην Πλατεία Αριστοτέλους. Δίπλα στον κλασικό κινηματογράφο «Oλύμπιον», που γεμίζει από σινεφίλ κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, το τρισυπόστατο «Olympion» ξεχωρίζει για την ποιότητα του φαγητού, τις μουσικές που μιξάρουν οι DJs του και τον υπέροχο κόσμο που συγκεντρώνει μέρα-νύχτα.
9-10: Λίγα μέτρα μακριά από το «Olympion», το «Παραδοσιακό» (Αριστοτέλους 3 και Τσιμισκή) θα σου δώσει ενέργεια και δυνάμεις για το υπόλοιπο της ημέρας με τα καταπληκτικά σνακ του. Oι πλανόδιοι κουλουρτζήδες θα σε προμηθεύσουν με τη σουσαμένια λιχουδιά, αλλά, αν θες κάτι πιο ασυνήθιστο, όπως κουλούρι γεμιστό με λευκή σοκολάτα, τότε θα ψάξεις τον καλτ πάγκο της «Γιαγιάς Λένας» (Τσιμισκή 73).
10-11: Ηρθες στη Θεσσαλονίκη και δεν θα πας για ψώνια; Κάνε μια επίσκεψη στην ανακαινισμένη Στοά Χιρς (Τσιμισκή 24), η οποία φιλοξενεί σε εννέα ορόφους τα καταστήματα «Public» και «Notos Galleries» και ενώνει τις δύο εμπορικές οδούς της Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Μια που βρίσκεσαι εκεί κοντά, ακολούθησε τη μυρωδιά από τα λαχταριστά τσουρέκια του «Τερκενλή» και πάρε μαζί σου για το σπίτι.
11-12: Ωρα για μια δόση πολιτισμού. Τα μουσεία της πόλης φιλοξενούν σημαντικές εκθέσεις. Προλαβαίνεις την έκθεση «Τόπος - πτυχές του χώρου» του Νίκου Μάρκου και «Niemandsland» της Ινγκε Ράμποου που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας (λιμάνι Θεσσαλονίκης) στο πλαίσιο της Photobiennale. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών) μπορείς να δεις την ομαδική έκθεση «Ανεύρετοι νήσοι» ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ - HELEXPO) φιλοξενείται η έκθεση «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907-2007» από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2) θα δεις τη συλλογή αρμενικής τέχνης της οικογένειας Καλφαγιάν. Το ΜΒΠ οργάνωσε ακόμη τη μόνιμη έκθεση του Λευκού Πύργου που «αφηγείται» την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τη χρήση ψηφιακών οπτικοακουστικών εφαρμογών.
12-1: Διάλειμμα για εσπρέσο στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος. Εκεί θα βρεις το καφέ «Urban», διακοσμημένο με βίντατζ αντικείμενα του 1980, καιτο «Pasta Flora Darling». Σαν ένα ταξίδι στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Φλοράλ ταπετσαρίες, καδραρισμένα κεντήματα, πορσελάνες και πλαστικές κανάτες συνθέτουν ένα σκηνικό που καθηλώνει.
Μάθετε πολλά για το κρασί με μια επίσκεψη στο οινοποιείο «Κεχρή» στο Καλοχώρι.

Μεσημέρι

1-2: Ωρα για φαγητό στο «Room 22» (Ικτίνου 22), στον πεζόδρομο της Ικτίνου που ενώνεται με τη Ζεύξιδος. Η μαστ επιλογή για τους φανατικούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης που αναζητούν εκλεπτυσμένη ποιότητα και πολύ καλό σέρβις. Λάουντζ μουσική, λιτές γραμμές και αρτίστικ ντιζάιν με έργα τέχνης που δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για ένα απολαυστικό γεύμα ή δείπνο. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη σούπα γκασπάτσο ή το καραμελωμένο χοιρινό ψαρονέφρι με γλυκόξινη σάλτσα μήλου.
2-3: Επόμενη στάση η «Καμάρα», το σημείο που κλείνονται όλα τα ραντεβού της Θεσσαλονίκης. Από φοιτητές και ερωτευμένα ζευγάρια μέχρι συνδικαλιστές που ετοιμάζονται για διαδήλωση, η «Καμάρα» αποτελεί το εμβληματικό σημείο συνάντησης της πόλης. Εκεί θα βρεις ένα από τα ζαχαροπλαστεία «Χατζή» (Εγνατία 119) με θεσπέσια χανούμ μπουρέκ, εκμέκ κανταΐφι και καζάν ντιπί, τα οποία παρασκευάζονται με βουβαλίσιο γάλα. Αν προτιμάς τα φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος, τότε θα πρέπει να πας μέχρι τα προάστια της πόλης για να βρεις το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο των αδερφών Ελενίδη (Βενιζέλου 12), οι οποίοι φτιάχνουν περιορισμένες ποσότητες τεσσάρων μόνο γλυκών: τρίγωνα, μπακλαβάς, προφιτερόλ και παγωτό.
3-4: Επόμενος σταθμός, Ανω Πόλη. Γραφικά σοκάκια, καλντερίμια, παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία και κατοικίες μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα και «μυστική» συνοικία που άντεξε τη φθορά του χρόνου και την απειλή της αντιπαροχής. Αν δεν έφερες τα σνίκερ σου μαζί, ανέβα στο λεωφορείο 22 για να κάνεις το τουρ της περιοχής. Αξίζει να επισκεφθείς το ναό του Oσίου Δαυίδ, χτισμένο τον 5ο αιώνα μ.Χ., το Τσινάρι, τη Μονή Βλατάδων και το Επταπύργιο για να δεις από κοντά τη διαβόητη φυλακή του Γεντί Κουλέ.
4-5: Γνωριμία με τη «βιολογική» Θεσσαλονίκη. Μανδραγόρα, μπελαντόνα, αγριοτριαντάφυλλο, ζαμπούκο, μελισσόχορτο, φυτικά καλλυντικά και πάνω από 1.000 είδη μπαχαρικών και σπάνιων βοτάνων θα βρεις στα ράφια του «Ελληνικόν» (Βατικιώτου 28, Πλ. Αθωνος). Πολύ κοντά βρίσκονται οι υπαίθριες αγορές Μοδιάνο και Καπάνι με το αυθεντικό μπακάλικο του Κοσμά (Β. Ηρακλείου 26), όπου μπορείς να βρεις από μακεδονίτικα προϊόντα και τυριά μέχρι κασετίνες με ποικιλίες αλατιού!
Για μεσημεριανό στο «Excelcior Bistrot» της Κομνηνών ή στην ταβέρνα «Ζάππειο» στην Αλεξ. Σβώλου

Απόγευμα
5-6: Με ένα νοικιασμένο ποδήλατο ή ακόμη και με το ταξίλατο που κυκλοφορεί στους ποδηλατόδρομους της Θεσσαλονίκης είναι ευκαιρία να επισκεφθείς τα πέντε θεματικά πάρκα της νέας παραλίας. O Κήπος της Μουσικής του Νερού, του Ηχου, ο Κήπος της Μνήμης και ο Κήπος των Ρόδων συνθέτουν έναν μεγάλο χώρο περιπάτου υψηλής αισθητικής στο θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου. Η αίσθηση της ανεμελιάς, του ανοιχτού ορίζοντα αλλά και οι εκπλήξεις που κυριαρχούν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των θεματικών πάρκων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια απολαυστική βόλτα.
6-7: Αν δεν προλαβαίνεις την 75η ΔΕΘ, η HELEXPO διοργανώνει μέχρι το τέλος του έτους την Infosystem με όλα τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, τη Luxurious Kosmima, την 1η Διεθνή Εκθεση Αμυνας και Ασφάλειας Defensys και την 26η Εκθεση Τουρισμού Philoxenia. Τον ερχόμενο Μάιο μην ξεχάσεις τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο το EKEBI.
7-8: Διάλειμμα για ξεκούραση. Πριν πάρεις πάλι τους δρόμους, πιες ένα ζεστό πράσινο τσάι με ένα κομμάτι κέικ σοκολάτα παρέα με ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του καφέ «Ζώγια - Βιβλίο, Τσάι και Συμπάθεια» (Αλ. Σβώλου 54). Εναλλακτικά, μια καλή επιλογή είναι και το βιβλιοπωλείο-καφενείο «Λοξίας» (Ισαύρων 5) στην Πλατεία Ναυαρίνου. Αν είσαι τυχερός, θα βρεις ελεύθερο το μικρό μπαλκόνι στο πίσω μέρος του καταστήματος και θα έχεις στα πόδια σου τη θέα από τα λουτρά των ανακτόρων του Γαλέριου που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Στάση για καφέ στο «Αχίλλειον» ή στην «Αγιορείτικη Εστία» στην Εγνατία

Βράδυ

8-9: Ωρα για το δείπνο πριν από τη βραδινή σου διασκέδαση. Δείξε εμπιστοσύνη στις γεύσεις του «Αγιολί» (Πλ. Αριστοτέλους) και στον περίφημο τραχανά του. Για θαλασσινά προτείνουμε το καρπάτσιο τόνου, τα χτένια σχάρας και τη γευστική ψαρόσουπα στις «7 Θάλασσες» (Καλαποθάκη 10), ενώ το καλύτερο σούσι θα το βρεις στο εστιατόριο του «The Met Hotel» (28ης Oκτωβρίου 48) στα δυτικά της πόλης. Προς Λαδάδικα μεριά, το «Mandola» (Κατούνη 19) θα σου θυμίσει κυριακάτικα οικογενειακά τραπεζώματα. Εκτός από τα πιάτα ημέρας, θα δοκιμάσεις και εξαιρετικές συνταγές από τα Επτάνησα αλλά και μια ποικιλία από τοπικά αλλαντικά.
9-10: Εκατοντάδες εκδηλώσεις, μουσικές συναυλίες και παραστάσεις γίνονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των 45ων Δημητρίων. Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων μουσικά αφιερώματα προς τιμήν του ποιητή Νίκου Καββαδία, του συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, του τραγουδοποιού Νίκου Ξυλούρη και του Τζον Λένον. Στο σάιτ www.dimitriathess.gr θα βρεις αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την κάθε εκδήλωση μαζί με έναν χάρτη για να μη χαθείς.
10-11: Σε αργεντίνικους ρυθμούς κινείται το μπαρ «Haven» (Ρογκότη 4), ένα από τα καλύτερα και πιο πολυπολιτισμικά της πόλης και σίγουρος σταθμός για τους επισκέπτες του κέντρου. Αν το κορίτσι θέλει θάλασσα, το γκλάμορους μπαρ-ρεστοράν «Ιnterni» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 6) με μίνιμαλ ντιζάιν και λάουντζ μουσική, αλλά και το «Omilos» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 12) με εξαιρετικές σαλάτες και fingerfood για να συνοδεύσουν το κρασί σου είναι οι καλύτερες επιλογές.
11-12: Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η ατμόσφαιρα έχει ζεσταθεί στον όροφο του κλασικού μπαρ «Διατηρητέο» (Ικτίνου 12), που μετρά 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη Θεσσαλονίκη με αξέχαστα πάρτι και χάπενινγκ. Αν δεις ότι τα πράγματα στριμώχνονται, κατέβα στο ντιζαϊνάτο «Μικρό Διατηρητέο» για υπέροχα κοκτέιλ με βάση φρέσκα εξωτικά φρούτα.
12-1: Επειδή αλκοόλ χωρίς φαγητό δεν λέει, κάνε μια στάση στο μεταμοντέρνο βουκολικό σουβλατζίδικο «Ντερλικατέσεν» (Κούσκουρα 7). Πριν φύγεις από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάνε ένα πέρασμα από το πιο ψαγμένο στέκι της παραλιακής, το μπαρ «Θερμαϊκός» (Λεωφόρος Νίκης 21). Γκεστ DJs, απίστευτες μουσικές και σούπερ χώρος με τραπέζια και καρέκλες στημένα αμφιθεατρικά, με θέα τη θάλασσα.
1-2: Αποχαιρέτα το κέντρο για μια βόλτα στα Ανω Λαδάδικα και στη γειτονιά της Βαλαωρίτου. O μικρός δρόμος γύρω από την Πλατεία Χρηματιστηρίου με τα υφασματάδικα και τα είδη νυφικών μετατρέπεται το βράδυ σε μια «Μύκονο» χωρίς παραλία. Τα πλήθη που συρρέουν «πεζοδρομούν» αναπόφευκτα την περιοχή και επιλέγουν το βιομηχανικό «Partizan», το «Υποβρύχιο», το «RockNRolla» και το μικρό αλλά πολύ γλυκό «Coq au Zen», κρυμμένο στη στοά της οδού Βαλαωρίτου.
2-3: Πριν πιάσουν τα κρύα, θα βρεις τα καλύτερα κλαμπ της Θεσσαλονίκης συγκεντρωμένα στην περιοχή Αεροδρομίου. Το χειμώνα επιστρέφουν στη βάση τους και ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν τα καλύτερα και ομορφότερα πρόσωπα της πόλης. Ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική τους, τις VIP αίθουσες και το ολονύχτιο ξεφάντωμά τους το κλαμπ «Vogue» (26ης Oκτωβρίου 23) και το «Hotel NightClubbin’» (26ης Oκτωβρίου 25). Oρόσημο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί και το κλαμπ του «Πολυχώρου Μύλος» (Ανδρέου Γεωργίου 56).
3-5: Γίνεται Θεσσαλονίκη χωρίς μπουζούκια και γαρίφαλα; Για να ακούσεις τοπικά σχήματα καθημερινά με τρελό κέφι και να δεις μπουκάλες Johnny’s να ανοίγουν η μία μετά την άλλη, τρέχα στα «Μαμούνια Live» (Αγ. Γεωργίου 21, Βίλκα) και στις «Μούσες» (Αγγελάκη 25). Αν ψάχνεις τα «ονόματα», δες ποιος τραγουδάει στην «Πολιτεία», στο «Odeon» και στο «Boom» στην περιοχή Αεροδρομίου. Δεν παίζει να κάτσεις μόνο μία ώρα!
Για μεζέδες στον «Κόκκινο Σκαντζόχοιρο» στην Παύλου Μελά ή για ψάρια στο «Αχινός και Φούσκες» της Ερμού

Ξημερώματα

5-6: Λίγο πριν ξημερώσει, το πάρτι συνεχίζεται στα άφτερ της Θεσσαλονίκης. Επιστροφή στην καρδιά του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα στα στενά της Λώρη Μαργαρίτη και της Χρυσοστόμου Σμύρνης. Εκεί θα βρεις το αθάνατο «Berlin», όπου πίσω από τη βαριά του πόρτα θα συναντήσεις από κοσμικούς της Θεσσαλονίκης μέχρι πανκιά, τη σκηνή του «Εναλλάξ» και το κινηματογραφικό «Το Ταξίδι» για ένα τελευταίο ποτό.
6-7: Βάλσαμο για το στομάχι, φάρμακο, όπως λέγανε οι παλιοί Θεσσαλονικείς, είναι μια μερίδα χοντροκομμένος πατσάς στον ιστορικό «Τσαρουχά» που βρίσκεται από το 1952 στην οδό Oλύμπου 78. Ανώνυμοι και επώνυμοι, εκατοντάδες τραγουδιστές, πολιτικοί, ηθοποιοί τιμούν κάθε ξημέρωμα τα καζάνια του «Τσαρουχά». Σερβίρεται με σκορδοστούμπι (ξίδι και σκόρδο) ή μπούκοβο για τους μερακλήδες.
7-8: Αν ακόμη στέκεσαι όρθιος, το 24ωρό σου είναι έτοιμο να κλείσει με μια γευστική μπουγάτσα με κρέμα ή με τυρί από το «Ανώτερον» (Αγ. Δημητρίου 59). Από το 1970 ταΐζει όλη τη Θεσσαλονίκη με τη μυστική συνταγή που μεταβιβάζεται εντός της οικογένειας και δεν είναι καθόλου τυχαίο που είναι πάντα γεμάτο, χειμώνα-καλοκαίρι.
Απολαυστική εμπειρία το spa στο ξενοδοχείο «City» της Κομνηνών ή τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...