Καίρια χτυπήματα έχουν δεχθεί κλάδοι που πρόσφεραν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Λουκέτα, απολύσεις, περικοπές, ελαστική εργασία και αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον συνθέτουν την καθημερινότητα στο χώρο της εργασίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα καταγράφονται τάσεις οικονομικής μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό, σε μια εικόνα που παραπέμπει σε μεταπολεμικές εποχές.
Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζει ήδη το 13%, ενώ ακόμη υψηλότερο είναι στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (15,2%) και τη Δυτική Μακεδονία (16,6%). Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά ίσως δεν αποτυπώνουν καν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, καθώς η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνά, σύμφωνα με ειδικούς, το 25% με 30%. “Η ανεργία έχει το διπλάσιο ποσοστό από αυτό που αναφέρουν τα στοιχεία του κράτους. Δεν θεωρώ αξιόπιστες αυτές τις μετρήσεις”, είπε στη “Μ” ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη Παναγιώτης Τσαραπλίδης, εξηγώντας ότι στα επίσημα στοιχεία "δεν θεωρείται άνεργος ακόμη και αυτός που εργάζεται μόλις 2 - 6 ώρες εβδομαδιαίως".
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα, που διαμορφώνεται στο 11,6%, θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες, ξεπερνώντας το ρεκόρ εξαετίας που είχε καταγραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς θα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ο δε καλπασμός της ανεργίας συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι πολλοί κλάδοι που προσέφεραν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα έχουν χτυπηθεί καίρια από την κρίση.
Δεν χτίζεται ούτε πλυσταριό!
Ένας από τους σημαντικότερους είναι η οικοδομή, που έχει μετατραπεί σε κλάδο-φάντασμα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο αριθμός των οικοδομικών αδειών φέτος συρρικνώθηκε κατά 28,9%, στη Δυτική Μακεδονία κατά 27,6%, και στην Κεντρική Μακεδονία κατά 24,2%. Στη Θεσσαλονίκη η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει στο ναδίρ και οι πιο τυχεροί καταφέρνουν να κάνουν μόλις δύο μεροκάματα όλη την εβδομάδα. Δεν είναι λίγες οι νεοαναγειρόμενες οικοδομές που μένουν στη μέση, καθώς οι εργολάβοι αδυνατούν να τις αποπερατώσουν, με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να μένουν εκτός επαγγελματικού στίβου.
Πολλοί τεχνίτες ζουν πλέον με τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να κάνουν προσωρινά άλλες εργασίες, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Αγκάθι για τους εργαζόμενους στην οικοδομή αποτελεί η ανασφάλιστη εργασία, που πλησιάζει το 30% - 40%, αν συνυπολογιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες.
“Από την αρχή του 2010 στον νομό Ημαθίας εκδόθηκε μόλις μία οικοδομική άδεια. Αυτό μονάχα αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος”, αποκάλυψε η επιστημονική Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας Στέλλα Βαρβαρούδη. Στάσιμη είναι εδώ και δύο χρόνια η κατασκευαστική δραστηριότητα στους τουριστικούς οικισμούς της Χαλκιδικής, γεγονός που έχει επιπτώσεις σε δεκάδες κλάδους επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.
Χάθηκαν 10.000 δουλειές
Σύμφωνα με την κ. Βαρβαρούδη, ανάλογη κατάσταση ισχύει και στους κλάδους της μεταποίησης και της κλωστοϋφαντουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος, από τις αρχές του 2009 και μέχρι το Μάιο έχουν χαθεί περί τις 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της ένδυσης -κλωστοϋφαντουργίας (αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στον κλάδο στη σελ. 21).
Τουρισμός: Ζητούνται παραθεριστές
Η τουριστική περίοδος έχει ανοίξει, αλλά οι επαγγελματίες ενός από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, οπότε ανάλογες περικοπές αναμένονται και στις θέσεις εργασίας που προσφέρει η μοναδική "βαριά βιομηχανία" της χώρας. Η οικονομική κρίση έγινε αιτία περιορισμού τόσο των ημερήσιων εκδρομών στις παραλίες της Χαλκιδικής όσο και των ολιγοήμερων διακοπών.
Η πληρότητα των ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούνιο βρίσκεται στο 60% - 65%, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο άγγιζε το 90%. “Ανοίξαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο που ο καιρός ήταν για πρώτη φορά φέτος κατάλληλος για μπάνιο. Δεν κάναμε ιδιαίτερα καλή πρεμιέρα. Ο κόσμος, αφού κολύμπησε, επιβιβάστηκε στα αυτοκίνητα και αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη”, είπε η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Κασσάνδρα Μαρία Μουλαγιανιού και πρόσθεσε πως “δεν τρέφουμε αυταπάτες. Όταν ανοίγεις στις 11 Ιουνίου και αναμένεται να κλείσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν έχεις πολλά περιθώρια για να έχεις μια καλή σεζόν”.
Ο εφιάλτης ενός 30χρονου ανέργου. Ο 30χρονος Π.Α. κατάγεται από τη Νάουσα. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, μιλά δύο ξένες γλώσσες και τα τελευταία έξι χρόνια απασχολούνταν σε ξενοδοχειακές μονάδες στο Ρέθυμνο. Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που μέχρι στιγμής δεν έχει επαγγελματική απασχόληση. “Πίστευα ότι έπειτα από αρκετά χρόνια μόνιμης εργασίας είχα δημιουργήσει ένα καλό όνομα στις τοπικές επιχειρήσεις, γεγονός που με γέμιζε σιγουριά για το μέλλον. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση ''σάρωσε'' και την Κρήτη, τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Οι συνέπειες σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι μονάχα οικονομικές. Η ανεργία σε κάνει να αισθάνεσαι παρείσακτος, άχρηστος και σε μετατρέπει σε ψυχολογικό ράκος”, είπε στη “Μ” ο έχων πλούσιο βιογραφικό και εργασιακή εμπειρία αλλά άνεργος νέος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου έξι μήνες ο μακεδόνας πρώην ξενοδοχοϋπάλληλος παντρεύτηκε. Την εποχή εκείνη ήταν αισιόδοξος και έκανε όνειρα για το μέλλον.
Η ακτινογραφία της ανεργίας
Στο 32% φτάνει η ανεργία μεταξύ των νέων 15-24 ετών (ποσοστό που αυξήθηκε κατά 6,3 μονάδες μέσα σε έναν χρόνο).
Στις ηλικίες 24-34 ετών η ανεργία καταγράφει ποσοστό ρεκόρ 15,2%, έναντι 12,3% πέρυσι.
Η ανεργία χτυπά κατά προτίμηση τις γυναίκες με ποσοστό 15,3%, έναντι 9,8% των άνεργων ανδρών.
Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10%.
Η εξέλιξη της ανεργίας
Φεβρ. 2005 / 10,4%
Φεβρ. 2006 / 10,4%
Φεβρ. 2007 / 9%
Φεβρ. 2008 / 8%
Φεβρ. 2009 / 9,1%
Φεβρ. 2010 / 12,1%
Η ανεργία κατά περιφέρεια
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
2009 / 10,9%
2010 / 15,2%
Κεντρική Μακεδονία
2009 / 8,8%
2010 / 12,6%
Δυτική Μακεδονία
2009 / 11,8%
2010 / 16,6%
MAKEΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου