Οργιο ατασθαλιών αποκάλυψε η έρευνα της Π. Φάκου. Το «πάρτι» της περιόδου 2004-2009, οδηγεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στον γκρεμό, χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία αλλά και αρκετά golden boys ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Ενα πολύ μικρό τμήμα του δαιμόνιου «αρχιτεκτονικού σχεδίου» για την εγκαθίδρυση γραφείου κυβερνητικής προπαγάνδας και υποδοχής «ημετέρων» που εκπονήθηκε στην ΕΡΤ επί υπουργίας του Θόδωρου Ρουσόπουλου, αποκαλύπτει το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Παναγιώτας Φάκου που είχε το θάρρος να ασκήσει διώξεις για κακουργήματα και πλημμελήματα σε 7 στελέχη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να συνεχίσει τις έρευνές της σε δύο ακόμη πρόσωπα. Καθόλου συμπτωματικό: Οι περισσότεροι αποτελούν επιλογές του πρώην υπουργού.
Απίστευτες ιστορίες
Μπροστά από τα μάτια της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου πέρασαν εικόνες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα (Οκνηρία, Αλαζονεία, Λαιμαργία, Απληστία, Ζηλοφθονία?) μέσα από την αφήγηση της απίστευτης ιστορίας της διασπάθισης δημοσίου χρήματος που διηγήθηκαν οι 100 και πλέον μάρτυρες που επισκέφθηκαν το γραφείο της. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκεται ο Χρ. Παναγόπουλος, πρ. πρόεδρος της ΕΡΤ, ο διευθυντής Τηλεόρασης Δ. Γόντικας, ο διευθυντής της ERT World, Ν. Κούρτης, η παρουσιάστρια Ειρ. Νικολοπούλου, o αρχισυντάκτης της εκπομπής της Γ. Κορωναίος κ.ά.
Μισθοί και... αργόμισθοι
1 Η διαρροή των μισθολογίων των golden boys προκαλεί ίλιγγο καθώς οι αποδοχές 140 στελεχών και μεγαλοδημοσιογράφων στην ΕΡΤ στοίχιζαν περί τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 5.000 κόστιζαν 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Στην κορυφή του παγόβουνου οι αμοιβές του πρ. προέδρου Χρ. Παναγόπουλου (348.737 ευρώ), του γενικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Γ. Υφαντή (280.440 ευρώ) και των εντεταλμένων συμβούλων Π. Λουκάκου (257.033 ευρώ) και Κ. Κέκη (257.252 ευρώ).
Την ίδια ώρα στην ψηφιακή ΕΡΤ, από τα 23 άτομα που προαναγγέλθηκαν έφθασαν να δεκαπλασιαστούν προκειμένου να καταστεί «αποθήκη ρουσφετιών» για την πλειοψηφία των 230 εργαζομένων. Παράλληλα επενδύθηκαν μεγάλα πακέτα σε ξεπερασμένη τεχνολογία (MPEG2) που τώρα σπεύδει να εγκαταλείψει η ΕΡΤ, προκειμένου να υιοθετήσει το τεχνολογικό πρότυπο MPEG4, στο οποίο επένδυσαν από την αρχή τα ιδιωτικά κανάλια μέσα από την Digea.
Παράνομες προσλήψεις
2 Eνα πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αφορά «παράτυπες» και «παράνομες» προσλήψεις συμβασιούχων σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004: Συμβασιούχων με 4 ή 9 μήνες προϋπηρεσία, οι οποίοι? κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ή υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, ή συμμετείχαν σε ριάλιτι ιδιωτικών καναλιών, ή κατέθεσαν δικαιολογητικά για μεγάλα διαστήματα ασθένειας με τον απαραίτητο χρόνο, αλλά με βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών?
Η εισαγγελέας μελετά ήδη αν η πρόσληψη της νομικής συμβούλου Αθηνάς Μπαλωμένου είναι συμβατή με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες δεν πληρούσε την τυπική προϋπόθεση «της 5ετούς προϋπηρεσίας Παρ' Αρείω Πάγω». Πρόκειται για την πρώην συνεργάτιδα στο γραφείο του Θ. Ρουσόπουλου, η οποία στις 20/2/2006 παραστάθηκε ως πληρεξουσία του (και της Μ.Ζαχαρέα) στο συμβόλαιο για την αγορά δύο διαμερισμάτων στο Ψυχικό.
Προγραμματική κακοδιαχείριση
3 Το κόστος προγράμματος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ ενώ τα έξοδα μισθοδοσίας αφορούσαν στο 54,21% των δαπανών. Η τακτική μισθοδοσία αγγίζει τα 154 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 41,85% των εξόδων. Σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το κόστος των συμβασιούχων, το οποίο ανερχόταν στα 31,6 εκατ.
Τα τελευταία 3 χρόνια, η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης είχε εγκρίνει 72 αποκλειστικές συμβάσεις ενώ πολύ λίγοι από αυτούς εργάζονταν μόνον στην ΕΡΤ. Ηταν ένα τρικ για να δίνονται παχυλοί μισθοί.
Μεικτές παραγωγές και ERT World
4 Εως το 2004 το μπάτζετ ανερχόταν σε 300.000 ευρώ/χρόνο, ενώ οι πρωτογενείς εκπομπές ήταν εσωτερικές παραγωγές. Από το 2005-2009 το μπάτζετ ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ/ετησίως. Το 2005 τα έξοδα εκτοξεύθηκαν εξαιτίας των μεικτών παραγωγών, αλλά και την τοποθέτηση των Ν. Κούρτη, διευθυντή, Κωνσταντίνας Χουλιάρα-Οικονόμου, αναπλ. Διευθύ?ντριας, με αμοιβές 6.300 ευρώ και 6.100 ευρώ και των σύμβουλων: Δ. Παπανα?γιώτου, (7.180 ευρώ), Μ. Αντώναρου (αδελφού του πρ. κυβερνητικού εκπροσώπου με 6.000 ευρώ) και Ε. Κανελλοπούλου, προϊσταμένης.
Οι εκπομπές: «Ελληνικό Πανόραμα», Το «Odyssey» (εσωτερική παραγωγή). Το «Νοσταλγία», μεικτή παραγωγή της Μπαλοδήμου κόστους 8.840 ευρώ/επεισόδιο (ωριαία εβδομαδιαία). Tο ημίωρο καθημερινό «Εδώ Αθήνα» (με την Εύα Μπούρα, μεικτής παραγωγής, Δευτέρα-Πέμπτη) κόστους 5.000 ευρώ/ επεισόδιο με άλλα τόσα περίπου να βάζει η ΕΡΤ. Το «Portrait» (του Τ. Χατζή) κόστους 7.022 ευρώ/επεισόδιο. Οι «Εννέα συν μία Μούσες», εξωτερική παραγωγή από το στούντιο ΑΤΑ, κόστιζε 7.398 ευρώ το επεισόδιο, ωστόσο τα έβαζε η εταιρεία παραγωγής ενώ η ΕΡΤ πλήρωνε την αρχισυντάκτρια.
Επιτροπές για... ψύλλου πήδημα
5 Οι Επιτροπές συγκροτούνταν με απόφαση του ΔΣ, και συνεδρίαζαν ακόμα και 6 φορές τον μήνα, εκτός ωραρίου, προκειμένου να δικαιολογούν τις επιπλέον αμοιβές.
Η 8μελής Οικονομοτεχνική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Μ. Δασκαλάκη, γενικό διευθυντή της ΝΔ, είχε ως αποστολή την έγκριση προμηθειών. Τα μέλη της αμείβονταν έως και με 1.200 ευρώ/μήνα ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο!
Η 6μελής Επιτροπή Παρακολούθησης Στρατηγικού & Επιχειρησιακού Σχεδίου, με πρόεδρο τον στενό συνεργάτη του πρ. πρωθυπουργού, στέλεχος της Ρηγίλλης, Δ. Ζακυνθινό. Αμοιβή; Διακόσια ευρώ τη συνεδρίαση ανά μέλος.
Η 7μελής Επιτροπή Κοστολογίου, με πρόεδρο τον Γ. Παπαδόπουλο, συνταξιούχο σκηνοθέτη της ΕΡΤ και πρ. προσωπικό σκηνοθέτη του Κ. Καραμανλή, όπως και παλαιότερα του θείου του, Κωνσταντίνου. Συνεδρίαζε μέχρι και 6 φορές/μήνα, με αποζημίωση ανά μέλος περί τα 480 ευρώ μηνιαίως.
Η 5μελής Οικονομική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Α. Αθανασίου, που επιμελούνταν και τις ομιλίες του Κ. Καραμανλή. Η Επιτροπή συνεδρίαζε σε αραιότερα χρονικά διαστήματα με αμοιβή 200 ευρώ για το κάθε μέλος ανά συνεδρίαση.
«Ξεχειλωμένη» χρηματοδότηση
6 Η ΕΡΤ διαθέτει 4 πηγές εσόδων: α) το ανταποδοτικό τέλος, β) την επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, γ) τη διαφήμιση και δ) το «ενοίκιο» που λαμβάνει από τη NetMed για τη χρήση των συχνοτήτων της.
Το ανταποδοτικό ανέρχεται σε 298,9 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το ποσόν αντιστοιχεί στο 79,51% του κύκλου εργασιών, με τα έσοδα από διαφημίσεις ή χορηγίες να φτάνουν στο 13,36% (55-60 εκατ. ευρώ), την οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών στο 9,77% και την ενίσχυση για το δορυφορικό πρόγραμμα στο 0,69% του κύκλου εργασιών.
Η ΕΡΤ μέσα σε 6 χρόνια εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ από το ανταποδοτικό, το οποίο αυξήθηκε κατά 104 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 2008 στα 298,9 εκατ. ευρώ.
Ενας πακτωλός χρημάτων που εξανεμίσθηκε...
7 Τα τηλεοπτικά δικαιώματα: Η ΕΡΤ πλήρωνε 7,5 εκατ. ευρώ/χρόνο για τον Ολυμπιακό και 2,5 εκατ. ευρώ για την Ξάνθη. Οι δύο συμφωνίες με την Disney ανήλθαν περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.
Οι χαριστικές συμβάσεις: Με σύμβαση χορηγίας με την Aegean η ΕΡΤ μέσω της «Αθλητικής Κυριακής» παραχωρούσε χρόνο αξίας 2-3 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα ένα μηχάνημα ψηφιακής επεξεργασίας ποδοσφαιρικών δεδομένων αξίας 120.000 ευρώ.
Η ΕΡΤ συνήψε σύμβαση με την Aegean δίνοντας αντί 1 ευρώ σποτ 40’’ για να εμφανίζεται η αεροπορική κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο γήπεδο, με ειδική τεχνική, ενώ υπάρχουν επιπλέον προφορικές αναφορές στον χορηγό. Σε ανταπόδοση η αεροπορική προσέφερε ηλεκτρονικό μηχάνημα για τη γραφική αναπαράσταση και ανάλυση φάσεων. Το «μηχάνημα» ενοικιαζόταν από την Red Bee, θυγατρική του BBC. Συμβάσεις με τον αντιπρόσωπο της Red Bee στην Ελλάδα έχουν ήδη υπογράψει και το Mega, Nova και ΣΚΑΪ, με το κόστος ενοικίασης να μην ξεπερνά τα 100.000 ευρώ για 3 χρόνια και για 20 αγώνες/χρόνο. Η μέση τιμή ενός σποτ 40« πριν, μετά ή στο ημίχρονο ενός αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ κοστολογείται γύρω στα 12.000 ευρώ.
Το «ριφιφί» στο αρχείο: Προκλητική θεωρείται η 5ετής σύμβαση ΕΡΤ και Σκάι για την πώληση σε προνομιακή τιμή (98.000 ευρώ) 115’ μέρους του ψηφιακού αρχείου από παλιούς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ (για τις εκπομπές «Για πάντα πρωταθλητές» και «Χρυσή ενδεκάδα»).
Η εταιρεία-φάντασμα: Με εισήγηση Γ. Χουλιάρα το 2006 το Δ.Σ. αποδέχθηκε να ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό και γνωμοδότηση οικονομοτεχνικής επιτροπής το Φεστιβάλ Τραγουδιού στην ανύπαρκτη τότε εταιρεία Bug Stage, που συστάθηκε δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της απόφασης του ΔΣ.
Τον Σεπτεμβρη οι KΛησεις σε απολογία
Αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα
Τα στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ. Επίσης για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, άμεσης συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία. Τα αδικήματα επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.
Η δικογραφία
Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα ξεκινήσει την έρευνα τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως να καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών για καθένα από τα επτά στελέχη, τα οποία και θα κληθούν να απολογηθούν.
Βεβαίως για την εξόντωση της ΕΡΤ δεν ευθύνεται μόνον η προηγούμενη προεδρία. Ευθύνονται όλοι όσοι φόρτωσαν στον Οργανισμό 4.547 εργαζόμενους που κόστιζαν ετησίως 174 εκατομμύρια ευρώ. Οσοι προσλάμβαναν αργόμισθους, πιέζοντας τους συμβασιούχους να καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες, οδηγώντας τους πλέον σήμερα στην έξοδο και αφήνοντας χωρίς ενημερωτικό πρόγραμμα την ΕΡΤ μέσα στο καλοκαίρι!
Οσοι άφησαν με τη μέθοδο του συμψηφισμού στο μισθολόγιο στελέχη που έχουν αποχωρήσει προ πολλού, ηχηρά ονόματα της δημοσιογραφίας με 3 δουλειές στο Δημόσιο και όσοι βόλεψαν 62 δημοσιογράφους στις υπηρεσίες του Προέδρου!
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου