Η Κατερίνα Βελλίδη στη χθεσινή παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της
Η «σιδηρά κυρία της Μακεδονίας», όπως αποκαλούσαν τη μοναδική κληρονόμο της αυτοκρατορίας του πατέρα της Ιωάννη Βελλίδη, εμφανίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της μ' ένα μαύρο Λακόστ και με πολλή λύπη στο πρόσωπό της. Η αυτοβιογραφία της «Ηταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα» («Λιβάνης»), η οποία έχει τη μορφή μίας εκ βαθέων εξομολόγησης στη συγγραφέα Ελένη Ηλιάδου-Καπώνη, είναι η πορεία της πρώην ιδιοκτήτριας της εφημερίδας «Μακεδονία» από το προστατευμένο περιβάλλον, ενόσω ζούσε ο ισχυρός πατέρας, στην απρόσμενη πτώση, όταν οι νέοι καιροί άλλαξαν τις πολιτικές συγκυρίες. Το βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Βαρδή και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προλογίζει ο Σεραφείμ Φυντανίδης.
Η Κατερίνα Βελλίδη στάθηκε κυρίως στην περίοδο κατά την οποία πέρασε στα χέρια της το 100% της γιγάντιας περιουσίας του πατέρα της, που περιελάμβανε το εκδοτικό συγκρότημα και την κινητή και ακίνητη περιουσία του. «Ηταν η εποχή», θυμήθηκε, «που ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση και ο κόσμος στράφηκε σ' αυτήν για την ενημέρωσή του, αφήνοντας μετέωρο τον εκδοτικό κόσμο». Η πρώην εκδότρια επέλεξε να μην απολύσει τους πεντακόσιους υπαλλήλους της, αλλά να ζητήσει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, καθώς οι υποχρεώσεις της «Μακεδονίας» από τα οκτακόσια εκατ. είχαν ανέλθει σε δύο δισ. δρχ. Αρχικά, όπως εξήγησε, ζήτησε ένα δισ. πεντακόσια εκατ. και η συμφωνία με την τράπεζα σταθεροποιήθηκε εν τέλει στα επτακόσια εκατ. δρχ.
«Τότε δυστυχώς πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον οποίο είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση και φιλία και ο οποίος γνωρίζοντας το πρόβλημα, ήθελε να με βοηθήσει. Δεν του ζήτησα να με εξυπηρετήσει κάνοντας κάποια παρανομία», συνέχισε την αφήγησή της, προσπαθώντας να διώξει τις σκιές από τη βιογραφία της. Το δάνειο εκλήθη να εγκρίνει ο τότε δοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς. Η αντίδρασή του ήταν η εξής: «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, κυρία Βελλίδη». Εκ των υστέρων, η Κατερίνα Βελλίδη χρεώνει το κλείσιμο της «Μακεδονίας» στον Κώστα Σημίτη. «Αποδείχτηκε», σχολίασε, «πως έτρεφε για το πρόσωπό μου μια ανεξήγητη αντιπάθεια, που ίσως ξεκινούσε απ' το γεγονός πως ήμουν προσωπική φίλη του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον οποίο προσπαθούσε να διαχωρίσει την πολιτική του θέση».
Από τη φαρέτρα της Κατερίνας Βελλίδη βγήκαν και βέλη εναντίον του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο, όπως αποκάλυψε, βοήθησε να εκλεγεί βουλευτής Θεσσαλονίκης, ύστερα από παράκληση του πατέρα του Αλέκου. «Μετά όμως με ξέχασε!», ήταν η κορόνα της, αφού είχε περιγράψει την άνοδο του νεότερου Καραμανλή στον θώκο του προέδρου της Ν.Δ. και στην πρωθυπουργία. «Και όταν έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήθελε να γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα! Οταν, δε, εκλέχτηκε πρωθυπουργός, έγινε ακριβοθώρητος», σχολίασε. Σήμερα, η Κατερίνα Βελλίδη ζει σ' ένα διαμέρισμα της Νέας Σμύρνης και ασχολείται με λεφτά από την τσέπη της, με το Βελλίδειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Ιδρυμα Ιωάννη και Αννας Βελλίδη. «Είχα καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αν θέλω κάτι από αυτόν, είναι να με διευκολύνει σε θέματα γραφειοκρατικά σχετικά με το Ιδρυμα Βελλίδη», είναι η προσδοκία της από τον σημερινό πρωθυπουργό. Το βιβλίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας ως Θεσσαλονικιός και ως ευεργετημένος από τον Ιωάννη Βελλίδη, αφού πρωτοεργάστηκε στο πολιτιστικό τμήμα της «Μακεδονίας», με αρχισυντάκτη τον συγγραφέα Νίκο Μπακόλα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου