powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρνασσός



Για glamourous χειμώνες! Η Αράχοβα μπορεί να θεωρείται η Μύκονος του χειμώνα, αλλά ο Παρνασσός κρύβει δεκάδες άλλες γραφικές γωνιές. Η όμορφη Αράχοβα ή αλλιώς Ράχωβα (όπως ήταν γνωστή μέχρι τα χρόνια της Επανάστασης), χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις νότιες ράχες του Παρνασσού (κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο), απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τόπο για όλους τους celebrities-weekenderswannabe skiers!
Παρ’ όλα αυτά, εμείς τη λατρεύουμε και για την πλούσια ιστορία της: είναι γεμάτη κτίσματα που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και τα οποία αξίζουν προσοχής μεγαλύτερης από το celebrity spotting. Ένα από αυτά είναι η Ιερή Μονή του Οσίου Λουκά όπου φυλάσσονται και τα λείψανά του και η Εκκλησία του Άι-Γιώργη, που είναι και ο πολιούχος της περιοχής. Στη δυτική έξοδο της πόλης θα δείτε τη μαρμάρινη προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη πάνω σε πέτρες, συμβολικό τρόπαιο νίκης 300 τουρκικών κεφαλών που στήθηκε μετά τη μάχη. Στο κέντρο της πόλης, ο βράχος της Ώρας τυλιγμένος σε κισσό και το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου είναι αληθινά στολίδια για την Αράχοβα.
Βέβαια το μεγάλο ατού της περιοχής παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο που είναι το αρτιότερα εξοπλισμένο της χώρας. Οι λάτρεις του ski και του snowboard εδώ θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ενώ οι αρχάριοι θα πάρουν μαθήματα από τους καθηγητές των σχολών. Must και η βόλτα στην Πάνω Αγόριανη: στην πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια θα συναντήσετε πολλά γραφικά ταβερνάκια με καταπληκτικό φαγητό. Όμως σε όσους αρέσουν οι... ταβερνοκαταστάσεις ας επισκεφτούν και τα γύρω χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στους πρόποδες του Παρνασσού, στο ευρύτερο οροπέδιο της Παρνασσίδας: Σουβάλα, Αγόριανη, Γραβιά, Μαριολάτα, ακόμα και η πιο μακρινή Τιθορέα διαθέτουν ενδιαφέροντα ταβερνάκια με τοπικές σπεσιαλιτέ και κυρίως κρεατοφαγικές προτάσεις (Ρούμελη είναι εδώ!). Σε όλα τα χωριά θα απολαύσετε ησυχία, ηρεμία και χαλαρούς περιπάτους στα χωμάτινα μονοπάτια, πολλά από τα οποία οδηγούν στις βουνοκορφές με τα έλατα.
Μάλιστα υπάρχει μια χαλαρή διαδρομή 2-3 ωρών μέσα στον Εθνικό Δρυμό, που ακολουθεί το σηματοδοτημένο κομμάτι του Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την Εκκλησία της Παλαιοπαναγιάς (όπου υπάρχει και χώρος με τραπέζια για πικνίκ) και να κατευθυνθείτε προς την Αγόριανη. Στις αρχές της διαδρομής θα κάνετε μια παράκαμψη για να δείτε το Κορύκειον Άντρον, μια εντυπωσιακή σπηλιά όπου, σύμφωνα με το μύθο, ο Απόλλωνας συναντούσε τις νύμφες του βουνού. Ορειβατικό μονοπάτι υπάρχει και προς τους Δελφούς για όσους θέλετε να θαυμάσετε τον «ομφαλό της γης». Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ξενώνες της περιοχής διαθέτουν και άλογα για όσους προτιμούν τις βόλτες ιππασίας. Αυτοί πάντως που πραγματικά θα λατρέψουν τον Παρνασσό και τις πλαγιές του είναι οι φαν του 4x4, καθώς οι δεκάδες δασικοί δρόμοι προσφέρουν εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομές μέσα στα ελατοδάση (ενίοτε φιλοξενείται εδώ και το Ράλλυ Ακρόπολις).

Tips
Τι να αγοράσετε... Ελιές, λάδι και κρασί, φορμαέλλα και φέτα αλλά και αμυγδαλωτά και αραχοβίτικα υφαντά χαλιά (καρπίτια). ( www.myworld.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...