powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αστροφωτογράφηση με Web Camera.


από τον Πέτρο Γιωργόπουλο.
Οι γνωστές σε όλους μας κάμερες για ζωντανή συζήτηση με εικόνα μέσω του διαδικτύου παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για αστροφωτογράφηση κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους. Αλλά μπορεί μια τόσο φτηνή καμερούλα που δεν έχει φτιαχτεί για αστρονομία να έχει κάποια αποτελέσματα;
Η απάντηση εδώ είναι ναι, αλλά για συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Γενικά, οι κάμερες αυτές έχουν σαν αισθητήρες μικρά τσιπ είτε τύπου CCD, είτε CMOS, με πολύ μικρά pixel για να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη ανάλυση στην μικρή επιφάνεια τους (όσο μικρότερη η επιφάνεια τόσο φτηνότερο είναι το τσιπ). Επιπλέον σήμερα είναι όλες αυτές οι κάμερες έγχρωμες, ενώ το μικρό μέγεθός τους, τα χαμηλού κόστους ηλεκτρονικά τους και η τροφοδοσία από τον υπολογιστή σημαίνουν ότι έχουν πολύ θόρυβο. Ακόμη, δεν μπορούν να κάνουν εκθέσεις μεγαλύτερες από μερικά δέκατα του δευτερολέπτου…

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σίγουρα αποτρεπτικά για την χρήση αστροφωτογράφησης deep sky αντικειμένων που απαιτούν πολύ καλή ευαισθησία και δυνατότητα μεγάλων εκθέσεων. Ωστόσο οι κάμερες αυτές έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα, δηλαδή ότι μπορούν να καταγράψουν ψηφιακή εικόνα σε ταχύτητες βίντεο ! Αυτό τις κάνει εξαιρετική επιλογή για χρήση σε πλανητική φωτογράφηση, όπου ο παράγων seeing καθορίζει κατά το μεγαλύτερο βαθμό την επιτυχία. Γενικά το seeing είναι πολύ μεταβλητό και σε βιντεοσκοπήσεις έχει παρατηρηθεί ότι η εικόνα του πλανήτη μπορεί να μεταβάλλεται δραματικά από καρέ σε καρέ. Ακόμα και σε μέτριο ή κακό seeing μπορούν να υπάρχουν μεμονωμένα καρέ με πολύ καλή οξύτητα ειδώλου. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πλεονέκτημα της web camera, ότι δηλαδή μπορεί να καταγράψει δεκάδες καρέ το δευτερόλεπτο και συνεπώς η πιθανότητα του να πάρουμε αρκετά ‘καλά’ καρέ είναι πολύ μεγάλη. Σε μια αστρονομική CCD αντίθετα, ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών καρέ είναι συνήθως πολλά δευτερόλεπτα, οπότε το παιχνίδι χάνεται εντελώς όταν το seeing δεν είναι καλό.Βέβαια, η αχίλλειος πτέρνα της web camera είναι η ευαισθησία που δεν είναι και πολύ καλή. Αν και οι πλανήτες είναι πολύ φωτεινοί στόχοι, λόγω των μεγάλων μεγεθύνσεων και της υψηλής ταχύτητας λειτουργίας (άρα μικρές εκθέσεις) η ευαισθησία είναι ένα θέμα που είναι τελικά κρίσιμο. Ωστόσο, μπορούμε να αντισταθμίσουμε το πρόβλημα της ευαισθησίας και του θορύβου προσθέτοντας πολλά καρέ, πράγμα που φυσιολογικά δεν έχουμε πρόβλημα να κάνουμε μια και παίρνουμε αρκετές εκατοντάδες το λεπτό, λόγω της υψηλής ταχύτητας της κάμερας.
Όμως, παρά την φωτεινότητα των πλανητών δεν κάνουν όλες οι web-cam για για να τους καταγράψουν…
www.aktistar.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...