powered by Agones.gr (Στοιχημα)
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις


Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο), λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής κά.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης αγρότες συγκεντρώθηκαν σε τρία σημεία (κόμβος Χαλκηδόνας, διόδια Μαλγάρων και Πράσινα φανάρια στην Αν.Θεσσαλονίκη).

Εκατοντάδες τρακτέρ από την Καρδίτσα , τα Φάρσαλα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στο μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό εκτρέπεται μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών από τη Λάρισα, στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου. Στον κόμβο των Μικροθηβών δίνουν ραντεβού αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας.

Κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι το πρωί της Τετάρτης η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο του Στρυμονικού. Οι αγρότες στις 11 το πρωί, θα την ξανακλείσουν συμβολικά για μία ώρα, ενώ στη συνέχεια η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανσερραϊκού-ΠΑΟΚ.

Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας από τις 4 το απόγευμα, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Κερδυλλίων, από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών.

Το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης έχουν αποκλείσει οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, ενώ σε αποκλεισμό της εισόδου και εξόδου φορτηγών από και προς ΠΓΔΜ προχωρούν, κατά διαστήματα, αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων.

Στην Πέλλα οι αγρότες από περιοχές του νομού αποφάσισαν να κατέβουν από την Τετάρτη με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Μαυροβουνίου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, παραμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής και σε σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη στις 7 το βράδυ θα εξεταστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων. Την Τετάρτη στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των αγροτών για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

Σε σύσκεψη, το πρωί της Τετάρτης, στον κόμβο Φιλώτα θα αποφασίσουν οι αγρότες Φλώρινας και Αμυνταίου, αν θα ενσωματωθούν με τους αγρότες του Νομού Κοζάνης στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή θα κατευθυνθούν στο μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Στον κόμβο Βογατσικού παραμένουν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς και συνεχίζουν να διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία.

Κλειστό κρατούν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής οι αγρότες των Πρεσπών.

Στην Καβάλα αποκλεισμένη κρατούν οι αγρότες την Εγνατία Οδό στους κόμβους Αμφίπολης και Χρυσούπολης.

Στο Εβρο

Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.

Στον χώρο συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 τρακτέρ, που κατά διαστήματα, με αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του Τελωνείου. Ωστόσο, λόγω της χιονόπτωσης που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την κίνηση των οχημάτων, η διέλευση γίνεται ομαλά.

Παράλληλα, αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της εθνικής οδού στο ύψος της Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν εκ νέου και στο Τελωνείο Κήπων, χωρίς όμως προς το παρόν να προβούν σε αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Αντίθετα, οι αγρότες των Φερών αποφάσισαν να περιμένουν την επίσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, στις 29 Ιανουαρίου στις Φέρες και την επίσκεψη του υφυπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, στις 6 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συζητήσουν συνολικά τα προβλήματά τους.

Στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα

Οι αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) προχώρησαν σε κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

Θα παραμείνουν εκεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Εξάλλου, εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας την Τετάρτη.

Οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

Στην Κρήτη

Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν αγρότες - μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.

"Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ παρέμειναν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πρώτος αποκλεισμός έγινε από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματα των αγροτών

Αιτιολογημένη απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Αναλυτικά, στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

Ο Γ. Πεταλωτής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

"Δεν θέλουμε να κάνουμε "μπαλώματα", δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

"Αποσπασματικά μέτρα δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθουμε με ένα προσωρινό μέτρο και να λύσουμε προσωρινά το θέμα των αγροτών, ώστε να είμαστε ήσυχοι", πρόσθεσε.

Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για τα "μεγάλα" προβλήματα των αγροτών, σημείωσε, όμως, ότι "το να ερχόμαστε με "παραδοσιακές" μεθόδους να δώσουμε κάτι για να παζαρέψουμε με τους αγρότες δεν θα το κάνουμε".

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνει ριζικές αλλαγές, ώστε δεν θα υπάρχει λόγος του χρόνου τέτοια εποχή, οι αγρότες να βρίσκονται ξανά στους δρόμους.

Επιπλέον, ο κ.Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από τον διάλογο, που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη μέρα του διαλόγου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες στα μπλόκα και να κάνουμε διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις" .

Αφού είπε πως η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έρθουν στο διάλογο οι αργότες, ο κ.Πεταλωτής τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή εργάζονται "ώρα με την ώρα" για να υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

"Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να πείσουμε τους αγρότες με ουσιαστικά επιχειρήματα",επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση της αντιεισαγγελίας της Θεσσαλονίκης για τα μπλόκα των αγροτών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως "εφόσον ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα, ασκεί τα καθήκοντά του".

Σχετικά με το αίτημα των αγροτών για τις εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που ζητούν οι ίδιοι οι αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "επιτέλους θα πρέπει να δώσουμε και ορίζοντα ώστε οι αγρότες να απελευθερωθούν, να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στις αγροτικές παραγωγές και στην ύπαρξή τους ως επαγγελματικής τάξης".

ΠΑΣΕΓΕΣ για πληρωμή των ενισχύσεων του 2009

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε σήμερα με αφορμή την κριτική που ασκείται στη Συνομοσπονδία για την καθυστέρηση πληρωμής των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες, ότι χάρη στις ενέργειες της Συνομοσπονδίας οι δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις ενισχύσεις τους. Ειδικότερα η δήλωση του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

"Η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, την αδυναμία και την πολιτική ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόλμησε αναλαμβάνοντας όλη την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, χωρίς να έχει στη διάθεση των Ενώσεων τους απαραίτητους ορθοφωτοχάρτες, χωρίς τη δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και με τεράστιες ελλείψεις και αναπάντητα ερωτήματα, να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών αυτών. Έτσι στις 31 Ιανουαρίου 2010 η μεν χώρα θα βγει ασπροπρόσωπη, οι δε δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις άμεσες ενισχύσεις τους. Τονίζω", προσθέτει ο κος Καραμίχας, "ότι η όποια κριτική ασκείται σε βάρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί πολυποίκιλα άλλα συμφέροντα, εκτός εκείνων που αφορούν στους αγρότες".

Ο εισαγγελέας του ΑΠ για τις κινητοποιήσεις

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.

Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε η Βουλγαρία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία τού ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάνει, επίσης, λόγο για παραβίαση των Άρθρων 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές- ιδιαίτερα τα αγροτικά προϊόντα- καθώς και του Κανονισμού 2679/98, που προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές. Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μπορίσοφ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα στο θέμα του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

"Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν θέλει να παραβιάσει, κατά κανένα τρόπο, την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, κάθε μορφή διαμαρτυρίας, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της ΕΕ και θίγει αρχές της Κοινής Αγοράς της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι τελείως απαράδεκτη", αναφέρει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Σημειώνει ακόμη ότι η μορφή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών επηρεάζει τα συμφέροντα των βουλγαρικών μεταφορικών εταιριών και εταιριών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και προσθέτει πως, εξαιτίας ανάλογων κινητοποιήσεων, το 2009, οι Βούλγαροι μεταφορείς υπέστησαν ζημίες που ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, σε μία μόνο εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών μέσω των συνοριακών διαβάσεων. "Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω αυτού του εσωτερικού συνόρου της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια θέση αθέτησης εμπορικών συμφωνιών και των συμβολαίων που σχετίζονται με αυτές", τονίζει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...