powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Χωρίς τέλος η «αιμορραγία» των ελληνικών καταθέσεων προς το εξωτερικό


Έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και τράπεζες.
Μετά τα 8 δισ. ευρώ που έκαναν «φτερά» το τελευταίο τετράμηνο από καταθετικούς λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η εκροή των ελληνικών κεφαλαίων όχι απλώς δεν περιορίζεται τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε τράπεζες και κυβέρνηση.

Κι αν η αρχή του κακού έγινε με τις διαρροές από στελέχη του ΥΠΟΙΚ για «πόθεν έσχες» και φορολόγηση στις καταθέσεις, το δεύτερο κύμα της μαζικής εξόδου ελληνικών κεφαλαίων εκδηλώνεται εκεί όπου κορυφώθηκε το πρώτο: Στις πολύ καλύτερες αποδόσεις που προσφέρουν σε μεγάλους πελάτες του Private Banking τράπεζες του εξωτερικού(ή παραρτήματα ελληνικών τραπεζών εκεί) σε σχέση με τις ελληνικές. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το επιτόκιο στην εννεάμηνη προθεσμιακή κατάθεση ύψους 1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει σήμερα το 3%, για το ίδιο ακριβώς ποσό τράπεζες της Κύπρου προσφέρουν από 4% έως 5% -και μάλιστα χωρίς να φορολογούνται οι τόκοι καταθέσεων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με συντελεστή 10%.

Σημειώνεται ότι περίπου το 40% από τα εν λόγω κεφάλαια έχει κατευθυνθεί στην Ελβετία (για να ακολουθήσει από εκεί άλλες «διαδρομές»), το 25% στην Κύπρο, ενώ σημαντικό ποσοστό έχει πάει και στη Σιγκαπούρη. Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ειδικά στην Κύπρο παρατηρούνται αρκετές περιπτώσεις «επιπόλαιης» μεταφοράς «γκρίζων» χρημάτων από μικρομεσαίους Έλληνες καταθέτες, ως φυσικών προσώπων και χωρίς να χρησιμοποιείται η δυνατότητα off shore, κάτι που διευκολύνει το ελεγκτικό έργο των Κεντρικών Τραπεζών και των λοιπών αρμόδιων αρχών.

Τη φυγή των ελληνικών καταθέσεων ενισχύει και ο αντίκτυπος της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας με το συνακόλουθο αυξημένο κόστος δανεισμού στη διατραπεζική (λόγω αυξημένου risk premium), όπως και η φημολογία που αναπτύσσεται τελευταία περί πρόθεσης της κυβέρνησης να απαγορεύσει για ένα διάστημα την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, με στόχο να αποφευχθεί το κραχ στην τραπεζική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να προσφέρουν ως δέλεαρ υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες τους(κυρίως σε προθεσμιακούς λογαριασμούς), αυξάνοντας όμως παράλληλα τα επιτόκια χορηγήσεων. Ωστόσο, σε μια αγορά, όπως η ελληνική, που ήδη ταλανίζεται από έλλειψη ρευστότητας σε δραματικό επίπεδο, μια νέα αύξηση στο κόστος χρήματος πιθανόν να αποτελέσει τον επιθανάτιο ρόγχο για τη ραχοκοκαλιά της, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με τον πιο επίσημο τρόπο, τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2009 έφυγαν περισσότερα από 3,3 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις(1,8 δισ. νοικοκυριών και 1,5 δισ. επιχειρήσεων). Η κυβέρνηση θορυβημένη από τη ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί και σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων, αλλά και να επαναπατρίσει όσα έφυγαν, διά το γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρη Γεωργακόπουλου, ξεκαθάρισε πως οι καταθέσεις θα εξαιρεθούν από το «πόθεν έσχες». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Ας ελπίσουμε να μην είναι(που δυστυχώς το πιθανότερο θα είναι) «too little, too late», όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες...

23/01/2010 8:15 | © VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...