powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.Για τους ημιμαθείς που παίζουν μπιρίμπα


Η μπιρίμπα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα. Παίζεται είτε από δύο άτομα είτε από δύο ζεύγη παικτών. Όταν παίζεται με 2 άτομα ή με 2 ζεύγη χρησιμοποιούνται 2 τράπουλες. Αν παίζουν 3 ζεύγη τότε χρησιμοποιούνται 3 τράπουλες κ.ο.κ.Είναι δυνατό να παίξουν και 3 άτομα αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με 2 ζεύγη

Σκοπός
Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μπιρίμπας οι βασικοί κανόνες και ο στόχος είναι το ίδιο.Η φορά του παιχνιδιού είναι αντίθετη της φοράς του ρολογιού.Μετά το ανακάτεμα και το κόψιμο μοιράζονται έντεκα φύλλα στο χέρι του καθενός και δύο "μπιριμπάκια" των έντεκα φύλλων που τοποθετούνται στην άκρη.Το πρώτο φύλλο από αυτά που έχουν μείνει είναι και το πρώτο που απορρίπτεται. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να απορριφθούν όλα τα φύλλα ,δημιουργώντας συνδυασμούς φύλλων ,ελαχίστου 3 φύλλων, είτε ακολουθίες φύλλων (παράδειγμα A-2-3 ή 10-J-Q-K-A του ίδιου χρώματος π.χ κούπες).Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαλαντέρ (Joker ή 2) σε ένα συνδυασμό αλλά μόνο ένας σε κάθε συνδυασμό.

Κάθε παίχτης έχει δύο επιλογές στην σειρά του. Μπορεί είτε να τραβήξει καινούργιο φύλλο είτε να μαζέψει τα απορριφθέντα. Πρέπει πάντα όμως να απορρίπτει ένα ,και μόνο ένα, φύλλο.

Όταν ένα παίχτης έχει αρκετούς συνδυασμούς ώστε να απορρίψει όλα τα φύλλα του (να "κλείσει") και αφού το έχει κάνει μπορεί να πάρει ένα από τα "μπιριμπάκια". Απαιτείται μία μπιρίμπα ,συνδυασμός επτά φύλλων, ώστε κάποιος να μπορεί να "κλείσει" και να πάρει μπιρίμπα. Όταν παίζουν ζευγάρια, μόνο ένας παίχτης μπορεί να κλείσει και να πάρει "μπιριμπάκι" ενώ ο άλλος παίχτης πρέπει να συνεχίσει με τα φύλλα του.Η παρτίδα τελειώνει όταν τελειώσουν τα φύλλα είτε όταν ένας παίκτης ,ή ζεύγος, κλείσει (και από το μπιριμπάκι).

Το παιχνίδι τελειώνει είτε μετά από προκαθορισμένο αριθμό παρτίδων είτε όταν κάποιος παίκτης ,ή ζεύγος, φθάσει στους προκαθορισμένους πόντους (συνηθισμένα από 3000 εώς 5000 πόντους).
Συνδυασμοί
Μπιρίμπα: 7 συνεχόμενα φύλλα ή 7 ίδια φύλλα. Αν η μπιρίμπα είναι ακολουθία 7 συνεχόμενων φύλλων και δεν περιέχει μπαλαντέρ τότε αξίζει 400 πόντους (καθαρή) ενώ αν περιέχει μπαλαντέρ αξίζει 200 πόντους (βρώμικη). Αν η μπιρίμπα είναι 7 ίδια φύλλα και δεν περιέχει μπαλαντέρ τότε αξίζει 300 πόντους ενώ αν έχει μπαλαντερ 150 πόντους.

Χιλιάρα: Η χιλιάρα αποτελείται από όλα τα φύλλα ενός χρώματος (π.χ κούπας) από τον Άσσο εώς τον Ρήγα ή από το 2 εώς τον Ρήγα εάν ο Άσσος έχει τοποθετηθεί μετά τον Ρήγα. Αυτός ο συνδυασμός αξίζει 1000 πόντους αλλά αν περιέχει μπαλαντέρ τότε αξίζει 500 πόντους
Ατού
Το χρώμα του πρώτου απορριφθέντου φύλλου καθορίζει το ατού χρώμα.Αν μία μπιρίμπα είναι ατού τότε αξίζει 600 πόντους ,αν είναι καθαρή, ενώ αν είναι βρώμικη αξίζει 300 πόντους.Η χιλιάρα μπιρίμπα-ατού αξίζει 2000 πόντους ,καθαρή, και 1000 βρώμικη.


Πόντοι
Αφού έχουν προστεθεί (ή αφαιρεθεί αν χρειαστεί), οι πόντοι κάθε φύλλου προσθέτονται στο συνολικό σκόρ.Το κάθε φύλλο έχει την εξής αξία (ανεξαρτήτου χρώματος) :

Joker: 20

A: 15

K, Q, J, 10, 9, 8 και 2: 10

7, 6, 5, 4, 3: 5

Αν ένας παίκτης (σε περίπτωση που παίζουν ζεύγη ,ένας από το ζευγάρι) καταφέρει να απορρίψει όλα του τα φύλλα ,από το μπιριμπάκι,τότε παίρνει άλλους 100 πόντους και το παιχνίδι τελειώνει.Οι υπόλοιποι παίκτες (ή ζεύγη) αφαιρούν την αξία των φύλλων που έχουν στο χέρι τους από το συνολικό τους σκόρ. Αν κάποιος παίκτης (ή ζεύγος) δεν έχει καταφέρει να πάρει μπιριμπάκι τότε του αφαιρούνται άλλοι 100 πόντοι.Αφαιρουνται ακόμα 100 ποντοι ενα δεν εχει καταφερει να κανει έστω μια μπιριμπα.
Παραλλαγές
Κάποιες συνηθισμένες παραλλαγές είναι :

1)Η χιλιάρα-ατού να μετράει για 1000 πόντους

2)Να κατεβάσει την πρώτη φορά ο παίκτης μαζεμένους τουλάχιστον 75 πόντους αν το σκόρ του είναι μεταξύ 0-1499 πόντων ,τουλάχιστον 100 αν είναι μεταξύ 1500-2999 πόντων και περισσότερους από 120 αν είναι από 3000-5000.

Απο το FACEBOOK

13 σχόλια:

  1. Μπιρίμπα με τριάρια.
    Πρόκειται για ακόμη μία παραλλαγή της μπιρίμπας, που την μεταμορφώνει σε ένα μοναδικό παιχνίδι. Όσοι έπαιξαν ποτέ μπιρίμπα με τριάρια δύο φορές τουλάχιστον, σημαίνει ότι έως σήμερα παίζουν μόνο αυτήν, γιατί οι άλλες τους φαίνονται ανούσιες. Κανόνες της μπιρίμπας με τριάρια (διαφορές από την απλή μπιρίμπα):
    • Τα κόκκινα τριάρια είναι εκτός παιχνιδιού. Όταν έχετε κόκκινο τριάρι στο χέρι από το αρχικό μοίρασμα, υποχρεωτικά το ανοίγετε αμέσως μόλις το δείτε, όπως κατεβάζετε και τις τρίτες φανερό. Όταν τραβήξετε κόκκινο τριάρι, το αφήνετε κάτω μαζί με τα άλλα που τυχόν έχετε, και ξανατραβάτε. Αυτό σημαίνει πως αν το πρώτο φύλλο δεν σας κάνει και το δεύτερο είναι κόκκινο τριάρι, θα τραβήξετε τρεις φορές. Αν βρείτε το κόκκινο τριάρι στο μπιριμπάκι, τότε το κατεβάζετε όταν έρθει η σειρά σας να παίξετε, πριν τραβήξετε φύλλο. Αυτά τα κόκκινα τριάρια που έχει συγκεντρώσει το ζευγάρι, στο τέλος του παιχνιδιού, μετράνε όσο η καλύτερη μπιρίμπα σας. Δηλ: Τρία κόκκινα τριάρια, μία καθαρή και μία κανονική μπιρίμπα είναι 3Χ200 = 600 + 200 + 100 = 900 βαθμοί. Επίσης τα μετράμε με τα φύλλα μας (5 βαθμοί το ένα). Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει καμία μπιρίμπα, τότε μετράνε -100 βαθμοί το καθένα. Δηλ 2 κόκκινα και δεν πήρε μπιριμπάκι σημαίνει -200 - 100 = - 300 βαθμοί.
    • Τα μαύρα τριάρια είναι απαγορευτικά: Αυτά συμμετέχουν κανονικά στο παιχνίδι, και μπορούν να κατέβουν κάτω ως Τρίτη, ή τα κολλάμε στα φύλλα μας αν θέλουμε, όμως όταν ρίξουμε κάτω μαύρο τριάρι, σημαίνει: Α) Ο επόμενος παίκτης τραβάει χαρτί και δεν μπορεί να πάρει τα κάτω, ότι φύλλο και αν έχει, και Β) Από εδώ και στο εξής, όσο υπάρχει κάπου θαμμένο στα κάτω φύλλα αυτό το μαύρο τριάρι, τα φύλλα μπορεί κάποιος να τα μαζέψει μόνο με καθαρή Τρίτη χωρίς μπαλαντέρ, με τον εξής τρόπο: Παίρνει το φύλλο που έριξε ο προηγούμενος παίκτης (1 φύλλο μόνο), κάνει μία νέα τρίτη που δεν έχει μπαλαντέρ (εκτός και αν είναι δυάρι στη θέση του), και μετά μπορεί να πάρει τα υπόλοιπα φύλλα από κάτω, και να συνεχίσει να παίζει όπως νομίζει (ακόμη και να προσθέσει μπαλαντέρ στην καθαρή Τρίτη που έκανε). Προσοχή όμως με το φύλλο που παίρνει από κάτω, πρέπει να κάνει μία νέα Τρίτη, και δεν έχει το δικαίωμα αν του κάνουν να τα κολλήσει στα ήδη κατεβασμένα φύλλα του. Αν μετά το παίξιμό του κρατήσει το τριάρι και δεν το ξαναρίξει, τότε φεύγει ο περιορισμός μέχρι να πέσει το επόμενο.
    • Άλλοι περιορισμοί: Α) Για να κολλήσει κάποιος στον συμπαίκτη του, πρέπει πρώτα να έχει κάνει ή να κάνει μία δική του ξεχωριστή τρίτη. Β) Όταν φτάσει κάποιο ζευγάρι τους 2005 βαθμούς, για να κατεβάσει πρέπει να έχει 75 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που θέλει να πάρει τα κάτω και υπάρχει μαύρο τριάρι, θα πάρει μόνο το πάνω φύλλο, θα ανοίξει 75 πόντους από το χέρι του (μαζί με το ένα φύλλο που πήρε), και μετά μπορεί να πάρει τα υπόλοιπα φύλλα από κάτω και να συνεχίσει να παίζει. Έτσι βγαίνουν από τον περιορισμό και αυτός και ο συμπαίκτης του. Γ) Όταν φτάσει κάποιο ζευγάρι τους 3005 βαθμούς, για να κατεβάσει πρέπει να έχει 95 πόντους, και παίζει όπως είπα παραπάνω, όμως τώρα ταυτόχρονα, για να πάρει μπιριμπάκι πρέπει πρώτα να κάνει μία μπιρίμπα (ένας από το ζεύγος). Άρα πρέπει αν δεν έχει γίνει μπιρίμπα, να κρατάει πάντα τουλάχιστον ένα φύλλο κολλάει – δεν κολλάει, γιατί δεν μπορεί να κλείσει. Προσοχή όταν έχουμε μπιρίμπα στο χέρι, δεν μετράμε 95 πόντους, γιατί πιάνει 100.
    • Βαθμολογία: - Από το 3 έως το 7, 5 βαθμοί το φύλλο. - Από το 8 έως τον ρήγα 10 βαθμοί το φύλλο. - Τα δυάρια 10 βαθμοί. - Ο Άσσος 15 βαθμοί. - Joker 20 βαθμοί. - Μπιρίμπα απλή 100 βαθμοί. - Μπιρίμπα καθαρή 200 βαθμοί. - Μπιρίμπα πλήρης από τον άσσο έως το ρήγα καθαρή 500 βαθμοί. - Μπιρίμπα πλήρης από τον άσσο έως το ρήγα βρώμικη (με μπαλαντέρ) 250 βαθμοί. - Όταν δεν κατεβάσετε τίποτα και τελειώσει το παιχνίδι μετράτε με μείον και τους βαθμούς που κρατάτε στο χέρι, εκτός και εάν κρατάτε το μπιριμπάκι, οπότε αφαιρείτε 100 και δεν βγάζετε από μέσα τυχόν κόκκινα τριάρια. - Νικάει όποιος φτάσει τους 5005 Βαθμούς. Καλό παιχνίδι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ζευγαρια επιτρεπεται να μιλανε και να συνεννοουνται μεταξυ τους, π.χ. που θες μπαλαντερ, εγω να φυγω; Κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γίνεται όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ρώτησες. Αν τελειώσουν και τα πρώτα 11 φύλλα παίρνεις τα μπιριμπάκια και αν τελειώσουν και αυτά τότε το κλείνεις και μετράτε τα φύλλα σας για να δείτε ποιος έχει τους περισσότερους πόντους.

      Διαγραφή
  4. Download the free mpirimpa counter app on play store
    https://play.google.com/store/apps/details?id=mpirimpa.score.counter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει κανόνας που λέει ότι δεν μπορείς να τραβάς και να πετάς το φύλο που είναι κάτω όταν πχ έχεις μείνει με ένα φύλο και δεν θες να αναγκαστείς να το πετάξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι υπάρχει κανόνας που όταν υπάρχει κάτω μόνο ένα φύλλο δεν επιτρέπεται να το πάρεις και να το ρίξεις στον ίδιο γύρο σου.

      Διαγραφή
  6. Μπορω να κλείσω αλλά δεν έχει άλλα φύλλα για τράβηγμα και παίρνω τους 100 πόντους κλεισίματος ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα εάν έχω στο χέρι μου 2 φύλλα και μου έρθει κάτι που θέλω και κλείνω χωρίς να έχω να πετάξω κάτω μπορώ να κλείσω η θυσιαζω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν κλείσω και πάρω τό μπιριμπακι και δεν το παίξω μπορεί ό συμπαίκτης νά κλείσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου έτυχε και με συνέφερε να κλείσω...αλλά ο αντίπαλος δε με άφησε λέγοντας πως δεν ισχύει

      Διαγραφή
  9. Πως παίζεται το παιχνίδι με 3 ζευγάρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...