powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Η κρίση άδειασε τις ταβέρνες της Θεσσαλονίκης

Λουκέτο αναμένεται να βάλουν το επόμενο διάστημα πολλά εστιατόρια στο κέντρο της πόλης
του Αλέξανδρου Μητάκη


Η εικόνα των άδειων τραπεζιών, του σερβιτόρου να περιμένει υπομονετικά με το μπλοκάκι στο χέρι για να πάρει παραγγελία από τους πρώτους πελάτες και του ιδιοκτήτη στο ταμείο να υπολογίζει... τα ανυπολόγιστα καθημερινά έξοδα είναι αυτό που βλέπει όποιος περάσει μεσοβδόμαδα μπροστά από μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σε πλήρη ύφεση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της πόλης, γνωρίζοντας πτώση τζίρου ακόμη και 50%, ως αποτέλεσμα της σημαντικά μειωμένης προσέλευσης του κόσμου, ο οποίος φαίνεται πως προτιμάει τα καταστήματα γρήγορου φαγητού (fast- food) από την παραδοσιακή έξοδο για φαγητό.
Οι εστιάτορες βλέπουν γεμάτα τα καταστήματά τους πλέον μόνο το Σάββατο, ενώ ικανοποιητική κρίνεται η προσέλευση την Παρασκευή και την Κυριακή. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ωστόσο, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένη κίνηση και πολλοί καταστηματάρχες αναγκάζονται να κρεμάσουν στην πόρτα την ταμπέλα «Κλειστό».
«Η πτώση του τζίρου για το πρώτο δίμηνο του 2010 καταγράφεται στο 30%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ αγγίζει το 50% συγκριτικά με το 2008», δηλώνει στη Voria.gr ο ιδιοκτήτης του «Ούζου Μέλαθρον» (γνωστό μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις), Λευτέρης Γεωργιάδης. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναγκαστεί να προχωρήσουμε σε μείωση τιμών για να προσελκύσουμε πελάτες, ενώ αντίθετα τα έξοδα λειτουργίας έχουν αυξηθεί σημαντικά», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά» τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης, ο μέσος όρος κατανάλωσης ενός πελάτη σε μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο κυμαίνεται από τα 17 ευρώ μέχρι τα 22 ευρώ, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα χρόνια πριν την εμφάνιση της κρίσης. «Τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει το ελληνικό “φέρε- φέρε”, οι παρέες (κυρίως 18- 35 ετών) μετρούν τα πιάτα τους, ελέγχουν τους καταλόγους και συγκρίνουν τις τιμές των καταστημάτων», υπογραμμίζει.
«Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικό πρόβλημα, με τον τζίρο τους να έχει μειωθεί περίπου κατά 40% σε σχέση με το 2008 και τα καταστήματα να γεμίζουν πλέον μόνο τις Κυριακές», τονίζει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατορών- Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας πως τα μοναδικά υγειονομικά καταστήματα που δεν έχουν μειώσει τους τζίρους τους είναι όσα προσφέρουν «γρήγορο φαγητό».
«Τα καταστήματα που παρέχουν πρόχειρο φτηνό φαγητό έχουν τους ίδιους- ακόμη και αυξημένους σε ορισμένες περιπτώσεις- τζίρους και δουλεύουν κανονικά. Ωστόσο, παρατηρείται μία σχετική μείωση των κερδών τους, λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού στον κλάδο, καθώς πολύ καταστηματάρχες παρέχουν πολλές προσφορές στους πελάτες τους», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν καταστήματα που στις δύο παραγγελίες «χαρίζουν» τη μία!
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ένας μέσος πελάτης καταναλώνει σήμερα 14-15 ευρώ ανά γεύμα σε ένα εστιατόριο, ενώ παλαιότερα πλήρωνε περίπου 20 ευρώ. «Πιο παλιά μία παρέα τεσσάρων ατόμων ζητούσε τέσσερις μερίδες κρεατικά, ορεκτικά και σαλάτες, ενώ σήμερα αρκείται σε δύο μερίδες κρεατικών και μία σαλάτα το πολύ», τονίζει χαρακτηριστικά.
Δύσκολες μέρες έρχονται...
Οι επαγγελματίες του χώρου βλέπουν μπροστά τους πολύ δύσκολες ημέρες και καμία ένδειξη βελτίωσης του κλίματος που επικρατεί, ενώ εκφράζουν φόβους πως μεγάλος αριθμός καταστημάτων δεν θα καταφέρει να επιβιώσει.
«Το επάγγελμά μας θα υποστεί τεράστια κρίση τα επόμενα 2-3 χρόνια και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης», τονίζει με αίσθημα πικρίας ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «οι παλιοί και σωστοί επαγγελματίες του κλάδου θα καταφέρουν να επιβιώσουν».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει πως πολλοί καταστηματάρχες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε «λουκέτο», καθώς υπάρχει υπερκορεσμός επιχειρήσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν 2.000- 2.500 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Υπάρχει υπερκορεσμός στο επάγγελμα. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να ανοίγει από ένα εστιατόριο. Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα δίνουν πολύ εύκολα άδειες και θα πρέπει να υπάρξει όριο και αυστηρότερος έλεγχος», τονίζει.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο του πως τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον κλάδο.
«Ρατσιστικό» το αντικαπνιστικό μέτρο
Καταστροφική για τη λειτουργία των εστιατορίων χαρακτηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος εκπρόσωποι του κλάδου, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει το «τελειωτικό χτύπημα» σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια «ασθμαίνει».
«Το μόνο που μας κράτησε ζωντανούς και δεν έπεσε κατά 60% ο τζίρος μας ήταν ότι δεν εφαρμόστηκε ο νόμος κατά του καπνίσματος», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καθολική απαγόρευση καπνίσματος τα 2/3 των καταστηματαρχών θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε «λουκέτο». «Η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο».
Από την πλευρά του ο Π. Παπαδόπουλος εκφράζει τη σαφή θέση της Ένωσης Εστιατορών σχετικά με το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους: «Το πρόστιμο το αντέχουμε, την αναδουλειά όχι». Θεωρεί, δε, «ρατσιστική» την ολική απαγόρευση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, εξετάζει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ εκπρόσωποι κλάδων όπως εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, περίπτερα και ξενοδοχεία ζητούν να εξαιρεθούν.
Μεγάλη είναι, πάντως, η ανταπόκριση του κόσμου στο μέτρο των αποδείξεων. «Ο κόσμος έχει επηρεαστεί σημαντικά από το μέτρο των αποδείξεων. Έχουμε φτάσει σε σημείο να τις ζητάει των 100% των πελατών μας», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως πολλοί πελάτες τις ζητούν με επιτακτικό τρόπο.
«Αντέχει» η Άθωνος
Σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές του κέντρου εμφανίζεται η πλατεία Άθωνος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραδοσιακό στέκι της νεολαίας, η οποία συρρέει τα Σαββατοκύριακα στις ταβέρνες για άφθονο φαγητό και φυσικά... πολύ ποτό.
Όπως δηλώνουν στη Voria.gr υπεύθυνοι καταστημάτων της περιοχής, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφεται μία πτώση του τζίρου περίπου στο 15% συγκριτικά με το 2008, σαφώς μικρότερη από τη μείωση που παρατηρείται στις περισσότερες ταβέρνες του κέντρου της πόλης.
Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την κίνηση στην πλατεία Άθωνος, καθώς οι φοιτητές που απαρτίζουν σε ποσοστό 70%- 80% το πελατολόγιο των καταστημάτων της περιοχής δεν θα γνωρίσουν μεγάλη διαφορά στην τσέπη τους.
Ωστόσο, η αύξηση του ΦΠΑ που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών των προϊόντων δημιουργεί φόβους στους καταστηματάρχες ότι θα αναγκάσει τους πελάτες τους να μειώσουν και άλλο τα πιάτα που παραγγέλνουν. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΦΠΑ θα ανεβάσει τα ύψη τις τιμές των πρώτων υλών ακόμα και 12%. «Οι προμηθευτές θα μας ζητούν πολλά περισσότερα για τα ίδια προϊόντα, και καλά θα κάνουν γιατί και τα δικά τους έξοδα θα αυξηθούν», τονίζει υπεύθυνος καταστήματος της περιοχής. Η παραπάνω αύξηση θα φτάσει όπως είναι φυσικό και στο τραπέζι του πελάτη. Έτσι κάποιος που πλήρωνε στην Άθωνος 12- 13 ευρώ για ένα γεύμα, θα αναγκαστεί να πληρώσει 15-17 ευρώ για τα ίδια πιάτα.

http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...