powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

"Πόλεμος" για τον ανδριάντα του Καραμανλή

Η επικείμενη τοποθέτησή του στην Αριστοτέλους εξακολουθεί να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.
Της Βαρβάρας Ζούκα

Θύελλα αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί η επικείμενη, μετά το Πάσχα, τοποθέτηση μαρμάρινου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους. Ο ανδριάντας, μαζί με το βάθρο επάνω στο οποίο θα στηθεί, αναμένεται να ξεπεράσει σε ύψος τα τεσσεράμισι μέτρα.


Ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση της επίμαχης γλυπτικής σύνθεσης μεταξύ του “Ηλέκτρα Παλάς” και του “Ολύμπιον”, άνωθεν της οδού Μητροπόλεως, δίχασε εκ νέου στην τελευταία συνεδρίασή τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται σε υψηλούς τόνους και να κάνουν λόγο για ατυχείς επιλογές.

“Με εξαίρεση το άγαλμα του Βενιζέλου, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στο τμήμα επάνω από την Εγνατία, όλος ο υπόλοιπος άξονας της Αριστοτέλους είναι μέχρι σήμερα ελεύθερος. Με την τοποθέτηση αυτού του πανύψηλου ανδριάντα αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του χώρου και διακόπτεται η προοπτική προς τη θάλασσα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη” Ανδρέας Κουράκης. Ο ίδιος επανέφερε παλαιότερη πρότασή του για τη χωροθέτηση του ανδριάντα στο πάρκο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί άλλωστε ένα έργο που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Με την πρόταση αυτή συντάχθηκε και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Νίκος Τσαρούχας, ενώ ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι “όταν προχωρά κανείς σε ανάλογες ενέργειες σε ιστορικά σημεία της πόλης, είναι βέβαιο πως δεν θα επιτύχει αισθητικώς αποδεκτά αποτελέσματα”. “Ο ανδριάντας του Καραμανλή δεν έχει καμία θέση στην Αριστοτέλους” είπε και η δημοτική σύμβουλος Θεοδώρα Λειψιστινού.

Περισσότερο πολιτική προσέγγιση στο θέμα επιχείρησε ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Τώρα” Αγάπιος Σαχίνης. “Η τοποθέτηση του αγάλματος δεν βοηθάει την ιστορική μνήμη της πόλης. Ιδιαίτερα σήμερα, με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, είναι διπλά επίκαιρες οι ενστάσεις μας για την πολιτική ιστορία του ανδρός”, σχολίασε.

Έκκληση για ομοφωνία

Έκκληση να ξεπεραστούν οι διχογνωμίες που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των πολιτικών απόψεων απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον άξονα της Αριστοτέλους, η οποία και ελήφθη, όπως διευκρίνισε, το 1998.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, η χωροθέτηση του ανδριάντα έγινε με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ και οι διαστάσεις του γλυπτού έχουν την έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, εξάλλου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν στην πόλη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως μεταξύ των άλλων η νέα παραλία, το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το Παλέ ντε Σπορ, η πανεπιστημιούπολη, ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός, το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

“Όλοι παραδέχονται ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας μας στον 20ό αιώνα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ως ελάχιστο φόρο τιμής αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τον ανδριάντα του Κ. Καραμανλή στον άξονα της Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται και το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου”, σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το άγαλμα του Βενιζέλου, το οποίο αποτελεί έργο του αείμνηστου γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, έχει ύψος 3,73 μέτρα, ενώ το βάθρο επάνω στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένο είναι ύψους 1,78 μέτρων. Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που φέρει την υπογραφή του Πραξιτέλη Τζανουλίνου, θα έχει ύψος περίπου τριών μέτρων και θα είναι τοποθετημένος επάνω σε κλιμακωτό βάθρο 1,60 μέτρων.

Κατά πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία, ο οποίος και δημιουργήθηκε από τον Ευάγγελο Μουστάκα. Το άγαλμα είναι ύψους 6,15 μέτρων και βρίσκεται τοποθετημένο επάνω σε βάση 4,10 μέτρων. Η συνολική έκταση μάλιστα την οποία καταλαμβάνει διαμορφώνεται σε περίπου 639 τ.μ.

Όσο για τον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη για λογαριασμό του δήμου Καλαμαριάς και τοποθετήθηκε το 2001 στην ανατολική είσοδο της πόλης, είναι ύψους 3,75 μέτρων.


http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=52023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...