powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση - Με τα μάτια ενός τεχνικού

Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : Αναγνώστη

Σας στέλνω το παρακάτω άρθρο , σχετικά με τον digea καὶ την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Να ενημερωθεί ο κόσμος διότι κάποιοι απατεώνες έχουν πιάσει δουλειά απὸ πολὺ νωρίς.
Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, όλο και περισσότεροι πολίτες μαθάινουν για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Σε αυτό συμβάλλουν και τα διαφημιστικά σποτ τα οποία άλλωστε ήταν αναγκαία...
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι κάτι καινούργιο, οι πρώτες δοκιμές των ιδιωτικών σταθμών είχαν γίνει περίπου πριν 4 χρόνια.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Θεωρώ σκόπιμο να σας ενημερώσω σχετικά με την ιδιότητα του τεχνικού τηλεόρασης.
Καταρχήν, για ποιο λόγο να γίνουν ψηφιακές οι εκπομπές; Μια χαρά δεν ήμασταν με την αναλογική;
Η αλλαγή των εκπομπών (από αναλογικές σε ψηφιακές) επιβλήθηκε με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πολλές χώρες έχουν καταργηθεί πλήρως οι αναλογικές εκπομπές.
Η ψηφιοποίηση των τηλεοπτικών εκπομπών βοηθάει στην εξοικονόμηση καναλιών εκπομπής.
Τα τελευταία χρόνια αποκτούμε όλο και περισσότερα ασύρματα gadget:κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα και ένας θεός ξέρει τι άλλο θα βγει τα επόμενα χρόνια. Μια τηλεοπτική συχνότητα χωράει μόνο 1 κανάλι όταν η εκπομπή είναι αναλογική.
Με ψηφιακή εκπομπή χωράνε 4 ή και περισσότερα. Ἐπιπλέον, μειώνει τὸ κόστος εκπομπής των καναλιων.
Σε τι μας επηρεάζει αυτή η αλλαγή;
Πολύ απλά, κάποια στιγμή οι εκπομπές θα είναι μόνο ψηφιακές. Όποιος έχει τον παλιό, κλασικό τηλεοπτικό δέκτη δεν θα μπορεί να δει κανένα κανάλι. Έτσι απλά. Αν κάποιος μπορεί να ζήσει χωρίς τηλεόραση έχει καλώς. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνει κάποια αγορά.
Πρέπει να πάρω καινούργια τηλεόραση; Χρειάζεται ειδικό "κουτί";
Με τους παλιούς κλασικούς τηλεοπτικούς δέκτες (CRT) δεν θα μπορεί κάποιος να δει τηλεόραση. Οι επιλογές είναι 2. Είτε αγοράζεις καινούργια τηλεόραση είτε αγοράζεις δέκτη (εξωτερικά μοιάζει με τον δορυφορικό δέκτη) και τον συνδέεις στην τηλεόραση όπως συνδέεις και το DVD.
MPEG-2, MPEG-4 ....... τι είναι αυτά;
Το τι ακριβώς είναι το MPEG δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί στους μη σχετικούς με το αντικείμενο (αλλά ούτε υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο). Χονδρικά, το MPEG-2 και το MPEG-4 είναι τα στάνταρ σύμφωνα με τα οποία μεταδίδεται ψηφιακά το τηλεοπτικό σήμα. Η ΕΡΤ έχει πάνω από 3 χρόνια που παίζει ψηφιακά. Τότε ξεκίνησαν να εκπέμπουν ψηφιακά με MPEG-2. Το MPEG-4 είναι νεότερο του MPEG-2 και έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του MPEG-2. Ο Digea ξεκίνησε πολύ πιο μετά από την ΕΡΤ οπότε ξεκίνησε να παίζει από την αρχή με MPEG-4. Σύμφωνα με κάποιες ειδήσεις, η ΕΡΤ προτίθεται να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της σε MPEG-4.
Κάτι τελευταίο (αλλά σημαντικό): ότι είναι φτιαγμένο για MPEG-4 μπορεί να λειτουργήσει και με MPEG-2. Το αντίθετο δεν ισχύει.
Έχω ήδη αγοράσει μια τηλεόραση LCD. Μπορώ να δω επίγεια ψηφιακή;
Διάβασε το εγχειρίδιο της. Αν γράφει ότι έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 είσαι έτοιμος.
Η LCD τηλεόραση μου είναι MPEG-2. Άκουσα ότι υπάρχει ειδική "μοντούλα". Τι είναι αυτό;
Κάποιες MPEG-2 τηλεοράσεις έχουν μια παραλληλόγραμμη σχισμή στην οποία τοποθετείται ειδικό CAM (όσοι έχουν δορυφορική τηλεόραση σπίτι τους καταλαβαίνουν τι εννοώ). Το CAM παίρνει το video το οποίο MPEG-4, το μετατρέπει σε MPEG-2 και το δίνει στην τηλεόραση για τα περαιτέρω. Προσωπικά, δεν το συνιστώ. Θεωρώ καλύτερο να αγοράσετε ξεχωριστό δέκτη. Αν το τραπεζάκι της τηλεόρασης έχει την τηλεόραση, το DVD, το playstation και δεν θέλετε άλλη μία συσκευή τότε το CAM (η ειδική μοντούλα) δείχνει προτιμότερο. Μέχρι στιγμής δεν το έχω δει στην πράξη ώστε να έχω άποψη.
Έχω μια παλιά τηλεόραση και από καιρό έλεγα να πάρω μια καινούργια. Τι να προσέξω;
Εφόσον κάποιοι μπουν στην διαδικασία να αγοράσουν τηλεόραση, ας γίνει σώστά η δουλειά. Να κάνετε τη δαπάνη μια φορά μόνο. Προσέξτε ώστε η τηλεόραση να είναι MPEG-4. Ενδεχομένως κάποιοι μαγαζάτορες να έχουν στις αποθήκες τους τηλεοράσεις MPEG-2. Θα επιδιώξουν να τις ξεφορτωθούν. Αν σας πει ότι είναι MPEG-2 αλλά γίνεται και MPEG-4 απορρίψτε την. Αν σας πει ότι είναι MPEG-2 αλλά παίρνει ειδική μοντούλα .... τα έγραψα και παραπάνω. Δεν το συνιστώ (εκτός αν σας τη δώσει μισοτιμής, σε μια τέτοια περίπτωση αξίζει τον κόπο να το σκεφτεί κάποιος). Με βάση την εμπειρία μου θεωρώ σπάνιο (για να μην πω ακατόρθωτο) να μπορεί μια τηλεόραση να αναβαθμιστεί από MPEG-2 σε MPEG-4 βάζοντας καινούργιο software.
Στη χειρότερη, σημειώστε το μοντέλο της τηλεόρασης και ψάξτε στο site του κατασκευαστή.
Πρέπει να αλλάξω κεραία;
Εξαρτάται. Αν στην αναλογική εικόνα έχετε χιόνια και είδωλα τότε ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα. Αν έχετε πεντακάθαρη εικόνα ή βάλατε κεραία προσφάτως είστε μια χαρά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να πείράξετε τον ενσχυτή (εφόσον είναι ρυθμιζόμενος, μην βάλετε χέρι στην πλακέτα) και να μειώσετε την ενίσχυση.
Είδα σε μια βιτρίνα ψηφιακές κεραίες.
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η κεραία δεν είναι ούτε ψηφιακή ούτε αναλογική. Η κεραία είναι ένα "σιδερικό" το οποίο λαμβάνει το σήμα (υπό τη μορφή ηλεκτρομαγνητικού κύματος) και το δίνει στην τηλεόραση ή το δέκτη (υπό τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος). Όποιο καινούργιο μοντέλο κυκλοφορεί (κεραία, ενισχυτής, άκόμα και καλώδιο) θα γράφει στη συσκευασία ότι είναι κατάλληλο για ψηφιακή τηλεόραση. Μην ψαρώνετε.
Τι να προσέξω; Τι απάτες παίζονται; Να ξέρω να φυλάγομαι.
* Αν έχετε καινούργια τηλεόραση ελέγξτε αν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4. Μην μπείτε σε έξοδα ασκόπως.
* Αν σκοπεύεται να αγοράσετε δέκτη ή τηλεόραση φροντίστε να είναι MPEG-4. Ενδεχομένως κάποιοι να θέλουν να ξεστοκάρουν ότι έχουν σε MPEG-2.
* Αν είστε στην επαρχία και ακουστεί ότι θα πρέπει να αγοραστεί ειδική κεραία τότε ΠΡΟΣΟΧΗ. Προσφάτως άκουσα για κάποιο δήμο όπου είπαν στους κατοίκους να αλλάξουν κεραία. Βέβαια, ο δήμος δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση.
Δύο μαγαζιά της περιοχής πούλησαν εκατοντάδες κεραίες ........ ο δήμαρχος έχει κακή φήμη όσον αφορά τα οικονομικά ....... καταλαβαίνετε τι εννοώ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...

http://tiresias-press.blogspot.com/2010/03/blog-post_9419.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...