powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι, κατά της λιτότητας

Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες διοργάνωσε σήμερα, Ημέρα Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).
Περίπου 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι 50 εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, κετέκλυσαν -σύμφωνα με τους διοργανωτές- τους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ η ETUC κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της ΕΤUC συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιβ Λετέρμ.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τις χώρες οι οποίες δεν παίρνουν μέτρα για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος τους.
Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία τα συνδκάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία.
Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα
Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο, αυτή την ώρα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Στη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ πραγματοποιούν, αυτή την ώρα, συλλαλητήριο, στο άγαλμα Βενιζέλου.
Προβλήματα αντιμετώπισε το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Συγκεκριμένα, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ακινητοποιήθηκαν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ η στάση εργασίας στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το τραμ ήταν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
Τέλος, πεντάωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Τρίωρη στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι "την ίδια μέρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ραντεβού με τον...Καλλικράτη - Η «χρυσή βίβλος» του καλού ψηφοφόρου

Δεν θα είναι μία από τις συνήθεις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό. Ακόμη και η γλώσσα μας έχει αλλάξει. Δεν μιλάμε πια για δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές, όπως κάποτε. Μιλάμε για «αυτοδιοικητικές» κι έτσι όπως ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας ο «Καλλικράτης», έτσι συνειδητοποιήσαμε πως ο όρος «νομάρχης» έχει περάσει πλέον στην αιωνιότητα...

Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, λοιπόν, εκλέγουμε δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής κοινότητας, συμβούλους τοπικής κοινότητας, εκπροσώπους τοπικής κοινότητας, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειαρχικούς συμβούλους.
Κι επειδή ο καλός ψηφοφόρος είναι ο ενημερωμένος ψηφοφόρος, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει σήμερα τον οδηγό «της σωστής ψήφου», που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, τόσο για τις θεσμικές καινοτομίες του Καλλικράτη, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ψηφοφορίας, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε πολίτης ετούτης της χώρας, που θα κληθεί στην κάλπη για να αναδείξει τους τοπικούς του άρχοντες.
Θεσμικές καινοτομίες
Οι θεσμικές καινοτομίες, που θα φέρει ο Καλλικράτης -εκτός από την ουσία της μεταρρύθμισης, που συρρικνώνει τον αριθμό των ΟΤΑ α΄βαθμού- είναι, μεταξύ άλλων:
* Οι 195 θέσεις αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές αντιπεριφερειαρχών
* Οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους
* Στην περιφέρεια μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.
* Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες, που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.
* Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες, που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως η έκδοση οικδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και οι επαγγελματικές άδειες
* Οι 16.150 έως σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζουν περίπου στους μισούς
* Οι εκλογές θα γίνονται πλέον κάθε πέντε χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ως εκ τούτου, η θητεία των αρχών, που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2014.
* Συστήνονται παντού τοπικές και δημοτικές κοινότητες, που αντικαθιστούν τα σημερινά τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα.
* Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.
* Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε δήμο και περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
* Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ». Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός των δημοτικών ΚΕΠ, με τη δημιουργία μικρών, αποτελεσματικών «Δημοτικών e - ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.
Τι πρέπει να ξέρει ο πολίτης, που καλείται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα λήξει στις 7 μ.μ. Σε περίπτωση, που χρειαστεί να επαναληφθεί, θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.
Στις δημοτικές εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν:
1. όλοι οι δημότες κάθε νέου δήμου που α) έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992 β) οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από 1.1.2011 θα αποτελούν έναν δήμο, σύμφωνα με τον νέο νόμο.
2. οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (έχουν γεννηθεί έως 31.12.1992), είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου ή της κοινότητας, όπου κατοικούν. Επίσης, οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ως αλλοδαποί, και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί έως 31.12.1992, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου ή της κοινότητας, όπου κατοικούν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εγγραφές, που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου, στους ειδικούς καταλόγους των δήμων, 12.762 είναι οι ομογενείς και οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν νόμιμα και για πολλά χρόνια στη χώρα.
Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.
Σε αυτές τις εκλογές, επαναφέρεται η ρύθμιση για την ανάδειξη ως επιτυχόντος του συνδυασμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των εγκύρων ψήφων.
Η ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων πραγματοποιείται από εκλογικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν στους συνενούμενους δήμους και κοινότητες, καθώς και στα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων.
Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο υπολογίζεται στο ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των μελών του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Εισάγεται για πρώτη φορά η αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και, παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα για την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του δημάρχου, του οποίου αναστέλλεται η επαγγελματική δραστηριότητα, από τον οικείο δήμο με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011-2014, ισχύει για δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.

ANA-MPA

Θεσσαλονίκη: Ένας μικρός περίπατος στην οδό της χαμένης μνήμης

Περίπατο στην «οδό της χαμένης τους μνήμης» βγαίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι ασθενείς με Alzheimer. Άνθρωποι που έχασαν σταδιακά τη μνήμη τους, έχοντας για συντροφιά τους περιθάλποντες και τους φροντιστές τους, ξεκινούν στις 6 το απόγευμα έναν μικρό «Περίπατο Μνήμης», που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Τελικός προορισμός τους το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», όπου στην ταινία της Ελίνας Τραϊφόρου, θα «συναντήσουν» την Αγγελική, μια γυναίκα που από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα μέσα σε τρία χρόνια, έχασε τη νοητική της λειτουργία και ύστερα «έφυγε» για πάντα.

«Ελάτε να περπατήσουμε μαζί, ελάτε να προσθέσουμε και τα δικά μας βήματα στα βήματα που κάνει η επιστήμη για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer. Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά» είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της φετινής παγκόσμιας έκθεσης για τη νόσο Alzheimer ο αριθμός των ατόμων με άνοια σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται στα 35,6 εκατομμύρια και καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης ανεβαίνει, ο αριθμός των ασθενών με Alzheimer θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια και το 2020 θα φτάσει στα 66 εκατομμύρια ενώ το 2050 στα 115 εκατομμύρια!
«Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν φάρμακα για την άνοια είναι 120.000 αλλά ο συνολικός αριθμός αγγίζει τις 160.000 αν υπολογιστούν και εκείνοι που δεν παίρνουν φαρμακευτική αγωγή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη.
«Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προοδευτικών διαταραχών που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από άνοια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Μετά την ηλικία των 65, η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από Alzheimer σχεδόν διπλασιάζεται ανά πέντε χρόνια. Στην ηλικία των 85, οι πιθανότητες να νοσήσει ένα άτομο από Alzheimer πλησιάζουν το 50%» πρόσθεσε η κ Τσολάκη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, δίνει η Ελίνα Τραϊφόρου, στη μικρού μήκους ταινία της με τίτλο «Χριστούγεννα με την Αγγελική», που προβάλλεται στην αποψινή εκδήλωση.
«Η Αγγελική ήταν ένα γνωστό μου πρόσωπο που μέσα σε τρία χρόνια έχασε εντελώς τη νοητική της λειτουργία. Είχα καταγράψει σε βίντεο στιγμές από τη ζωή της σε διάφορες γιορτές, για αναμνηστικούς λόγους, χωρίς να έχω πρόθεση να κάνω μια ταινία. Θέλοντας να τιμήσω τη μνήμη της έκανα αυτή τη ταινία με βάση αυτά τα βίντεο. Η Αγγελική ήταν γύρω στα 70 και στην αρχή δεν φαινόταν να έχει άνοια. Μέσα σε τρία χρόνια η κατάστασή της επιδεινώθηκε και αυτό φαίνεται στην ταινία όπου βλέπει κανείς την αλλαγή της από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελίνα Τραϊφόρου. Η ταινία έχει προβληθεί πέρσι στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και φέτος στο Φεστιβάλ «Emotion Pictures- Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Χιλιάδες θύματα από τη χρήση κινητού στην οδήγηση


Οι οδηγοί που αφαιρούνται όταν οδηγούν επειδή μιλούν στο κινητό ή στέλνουν γραπτά μηνύματα προκάλεσαν το θάνατο περίπου 16.000 ανθρώπων κατά το διάστημα 2001-2007, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αμερικανοί ερευνητές.

Η έκθεση, μία από τις πρώτες επιστημονικές απόπειρες καταγραφής του αριθμού των θυμάτων εξαιτίας της χρήσης κινητού εν ώρα οδήγησης, αποδεικνύει ακόμη ότι ένας μεγάλος αριθμός των οδηγών αυτών είναι κάτω των 30 ετών.
Ο Φερνάντο Γουίλσον και ο Τζιμ Στίμπσον του Κέντρου της Επιστήμης της Υγείας του πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας χρησιμοποίησαν τα στοιχεία για τα τροχαία από κάθε αμερικανική πολιτεία, στοιχεία για τους χρήστες κινητών και δεδομένα για τον όγκο των γραπτών μηνυμάτων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών.
Χρησιμοποίησαν επίσης τα στοιχεία από την Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ που αφορούν τους θανάτους, οι οποίοι οφείλονται στην απρόσεκτη οδήγηση. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας.
«Περίπου από το 2001-2002 έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες τοις εκατό ο όγκος των γραπτών μηνυμάτων», είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Γουίλσον. Το 2002, ένα εκατομμύριο γραπτά μηνύματα αποστέλλονταν κάθε μήνα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 110 εκατομμύρια το 2008. «Από το 2001 το μοντέλο μας προβλέπει ότι περίπου 16.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αύξησης του αριθμού γραπτών μηνυμάτων στις ΗΠΑ».
Και μόνο το να μιλάει ένας οδηγός στο κινητό τηλέφωνο είναι αρκετό για να αφαιρεθεί και αυτό έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί hands-free. Ο Γουίλσον υποστηρίζει ότι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων και η χρήση των λεγόμενων smart phones που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ και σε άλλες εφαρμογές έχουν οξύνει το πρόβλημα.
Τα τροχαία στους αμερικανικούς δρόμους έχουν περιοριστεί- το 2009 η Διεύθυνση Μεταφορών ανακοίνωσε ότι έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και ανήλθαν σε 33.963.
Σε κάθε ένα εκατομμύριο νέους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ο Γουίλσον και ο Στίμπσον εκτιμούν ότι υπάρχει αύξηση 19% στους θανάτους εξαιτίας της απρόσεκτης οδήγησης. «Οι θάνατοι από την απρόσεκτη οδήγηση αυξήθηκαν από 10.9% σε 15.8% από το 1999 ως το 2008 και το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης καταγράφηκε μετά το 2005», έγραψαν.
«Το 2008 σχεδόν η μία στις έξι μοιραίες συγκρούσεις οχήματος προκλήθηκε από οδηγό ο οποίος ήταν αφηρημένος την ώρα που οδηγούσε», σημειώνει η έκθεση, που διαπίστωσε ότι 5.870 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που αποδίδονται στην απρόσεκτη οδήγηση.
Οι χρήστες κινητού και ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων αυξήθηκαν ραγδαία κατά την ίδια περίοδο, διαπίστωσαν οι Γουίλσον και Στίμπσον. Ο Γουίλσον είπε ότι 30 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την αποστολή γραπτών μηνυμάτων εν ώρα οδήγησης και ότι σε κάποιες πόλεις και σε κάποιες πολιτείες απαιτείται η χρήση συσκευής hands-free στο αυτοκίνητο.
MEDIACOPY

Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας κοιτάσματα ζεόλιθου στον κόσμο κρύβει η γη της βορειοδυτικής Θράκης. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις διαπιστωμένες χρήσεις του μοναδικού αυτού ορυκτού, οι αρχές δεν έχουν δώσει από το 2004 έως σήμερα άδεια σε ελληνική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή του!


Της Στελίνας Μαργαριτίδου


smargaritidou@gmail.com



Πολύχρονες έρευνες του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη έφεραν στο φως έναν ανεκτίμητο θησαυρό που μέχρι τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτος. “Τα κοιτάσματα ζεόλιθου που υπάρχουν στη βορειοδυτική Θράκη φθάνουν για δύο γενιές. Οι χρήσεις του πολύτιμου ορυκτού είναι πάρα πολλές και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο. Φαίνεται ότι ως χώρα δεν πιστεύουμε στην ανάπτυξη”, εξηγεί. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Ν. Αλεξανδρίδης”, η οποία από το 2004 κατέθεσε τα χαρτιά της για να λάβει άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στην περιοχή των Πετρωτών, δηλώνει ότι θεωρεί ανεξήγητο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η καθ’ όλα νόμιμη ελληνική εταιρεία δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί.



Τι είναι ο ζεόλιθος

“Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές” εξηγεί στη “Μ” ο κ. Φιλιππίδης με αφορμή την εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Η κατεργασία αστικών λυμάτων καθώς και βιομηχανικών και γεωργικών υγρών αποβλήτων με ζεόλιθο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών και αέριων φάσεων, τη βελτίωση της διαύγειας και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας των νερών πριν αυτά εισρεύσουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ο ζεόλιθος έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει το νερό συγκρατώντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις, γι’ αυτό και τοποθετείται σε φίλτρα νερού.

“Ο ελληνικός ζεόλιθος θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της ρύπανσης σε λίμνες όπως η Κορώνεια. Η ρίψη του ζεόλιθου στα νερά της λίμνης θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη βελτίωση της διαύγειας του νερού, τη ρύθμιση του ph του νερού προς το ουδέτερο, τον εμπλουτισμό του νερού σε οξυγόνο, τη μείωση της αφθονίας των βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των οργανισμών στο υδάτινο οικοσύστημα. Επιπλέον η ανάμιξη του ζεόλιθου στην παραλίμνια ζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη ρύθμιση του ph της παραλίμνιας λάσπης στο ουδέτερο” εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης.



Αύξηση της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής

Από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι ο ζεόλιθος, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ζωοτροφών και υλικό δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνει κατά 17% τη γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων, ενώ στα κοτόπουλα αυξάνει κατά 7% το βάρος τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, “η χρήση του ελληνικού φυσικού ζεόλιθου σε υδατικά συστήματα και γεωργικές καλλιέργειες απομακρύνει κυανοβακτήρια κατά 51%-92%, απομακρύνει αέριες, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις κατά 20%-99%, αυξάνει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων κατά 17%-66% και βελτιώνει την ποιότητά τους κατά 4%-46%, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100%.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Άγρυπνος στη Θεσσαλονίκη

Στο τελευταίο τεύχος του ταξιδιωτικού οδηγού «Lonely Planet» η Θεσσαλονίκη ήταν στην πέμπτη θέση της λίστας των πόλεων με την πιο έντονη νυχτερινή ζωή. Προτείνουμε λοιπόν ένα 24ωρο στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Αντέχεις;

F1 babes

Oktoberfest 2010/Στο Μοναχο εδω και 200 χρόνια το φεστιβαλ μπυρας


Ορεινή Κορινθία όπως...Ελβετία

Υπέροχα ορεινά τοπία και ιδιαίτερα παραδοσιακά χωριά προς εξερεύνηση, σε βολική απόσταση από την Αθήνα


Κείμενο:Ντ.Κιούσης
Φωτο:Χάρης Χλουβεράκης-Παπάς
Μόνο δύο με δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα, μέσα στα βουνά της Κορινθίας, βρίσκεται το οροπέδιο του Φενεού, που καλύπτει έκταση περίπου 220.000 στρεμμάτων. Τα πυκνοδασωμένα βουνά που το περικλείουν είναι η Kυλλήνη, ο Xελμός και η Nτουρντουβάνα, με πολλά μονοπάτια και δασικούς δρόμους για όποιον έχει διάθεση για εξερεύνηση. Στην ορεινή Κορινθία θα συναντήσετε επίσης πολλούς και όμορφους οικισμούς καθώς και τις λίμνες Στυμφαλία και Δόξα.

Tο όνομα της πρώτης προέρχεται από τον Στύμφαλο (ή Στύμφυλο), πρώτο οικιστή της περιοχής. Σύμφωνα με το μύθο, ο αδελφός του βασιλιά, Aίπυτος, λάτρης του κυνηγιού, πέθανε από δάγκωμα φιδιού και οι υπήκοοί του τον έθαψαν με μεγάλες τιμές στο όρος Γερόντιο, σε περιοχή που μέχρι και σήμερα αναζητούν οι αρχαιολόγοι. Bέβαια, τη φήμη της η λίμνη την οφείλει στον πέμπτο άθλο του Hρακλή, ο οποίος με τα βέλη του εξόντωσε τις Στυμφαλίδες Ορνιθες, μυθικά πουλιά με χάλκινα φτερά που προκαλούσαν τεράστιες καταστροφές στην περιοχή.

Σήμερα η λίμνη είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος με 118 είδη πουλιών να ζουν προστατευμένα στις υγροτοπικές δασικές εκτάσεις. Iδιαίτερα πλούσια είναι και η χλωρίδα που αναπτύσσεται γύρω της, δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δυστυχώς δεν απουσιάζουν, με σοβαρότερη την υπεράντληση των υδάτων για το πότισμα καλλιεργειών, που έχει μειώσει σημαντικά τα επίπεδά της.

Η τεχνητή λίμνη Δόξα βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού, γεμάτη πεύκα, έλατα και αγριοβελανιδιές. Τα έργα κατασκευής της ξεκίνησαν το 1994 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Mέσα της βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, το Ποντικονήσι της Kορινθίας, μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου. Eκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση (στην πλαγιά βόρεια της λίμνης) το 1693.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Ομορφα και ενδιαφέροντα είναι τα χωριά της περιοχής. Αρχής γενομένης από την Γκούρα, που είναι η έδρα του Δήμου Φενεού. Ενα αρχοντοχώρι με πολλά πέτρινα σπίτια και πανέμορφα αρχοντικά. Βρίσκεται χτισμένη στα 950 μ. και αριθμεί περί τους 400 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξάλλου, θα δείτε και μόνοι σας τις πολλές καρυδιές και τις καλλιέργειες στην παρακείμενη πεδιάδα του Φενεού.

Η Καστανιά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη σε υψόμετρο 1.100 και ανήκει στο Δήμο Στυμφαλίας. Το όνομά της το οφείλει στο μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο κάηκε, ή το 1825 ή το 1826. Και εδώ θα δείτε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια μισοκρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 150 κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους κατά κύριο λόγο.

Το πιο γνωστό ίσως από τα χωριά της περιοχής είναι τα Τρίκαλα. Είναι χωρισμένα σε τρεις συνοικίες: τα Ανω, τα Mεσαία και τα Kάτω Tρίκαλα, που χτίστηκαν στα ερείπια του αρχαίου Mυσαίου. Γραφικότατες και οι τρεις συνοικίες, με παραδοσιακά κτίσματα, με πολλά αναπαλαιωμένα και με την κάτω συνοικία να περηφανεύεται για μία από τις γραφικότερες κεντρικές πλατείες της χώρας. Ισως λόγω αυτής της γραφικότητας να γίνεται το αδιαχώρητο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Η Ευρωστίνη ή Ζάχολη, όπως λεγόταν παλιά, είναι ένα ακόμη όμορφο χωριό, χτισμένο στα 550 μ., με μαγευτική θέα προς τον Κορινθιακό. Εξίσου μαγευτική είναι και μια βόλτα στο ρέμα των Μύλων, το σημείο όπου ο Zαχολίτικος ποταμός διασχίζει το χωριό - μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, ή στο οροπέδιο της Ζάχολης, με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου, το καμάρι όλης της περιοχής, χτισμένος το 1811, με τους δεκαεφτά τρούλους. Από την Ευρωστίνη αξίζει να πάτε μέχρι Ανω και Κάτω Ταρσό να δείτε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο σε μια μεγάλη σχισμή.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

H απόσταση Aθήνα - Γκούρα είναι 162 χλμ. Eτσι, υπολογίστε ότι το ταξίδι θα διαρκέσει 2 με 2,5 ώρες, εκτός αν σας τύχει μπλόκο αγροτών, φορτηγατζήδων ή άλλων διαμαρτυρόμενων επαγγελματιών.
Η καλύτερη διαδρομή είναι μέσω Κιάτου - Στυμφαλίας - Καστανιάς. Μπορείτε ακόμη να πάτε από Δερβένι για Ροζενά - Ευρωστίνα - Φενεό.


ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Σεμέλη (Γκούρα, τηλ. 27470-51.319, www.hotelsemeli.gr). Aνετα και πεντακάθαρα δωμάτια, εξαιρετική εξυπηρέτηση και ένα πρωινό που θα θυμάστε για καιρό: πραγματικό ψωμί και βούτυρο, αυγό αλανιάρας κότας δίκροκο και χειροποίητη μαρμελάδα. Tο δίκλινο από 70 ευρώ μετά πρωινού.

H Eυρωστίνη (Eυρωστίνη, τηλ. 27430-32.122). Ο ξενώνας της Κωνσταντίνας και του Ηλία έχει μόλις πέντε δωμάτια, προσεγμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, όλα με τζάκι και πεντακάθαρα. Tο δίκλινο τιμάται από 80 ευρώ, μαζί με πολύ καλό πρωινό.

Πασιθέα (Φενεός, τηλ. 6975-021.068, 6975-021.041, www.pasithea.gr). Ομορφα ξύλινα σαλέ με θέα σε όλη την πεδιάδα του Φενεού. Καλή εξυπηρέτηση. Το δίκλινο από 85 ευρώ με πρωινό.

Αλεξίου (Πανόραμα Φενεού, τηλ. 27420-26.200, 6977-332.276, www.alexiouhotel.gr). Ομορφα δωμάτια από πέτρα και ξύλο σε έναν κατάφυτο λόφο πάνω από το Φενεό. Το δίκλινο από 100 ευρώ με πρωινό.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Tαβέρνα Kοραή (Eυρωστίνη, τηλ. 27430-31.786). Φημίζεται για τα ψητά και τη φασολάδα της.

• Tο κουτούκι του Στάικου (Aρχαία Φενεός, τηλ. 27470-41.166,6946-651.070). Διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη λίμνη Δόξας.

• Γιάννης Κουλούκος (Μεσινό). Εξαίρετα ψητά, ψωμί-αμβροσία και πολύ καλή εξυπηρέτηση.

• Tαβέρνα Kληματαριά (Γκούρα, τηλ. 27470-51.352). Mικρό οικογενειακό κουτούκι, με οικονομικό και νόστιμο φαγητό. Eπιπλέον, είναι πάντοτε ανοιχτό. Mια καλή λύση για ψητά και της ώρας.

• Γόγολας Xρήστος - Η Καρυά (Kαρυά, τηλ. 27430-91.269). Πολύ καλά κρέατα και αξιοπρεπές χύμα κρασί (το μόνο που βρήκα στην περιοχή).

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Μέλι, σταφίδες και τα «κλασικά» παραδοσιακά προϊόντα, δηλαδή τραχανά, χυλοπίτες, κρασί και γλυκά του κουταλιού. Tα καρύδια και τα ζαρζαβατικά της περιοχής είναι επίσης πολύ καλά. Tέλος, θα βρείτε καλά τυριά και, αν ψάξετε καλά, λουκάνικα, ψωμί και κρασί από σπίτι.

* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πιθανό ενδιαφέρον της Boeing για εξαγορά της Northrop Grumman

Η αεροπορική βιομηχανία μπορεί να βρίσκεται ενόψει της μεγαλύτερης συγχώνευσης των τελευταίων ετών, καθώς αυτή την εβδομάδα διέρρευσαν πληροφορίες που φέρουν την Boeing να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Northrop Grumman.

Οι πληροφορίες διέρρευσαν από ανώτατο στέλεχος της Boeing ο οποίος δήλωσε πως η εταιρεία του ψάχνει για υποψήφιους αγοραστές εν μέσω ενός κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μεγάλης μείωσης στις αμυντικές δαπάνες. Αν και καμία από τις δύο εταιρείες δε δέχθηκε να κάνει κανένα σχόλιο για τα σχετικά δημοσιεύματα αμυντικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως μια συγχώνευση θα έχει νόημα μόνο για την Boeing, αλλά η άδεια που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από την αμερικανική κυβέρνηση απέχει πολύ από το να θεωρείται δεδομένη.
Οι δηλώσεις του στελέχους της Boeing που τροφοδότησαν τις φήμες ήταν του Dennis Muilenburg CEO του τμήματος της Boeing για την άμυνα, το διάστημα και τα συστήματα ασφαλείας, ο οποίος είπε πως η εταιρεία του σκοπεύει στην εξαγορά εταιρειών με κύριο αντικείμενο εργασιών τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα συστήματα κυβερνητικής και τα συστήματα παρακολούθησης και πληροφοριών. Η Northrop Grumman είναι ακριβώς μια εταιρεία η οποία ειδικεύεται στις παραπάνω δραστηριότητες. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις εξαγορές ως ένα πεδίο ανάπτυξης για την εταιρείας μας.
Είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να μεγαλώνουμε το πεδίο δραστηριοτήτων μας», δήλωσε ο Muilenburg σε ένα συνέδριο για την αεροναυπηγική βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Οι πληροφορίες έφεραν συγκρατημένη αισιοδοξία στην Wall Street με αποτέλεσμα η μετοχή της Northrop Grumman να ανέβει κατά 4% τις τελευταίες τρεις ημέρες, κατά 1,64 $ στα 58,73 $.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πάρκο εξέτασης νέων οδηγών με 11 πίστες

Εγκαινιάστηκε χθες το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο εξέτασης νέων οδηγών στη Νέα Ραιδεστό της Θέρμης

Της Φανής Σοβιτσλή

Τέλος στην ταλαιπωρία των υποψήφιων οδηγών, που έσπευδαν σε διάφορες περιοχές ανά τον νομό για να δώσουν τις πολυπόθητες εξετάσεις, βάζει η νομαρχία Θεσσαλονίκης, κληροδοτώντας στην πόλη το μεγαλύτερο στην Ελλάδα πάρκο εξέτασης νέων οδηγών. Βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό της Θέρμης και πρόκειται να λειτουργήσει εντός διμήνου, φιλοξενώντας κάθε μήνα πάνω από 1.000 υποψήφιους.
Τα εγκαίνια του νέου εξεταστικού κέντρου έγιναν χθες από τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο σε θέματα συγκοινωνίας Γιάννη Παλαιστή. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα έργα στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών στον νομό Θεσσαλονίκης, συνολικού κόστους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, και κατασκευάστηκε με κονδύλια που εξασφαλίστηκαν μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Σύμφωνα με τον κ. Παλαιστή, το πάρκο εξέτασης νέων οδηγών περιλαμβάνει συνολικά 11 πίστες, εκ των οποίων οι 10 πίστες αφορούν στην εκπαίδευση και την εξέταση ελιγμών για επιβατικά και μικρά φορτηγά και η 11η πίστα για τα μεγάλα οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά, συρμοί κ.ά.).
Ο χώρος όπου δημιουργήθηκε το πρότυπο κέντρο εξέτασης νέων οδηγών στη Νέα Ραιδεστό εκτείνεται σε 60 στρέμματα, έκταση που παραχωρήθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αυτές είναι οι νέες άδειες του Pro Evolution Soccer 2011

Αν ρωτήστε τους φανατικούς οπαδούς του PES ποια είναι η μεγαλύτερη διαχρονική αδυναμία της σειράς, δεν θα σας πουν για το gameplay, τα γραφικά ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, αλλά για την έλλειψη επίσημων αδειών. Τα τελευταία χρόνια η Konami έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου με την απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions League και του Europa League. Το PES 2011 αποτελεί ένα...

ακόμα βήμα προς τη βελτίωση στον εν λόγω τομέα, καθώς διαθέτει και τον τελικό του UEFA Super Cup, και μάλιστα ενσωματωμένο στα Master League και Be A Legend modes. Ακόμα πιο σημαντική επίσημη άδεια είναι αυτή του Copa Libertadores και των 40 ομάδων που συμμετείχαν φέτος σε αυτό. Όσο για τις νέες επιμέρους ομάδες, επίσημη παρουσία στο παιχνίδι πλέον έχουν οι ιταλικές Lecce, Cesena, οι ισπανικές Real Zaragoza, Sporting Gijon, Almeria, Getafe, οι αγγλικές Tottenham Hotspur και Manchester United και οι γερμανικές Bayern Munich και Werder Bremen. Έτσι, το PES 2011 διαθέτει πάνω από 100 επίσημες ευρωπαϊκές ομάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς. Demo στις 15 Σεπτεμβρίου (8 στο PS Plus), σέντρα στις 30.

rokakias

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ανοιχτή πρόσκληση για Συμπαράταξη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 01/09/2010

Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι μία αρχή σε θετική κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως διαρκής αγώνας για να μην αποτελέσει έωλο βήμα, ιδιαίτερα όταν η πρώτη εφαρμογή θα γίνει σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό οικονομικό - κοινωνικό πλαίσιο.

Οι εκλογές για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι μια απλή διαδικασία κομματικής καταγραφής. Λόγω των αρμοδιοτήτων που αυτή έχει, δοκιμάζονται τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια για τη μεθοδολογία αλλά και το περιεχόμενο των πολιτικών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης που περιλαμβάνει σημαντικότατους τομείς για τη ζωή των πολιτών.
Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούμε ότι ήταν αναγκαία η διερεύνηση των δυνατοτήτων συγκρότησης μιας ευρύτερης συμπαράταξης απέναντι στην εθνικιστική – λαϊκιστική δεξιά που εκπροσωπεί ο Ψωμιάδης. Όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και σήμερα τα χρονικά όρια είναι απαγορευτικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που μένει είναι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού και την προστασία - εμβάθυνση του δημοκρατικού περιβάλλοντος, να μην υποτιμήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης της αντιδραστικής ατζέντας Ψωμιάδη και να επιδείξουν αλληλεγγύη στο β΄γύρο.

Ταυτόχρονα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί αναγκαίο μέσα από ένα αυτοδιοικητικό περιφερειακό σχήμα να αναδειχθούν:

1) Ένας κοινωνικά δίκαιος τρόπος εξόδου από την κρίση.

2) Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης των κοινών υποθέσεων για την Κεντρική Μακεδονία με κοινωνική και οικολογική διάσταση.

3) Νέες περιφερειακές πολιτικές προοδευτικού προσανατολισμού στους τομείς οικονομίας, φυσικών πόρων, μεταφορών, έργων, χωροταξίας-περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής .

4) Προτάσεις διοικητικής και οικονομικής στήριξης του θεσμού σε σχέση με την κεντρική εξουσία

5) Πρόσωπα ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θεσμού

Αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι μπορεί να στηριχθεί και από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και του προοδευτικού χώρου. Μια τέτοια συμπαράταξη θα διευκόλυνε τη συσπείρωση των πολιτών που έχουν οικολογικό και προοδευτικό προσανατολισμό και θα συνέβαλλε στο να αποκτήσει το σχήμα έγκαιρα την αναγκαία δικτύωση και τα ζητούμενα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
Το πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει αυτή τη συσπείρωση είναι η Ασημίνα Ξηροτύρη, πρώην βουλευτής και πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης, γνωστή για τη δραστηριότητα, τις γνώσεις, τις ικανότητες και τους αγώνες της για Περιφερειακή Ανάπτυξη με Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση. Η υποψηφιότητα αυτή είναι ευκταίο να συνοδευτεί από διακριτούς ρόλους των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν.
Επιδίωξη πρέπει είναι ένα τέτοιο σχήμα να γίνει «η φωνή του πολίτη στη διοίκηση της περιφέρειας» και να δημιουργήσει μία νέα σχέση συνεργασιών της τοπικής εξουσίας με την κοινωνία των πολιτών
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απευθύνει την πρόταση στις άλλες δυνάμεις και ταυτόχρονα εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας

Το δέντρο ηλιακής ενέργειας «άπλωσε» τα κλαδιά του στη Θεσσαλονίκη

Το μοναδικό στον κόσμο δέντρο ηλιακής ενέργειας «άπλωσε» τα κλαδιά του στην Ελλάδα και οι «πράσινοι» καρποί του άρχισαν ήδη να «μαζεύουν» τον ήλιο της Θεσσαλονίκης. Το αποκαλούμενο και «πράσινο φωτιστικό» πόλεως, είναι σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove για την Artemide και λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

Πρόκειται για ένα δέντρο με «έξυπνα φρούτα», που φωτίζουν τη νύχτα, «πυροδοτούμενα» από ηλιακή ενέργεια, η οποία συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά panels. Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 5,5 μέτρα και το άνοιγμα της διαμέτρου του στα 4,5 μέτρα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο μιας πόλης.
Το δέντρο στήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2007, ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων, στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχει ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.
Το φωτιστικό λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του, η αυτόνομη λειτουργία του εξασφαλίζεται ακόμη και ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες συννεφιάς. Το Solar Tree έχει βγει αυτές τις μέρες στην παραγωγή και ήδη έχουν παραγγελθεί αρκετά κομμάτια, ώστε να φωτίζουν πλατείες μεγάλων πόλεων της Ιταλίας.
Ο Ross Lovegrove, δημιουργός του δέντρου ηλιακής ενέργειας, γεννήθηκε το 1958 στην Ουαλία και σπούδασε βιομηχανικό design στο Manchester Μetropolitan University, καθώς και στην Royal Academy of Arts στο Λονδίνο.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός και καταξιώθηκε ως σχεδιαστής και τεχνολόγος καλλιτέχνης τη δεκαετία του '80 με τη συνεργασία του με τη Sony Ericsson για το σχεδιασμό των walkman. Εργάστηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τον Jean Nouvele και τον Philipp Starck και μεταξύ άλλων ως σύμβουλος designer για τη Lοuis Vuitton, τη Hermes και την Dupont.
Μέσω της συνεργασίας του με την Artemide τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει τιμηθεί με τα βραβεια RED DOT Design Award το 2008, για το μοντέλο MERCURY και το 2010 για το μοντέλο COSMIC LEAF. Σήμερα, ζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο, με επώνυμους Οίκους, για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλων projects, με φιλοσοφία βασισμένη στις οργανικές φόρμες και δομές, στη βιωσιμότητα, τα οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνδυασμό πάντα με καινοτόμες τεχνολογίες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΗΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ''ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΆ'' ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ

Πτ. Ηλεκτρολόγος Μηχ.Τ.Ε. γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το1966 κατοικώ και εργάζομαι στο Ωραιόκαστρο ,σπούδασα στο Τ.Ε.Ι Λάρισας και στη ΠΑ.ΤΕ.Σ ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης, εργάζομαι ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στον ΟΑΕΔ καθώς και στο στα ΕΠΑΛ του υπ. Παιδείας ταυτόχρονα διατηρώ συνεργείο ηλ/κών εγκαταστάσεων.

Από τα εφηβικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τα τοπικά προβλήματα, ήμουν ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ Ωραιοκάστρου, μέλος της ΔΑΠΝΔΦΚ Λάρισας και υπ.σπουδαστικού της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Νεολαίας και μέλος του Ε.Γ. ΑΔΗΝ. Συμμετείχα στη διοίκηση του Κεραυνού Ωραιοκάστρου, ως έφορος στο Σκακιστικό τμήμα, και διετέλεσα γ. γραμματέας στην Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Βορείου Ελλάδας. είμαι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου ,είμαι αθλητής πολεμικών τεχνών της ΧΑΝΘ και σήμερα αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ.

Με λίγα λόγια,

Ως εκπαιδευτικός βρίσκομαι κοντά στα προβλήματα των νεότερων συμπολιτών μας και ως άνθρωπος του αθλητισμού εστιάζω το ενδιαφέρον μου στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού του νέου δήμου μας.
Ο χώρος της παιδείας νοσεί στο δήμο μας και χρήζει καθημερινού αγώνα, ελέγχου και παρακολούθησης ώστε να μην έπεται των εξελίξεων (π.χ. σχολικά κτίρια) . Η συνεργασία με μαθητές και γονείς ,οι νέες σύγχρονες σχολικές μονάδες, οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και η δημιουργία Τεχνολογικού Λυκείου είναι απολύτως επιβεβλημένες δράσεις για τον Δήμο μας.
Ο αθλητικός χώρος στον Δήμο Ωραιοκάστρου στα έτη που προηγηθήκαν υπήρξε ένα πεδίο πρόσφορο για κοινοτικά συμφέροντα, που αφενός καταπολεμήθηκαν μόνο απ΄όσους συμμετείχαν στις διοικήσεις των συλλόγων για να προσφέρουν αφετέρου με την πολυδιάσπαση των συλλόγων έγινε ξεπρόβαλε ένα φυτώριο ανάπτυξης τίτλων προς άγραν του Δημάρχου.
Στη νέα διοίκηση του Δήμου όλοι οι πραγματικοί αγωνιστές των σωματείων θα μας βρουν αρωγούς με έμπρακτη ηθική και υλική συμπαράσταση με στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Η ενίσχυση των αθλητικών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων έχει πολλαπλά οφέλη διότι αφενός θα κοινωνικοποιήσει τους νέους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, αφετέρου θα δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς στην νεολαία των τριών δήμων, η οποία θα πάρει σε λίγα χρόνια την τύχη του Δήμου στα χέρια της.
Παράλληλα θα αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο προβολής του Ωραιοκάστρου καθώς με την διαρκή τροφοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους θα βοηθήσει τους καταστηματάρχες του Δήμου μας να ξεπεράσουν την κρίση που ήδη τους βάλει.
Ζητούμε και Διεκδικούμε άμεση κατασκευή κλειστών ‘προπονητικών’ γηπέδων, που θα λύσουν το πρόβλημα των ακαδημιών στο Ωραιόκαστρο, και νέα γήπεδα προπονήσεων ποδοσφαίρου. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η κατασκευή πολιτιστικού κέντρου όπου θα λειτουργήσουν δεκάδες δραστηριότητες πολιτισμού που δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή στον Δήμο μας.
Παράλληλα η δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού που θα ενώσει όλες τις νέες περιοχές με τις τοπικές ειδήσεις και νέα θα δώσει βήμα στους ανθρώπους της περιοχής μας.
Πολιτισμός σημαίνει καλύτερη ποιότητα στη καθημερινή μας ζωή π.χ. με δημιουργία χώρων στάθμευσης(αγοράς ανταλλαγής ή ενοικίασης ελεύθερων οικοπέδων), διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στους μονόδρομους, αναβάθμιση και προστασία του Δάσους μας (π.χ. επαναλειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης !!)
Πολιτισμός σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στον πολίτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην πόλη, ενημερώθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας σε συνάντηση που είχε σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2010, με τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Κασαπάκη και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Συναντήσεις με τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρτσιώτη θα συναντηθεί αύριο, 9 Σεπτεμβρίου 2010, ο Κώστας Γκιουλέκας προκειμένου να ενημερωθεί για το αν η κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας (λειτουργικότητα σχολικών κτιρίων, πληρότητα στις θέσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, έγκαιρη διάθεση βιβλίων κ.α.) ενόψει της έναρξης της σχολικής περιόδου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 08.45 στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65 (κτίριο Zeda).
Συνάντηση θα πραγματοποιήσει και με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μυλόπουλο αύριο στις 10.00 στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ.


Από το Γραφείο Τύπου

Προειδοποιεί ο Πετρέους τους φανατικούς της "από εδώ πλευράς" να μην κάψουν το Κοράνι

Σε κίνδυνο θα τεθούν τα αμερικανικά στρατεύματα αν αμερικανική εκκλησία πραγματοποιήσει το σχέδιο της να κάψει δημοσίως αντίτυπα του Κορανίου στις 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το διοικητή της πολυεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.

Ο στρατηγός Πετρέους δήλωσε ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα «όχι μόνο στην Καμπούλ αλλά παντού στον κόσμο».
Ο ιερέας της εκκλησίας Βαπτιστών Dove World Outreach Center στην Φλόριντα, Τέρι Τζόουνς, δήλωσε ότι σκοπεύει να κάψει δημοσίως αντίτυπα του Κορανίου στην ένατη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αν γίνει αυτό, θα εξυπηρετήσει την προπαγάνδα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και θα ενισχύσει το αντιαμερικανικό αίσθημα στον μουσουλμανικό κόσμο, επισήμανε ο στρατηγός Πετρέους σε συνέντευξή του στην Wall Steet Journal.
«Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματα και τη διεθνή προσπάθεια», εκτίμησε.
Είναι ακριβώς η ενέργεια που θα εκμεταλλεύονταν οι Ταλιμπάν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Όχι μόνο εδώ, αλλά παντού στον κόσμο, όπου συνυπάρχουμε με την ισλαμική κοινότητα», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Η εκκλησία Dove World Outreach Center ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κάψει αντίτυπα του Κορανίου στο Γκέινσβιλ, 500 χιλιόμετρα από το Μαϊάμι και καλεί και άλλα θρησκευτικά κέντρα να κάνουν το ίδιο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων και για να πολεμήσουν «το δαίμονα του Ισλάμ».
Από την πλευρά του ο ιερέας Τέρι Τζόουνς δήλωσε πως οι ανησυχίες του Πετρέους είναι «δικαιολογημένες».
Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal, ο ιερέας προσθέτει: «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους φανατικούς μουσουλμάνους. Δεν θα μας εξουσιάζει πια ο φόβος και οι απειλές».
Χθες, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμπούλ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ζήτω το Ισλάμ» και «θάνατος στην Αμερική», ενώ έβαλαν φωτιά σε ομοίωμα του Τζόουνς.
Ο Ριγιάντ αλ-Σαράι, παρουσιαστής πολιτικής εκπομπής στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ- Ιρακίγια, δέχθηκε τους πυροβολισμούς ενώ ήταν στο αυτοκίνητό του στην περιοχή αλ-Χαριτίγια της δυτικής Βαγδάτης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, 139 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το 2003 όταν ανετράπη το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

Σεπτεμβριανά του '55: "H αρχή του τέλους" για τον Eλληνισμό της Πόλης

Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου... Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει. Σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές. Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, πετούν και τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούν…

Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου του 1955, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, το οίκημα που συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών, 650 χιλιόμετρα μακριά, καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την "καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ" ως ολοκληρωτική.
Η έκρηξη είναι προσχεδιασμένη να λειτουργήσει ως η φωτιά στο φυτίλι, που περιμένει από καιρό την πυροδότησή του. Άλλωστε, η κατοπινή αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, που τοποθέτησε τη δυναμίτιδα στον κήπο του προξενείου είναι ο κλητήρας του, ο Χασάν Μεχμέτογλου και έδρασε κατόπιν εντολής του Τούρκου φοιτητή, Οκτάι Εγκίν, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, δε, ότι το σχέδιο γνωρίζουν πολύ καλά οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
Είναι, βλέπεις, η εποχή, που το Κυπριακό κλυδωνίζει επικίνδυνα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και η Άγκυρα στη διπλωματική της αναμέτρηση με την Αθήνα, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό μέσο τούς ελληνορθόδοξους της Πόλης, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να παθιάσει τον τουρκικό λαό ενάντια στην "αυτοδιάθεση" της Κύπρου και ως εκ τούτου στην ένωση του πληθυσμού της -στην πλειονότητα ελληνοκυπριακού- με την Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν (29 Αυγούστου), είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των Βρετανών, η Τριμερής (Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία-Ελλάδα) Διάσκεψη επί της αυτοδιάθεσης της Κύπρου, μιας και η Ελλάδα είχε προσφύγει για το θέμα στον ΟΗΕ. Οι Βρετανοί ακολουθούν την πατροπαράδοτη διαιρετική πολιτική τους, αφήνουν τη διαρροή πληροφοριών ότι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν σφαγές σε βάρος Τουρκοκυπρίων, δήλωση την οποία κάνει δημοσίως ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, και βάζουν την Τουρκία να συγκρουσθεί με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Ζορλού, προβαίνοντας στην επιθετική δήλωση "δεν βλέπω λόγο να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη μια που η Ελλάδα επιμένει στην ακατανόητη αυτοδιάθεση", τα … βροντάει και φεύγει και ο Έλληνας ομόλογός του, Στ. Στεφανόπουλος, επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα.
Στην Τουρκία ένα καζάνι μπαίνει στη φωτιά... Η Άγκυρα έχει εμπλακεί για τα καλά στην υπόθεση "αυτοδιάθεση" και παρακρατικοί μαζί με ανθρώπους του πρωθυπουργού Μεντερές υποδαυλίζουν την οργή του λαού. Πολιτικές συγκεντρώσεις με κεντρικά συνθήματα "εδώ είναι Τουρκία και μιλάμε τουρκικά" και "ένωση της Κύπρου με την Τουρκία", συζητήσεις σε υψηλούς τόνους και διενέξεις Τούρκων και Ρωμιών σε χώρους συγκεντρώσεως, καφενεία, μαγέρικα, ακόμη και πανεπιστήμια, κάνουν το καζάνι να βράζει…
Ώσπου, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου, με πρόσχημα την "αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη" και με αφορμή τη βόμβα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, περί τους 50.000 Τούρκοι πολίτες, εφοδιασμένοι με καδρόνια, αξίνες, λοστούς και πέτρες, ξεκινούν από την πλατεία Ταξίμ, τρέχουν με πάθος και χυμούν με μένος σε βάρος κάθε τι ρωμαίικου στην Πόλη. Κοντά δέκα ώρες αφανίζουν βιος και ζωές σε Πέρα, Φανάρι, Ταταύλα και από την οργή τους δεν γλυτώνουν Αρμένιοι και Εβραίοι.
Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου βρίσκει τον συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ΜΙ6, ή αλλιώς "Ιντέλιτζενς Σέρβις", να περιδιαβάζει στα χαλάσματα του Πέρα, κρατώντας σημειώσεις για την αναφορά του στην υπηρεσία…
Ο, δε, απολογισμός της ανθρώπινης λαίλαπας είναι τραγικός: Τριάντα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, 200 επισήμως βιασθείσες και βιασθέντες και επιπλέον κατεστραμμένα 4.384 καταστήματα και εργαστήρια, 1.004 σπίτια, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 12 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 71 εκκλησιές, 26 σχολεία, δύο νεκροταφεία, οι πατριαρχικοί τάφοι στη Μονή Βαλουκλή, διάφορα κοινοτικά κέντρα, ρωμαίικες λέσχες και άλλα.
Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως "η αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ρεκόρ κλησεων και "αντάρτικο" καταστηματαρχών στον αντικαπνιστικό νόμο

Άναψε" η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142», καθώς περισσότερες από 10.000 κλήσεις δέχθηκε την Τετάρτη (01.09) και Πέμπτη (02/09), πρώτη μέρα και δεύτερη αντίστοιχα, εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), το ενδιαφέρον του κοινού για τα μέτρα περί απαγόρευσης του καπνίσματος υπήρξε εντονότατο, καθώς κατά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου, οι κλήσεις για ενημέρωση έφθασαν τις 10.418. Ως χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών, αναφέρεται ότι όλο τον μήνα Αύγουστο, ο αριθμός των κλήσεων ήταν 9.234.


Ειδικότερα, την Τετάρτη, πρώτη μερά εφαρμογής του νόμου, η γραμμή δέχθηκε 5.466 κλήσεις και την Πέμπτη δέχθηκε 4.952 κλήσεις, από τις οποίες οι 60 αφορούσαν καταγγελίες.

Στο μεταξύ, το συτονιστικό επαγγελματιών μπαρ, καφέ και εστιατορίων, καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να συμμετάσχουν στην εκστρατεία «"άρνηση" για να καταστεί ο νόμος ανενεργός».

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Η πτώση στα καταστήματά μας θα είναι κάθετη», δήλωσε στο ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, Δημήτρης Αρβανίτης, προβλέποντας μείωση στην κίνηση, κυρίως των μπαρ, ακόμη και κατά 90%, και διευκρινίζοντας: «Δεν το λέμε αυθαίρετα αυτό, έχουμε την εμπειρία από πέρσι, που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου, όπου τα μαγαζιά, που τον εφάρμοσαν, άδειασαν».

Ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε ότι η πλειονότητα των πελατών στα καφέ - μπαρ είναι καπνιστές, σε ποσοστό, που αγγίζει ακόμη και το 95%.

Επικαλέσθηκε, δε, πρόσφατη έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο. Εξάλλου, ποσοστό 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

Στην ερώτηση «ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι, που θα σας ωθούσαν για να διακόψετε το κάπνισμα», 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των καπνικών προϊόντων, 4,7% αναφέρουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια κ.λπ. και μόλις το 1,7 την απαγόρευση της διαφήμισης και των προωθητικών ενεργειών καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του συντονιστικού, ο κ. Αρβανίτης είπε ότι, σε πρώτη φάση, ξεκινά η εκστρατεία της «άρνησης», στο πλαίσιο της οποίας όλοι όσοι συμμετέχουν στο συντονιστικό θα αναρτήσουν στα καταστήματά τους αφίσα, που θα δηλώνουν την «άρνηση» συμμόρφωσης στον νόμο, δεν θα μαζέψουν τα τασάκια από τα τραπέζια και φυσικά θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν, ο καθένας, βέβαια, με δική του ευθύνη.

Σε ερώτηση τι θα κάνουν οι επιχειρηματίες με τα πρόστιμα, ο κ. Αρβανίτης απάντησε: «Από το μαρτύριο της σταγόνας, προτιμούμε να καταθέσουμε μόνοι μας τις άδειες λειτουργίας και να τελειώνουμε».

Εκτός από την εκστρατεία της «άρνησης» το συντονιστικό των επαγγελματιών έχει έρθει σε επαφή με νομικούς για να προσβάλουν τον νόμο και να ζητήσουν την κατάργησή του.

Στο συντονιστικό των επαγγελματιών καφέ, μπαρ και εστιατορίων συμμετέχουν αυτή τη στιγμή περίπου 90 επιχειρήσεις, που απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους.



ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr/

Τι απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ρεν στη Ρ. Κράτσα για τα καρτέλ που διατηρούν στα ύψη τις τιμές για τους καταναλωτές

Μέτρα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αναμένει η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση


Τι απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα για τα καρτέλ που διατηρούν στα ύψη τις τιμές για τους καταναλωτές

Συγκεκριμένες δράσεις για την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών στους καταναλωτές προτάσσει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ρόδη Κράτσα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Η κ. Κράτσα στην ερώτησή της σημειώνει ότι οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές τιμές κυρίως λόγω της δράσης μεσαζόντων και ολιγοπωλίων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

"Σύμφωνα με τα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο έχουν περικοπεί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και τα εισοδήματα των συνταξιούχων. Στα μέτρα αυτά, που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, προστίθενται νέα βάρη από τις τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες στην Ελλάδα παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες μέσες ευρωπαϊκές τιμές" τονίζει στην ερώτησή της η κ. Κράτσα που ζητά να ενημερωθεί από την Κομισιόν για το εάν θα προτείνει συμπληρωματικά μέτρα ώστε να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν σημείωσε ότι το μνημόνιο προβλέπει διάφορα μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών αγορών.

"Παράλληλα, θα πρέπει να θεσπισθεί νομοθεσία ώστε να περιοριστεί το κόστος έκδοσης αδειών καθώς και άλλα κόστη της βιομηχανίας. Το 2010 πρόκειται να ληφθούν σημαντικά μέτρα βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες, ιδίως σε τομείς προτεραιότητας όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο. Το 2011, προβλέπεται να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα με την μείωση των πάγιων χρεώσεων και των λοιπών περιορισμών όσον αφορά τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους οδικούς μεταφορείς και τους λογιστές", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ και το δίκτυο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας θα πρέπει α απελευθερωθεί σταδιακά, ιδίως μάλιστα οι τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, με παράλληλη ενίσχυση των αντίστοιχων κανονιστικών φορέων σύμφωνα με τις πολιτικές της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κ. Σωτήρη Μαγόπουλο θα συναντηθεί σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2010, στις 9.45 το πρωί, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οδός Αριστοτέλους, αρ. 27.





Από το Γραφείο Τύπου

Στο... σκαμνί ο δήμαρχος Σοχού, επειδή διοργάνωσε εκδρομή για τα παιδιά του δήμου

Στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί ο δήμαρχος Σοχού, Θεοφάνης Παπάς, διότι διοργάνωσε εκδρομή για τα παιδιά του δήμου, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας τουριστικού γραφείου.


Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, επρόκειτο για εκδρομή που έγινε πέρσι τον Ιούλιο με το λεωφορείο του δήμου προς τη θαλάσσια περιοχή του Σταυρού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδί και θάλασσα 2009».

Κλιμάκιο της τουριστικής αστυνομίας προέβη σε έλεγχο του λεωφορείου, που μετέφερε 42 παιδιά και διαπίστωσε ότι ο δήμος δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας τουριστικού γραφείου, που θεωρείται απαραίτητη για τη διοργάνωση εκδρομών. Μαζί με το δήμαρχο παραπέμφθηκε να δικαστεί και ο οδηγός του λεωφορείου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Καλωσορίζουμε τη λάμπα νέας γενιάς

Αγαπητέ κύριε Τόμας Έντισον, αποχαιρετούμε σήμερα την, από το 1879 εφεύρεσή σου, τον λαμπτήρα πυράκτωσης, που άλλαξε την πάσης φύσεως ανθρώπινη δραστηριότητα στον κόσμο, που μεγάλωσε τον εκμεταλλεύσιμο χρόνο του 24ωρου, που έφερε τους ανθρώπους κοντύτερα σε απολαύσεις, οι οποίες πριν ήταν απαγορευτικές.


Αποχαιρετούμε, λοιπόν, τη μεγάλη εφεύρεση, διότι νέοι καιροί, νέες ανάγκες, νέες «πράσινες» συνήθειες. Από σήμερα, αποσύρεται ο πλέον συνήθης στη χρήση λαμπτήρας πυράκτωσης των 75 watt, η παραγωγή και οι εισαγωγές του οποίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παύουν, με τα καταστήματα να καλούνται πλέον να διαθέσουν τα αποθέματά τους. Ο καταναλωτής θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφόρων τύπων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, που αναμένεται να «ανακουφίσουν» το πορτοφόλι του, δεδομένου του υψηλού μεν κόστους προμήθειας των λαμπτήρων νέας γενιάς, το οποίο όμως, αποσβαίνεται και με το παραπάνω με την εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως, από σήμερα είναι υποχρεωτική η αναγραφή, στη συσκευασία του προϊόντος, λεπτομερών πληροφοριών για τη διευκόλυνση του καταναλωτή στην επιλογή της καλύτερης λύσης.

Τέτοια εποχή πέρσι αποσύρθηκε από την αγορά ο λαμπτήρας πυράκτωσης 100W, μαζί και οι ματ λαμπτήρες του τύπου, ανεξαρτήτως ισχύος. Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει η εξάντληση των αποθεμάτων λαμπτήρων 60W από τα ράφια των καταστημάτων και τον ίδιο μήνα του 2012 παίρνουν την... άγουσα οι λαμπτήρες των 40W και 25W. Θα διαλέγουμε πλέον, μεταξύ βελτιωμένων λαμπτήρων πυράκτωσης (με τεχνολογία αλογόνου), συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (CFL), οι οποίοι είναι και οι ευρύτερης κατανάλωσης, και διόδων εκπομπής φωτός (LED), οι οποίοι δεν περιέχουν υδράργυρο.

Οι «πράσινοι» στόχοι της Επιτροπής

Η Επιτροπή Επιτροπή παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 20%, έως το 2020, της πρωτογενούς χρήσης ενέργειας σε σχέση με το σημερινό μοντέλο αναφοράς. Τα προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι εργαλείο - κλειδί αυτής της κοινοτικής πολιτικής.

Η ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων πυράκτωσης με αποδοτικότερους αναδείχθηκε σε επιδίωξη πρώτης προτεραιότητας, καθώς ο φωτισμός αντιπροσωπεύει, περίπου έως και το ένα πέμπτο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε ένα νοικοκυριό. Η αναβάθμιση των λαμπτήρων μπορεί να μειώσει κατά έως και 10% με 15% την οικιακή κατανάλωση ρεύματος.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λαμπτήρες φθορισμού: Το ακριβό είναι και φθηνό...

«Στην εποχή μας, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια, είναι σαν να καίμε τα χρήματά μας και επιπροσθέτως βλάπτουμε το περιβάλλον. Οι καινούριοι λαμπτήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους παλιούς. Αυτό τα λέει όλα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων, Στέλιος Διαμαντίδης, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ για απόσυρση όλων των παλιών λαμπτήρων πυρακτώσεως και αντικατάστασής τους με λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Υπογραμμίζει, δε πως «ορθώς έλαβε αυτή την απόφαση η ΕΕ» και επισημαίνει ότι «εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει οικονομία κλίμακας στο επίπεδο των εισαγωγών στη χώρα μας, οικονομία σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας και οικονομία στην τσέπη μας», καθώς το κόστος των νέων λαμπτήρων είναι μεγαλύτερο, αλλά αποσβαίνεται πολύ γρήγορα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι καινούριοι, συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, σε σχέση με τους κοινούς, παλιούς λαμπτήρες, μπορεί να είναι τρεις έως πέντε φορές ακριβότεροι, καθώς ένας παλιός κοστίζει 80 λεπτά και ένας καλός υψηλής ενεργειακής απόδοσης 4 ευρώ. Για την τοποθέτησή τους στις εισόδους υποδοχής του σπιτιού δεν χρειάζεται μετατροπή στο ηλεκτρολογικό σύστημα και ρίχνουν το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος και της παραγωγής θερμότητας στο 1/5 του συνόλου. Επιπροσθέτως, ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο ηλεκτρολόγος Θεόδωρος Μάνθος, ιδιοκτήτης της «Ηλεκτραγορά ΕΠΕ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι σαφώς συμφερότεροι σε σχέση με τους παλιούς, αφού, μία "δεκαοκτάρα" καινούργια λάμπα, η οποία αποδίδει 1.300 έως 1.400 lumen (αντιστοιχεί στα 100 W), καταναλώνει πέντε φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με μία "εκατοστάρα" απλή λάμπα».

Εξάλλου, οι λάμπες φθορισμού είναι πολύ πιο ανθεκτικές και διαρκούν πολύ περισσότερο από τις κοινές. «Σύμφωνα με την εγγύηση που δίνουν οι εταιρείες, η αντοχή μίας λάμπας φθορισμού μπορεί να ξεκινά το λιγότερο από τα έξι χρόνια και να φθάνει τα δέκα ακόμη και τα δεκαπέντε, ανάλογα με την ποιότητά της και στο πλαίσιο μιας λελογισμένης χρήσης, κατά μέσω όρο, τεσσάρων ωρών ανά ημέρα, χρόνος που ισοδυναμεί με 10.000 ώρες περίπου», εξηγεί ο κ. Μάνθος και διευκρινίζει ότι οι παλιές λάμπες διαρκούν το πολύ 2.000 ώρες.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στις εισόδου υποδοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένας καινούριος λαμπτήρας, ο κ. Μάνθος σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα ντουί, αλλά θέμα μεγέθους της λάμπας. Τα ντουί παραμένουν τα ίδια. Υπάρχουν λαμπτήρες φθορισμού όλων των ειδών, πλην όμως αυτό που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι το μέγεθος της λάμπας, αφού οι νέες είναι κατά τι μακρύτερες από τις παλιές και, για παράδειγμα, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα φωτιστικό, που καλύπτεται με γυαλί, γιατί απλούστατα δεν χωρούν».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Το Lumen στη ζωή μας - Δέκα σημαντικές πληροφορίες για τον καινούργιο σας λαμπτήρα

Μονάδα μέτρησης της αποδοτικότητας των λαμπτήρων φθορισμού είναι το lumen. Οι περισσότεροι λαμπτήρες φθορισμού δεν έχουν δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης, μέσω ροοστάτη (dimmer). Είναι ειδικοί οι λαμπτήρες, όπως και οι ροοστάτες, που προορίζονται για τέτοιες περιπτώσεις και πωλούνται ήδη στην αγορά. Οι λαμπτήρες απαιτούν λίγο χρόνο προθέρμανσης, ενώ υπάρχουν και άλλοι, που δίνουν το 80% του φωτός τους με το πρώτο άναμμα και διαρκούντος του χρόνου, αποδίδουν 100%.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

* Για τη μέση λάμπα προτείνονται δέκα φορές «άναμμα - σβήσιμο» την ημέρα, αλλιώς συρρικνώνεται ο χρόνος ζωής της. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές λάμπες φθορίου, π.χ. εκείνες που προορίζονται για τα κλιμακοστάσια, που αντέχουν έως και 3.000 «άναμμα - σβήσιμο».

* Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να τοποθετηθούν σε χρονοδιακόπτη, αρκεί αυτός να δουλεύει με ρελέ.

* Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φωτιστικά κλειστού τύπου, αλλά οι ώρες ζωής του λαμπτήρα ενδέχεται να μειωθούν, αφού αυτός «δεν θα αναπνέει».

* Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να τοποθετηθούν σε σημεία με κραδασμούς (π.χ. γκαράζ).

* Δεν αντέχουν σε πολύ υψηλές, ή πολύ χαμηλές, θερμοκρασίες.

* Υπάρχουν λάμπες, που μπορούν να «κουμπώσουν» σε ανεμιστήρα οροφής.







----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


LED, οι λαμπτήρες του μέλλοντος

Αναφερόμενος στους λαμπτήρες LED, ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι «είναι μία νέα τεχνολογία, η οποία ακόμη εξελίσσεται. Στην παρούσα φάση, έχουν πολύ υψηλό κόστος σε σχέση με τους φθορισμού, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν φθηνότεροι και θα προτιμώνται. Μιλάμε για προϊόντα με τεράστιο χρόνο ζωής, της τάξης των 30.000 με 50.000 ωρών και πάρα πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση. Έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα εξέλιξης σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού. Οι ειδικοί βγάζουν συνέχεια λάμπες πιο δυνατές, πιο ανθεκτικές, πιο φθηνές, πιο οικονομικές και οι LED θα είναι οι λάμπες του μέλλοντος».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ερωτηματικά για την υγεία, ερωτηματικά για την ανακύκλωση

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) καλωσόρισε την προσπάθεια να βοηθηθούν οι καταναλωτές στη στροφή τους σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η γενική διευθύντρια της BEUC, Μονίκ Γκόγιενς, τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη παροχής αξιόπιστης πληροφορίας για τα προϊόντα. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση για καλύτερο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, εκφράζοντας ανησυχίες για το περιεκτικότητά τους σε ιδιαίτερα τοξικό υδράργυρο. Για τον λόγο αυτόν, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη μείωσης του ορίου από τα σημερινά 5 χιλιοστόγραμμα σε μόνον 1 με 2 χιλιοστόγραμμα, με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής, που είναι διαθέσιμη σήμερα. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού οι καθαρές εκπομπές υδρογόνου είναι, στην πράξη, χαμηλότερες από ό,τι με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού μειώνουν τη ζήτηση και κατά συνέπεια την ποσότητα υδραργύρου, που εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνιτανθράκων.

Επιφυλάξεις για θέματα Υγείας είχαν διατυπώσει, τόσο η BEUC όσο και η ANEC (σσ. εστιάζει στη συμμετοχή των Ευρωπαίων καταναλωτών στην τυποποίηση) και κατά την έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των λαμπτήρων πυράκτωσης πριν από ένα χρόνο. Είχαν, τότε, επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει να μπορούν να προμηθεύονται λαμπτήρες πυράκτωσης όσοι υποφέρουν από φωτοευαισθησία, έως ότου υπάρξουν κατάλληλες εναλλακτικές στην αγορά. Επιπροσθέτως, είχαν διατυπώσει ανησυχίες για την αυξομείωση του φωτός, από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή και κρίσεις επιληψίας.

Προβλήματα στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ανακύκλωσης των καμένων λαμπτήρων, όλων των τύπων, εντοπίζει ο γενικός διευθυντής της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ, του ενός εκ των δύο υφιστάμενων στην Ελλάδα συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων λαμπτήρων, Γιάννης Αργυρός, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «καθόλου ικανοποιημένος από τις εκστρατείες ενημέρωσης των δήμων, με εξαίρεση ορισμένους, όπως αυτούς της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα». Εκανε, δε, γνωστό ότι με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές μοιράστηκαν, σε συμμετοχή με τον δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους, 40.000 ενημερωτικά φυλλάδια σε σχολεία. Έκρουσε, ωστόσο, κώδωνα κινδύνου καθώς «εισάγονται 35 εκατομμύρια λαμπτήρες το χρόνο στην Ελλάδα και δεν συγκεντρώνονται περισσότεροι από 300.000. Η μεγαλύτερη μάλιστα ποσότητα καταλήγει στις χωματερές».

http://www.ana-mpa.gr/websites/energeia/

Κείμενο: Β.Τσεκούρας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...