Ενας μέτριος καπνιστής ξοδεύει 200 ευρώ το μήνα ή συνολικό ποσό που ισοδυναμεί με την αξία σπιτιού 100 τ.μ.
Της Ελένης Πετροπούλου
Κόβουν το τσιγάρο οι Έλληνες, λόγω οικονομικής κρίσης! Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός των καπνιστών που προσέρχονται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, οι οποίοι αναφέρουν ως «κίνητρο» την οικονομική κρίση. Σύμφωνα άλλωστε με τους ειδικούς, ένας μέτριος για τα ελληνικά δεδομένα καπνιστής ξοδεύει περισσότερα από 200 ευρώ το μήνα για κάπνισμα. Έχει υπολογιστεί πως ένας τέτοιος καπνιστής έχει ξοδέψει στη διάρκεια της παραγωγικής ζωής του (18-65 ετών) για τσιγάρα, ποσό που ισοδυναμεί με την αξία ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην πλατεία Συντάγματος! Έτσι, η οικονομική κρίση συμβάλλει στην... υγεία αφού έχει βρεθεί ότι αύξηση της τιμής των τσιγάρων και υψηλή φορολόγησή τους, αυξάνει κατά 8% τον αριθμό των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο. Όπως εξήγησε χθες η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα, εάν η τιμή των τσιγάρων ξεπεράσει τα 6 ευρώ τότε θα δούμε πραγματική διαφορά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ζήτησε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» για την μη εφαρμογή του. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου), οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία για τη χώρα μας. Όπως προκύπτει από αυτά, οι Έλληνες παραμένουν οι πιο? θεριακλήδες στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά το ότι καπνίζουμε τα περισσότερα τσιγάρα και έχουμε μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης στη νικοτίνη, εμφανίζουμε τις καλύτερες «επιδόσεις» και στην απεξάρτηση. Πανευρωπαϊκή μελέτη που έγινε για να αξιολογηθούν τα προγράμματα απεξάρτησης από το κάπνισμα, κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η επίδοση είναι αξιοθαύμαστη, αν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας έχει μία «πανδημία» καπνίσματος. Στις ηλικίες 35 έως 44 ετών, καπνιστές είναι το 57,9% των Ελλήνων και το 30% των Ελληνίδων.
Η Διευθύντρια του ειδικού Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κα Χριστίνα Γκράτζιου, τόνισε ότι το 70% των καπνιστών επιθυμούν να διακόψουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια, αλλά μόνο το 20% - 30% προσπαθούν. Από αυτούς, μόλις το 3% -5% το επιτυγχάνουν μόνο με τη δύναμη της θέλησης και αρκετοί «ξανακυλούν» στη νικοτίνη λίγα χρόνια αργότερα.
Οι γυναίκες
Σύμφωνα με την κ. Αργυροπούλου ? Πατάκα, οι γυναίκες ενδίδουν όλο και πιο εύκολα στην καπνιστική συνήθεια και ο αριθμός των καπνιστριών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 20% τα επόμενα 15 χρόνια. Σήμερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ενήλικων γυναικών καπνιστών, ανέρχεται στο 41% του γυναικείου πληθυσμού αυτής της ηλικίας (1.945.808 γυναίκες). Οι ομιλητές αναφερόμενοι στο κόστος διακοπής του καπνίσματος μέσω των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία τόνισαν πως ανέρχεται σε 3 ευρώ την επίσκεψη (το κόστος των εξωτερικών ιατρείων) συν το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής (75-180 ευρώ το τρίμηνο) καθώς δεν καλύπτεται από όλα τα ταμεία.
Το... ελληνικό πρόβλημα με το τσιγάρο
91% των Ελλήνων καπνιστών καπνίζει συστηματικά κάθε ημέρα τσιγάρα και το 6% καπνίζει ευκαιριακά (Ευρωπαίοι: 79% και 14% αντίστοιχα).
7% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά στριφτά τσιγάρα και το 21% ευκαιριακά Ευρωπαίοι: 15% και 19% αντίστοιχα).
8% των Ελλήνων καπνίζει ευκαιριακά πούρα (Ευρωπαίοι 12%) και το 1% των Ελλήνων καπνίζει ευκαιριακά πίπα (Ευρωπαίοι 4%).
39% των Ελλήνων και το 76% των Ευρωπαίων δεν εκτίθενται και δεν αναπνέουν καπνό σε κλειστούς χώρους ή στο χώρο της εργασίας τους.
22% των Ελλήνων εκτίθεται στο καπνό των άλλων μία (1) ώρα την ημέρα (Ευρωπαίοι: 13%).
19% των Ελλήνων εκτίθενται στον καπνό των άλλων 1-5 ώρες την ημέρα (Ευρωπαίοι: 6%).
20% των Ελλήνων εκτίθεται στον καπνό των άλλων περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα (Ευρωπαίοι: 5%).
Πήραμε το ευρωπαϊκό των... θεριακλήδων
Μόνιμοι πρωταθλητές στο κάπνισμα σε πανευρωπαικό επίπεδο συνεχίζουν να είναι κι εφέτος οι Έλληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν (ευρωβαρόμετρο) για τις 27 κοινοτικές χώρες οι Έλληνες καπνίζουν σε ποσοστό 42% (Ευρωπαίοι: 29%). Το 14% των συμπατριωτών μας κάπνιζε αλλά κατάφερε να το κόψει (22% οι Ευρωπαίοι) ενώ το 44% δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του (49%). Οι Έλληνες καπνίζουν κατά μέσον όρο 23,80 τσιγάρα την ημέρα (οι Ευρωπαίοι: 15,70) ενώ οι Ελληνίδες 18,70 τσιγάρα (Ευρωπαίες: 12,80). Στην Ελλάδα καπνίζει το 47% των ανδρών και το 38% των γυναικών έναντι 35% των Ευρωπαίων ανδρών και 25% των Ευρωπαίων γυναικών. Ως προς την ηλικία οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 39% (Ευρωπαίοι συνομήλικοί τους: 35%). Μεταξύ 25 -39 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 54% (Ευρωπαίοι: 37%). Μεταξύ 40-54 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 57% (Ευρωπαίοι: 35%) και από 55 και πάνω καπνίζουν σε ποσοστό 23% (Ευρωπαίοι: 17%).
Το 78% των Ελλήνων επισκέφθηκε τους τελευταίους έξι μήνες μπαρ όπου κάπνιζαν (Ευρωπαίοι: 45%) και το 72% των Ελλήνων εστιατόρια όπου κάπνιζαν (Ευρωπαίοι: 30%). Το 52% των Ελλήνων υποστηρίζει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (Ευρωπαίοι: 56%) και το 71% υποστηρίζουν την κατάργηση της έκθεσης των τσιγάρων στους τόπους-χώρους πώλησης τους(Ευρωπαίοι: 55%). Το 11% των Ελλήνων δοκίμασε μια φορά να κόψει το κάπνισμα (Ευρωπαίοι: 15%) και το 5% των συμπατριωτών μας δοκίμασαν να το κόψουν από 3 έως και 5 φορές (Ευρωπαίοι: 10%). Το 54% των Ελλήνων που δοκίμασαν να κόψουν το κάπνισμα το κατάφεραν για λιγότερο από μία εβδομάδα, το 29% για 1- 8 εβδομάδες και το 15% για περισσότερο από 2 μήνες. Ανάλογα είναι και τα αντίστοιχα ποσοστά των άλλων Ευρωπαίων καπνιστών.
Βρυξέλλες: Γ. Δαράτος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου