Μόνο στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκαν δύο επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και ακυρώθηκαν 10.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
Στο μύθο του Σίσυφου προσομοιάζουν οι προσπάθειες της χώρας, όλο το τελευταίο διάστημα, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την εικόνα της στο εξωτερικό, από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε λόγω της κατάστασης στην οικονομία και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην κοινωνία.
Ο φόβος για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και την ανάταξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι πλέον ασφαλής η χώρα, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», με άμεσες επιπτώσεις στην καθημερνή πραγματική οικονομία.
Στη δίνη του κυκλώνα έχει βρεθεί ιδιαιτέρως και η Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει και ματαιώνονται επενδύσεις, να ακυρώνονται τουριστικές κρατήσεις, οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται από τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό, εκ προοιμίου ως έτοιμες για «λουκέτο» και τα χτυπήματα δεν τελειώνουν.
Πλέον πρόσφατο παράδειγμα, ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει και για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, είναι η οριστική απόφαση δύο γερμανικών εταιρειών, με έδρα στο Κίελο, να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, αν και προετοίμαζαν, επί μακρόν, ισάριθμα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των φωτοβολταϊκών σταθμών, σε χώρο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση για τη ματαίωση των επενδύσεων λήφθηκε μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, και βασικό επιχείρημα ήταν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εμπνέει πλέον σιγουριά και εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που είχε εκπονηθεί, όπως τονίζει ο δρ. Αθανάσιος Κελέμης, σύμβουλος στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι Γερμανοί σχεδίαζαν να επενδύσουν σε πρώτη φάση σε δύο project προϋπολογισμού δαπάνης 6-8 εκ. ευρώ για το καθένα.
Κατόπιν, αφού θα γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα, θα προχωρούσαν και σε επέκταση των επενδύσεών τους. «Επρόκειτο για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW έκαστο, για τα οποία μάλιστα είχαν εντοπιστεί και τα απαραίτητα οικόπεδα στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Κελέμης και εξηγεί πως το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε στο τέλος του 2009 συμβολαιοποίηση των οικοπέδων, στο πρώτο μισό του 2010 κατάθεση των αιτήσεων για τις άδειες, ώστε στο δεύτερο εξάμηνο να ξεκινήσει η υλοποίηση των επενδύσεων και στα μέσα ή το τέλος του 2011 να ολοκληρωνόταν η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. «Χάσαμε μια καλή επενδυτική ομάδα», ανέφερε ο ίδιος κι αφού τόνισε πως οι εν λόγω εταιρείες έχουν επενδύσει και σε άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, όπου έχουν αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 25 MW- πρόσθεσε πως «δεν ξέρω αν θα φθάναμε στο επίπεδο της Ισπανίας, αλλά σίγουρα δεν θα μέναμε στα 2MW».
Μεγάλη ζημιά, που ανάγεται στην επίδραση που είχαν στο εξωτερικό τα βίαια επεισόδια της 5ης Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, έχει υποστεί και ο τουρισμός της Βορείου Ελλάδος. Μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για το διάστημα από το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου έως τις 12 Ιουλίου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αρ. Θωμόπουλος, έχουν ακυρωθεί περίπου 10.000 διανυκτερεύσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων ακυρώσεων αφορούν μια σειρά από πτήσεις charter από το Ισραήλ, ενώ ακολουθούν οι ακυρώσεις από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και την Τουρκία. Ανάσχεση παρατηρείται και στο τουριστικό «ρεύμα» του Σαββατοκύριακου από τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής, το οποίο αφορά, κυρίως, Σέρβους, Βούλγαρους και Ρουμάνους που επισκέπτονται την πόλη προκειμένου να διασκεδάσουν σε κάποιο κέντρο με ζωντανή μουσική και να ψωνίσουν είτε από τα mall, είτε από τα καταστήματα του κέντρου.
«Η οικονομική απώλεια είναι σημαντική», σημειώνει ο κ. Θωμόπουλος και εξηγεί ότι «μόνο τα ξενοδοχεία από τις συγκεκριμένες ακυρώσεις, εάν υπολογιστεί ως μέσο κόστος διαμονής τα 40 ευρώ ανά άτομο και διανυκτέρευση, χάνουν περίπου 400.000 ευρώ». Η ζημιά, ωστόσο, είναι πολλαπλάσια για τους υπόλοιπους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού, κατά τον πρόεδρο της ΕΞΘ, «πρόκειται για αστικό τουρισμό. Εδώ δεν ισχύει ο εγκλωβισμός των all inclusive. Οι τουρίστες δεν μένουν μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά περιδιαβαίνουν την πόλη και καταναλώνουν τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα για να γνωρίσουν τα μουσεία, να φάνε, να κάνουν shopping ή να πιουν έναν καφέ. Όλα αυτά σημαίνουν έσοδα για την τοπική οικονομία, που χάνονται σήμερα».
Μέσα στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχει υποχωρήσει στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο περίπου 40%, ή κατά 10% λιγότερο από ό,τι πέρυσι. Μείωση της τάξεως του 20% σημειώνουν οι προκρατήσεις ενόψει του καλοκαιριού και στη Χαλκιδική, ενώ ζοφερή είναι η εικόνα στην Καβάλα με το «κοντέρ» να γράφει πτώση κίνησης σε ποσοστό 30%. Λίγο καλύτερα τα πράγματα στα παράλια της Πιερίας, όπου η υποχώρηση της αναμενόμενης κίνησης είναι στη ζώνη του 15%.
Ελαφρά κάμψη καταγράφεται και στο συνεδριακό τουρισμό, έναν τομέα στον οποίο τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη κέρδιζε διαρκώς έδαφος.
Σε δεινή θέση, όμως, έχει περιέλθει και ο βορειοελλαδικός μεταποιητικός τομέας. Είναι νωπές ακόμη οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκου Πέντζου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Δευτέρα, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, με βάση την επετηρίδα του IMD, σημείωνε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να προμηθεύονται τις πρώτες ύλες τους από το εξωτερικό προκαταβάλλοντας το συνολικό ποσό, διότι οι προμηθευτές φοβούνται πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να πτωχεύσουν. Ανάλογη τύχη, κατά τον ίδιο, επιφυλάσσεται από το εξωτερικό και για τις εγγυητικές που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες. Αντίστοιχα δε, όταν πρόκειται για εξαγωγές τελικού προϊόντος, οι ξένοι πελάτες, με το ίδιο επιχείρημα, αρνούνται να δώσουν προκαταβολή και πληρώνουν μόνο εφόσον παραδοθεί η παραγγελία.
© VORIA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου