powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

«Φωτιά» ανάβει σε 150.000 εργαζόμενους η Κατσέλη

«Σε αναμμένα κάρβουνα» ο κλάδος αρτοποιίας
Του Φώτη Λώλα

lolas@voria.gr
«Βόμβα» στα θεμέλια του κλάδου της αρτοποιίας βάζει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, καθώς φέρεται να μελετά την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου Σιούφα 3526/2007, ο οποίος θεσπίζει αυστηρά κριτήρια για τις «θερμές γωνιές» (χώροι παρασκευής ψωμιού) στα σούπερ μάρκετ και προάσπιζε τα συμφέροντα των 15.000 Ελλήνων αρτοποιών και των 150.000 έμμεσα ή άμεσα εργαζομένων στον κλάδο. Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (OAE), Μιχάλης Μούσιος, η κ. Κατσέλη ήδη υπέγραψε την επιστολή-καταγγελία με την οποία οι μεγάλες αρτοβιομηχανίες ζητούν την αλλαγή του παραπάνω νόμου από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θέτει εμπόδια μεταξύ ομοειδών προϊόντων και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει κατά 55% τα τετραγωνικά (από 32 τ.μ. σε 14 τ.μ.) που απαιτούνται για τη δημιουργία «θερμής γωνιάς» σε ένα σούπερ μάρκετ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα κατεψυγμένα προϊόντα αρτοποιίας και φέρνοντας «την καταστροφή του φούρνου της γειτονιάς, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο και είναι από τους λίγους που παραμένουν παραγωγικοί».
Ο πρόεδρος της ΟΑΕ υπογραμμίζει ότι ήδη έχουν γίνει οι συζητήσεις τόσο των αρτοποιών, όσο και των εκπροσώπων των αρτοβιομηχάνων, με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ σήμερα το μεσημέρι έχει κρίσιμη συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης για το μέλλον του κλάδου.
Κατά τον ίδιο τα επιχειρήματα των αρτοβιομηχάνων δεν ευσταθούν και εξηγεί:
•Πρώτον, δεν τίθενται εμπόδια μεταξύ ομοειδών προϊόντων, αφού δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ φούρνων και σούπερ μάρκετ στις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις.
•Δεύτερον, η παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας είναι θέμα υποκειμενικό, καθώς αν σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο (14τ.μ.) υπήρχαν όλα τα απαιτούμενα μηχανήματα (καταψύκτες, φούρνος κοκ) για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, θα απειλούνταν όχι μόνο η υγεία των καταναλωτών, αλλά και η ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου θα δημιουργούσε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες θα «κατέστρεφε», και επιπλέον δεν θα εμπόδιζε κάποιον βιομήχανο να εγκαταστήσει το εργοστάσιο παραγωγής σε μια γειτονική και «φτηνή» χώρα, με αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που φέρνει ο κ. Μούσιος, σύμφωνα με το οποίο το άνοιγμα ενός εργοστασίου το οποίο θα διπλασίαζε την υφιστάμενη παραγωγή κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας, θα απασχολούσε 100-150 εργαζόμενους, ενώ θα προκαλούσε το κλείσιμο 400 φούρνων, αφήνοντας στο δρόμο περισσότερα από 1.200 άτομα.
Εξάλλου, θέση για το ζήτημα έλαβε και ο βουλευτής νομού Έβρου της ΝΔ, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Οικονομίας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ο βουλευτής τονίζει στη Voria.gr ότι το κόμμα του εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αρτοποιούς και τονίζει ότι μια ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου (ο οποίος «κατά την ψήφισή του ήταν σύμφωνος με την ελληνική και την κοινοτική κείμενη νομοθεσία»), θα αποτελούσε καταστροφικό πλήγμα για τον κλάδο των αρτοποιών, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες με αρνητικές συνέπειες οικονομικές, εργασιακές και εν γένει αναπτυξιακές, καθώς πλήττει τα παραδοσιακά αρτοποιεία δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στις μετρημένες μεγάλες αρτοβιομηχανίες.

VORIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...