powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Εμπλοκή Ελλάδας σε νέο γερμανικό σκάνδαλο

Η υπόθεση-καρμπόν με αυτή της Siemens που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε σκάνδαλο που θα προκαλέσει νέους τριγμούς στον πολιτικό κόσμο, είδε το φως της δημοσιότητας και σε αυτή την περίπτωση μέσω της αμερικανικής επιτροπής ανταγωνισμού, η οποία διαπίστωσε αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά της εταιρίας Mercedes Benz στις μεθόδους επηρρεασμού στελεχών του πολιτικού κόσμου σε 22 χώρες, ανάμεσα στις οπο΄πιες αναφέρουν και την Ελλάδα.
Η υπόθεση ξεκίνησε με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της γερμανικής εταιρίας Daimler, που κατασκευάζει αυτοκίνητα και φορτηγά Mercedes, από αμερικανικό δικαστήριο έπειτα από τη διαδικασία κατάθεσης στοιχείων για την...
υπόθεση από το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και τα οποία κρίθηκαν επαρκή για να στοιχειοθετήσουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η εταιρία.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ανώτερα στελέχη κυβερνήσεων ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία και η Αίγυπτος.
Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα εναντίον της γερμανικής εταιρείας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, για παραβίαση του Δικαίου Αθέμιτου Ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας στις εμπορικές πρακτικές της Daimler.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Νόμο περί Διαφθοράς απαγορεύεται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να προβαίνουν σε καταχρηστικές πληρωμές αξιωματούχων ξένων κρατών.
Ανάμεσα στις κατηγορίες για δωροδοκίες που αφορούν την περίοδο 1998 έως 2008 συγκαταλέγονται ισχυρισμοί, όπως ο χρηματισμός ιρακινών αξιωματούχων, σε άμεση παραβίαση των κανόνων του προγράμματος του ΟΗΕ ¨Πετρέλαιο γα Τρόφιμα”, (Oil for Food).
Σε άλλη περίπτωση, η εταιρεία Daimler χάρισε σε αξιωματούχο της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν μια θωρακισμένη Mercedes ως δώρο γενεθλίων, προκειμένου να τον ενθαρρύνει να υπογράψει συμβόλαιο προμήθειας κυβερνητικών οχημάτων.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, η Daimler είναι έτοιμη να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τα κοινά σημεία
Το νέο σκάνδαλο παρουσιάζει απόλυτες ομοιότητες με αυτό της Siemens, καθώς και η έρευνα για την γερμανική εταιρία παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας άρχισε από την καταγγελία για δωροδοκίες αξιωματούχων κυβερνήσεων προκειμένου να κερδηθούν συμβόλαια εκατομμυρίων. Την έρευνα, για λογαριασμό της αμερικανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε αναλάβει η δικηγορική εταιρία Debevoise & Plimpton, στελέχη της οποίας ζήτησαν και πέτυχαν πρόσβαση στα αρχεία και τους λογαριασμούς της Siemens, τόσο στις κεντρικές της υπηρεσίες, όσο και στις κατα χώρα θυγατρικές της -ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Ελλάδα- προσκομίζοντας τελικά στοιχεία τα οποία οδήγησαν την Siemens σε συμβιβασμό με το αμερικανικό κράτος και την καταβολή προστίμου.
Ταυτόχρονα όμως προκάλεσε δικαστικές έρευνες σε πολλές χώρες, ενώ στην Ελλάδα την προώθηση των στοιχείων από την αμερικανική εταιρία προς τη δικαιοσύνη ανέλαβε γνωστό δικηγορικό γραφείο το οποίο συνεργάστηκε με τους ανακριτές της υπόθεσης. Αποτέλεσμα ήταν να απαγελθούν κατηγορίες σε πρώτη φάση εναντίον πρώην στελεχών του ΟΤΕ τα οποία προφυλακίστηκαν (κάποιοι βρίσκονται ήδη εκτός φυλακής πλέον) και τον Μιχ. Χριστοφοράκο που ήταν ο mr. Siemens στην Ελλάδα, να αποδρά κάτω από τη μύτη των αρχών για τη Γερμανία, όπου παραδέχθηκε πως πράγματι είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα.
Το αποτέλεσμα της έρευνας πάντως, ήταν η πληθώρα στοιχείων που ενέπλεξαν πρόσωπα τόσο σε επίπεδο στελεχών εταιριών (κυρίως του ΟΤΕ, λόγω των συμβάσεων για τα τηλεφωνικά δίκτυα), όσο και τα δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να κατηγορείται ότι έλαβε 1 εκ. μάρκα πριν τις εκλογές του 2004 (σύμφωνα με την κατάθεση Τσουκάτου) και τη Νέα Δημοκρατία επίσης να φέρεται να χρηματοδοτήθηκε, αλλά χωρίς μέχρι σήμερα τουλάχιστον να έχει αποδεχθεί την εμπλοκή στην υπόθεση και να υπερασπίζεται τη θέση αυτή και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα όλα τα στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, είτε σε επίπεδο επαφών με ανθρώπους της Siemens, είτε με απ'ευθείας παροχές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου η γερμανική εταιρία να αποκτήσει πρόσβαση και να πιέσει για ευνοϊκές αποφάσεις και συμβόλαια, αρνούνται κάθε ανάμιξη.

Στράτος Μωραΐτης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.enimerwsi.com/2010/03/blog-post_5378.html#ixzz0jAHFopBO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...