powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ας μιλήσουμε για (ασφαλές) σεξ

10 απορίες σας βρίσκουν απαντήσεις, για 100% προστασία.


Δύσκολες εποχές για σεξουαλική ελευθερία. Με τον ιό του AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) να βρίσκονται σε έξαρση, το σεξ χωρίς προφυλάξεις μπορεί να σας οδηγήσει σε δυσάρεστες περιπέτειες. Άλλο, όμως, σεξουαλική ελευθερία και άλλο σεξουαλική απελευθέρωση. Η ερωτική επαφή είναι δικαίωμα. Σε αυτό το άρθρο σκεφτήκαμε να απαντήσουμε στις 10 συνηθέστερες ερωτήσεις σας σε θέματα προστασίας. Διαβάστε το και προστατέψτε τόσο τη δική σας υγεία, όσο και αυτήν του συντρόφου σας.

1. Πόσο ακίνδυνα είναι τα φιλιά;

Με τα φιλιά υπάρχει ανταλλαγή υγρών του σώματος, κατά συνέπεια ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων είναι πραγματικός. Ευτυχώς, όμως, ο οργανισμός μας έχει συστήματα άμυνας. Μερικοί μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται πιο εύκολα, ενώ άλλοι δυσκολότερα. Ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται εύκολα με το φιλί. Μάλιστα, δεν είναι καν σίγουρο ότι η νόσος έχει μεταδοθεί ποτέ με αυτό τον τρόπο. Εάν αυτό έχει συμβεί, πιθανόν να υπήρχαν ανοιχτές πληγές στο στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση δεν έγινε εξαιτίας ανταλλαγής σάλιου, αλλά λόγω έκθεσης σε αίμα που περιείχε το μολυσματικό παράγοντα. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην πλειονότητα των νοσημάτων το φιλί είναι ακίνδυνο για την υγεία.
Τι να κάνετε: Αποφεύγετε τα φιλιά αν έχετε ανοιχτή πληγή στα χείλη ή το στόμα ή αν υποφέρετε από κάποια πάθηση που μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο, όπως λοιμώδη μονοπυρήνωση.

2. Μπορεί να κολλήσω από τα ερωτικά παιχνίδια;

Το ξέρετε ήδη: τα προκαταρκτικά βοηθούν στη σεξουαλική διέγερση. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάποια ΣΜΝ μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα, είναι δυνατό να μεταδοθούν με τα χέρια ή αν έρθετε σε άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.
Τι να κάνετε: Τηρείτε τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας την προσωπική υγιεινή.

3. Κινδυνεύω από τα βοηθήματα;

Είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν κάποιο νόσημα όταν έρθουν σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή του ενός συντρόφου και αμέσως μετά με το σύντροφο ο οποίος δεν νοσεί.
Τι να κάνετε: Τηρείτε με ευλάβεια τους κανόνες σωματικής υγιεινής. Χρησιμοποιείτε τα βοηθήματα προσεκτικά, ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων. Μη χρησιμοποιείτε ερωτικά βοηθήματα που δεν είναι καθαρά ή έχουν χρησιμοποιηθεί.

4. Πότε είναι ασφαλής η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων;

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα: α) η σεξουαλική εμπειρία αποτελεί δείκτη ολοκληρωμένης σεξουαλικής ζωής, β) ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη σεξουαλικότητά μας εναπόκειται καθαρά σε εμας. Ωστόσο, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιου νοσήματος. Άρα, είναι ασφαλής μόνο υπό προϋποθέσεις.
Τι να κάνετε: Τηρείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής με ευλάβεια. Ζητήστε από το σύντροφό σας να χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε κάθε είδος σεξουαλικής επαφής.

5. Μπορεί να κολλήσω μικρόβια κατά την αυτοϊκανοποίηση;

Όχι, αρκεί να προσέξετε.
Τι να κάνετε: Πλένετε καλά τα χέρια σας. Αν χρησιμοποιείτε βοηθήματα, φροντίστε να είναι καθαρά.

6. Αν ο σύντροφός μου έχει κάποιο ΣΜΝ, το προφυλακτικό αρκεί για να μην κολλήσω;

Τα ΣΜΝ αποτελούν ασθένειες οι οποίες -χωρίς τη χρήση προφυλακτικού- μπορεί να μεταδοθούν μέσω κάθε είδους σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις το προφυλακτικό δεν είναι αρκετό. Κι αυτό γιατί πολλά από τα νοσήματα είναι δυνατό να μεταδοθούν με τα χέρια ή μέσω της άμεσης επαφής με τη μολυσμένη περιοχή.
Τι να κάνετε: Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή -αλλά και τα ερωτικά παιχνίδια- αν ο σύντροφός σας έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου.

7. Υπάρχουν κανόνες για ασφαλές πρωκτικό σεξ;

Η μετάδοση οποιουδήποτε νοσήματος είναι πιο εύκολη με την πρωκτική συνουσία, λόγω του μεγάλου κινδύνου τραυματισμού - συνέπεια ρήξης του βλεννογόνου ορθού. Επιπλέον, στο έντερο υπάρχουν μικρόβια τα οποία ο άνδρας μπορεί να μεταφέρει στον κόλπο της γυναίκας αν, μετά την πρωκτική επαφή, ακολουθήσει κολπική. Τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν ανάλογη φλεγμονή και στο γεννητικό σύστημα του άνδρα.
Τι να κάνετε: Ζητήστε από το σύντροφό σας να χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό. Επιπλέον, χρησιμοποιείτε λιπαντικά με βάση το νερό (όχι βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό) και μετά την πρωκτική επαφή αποφεύγετε την κολπική.



8. Το προφυλακτικό με προστατεύει 100% από τα ΣΜΝ;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή.
Τι να κάνετε: Παράλληλα με τη χρήση προφυλακτικού, τηρείτε τους κανόνες σωματικής υγιεινής και πλένετε καλά τα χέρια σας, καθώς πολλά από τα νοσήματα μεταδίδονται και διά της αφής.

9. Το βίαιο σεξ εγκυμονεί κινδύνους;

Ναι, διότι εκτός από τους πιθανούς τραυματισμούς είναι πιο εύκολο, εξαιτίας πιθανής αιμορραγίας, να μεταδοθεί οποιαδήποτε λοίμωξη ή νόσημα.

10. Σε μια μόνιμη σχέση πότε το σεξ είναι ασφαλές;

Καταρχάς, οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να υποβληθούν στις κατάλληλες εξετάσεις και να σιγουρευτούν ότι είναι υγιείς. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε την ευθύνη που έχετε για την ασφάλεια και την υγεία σας, όχι μόνο τη δική σας αλλά και του συντρόφου σας. Αυτό σημαίνει τελικά σεξουαλική απελευθέρωση.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/#ixzz0gxVIWSWu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...