powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Η οικονομική τρομοκρατία δυναμιτίζει τον ελληνικό τουρισμό

Στον κλοιό μιας ιδιότυπης οικονομικής τρομοκρατίας έχει παγιδευτεί ο ελληνικός τουρισμός, που βλέπει τον κίνδυνο να χαθεί και η φετινή χρονιά.


Κλείσιμο της «ψαλίδας» που παρατηρείται στις μειωμένες αφίξεις, προκειμένου να μη χάσουμε άλλο μερίδιο στη διεθνή αγορά και διατήρηση σε μονοψήφιο ποσοστό των βέβαιων απωλειών σε έσοδα, είναι οι δύο βασικοί στόχοι που θέτει για τους επόμενους κρίσιμους 3-4 μήνες της φετινής σεζόν ο εγχώριος τουριστικός τομέας, προσδοκώντας, υπό προϋποθέσεις, σε ανάκαμψη από το 2011.

«Για το σύνολο της περιόδου προσπαθούμε να περιορίσουμε τη μείωση εσόδων σε ποσοστό της τάξης του 5% έως 9%. Αν το πετύχουμε αυτό, σημαίνει ότι θα έχουμε απώλειες περίπου 20% σε σχέση με το 2008», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι από τον επόμενο χρόνο, αν το ευρώ έχει πτωτική πορεία έναντι του δολαρίου, ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.Επί του παρόντος, ωστόσο, η χρονιά εξελίσσεται δύσκολα λόγω της κρίσης που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα και τις ημέρες παραμονής ξένων και Ελλήνων στα τουριστικά θέρετρα και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο να αλλάξουν χέρια και ξενοδοχειακές μονάδες. Την κατάσταση δε, επιδεινώνουν σειρά από γεγονότα που δυσφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό, ως προορισμό που δεν εμπνέει ασφάλεια.
Τελευταίο αρνητικό παράδειγμα το τρομοκρατικό «χτύπημα», στο καλύτερα, ίσως, φυλασσόμενο κτήριο της χώρας, το οποίο στοίχισε τη ζωή στενού συνεργάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. «Το προχθεσινό συμβάν αναμφισβήτητα έχει ισχυρή σημειολογία και είναι καταδικαστέο από παντού», τονίζει ο κ. Αν. Ανδρεάδης αλλά ξεκαθαρίζει ότι για τους τουριστικούς φορείς της χώρας τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, με τους συνδικαλιστές που παρεμπόδιζαν τον απόπλου των πλοίων, είναι χειρότερα.
Οικονομική τρομοκρατία
«Κατευθύνονται από μια μικρή ομάδα, η οποία δημιουργεί ιδιότυπη οικονομική τρομοκρατία στο σύνολο του τουριστικού κόσμου, αλλά και στη χώρα εν γένει», αναφέρει και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες και στην κυβέρνηση. «Δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα και αυτό δεν είναι καινούριο. Θυμίζω ότι είχαμε το αυθαίρετο κλείσιμο ξενοδοχείων στην Αθήνα, από στοιχεία εκτός τουρισμού, τα μπλόκα στο λιμάνι του Πειραιά και πόσα άλλα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και σημειώνει ότι τέτοια περιστατικά στέλνουν στο εξωτερικό μηνύματα του τύπου «μην πάτε στην Ελλάδα φέτος. Είναι μια χώρα ταραγμένη και ανασφαλής, αφήστε την για φέτος και από του χρόνου βλέπουμε».
Το κρίσιμο κατά τον ίδιο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια καθοριστική περίοδο αφενός γιατί οι μειώσεις τιμών και οι άλλες προωθητικές ενέργειες που έχουν κάνει οι φορείς του κλάδου είχαν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα και να «κλείνουν τη ψαλίδα που άνοιξε» μετά τα τραγικά επεισόδια της 5ης Μαίου στην Αθήνα, όταν οι προκρατήσεις κατέγραψαν μείωση πάνω από 15%. Και αφετέρου διότι από τον Ιούλιο ξεκινά η high season, από την πορεία της οποίας θα κριθεί και το πόση θα είναι η απώλεια των τουριστικών εσόδων στο σύνολο του έτους.
Συγκράτηση δυνάμεων
«Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο μήνα είχαμε σταδιακή μείωση της ψαλίδας και ο στόχος ήταν να κλείσουμε στα ίδια νούμερα με πέρυσι, που ήταν μια κακή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με πτώση των εσόδων η οποία έφθασε, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, γύρω στο 12%» επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης και αφού θυμίζει ότι η Τουρκία φέτος έχει μια άνοδο της τάξεως του 30% υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρηθεί το μερίδιο της Ελλάδας στη διεθνή αγορά και να μην υποστεί και νέα μείωση των δυνάμεών της σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της.
Όσον αφορά στο πρώτο 5μηνο του 2010 για τις αφίξεις αποτυπώνεται μονοψήφια μέση πτώση της τάξης του 6% (μείωση έχουμε στα Χανιά και στο Ηράκλειο, ενώ σε Κω και Ρόδο καταγράφεται μικρή αύξηση, επειδή φέτος πετούν στα δύο νησιά εταιρείες χαμηλού κόστους και φέρνουν τουρίστες), ενώ για τα έσοδα εκτιμάται ότι οι απώλειες θα κυμανθούν στο 10-12%, έναντι περίπου 8% στο τετράμηνο.
Λιγότερο με λιγότερα
Η εικόνα δεν είναι καλή ούτε και σε επίπεδο πληροτήτων, αφού στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, που αριθμεί περί τα 10.000 ξενοδοχεία, τα δύο τελευταία χρόνια προστέθηκαν καινούριες ποιοτικές μονάδες, ενώ η «πίτα» των αφίξεων έχει μικρύνει. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Οι τιμές έχουν πέσει πάνω από 10%-15% και σε ορισμένες περιπτώσεις και 20% και αυτό το βλέπουν πλέον και οι Έλληνες τουρίστες», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης και σημειώνει ότι τόσο οι ξένοι, όσο και κυρίως οι Έλληνες που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, έχουν περιορίσει το εισόδημα και τη διάρκεια των διακοπών τους.
Όπως εξηγεί αυτό που παρατηρείται είναι ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στο κατάλυμα προσπαθούν να βρουν προσφορές. «Ξεκίνησε από πέρυσι, αλλά φέτος πιο έντονα. Ο Έλληνας ψάχνει πολύ τις διακοπές του κι αναφέρομαι στον Έλληνα που μπορεί να κάνει διακοπές, διότι υπάρχουν και πολλοί που δεν είναι σε θέση», αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει πως πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, επειδή δεν έχουν καλές πληρότητες προχωρούν σε προσφορές, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό έως και 20% σε σχέση με πέρυσι.
Πρόβλημα επιβίωσης
Οι επιπτώσεις της κρίσης, ωστόσο, δεν ακουμπούν μόνο τους τουρίστες. «Σε μια τόσο βαθιά κρίση όπως αυτή που περνά η ελληνική οικονομία, δεν είναι δυνατό να μην υπάρξουν επιπτώσεις και στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Προφανώς οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις που ίσως είναι και υπερχρεωμένες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης», εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης και μολονότι θεωρεί ότι προς το παρόν δεν έχουν αρχίσει να πωλούνται ξενοδοχεία γιατί εξαιτίας της κρίσης δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, δηλώνει βέβαιος πως «σταδιακά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια».

VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...