powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Εξόριστοι από τα πεζοδρόμια οι Θεσσαλονικείς

Πάνω από 3.000 πρόστιμα για παραβάσεις καφέ και μπαρ

του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr
Μπορεί και τυπικά τα πεζοδρόμια να «ανήκουν» στους πεζούς αλλά όπου υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, φαίνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα «αποκτούν» περισσότερα δικαιώματα. Εκατοντάδες τραπέζια, σταντ, καναπέδες, σκαμπό, ομπρέλες, νάιλον παραπετάσματα και «μανιτάρια» για τη θέρμανση των καφέ δημιουργούν «πανδαιμόνιο» σε πεζοδρόμια κεντρικών και πολυσύχναστων δρόμων της Θεσσαλονίκης αναγκάζοντας τους πεζούς να στοιχίζονται ο ένας πίσω από τον άλλο προκειμένου να τα διασχίσουν.
«Αντιμέτωποι» με τους θαμώνες που απολαμβάνουν το ποτό τους σε κάποιο από τα καφέ που λειτουργούν στο τμήμα της οδού Αριστοτέλους, από την οδό Μητροπόλεως, μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης βρίσκονται όσοι έχουν προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να διασχίσουν – κυρίως το μεσημέρι.
Στη Λεωφόρο Νίκης, από την πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι τη Στρατηγού Καλλάρη ίσα – ίσα που χωράνε να περπατήσουν δύο άνθρωποι. Με τα τραπεζοκαθίσματα των δεκάδων καφετεριών στην παραλία της Θεσσαλονίκης να έχουν κάνει «κατάληψη» στο πεζοδρόμιο της Λ. Νίκης είναι αναγκαίο να σπρώξει κανείς όσους πίνουν τον καφέ τους με θέα τον Θερμαϊκό.
Ακόμη και στο δρόμο αναγκάζονται να περπατούν περαστικοί που θέλουν να διασχίσουν τις οδούς Βογατσικού και Π. Π. Γερμανού γιατί δε χωρούν στο πεζοδρόμιο, εξαιτίας των τραπεζοκαθισμάτων.
Παρόμοια είναι η εικόνα στην περιοχή του Ποσειδωνίου όπου τα καφέ και τα μπαράκια διακοσμούν τα πεζοδρόμια με τραπεζοκαθίσματα.
Στην Ικτίνου, το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και είκοσι χρόνια τα τραπεζοκαθίσματα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στον τοίχο του σχολικού συγκροτήματος που αποτελείται από δύο νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό, δύο γυμνάσια και δύο λύκεια.
Κατά διαστήματα, κάτοικοι της περιοχής, Ενώσεις Πεζών και Σύλλογοι Γονέων έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να διερευνηθεί γιατί ο δήμος δεν προχωρά σε μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων.
Από την πλευρά της, η «Ένωση για τα δικαιώματα Πεζών» Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το δήμο ότι κρατά «θολό» το σχετικό νομικό πλαίσιο. «Ο δήμος κρατά σκόπιμα θολό το νομικό πλαίσιο. Δεν μπορώ σαν πολίτης εγώ να γνωρίζω τι χώρο επιτρέπεται να καταλαμβάνει το κάθε κατάστημα. Παρόλο που έχουμε ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο να αναρτήσει ένα σχεδιάγραμμα, δεν το έχει κάνει», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, Γρηγόρης Μαυράκης και συμπληρώνει «θα πρέπει ο δήμος να "σημαδέψει" με κίτρινη γραμμή στο πεζοδρόμιο τα όρια μέσα στα οποία δικαιούται να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα το εκάστοτε κατάστημα».
Στην οδό Αγγελάκη η διέλευση των πεζών είναι αδύνατη από την πλευρά των καφετεριών καθώς αριστερά υπάρχει ποδηλατόδρομος, ενώ δεξιά τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών που λειτουργούν στο δρόμο. Έτσι, για τους πεζούς μένει μόλις και μετά βίας ενάμιση πλακάκι για να διασχίσουν το πεζοδρόμιο.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, κάθε χρόνο «κόβονται» περισσότερα από 3.000 πρόστιμα για παραβάσεις καφέ και μπαρ. Ωστόσο, βάση νόμου του 1980, η υπηρεσία μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων μόνο δύο φορές το χρόνο για όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια. Αντίθετα για τους πεζόδρομους μπορεί να επιβάλει πρόστιμα χωρίς περιορισμό.
Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι «πρέπει να τροποποιηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο που προβλέπει τον περιορισμό των δύο προστίμων ετησίως για την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με νέες διατάξεις και με τη δυνατότητα άμεσης και απεριόριστης επιβολής προστίμων».

© VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...