powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αγώνας δρόμου για να σωθεί το ΝΟΗΣΙΣ

Στον δήμο Θέρμης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τη λειτουργία του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σύμφωνα με πληροφορίες. Από την πλευρά τού υπουργείου Παιδείας, στο οποίο σχετικά πρόσφατα έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα για τη λειτουργία του κέντρου, κατέστη σαφές ότι "καταβάλλεται προσπάθεια τέτοιοι φορείς να λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο".

Ο εκτελών χρέη προέδρου του ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ καθηγητής Χ. Βάρβογλης επιβεβαίωσε χθες ότι "γίνεται προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση", ενώ η διοίκηση του δήμου Θέρμης δείχνει έντονο ενδιαφέρον να αναλάβει το κέντρο, εφόσον συντρέξουν κάποιες ακόμη προϋποθέσεις, οι οποίες δεν είναι οικονομικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του κέντρου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης μεταξύ άλλων επισημαίνει: "Σεβόμαστε όλοι την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όμως και το κράτος πρέπει να λειτουργεί και να τηρεί τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Είναι χρέος και ευθύνη της πολιτείας να παραδώσει στις επόμενες γενιές τα εργαλεία και τις υποδομές για ένα καλύτερο αύριο".
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο νομάρχης, "αδυνατώ ειλικρινά να κατανοήσω πώς ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, που συγκεντρώνει πάνω από 180.000 επισκέπτες ετησίως, κινδυνεύει να κλείσει. Πώς είναι δυνατόν μία από τις πλέον σοβαρές επιστημονικές και τεχνολογικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ, να απαξιώνεται εν μιά νυκτί;"
Αγωνία από τους εργαζομένους
Με ανοιχτή, εξάλλου, επιστολή οι 27 εργαζόμενοι του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ επισημαίνουν τα εξής:
“Ανησυχούμε όχι μόνο για το εργασιακό μας μέλλον σε ένα χώρο που αποδεδειγμένα συντηρήθηκε και αναπτύχθηκε επί χρόνια χάριν και των δικών μας προσπαθειών, αλλά και για την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας ενός φορέα που είναι μοναδικός όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία, κυρίως στη νεολαία, να αποκτήσει προσανατολισμούς σε μία τόσο δύσκολη εποχή.
”Σήμερα το ΝΟΗΣΙΣ καινοτομεί μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των συμμετοχικών εκθεμάτων, των μόνιμων τεχνολογικών εκθετηρίων, των περιοδικών εκθέσεων, των σεμιναρίων και των διαλέξεων, καθώς και των προβολών ταινιών ειδικής θεματολογίας στις άρτια τεχνικά εξοπλισμένες αίθουσές του. Άλλωστε, το 1.000.000 των μέχρι σήμερα επισκεπτών, τα μονίμως θετικά σχόλια και το υψηλό ποσοστό αυτοχρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις της σοβαρής προσπάθειας που γίνεται.
”Εμείς, από τη θέση του εργαζομένου, με απόλυτη συναίσθηση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, με ευθύνη, συνέπεια και αυτοέλεγχο, πράττουμε πάντα το καθήκον μας, σεβόμενοι το κοινωνικό σύνολο που οφείλουμε να υπηρετούμε. Προσδοκούμε όμως αλλά και ζητάμε από όλους τους παράγοντες και συντελεστές να πράξουν ό,τι απαιτείται για την επιβίωση και την ανάπτυξη του ιδρύματος, στην κατεύθυνση των καταστατικών του στόχων, που συνοψίζονται ‘στην καταπολέμηση του επιστημονικού και τεχνολογικού αναλφαβητισμού’.
”Με βαθιά πίστη στο έργο που επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια και την αποφασιστικότητα που δημιουργεί το αίσθημα του δικαίου, οι εργαζόμενοι του ιδρύματος παραμένουμε προσηλωμένοι στην παραγωγή έργου αντί ‘θορύβου’ και αναμένουμε με πολλή προσοχή τις εξελίξεις”.

Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...