powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Άλλοι 530 εργαζόμενοι στη δίνη της κρίσης

Μείωση ωραρίου και μισθού επέβαλε ο όμιλος Χατζηγεωργίου, σε διαθεσιμότητα για δύο μήνες οι εργαζόμενοι της μεταλλουργίας ArcelorMittal Construction
Ο διεθνής όμιλος κεραμικών πλακιδίων & ειδών υγιεινής Χατζηγεωργίου -Porcelana AE ή XATZ Group ΑΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και η μεταλλουργία ArcelorMittal Construction Hellas ΑΕ, γαλλικών συμφερόντων (πρώην εργοστάσιο Κόντι ΑΒΕΕ), στη ΒΙΠΕ Βόλου, προστίθενται στη λίστα των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, προκαλώντας αναταραχή στους περίπου 530 εργαζόμενους, που βλέπουν με αβεβαιότητα και ανασφάλεια το εργασιακό μέλλον τους.


Τις πληγές τους από την οικονομική κρίση προσπαθούν να επουλώσουν ή να προλάβουν ο μεν όμιλος εταιριών Χατζηγεωργίου Porcelana (ή Xatz Group) στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης με μείωση του ωραρίου κατά μια ώρα την ημέρα και αντίστοιχη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 15% περίπου. Από την πλευρά της η χαλυβουργία ArcelorMittal Construction Hellas ΑΕ (πρώην εργοστάσιο Κόντι ΑΒΕΕ), στη ΒΙΠΕ Βόλου, γαλλικών συμφερόντων, θα κατεβάσει ρολά για δυο μήνες, από 23 Αυγούστου έως 23 Οκτωβρίου και θα θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους για το διάστημα αυτό. Οι αποφάσεις των διοικήσεων των προαναφερόμενων εταιριών «πάγωσαν» στην κυριολεξία τους εργαζόμενους, εν μέσω καύσωνα, και προοιωνίζονται ακόμη πιο «καυτό» χειμώνα.
Δυστυχώς οι ενδείξεις στην ελληνική οικονομία και αγορά δείχνουν ότι η λίστα των προβληματικών επιχειρήσεων θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στη χώρα μας και θα είναι αρκετές αυτές οι οποίες για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις θα προβούν στην εφαρμογή «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες ή να αποσοβήσουν το λουκέτο. Η κρίση άρχισε να δημιουργεί ήδη μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα ύψη το χειμώνα. Αν, βέβαια, οι ενέργειες των προαναφερόμενων επιχειρήσεων γίνονται για να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες σε θέσεις εργασίας και για περαιτέρω νοικοκύρεμα, καλώς γίνονται, ωστόσο προκαλούν έντονη αγωνία στους εργαζόμενους.

Δίμηνη αναστολή λειτουργίας

Η πολυεθνική μητρική εταιρία ArcelorMittal διαμήνυσε στο Βόλο αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή στους 130 εργαζόμενους της ότι θα διακόψει για δυο μήνες τη λειτουργία της, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων κ. Λάμπρος Γιαννακός τον πρόεδρο του ΕΚΒ κ. Θανάση Παπαδημόπουλο. Ο κ. Παπαδημόπουλος ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των βουλευτών του νομού και των τοπικών φορέων, ώστε προαναγγελλόμενη δίμηνη αναστολή της λειτουργίας των δυο εργοστασίων της εταιρίας να μην γίνει διαρκείας και μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι. Η διαθεσιμότητα των εργαζομένων για δυο μήνες, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, που φοβούνται ότι θα «πέσουν» στην ανεργία αν δεν παρέμβουν η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές.Η απόφαση των Γάλλων στοχεύει να περιορίσει τη διόγκωση των ζημιών και τις απώλειες από τη μείωση της παραγωγής και των παραγγελιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statbank, o κύκλος εργασιών της εταιρίας ArcelorMittal Construction Hellas ΑΕ παρουσιάζει σταθερή μείωση, καθώς το 2009 ήταν 21,145εκατ. ευρώ, έναντι 51,885εκατ. ευρώ το 2008 και 57,123εκατ. ευρώ το 2007. Το 2009 είχε ζημίες -10,223εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 173.548 ευρώ το 2008 και κέρδη 2,715εκατ. ευρώ το 2007.O πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος δήλωσε στη Voria.gr ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρίας, η οποία όμως δεν ανοίγει τα χαρτιά της για το μέλλον, μόνο διαβεβαιώνει ότι θα ξαναλειτουργήσει η εταιρία μετά τους δυο μήνες διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης. Επίσης ο εκπρόσωπος της διοίκησης κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων επισήμανε ότι όταν θα ξανατεθεί σε λειτουργία η επιχείρηση θα εφαρμόσει τα νέα πλάνα της, τα οποία όμως δεν αποσαφηνίζει ποια θα είναι σε σχέση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο μειώνονται σταθερά, καθώς πέρυσι ήταν 170 και φέτος περιορίστηκαν στους 130. Ο Πρόεδρος του ΕΚΒ εκφράζει τον προβληματισμό του γιατί η κρίση ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Φοβάται οτι θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις και το χειμώνα θα είναι ακόμη περισσότερα τα προβλήματα των εργαζομένων. Πάντως δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων συνεχίζονται σήμερα και εκτιμά ότι θα διαρκέσουν μέχρι τέλος της εβδομάδας. Πάντως ήδη βουλευτές της περιοχής, όπως του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Παύλος Μαρκάκης, ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο να βρεθεί τρόπος, ώστε να διασφαλιστούν αυτές οι 130 θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου.Η μητρική ArcelorMittal, που έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, το 2009 είχε έσοδα πωλήσεων της τάξης των 65,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επεξεργάστηκε ακατέργαστο χάλυβα 73,2 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα.
Η αγωνία όλων στο Βόλο είναι να αποτρέψουν το οριστικό κλείσιμο της μεταλλουργίας και σ΄ αυτήν την κατεύθυνση ζητούν τη συστράτευση φορέων και κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί η διαθεσιμότητα των 130 εργαζομένων για δυο μήνες, που ανατρέπει συθέμελα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

XATZ GROUP

Ως προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης, ώστε να αποτραπούν οι όποιες συνέπειες στην επιχείρηση χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς τις αποφάσεις της διοίκησης του διεθνούς ομίλου εταιριών Χατζηγεωργίου. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το γκρουπ εταιριών Χατζηγεωργίου πρόκειται για να έναν όμιλο δυναμικό με παγκόσμια εμβέλεια και έντονη παραγωγική παρουσία στην Ισπανία- όπου εξαγόρασε δυο εταιρίες- και αποδίδουν τα πρόσφατα μέτρα σε προληπτικές κινήσεις αντιμετώπισης της πτώσης της ζήτησης που παρατηρείται στην αγορά πλακιδίων και ειδών υγιεινής, που σχετίζεται άμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος υπέστη μεγάλη καθίζηση από την παγκόσμια οικονομικής κρίση. Στην ελληνική αγορά ο όμιλος είναι από τους πρωτοπόρους του κλάδου, ο οποίος επενδύει συνεχώς, καθώς πέρα από την παραγωγή νέων προϊόντων έχει αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων PORCELANA ανά την Ελλάδα, το οποίο διευρύνεται συνεχώς.Η διοίκηση του Xatz Group, που ασκείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Χατζηγεωργίου διαμήνυσε στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή ότι θα μειωθεί το ωράριο τους κατά μια ώρα την ημέρα και θα έχουν αντίστοιχη μείωση μισθού. Όσοι δεν αποδεχθούν τις νέες συνθήκες και δεν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις θα απολυθούν. Τα νέα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι αναγκαστικά αποδέχθηκαν τις νέες εργασιακές συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί. Εξάλλου δεν λειτουργεί σωματείο εργαζομένων, καθώς υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας για να αντιδράσουν, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του ΕΚΘ κ. Σωτήρης Ζαργιανόπουλος. To ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Καλοχώρι. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία φθάνουν τους 400 περίπου, ενώ πριν δυο χρόνια ξεπερνούσαν του 600. Όπερ σημαίνει ότι η συρρίκνωση προετοιμάζονταν τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος επιχειρήσεων HATZ Group είναι αποτέλεσμα της συνένωσης του ομίλου εταιριών Χατζηγεωργίου, των βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων τοίχου και δαπέδου Venus Ceramica και Μapisa Ceramica στην Βαλένθια της Ισπανίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην ελληνική και διεθνή αγορά εδώ και 30 χρόνια. Η πορεία της εταιρίας αποτυπώνεται στα μεγέθη της, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Icap ο κ. κύκλος εργασιών του ομίλου Χατζηγεωργίου ΑΕ το 2008 ήταν 95,342εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,85% σε σχέση με το 2007 που ήταν 102,348εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA ήταν 13,714εκατ. ευρώ, έναντι 14,351εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά -4.44%. Τα κέρδη προ φόρων το 2008 ήταν 4,724εκατ. ευρώ, έναντι 7,501εκατ. ευρώ το 2007, μειωμένα κατά 37,02%. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 38,219εκατ. ευρώ , έναντι 31,803εκατ. ευρώ το 2007.

© VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...