powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Γεμίζουν... με άδεια καταστήματα Τσιμισκή και Μητροπόλεως

Δεκάδες τα άδεια καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, τα οποία παραμένουν αδιάθετα μέχρι και πέντε μήνες, εκεί που μέχρι πρότινος οι ενδιαφερόμενοι έκαναν ουρά...

του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Έκρηξη στον αριθμό των διαθέσιμων προς ενοικίαση καταστημάτων αναμένουν έμποροι και μεσίτες της Θεσσαλονίκης μετά τον Σεπτέμβριο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η υποτονική κίνηση στην αγορά θα αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.
Σήμερα, ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης τα ενοικιαστήρια πολλαπλασιάζονται και ξεθωριάζουν στις βιτρίνες των καταστημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι σε παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπως η Τσιμισκή, η Μητροπόλεως και η Προξένου Κορομηλά, αλλά και στις κάθετές τους, ο αριθμός των άδειων καταστημάτων καταγράφει διψήφιους αριθμούς, φτάνοντας ήδη τα 30.
«Τα λουκέτα είναι ήδη πάρα πολλά, αλλά αυτό που φοβάμαι είναι ότι η αύξησή τους δεν θα είναι ποσοστιαία από δω και πέρα, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει έκρηξη στα λουκέτα. Δυστυχώς ο Σεπτέμβριος θα είναι τραγικός για πάρα πολλούς από εμάς», αναφέρει στη Voria.gr o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και σημειώνει ότι «εφόσον δεν δούλεψε η αγορά και δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον οι επιχειρηματίες θα κλείσουν τα καταστήματά τους».
Πάντως, πρόκειται για δρόμους, όπου πριν από δύο χρόνια επιχειρηματίες, έμποροι και επενδυτές έκαναν ουρά, προκειμένου να νοικιάσουν μια βιτρίνα. Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην Τσιμισκή καταστήματα, που παραμένουν ξενοίκιαστα εδώ και πέντε μήνες.
«Μέχρι πρότινος δεν ήταν εύκολο να παραμείνει κενό κατάστημα για πολύ καιρό κυρίως στο καλό εμπορικό κέντρο (Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κούσκουρα), αλλά πλέον έχουμε το φαινόμενο καταστήματα που είναι στη Τσιμισκή, παραδείγματος χάριν, να είναι διαθέσιμα μέχρι και πέντε μήνες. Σε άλλες εποχές αυτούς τους χώρους θα μπορούσε να τους απορροφήσει κάποια μεγάλη αλυσίδα, αλλά τώρα πια δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί είναι μετρημένοι οι λιανέμποροι που αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους», εξηγεί στη Voria.gr o γενικός διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εταιρίας διεθνών συμβούλων ακινήτων «CB Richard Ellis/Atria», Δημήτρης Τζιβράς.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το φθινόπωρο και ο χειμώνας προβλέπεται να είναι δύσκολοι, καθώς αναμένεται αύξηση στον αριθμό των ενοικιαστηρίων.
Εξάλλου, οι έμποροι ζητούν το πάγωμα των επαγγελματικών μισθώσεων για μία τριετία, όσο δηλαδή διαρκεί το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί και με φορολογικές απαλλαγές στους ιδιοκτήτες.
Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Τζιβράς, αρκετοί ιδιοκτήτες εναρμονιζόμενοι στους δύσκολους οικονομικά καιρούς και τις απαιτήσεις της εποχής, έχουν οδηγηθεί σε μειώσεις των μισθώσεων κατά 10-15%, προκειμένου να προσελκύσουν ενοικιαστές για τους χώρους τους.
«Η συμβουλή που δίνω και στους πελάτες μου είναι να μην μένουν ξενοίκιαστα για πολύ καιρό τα καταστήματά τους, γιατί είναι πολύ δύσκολος ο καιρός και αν χάσουν έναν ενοικιαστή δύσκολα θα ξαναβρούν άλλον. Έτσι πολλοί έχουν οδηγηθεί σε μειώσεις 10-15% των τιμών ενοικίασης σε σχέση με δύο χρόνια πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιβράς.

http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...