powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχεται αφαίμαξη 3 δισ. ευρώ βάσει μνημονίου

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ


Με αντάλλαγμα την υπόσχεση για υψηλότερες συντάξεις, η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει με την τρόικα τη δραματική περικοπή και κατάργηση των επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων, με την ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό, που θα επέλθει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Μέχρι το 2014, το συνολικό ποσό της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη μειωθεί κατά 3 δισ. φέτος, με τις περικοπές που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά του Δημοσίου δυσάρεστη έκπληξη για τους δημόσιους υπαλλήλους αποτελούν τα «ψιλά γράμματα» του μνημονίου, καθώς επιβάλλει μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα μέχρι και το 2014. Η μείωση θα υλοποιηθεί μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2011, με το οποίο καταργούνται δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.
Το κονδύλι των αποδοχών του Δημοσίου, από τα 29,46 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε 26,37 δισ. ευρώ φέτος, λόγω των μέτρων για περικοπές επιδομάτων και δώρων που έχουν ανακοινωθεί ήδη. Επίσης, θα μειωθεί περαιτέρω κατά 236 εκατ. ευρώ, στα 26,13 δισ. το 2011, ενώ από το 2012 και μετά ο ρυθμός μείωσης φτάνει στο 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, το 2012 η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 25 δισ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σε 24,04 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 23,13 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από το 2009 που καταγράφηκε το μέγιστο ύψος της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, που ήταν το ποσό των 29,46 δισ. ευρώ, μέχρι το 2014 το συγκεκριμένο κονδύλι θα μειωθεί κατά 6,3 δισ. ευρώ.

Το ενιαίο μισθολόγιο

Ο μηχανισμός για την περικοπή των αμοιβών των δημόσιων υπαλλήλων θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει έως τον Ιούνιο του 2011. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό περίπου 40 επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα σε δημόσιους υπαλλήλους και θα υπάρχει ένας μισθός για όλους τους εργαζόμενους όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών του Δημοσίου της ίδιας κατηγορίας και των ίδιων προσόντων. Δε θα υφίστανται, δηλαδή, οι τεράστιες διαφορές που διαπιστώνονται σήμερα μεταξύ αποδοχών των υπαλλήλων δύο ή περισσότερων υπουργείων, που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα ο καθένας. Το βέβαιο είναι ότι θα περικοπούν τα επιδόματα των υπαλλήλων των οποίων οι αποδοχές ξεφεύγουν από το μέσο όρο.
Δηλαδή, δε θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που εισπράττει σήμερα ένας δημόσιους υπάλληλος στο νέο βασικό μισθό του. Θα συσταθεί επιτροπή που θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα, ώστε να περικοπούν ορισμένα εξ αυτών και να μειωθούν οι τελικές αποδοχές.
Ηδη αξιολογούνται τα αποτελέσματα της απογραφής των δημόσιων υπαλλήλων, που ανέδειξε περίπου 768.000 υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ, και υπολογίζονται πλέον τα επιδόματα που εισπράττουν και οι τελικές τους αποδοχές.
Θα ακολουθήσει η συγκρότηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, μέσω της οποίας θα πληρώνονται από τον Οκτώβριο οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΟΤΑ, και μέχρι το Δεκέμβριο και οι υπόλοιποι υπάλληλοι δημόσιων φορέων.
Παράλληλα, όμως, ξεκινούν και οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου μισθολογίου, αλλά και σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαδικασίες «για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών, ώστε να καλύπτει τόσο το βασικό μισθό, όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και την εξασφάλιση ότι το νέο αυτό σύστημα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητά τους και τα καθήκοντα». Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Η ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν συνταξιοδοτηθούν. Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται ανάλογα με το βασικό μισθό και όχι με τα επιδόματα, που σημαίνει ότι, όταν αυξηθεί ο βασικός μισθός, θα αυξηθεί ανάλογα και η σύνταξη.

Τα επιδόματα

Σήμερα καταβάλλονται στους δημόσιους υπαλλήλους περίπου 40 επιδόματα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι:
-Το οικογενειακό επίδομα, που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ.
-Το κίνητρο απόδοσης, που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.
-Τα «ειδικά επιδόματα» (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.
-Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.
-Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.
-Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
-Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010 819 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό επιδόματα.
-Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών φτάνουν τα 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...