powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

'Ωρες αγωνίας για τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους

Αρχισε η γεώτρηση για την διάνοιξη ενός πηγαδιού (μιας βοηθητικής σήραγγας) που θα φθάσει σε βάθος 700 μέτρων για τη διάσωση των 33 ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τη γη στο βόρειο τμήμα της Χιλής.

Η σήραγγα αυτή που θα έχει διάμετρο 66 εκατοστά, θα επιτρέψει να βγουν ένας-ένας οι 33 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 23 ημέρες μετά την καθίζηση του εδάφους και την κατάρρευση των στοών που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ από το Σαντιάγο.
Στις εργασίες διάνοιξης θα χρησιμοποιηθεί ένα γιγάντιο γεωτρύπανο που έχει σχεδιαστεί στην Αυστραλία.
Στο μεταξύ, οι 33 παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι, συνομίλησαν χθες για πρώτη φορά απ’ ευθείας με τις οικογένειές τους στην επιφάνεια με ραδιοτηλέφωνο, μέσα σε κλίμα γενικής συγκίνησης.
Οι οικογένειες των παγιδευμένων, ένα πρόσωπο ανά μεταλλωρύχο, έχουν δικαίωμα να μιλήσουν για ένα λεπτό με τους αγαπημένους τους στην άλλη άκρη της γραμμής, που περιμένουν να απεγκλωβισθούν χάρις σε μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.
Οι συγγενείς των μεταλλωρύχων, μέσω της Τζέσικα Κορτές, συζύγου του Βίκτορ Σαμόρα, τόνισαν κατόπιν πως έχουν «ανάμικτα συναισθήματα». «Ήταν μία σύντομη, όμορφη, συνομιλία, όπως αυτές που έχουμε ανάγκη για να καθησυχάσουμε», τόνισε.
«Το ν’ ακούω τη φωνή του ήταν μία ανακούφιση για την ψυχή μου», τόνισε η Τζέσικα Τσίγιε, έπειτα από την συνομιλία της με τον σύζυγό της Ντάριο, ενώ η Αντενόρ Μπάριος, δήλωσε μετά την επαφή με τον άνδρα της Κάρλος: «τον βρήκα πολύ δυνατό και πλήρως αποφασισμένο. Μία δυνατή και καθαρή φωνή, συγκινήθηκα», τόνισε.
Είναι η πρώτη φορά που οι συγγενείς των μεταλλωρύχων είχαν άμεση επαφή μαζύ τους, έπειτα από την καθίζηση που τους παγίδευσε στις στοές στις 5 Αυγούστου. Μετά τον εντοπισμό τους, έπειτα από έρευνες 17 ημερών μετά το συμβάν, οι μεταλλωρύχοι είχαν καταφέρει έως χθες να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο με γραπτά μηνύματα και με εικόνες καταγεγραμμένες από βιντεοκάμερες.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι μεταλλωρύχοι εμβολιάστηκαν γιά τέτανο και γιά διφθερίτιδα, χάρη στη φροντίδα του συναδέλφου Τζόνι Μπάριος, που έχει γνώσεις νοσηλευτικής.
Επίσης, το ηθικό πέντε εξ αυτών, που φαίνεται ότι είχε καταπέσει, στα τελευταία νέα μοιάζει καλύτερο.
Ενα κύκλωμα "κλειστής" τηλεόρασης με την επιφάνεια, που θα λειτουργήσει πολύ σύντομα, ασφαλώς θα βοηθήσει το ηθικό των εγκλωβισμένων.
Στο μεταξύ, τρόφιμα και φάρμακα τούς στέλλονται μέσω μιας λεπτής σωλήνωσης, που έχει ονομαστεί "Παλόμα".
Τα ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζονται μετά τη διάσωση
Ύπνος σε τακτικά διαστήματα, υψηλό ηθικό, ομαδικότητα και καλή διαχείριση των αποβλήτων μέσα στον περιορισμένο χώρο που διαθέτουν, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, εάν θέλουν να επιζήσουν, οι 33 ανθρακωρύχοι που έχουν εγκλωβιστεί σε βάθος 700 μέτρων, στο Κοπιάπο μέσα στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
"Είναι πιο εύκολο να επιβιώσει κανείς, όταν ανήκει σε μια ομάδα. Μόνος του μπορεί να οδηγηθεί στην απελπισία, να θεωρήσει ότι είναι χαμένος. Στην ομάδα, εάν κάποιος αποκαρδιωθεί, οι άλλοι τον στηρίζουν", σύμφωνα με τον σπηλαιολόγο Μισέλ Σιφρ, ο οποίος έχει ιδία εμπειρία εγκλωβισμού σε ακραίες συνθήκες.
"Κατ' αρχάς, όταν αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση, η ομάδα αντέχει. Τα ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζονται μετά τη διάσωση. Απέναντι στον κίνδυνο, αντέχουν", υποστήριξε ο Ανρί Βομορόν, γενικός γραμματέας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας.
"Όμως, όπως στη Σχεδία της Μέδουσας (σ.σ. : τον πίνακα του Ζερικό), όπου οι διασωθέντες ναυαγοί αλληλοσκοτώνονται, ή όπως έγινε με την πτώση του αεροσκάφους της Ουρουγουάης στις Άνδεις το 1972, όπου έζησαν καταφεύγοντας στον κανιβαλισμό, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή", υπενθύμισε ο Σιφρ, ο οποίος κατάφερε να επιζήσει αφού έμεινε επί δύο μήνες μόνος του, σε βάθος 100 μέτρων και σε θερμοκρασία "0" βαθμών Κελσίου, το 1962.
Ο Σιφρ εξήγησε ότι πριν από μερικές δεκαετίες η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa έκανε ένα πείραμα αφήνοντας εντελώς μόνους τους πέντε ανθρώπους. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι τέσσερις δεν μπορούσαν πια να υποφέρουν τον πέμπτο και μάλιστα ήθελαν να τον σκοτώσουν.
"Σε καταστάσεις, όπου το διακύβευμα είναι η επιβίωση, επιβιώνουν οι ισχυρότεροι. Βασικό ρόλο παίζει η διανοητική κατάσταση. Πρέπει να έχει κανείς πίστη. Όσοι πιστεύουν στην επιβίωσή τους έχουν περισσότερες ελπίδες να σωθούν", πρόσθεσε.
Οι παγιδευμένοι, θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα ρυθμό στον ύπνο τους, όπως έκαναν και στην επιφάνεια, αλλά η δυσκολία είναι ότι χωρίς το φως του ήλιου χάνεται η αίσθηση του χρόνου...
Σύμφωνα με την Σοφί Λουμινό, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Ρεν, το "βιολογικό ρολόι" του οργανισμού τίθεται τότε σε λειτουργία, κάνοντας έναν κύκλο περίπου 26 ωρών. "Όμως αυτό το βιολογικό ρολόϊ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είτε θα συγχρονιστούν όλοι σε ένα μέσο ρυθμό, είτε κάποιος θα επιβάλει το ρυθμό του στους άλλους", εξήγησε. Το ευτύχημα είναι ότι οι ανθρακωρύχοι της Χιλής έχουν επικοινωνία με τους διασώστες στην επιφάνεια και έτσι είναι δυνατόν να τους επιβληθεί κάποιος ρυθμός, για παράδειγμα με την παροχή τροφής σε συγκεκριμένες, σταθερές ώρες.
"Θα πρέπει να τους δίνουν κυρίως υγρά, να τους ενυδατώνουν συνεχώς, επειδή σε θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου το σώμα αφυδατώνεται.
"Όλοι τους θα έχουν προβλήματα όρασης, όταν βγουν έξω. Παρατηρούμε ότι αυξάνεται η μυωπία και ότι εξασθενούν τα χρώματα, όταν κανείς ζει χωρίς φως. Το βασικό είναι να βγουν σώοι. Όμως δεν θα βγουν αλώβητοι", κατέληξε ο Σιφρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...