powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κινδυνεύουν 300.000 θέσεις εργασίας!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης αντιμέτωπες με την έλλειψη ρευστότητας και τον φόβο του επικείμενου λουκέτου.



Της Λίνας Τσιρέκα

ltsireka@makthes.gr

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μετά την υπογραφή του μνημονίου μία στις πέντε επιχειρήσεις (ποσοστό 20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε λουκέτο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 175.000 λουκέτα, ενώ σύμφωνα με ένα μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας, που διενήργησε η εταιρεία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων, σε επισφάλεια αναμένεται να βρεθούν 120.000 θέσεις εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας, με μεγαλύτερη ένταση στη μεταποίηση και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων επιδεινώνεται συνεχώς, το πρώτο εξάμηνο οι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας του φόβου της επόμενης μέρας και του Τειρεσία. Επιπλέον, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις που απευθύνθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα για δάνειο είδε το αίτημά της να απορρίπτεται.
Δυσοίωνο το μέλλον
Δυσοίωνο καταγράφεται το μέλλον των ΜμΕ καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν -και κάποιες έχουν προχωρήσει ήδη σε- αλλαγή της επιχειρηματικής τους έδρας για φορολογικούς λόγους, ενώ οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια φορολογικής ικανοποίησης και σκέφτονται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφανίζει: στον κύκλο εργασιών το 77,8%, στη ζήτηση το 77%, στη ρευστότητα το 79%, στις παραγγελίες το 76,1%, στις επενδύσεις το 52,3%.
Ανησυχητικές οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες
Όσον αφορά την πρόβλεψη της γενικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων, επιδείνωση προβλέπει για το επόμενο διάστημα το 67,1% των επιχειρηματιών. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει: στον κύκλο εργασιών το 65,6%, στη ρευστότητα το 66,9%, στη ζήτηση το 63,8%, στις παραγγελίες το 64,4%, στις επενδύσεις το 47,5%.
Περικοπές θέσεων εργασίας και μισθών
Ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται και στον τομέα της απασχόλησης, αφού σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις.
Επιπλέον, σχεδόν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%) προβλέπουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Στο μεταξύ, οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στη διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.
Πάνω από επτά στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχει χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε περικοπή στον μισθό των εργαζομένων τους, πράγμα που αποδεικνύει ότι το μισθολογικό κόστος καθεαυτό δεν θεωρείται το μείζον πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες επιχειρηματίες επιθυμούν για τον 13ο και τον 14ο μισθό είτε να παραμείνουν ως έχουν είτε να ενσωματωθούν στους δώδεκα μισθούς του έτους, ενώ μόλις ένας στους δέκα επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας.
Καταστροφή η αύξηση του ΦΠΑ
Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι νέες μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ θα επηρεάσουν καταλυτικά τον τζίρο τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το 26% δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας για φορολογικούς λόγους. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ήταν σε θέση, έως τώρα, να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, και κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις του δείγματος. Αντίθετα, μία στις δύο επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 10 ατόμων δήλωσε ότι αναγκαστικά προχώρησε σε αύξηση τιμών. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ (από 11% σε 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες) θα έχει συνέπειες ανάλογες “ατομικής βόμβας” σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό, λουκέτα επιχειρήσεων και τελικά στα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...