powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δέκα δρόμοι μετά το λύκειο

Οδηγός πορείας της "Θ" για όσους αποφασίζουν να αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους μετά το λύκειο, έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των πανελληνίων

ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ
Δέκα εναλλακτικούς δρόμους που μπορούν να επιλέξουν οι νέοι και οι νέες μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο παρουσιάζει σήμερα η “Θ”. Οι διέξοδοι αυτές αφορούν όσους δεν επιθυμούν να δοκιμάσουν πάλι την τύχη τους στις πανελλήνιες εξετάσεις διεκδικώντας μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Για πολλούς αποτυχία στις πανελλήνιες σημαίνει και αποτυχία στη ζωή. Όμως αυτό δεν ισχύει, γιατί οι επιλογές που έχουν για ανώτατη εκπαίδευση, κατάρτιση ή άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (σ.σ. αναφερόμαστε στα σώματα ασφαλείας) είναι ποικίλες. Αρκεί βέβαια να υπάρχει διάθεση και υπομονή για ψάξιμο. Η “Θ” παρουσιάζει έναν κατάλογο με δέκα προτάσεις, που μπορούν να επιλέξουν οι 18χρονοι έχοντας μόνον το απολυτήριο λυκείου. Ορισμένες από αυτές τις επιλογές εξάλλου δεν τους αποτρέπουν από το να προσπαθήσουν για ακόμη μία φορά να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εν ολίγοις με τις παρακάτω διεξόδους θα πειστούν ότι παρά την αποτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα στο όνειρο:
1. Δημόσια ΙΕΚ. Με το βαθμό του απολυτηρίου λυκείου οι νέοι και οι νέες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας (περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oeek.gr). Οι αιτήσεις συνήθως γίνονται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
2. ΙΕΚ άλλων υπουργείων. Το απολυτήριο παίζει ρόλο και για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ των υπολοίπων υπουργείων και συγκεκριμένα στο ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Περαία (τηλ. 23920 25551-4), του ΙΕΚ του ΕΚΑΒ (Μαβίλη 33, Πυλαία, τηλ. 2310 397157, 2310 397156) και του ΙΕΚ ΟΑΕΔ (οδός Λαγκαδά 117-119, τηλ. 2310 721854 και 740897). Οι αιτήσεις πάλι γίνονται την ίδια περίοδο.
3. Ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια. Εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα (σ.σ. οι ιδιοκτήτες βέβαια έχουν άλλη άποψη, καθώς θεωρούν ότι οι σπουδές στα κολέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ αποτελούν πιο φτηνή λύση σε σύγκριση με το να σπουδάζει κάποιος νέος σε άλλη πόλη), τότε μπορούν να επιλέξουν από την πληθώρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Καταρχήν υπάρχουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ με τις ίδιες ειδικότητες και το ίδιο πτυχίο που προσφέρουν και τα δημόσια και κατά δεύτερον τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή τα κολέγια, όπως έχουν γίνει γνωστά. Οι απόφοιτοι των κολεγίων, τα οποία αποτελούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, κυρίως βρετανικών, έχουν πλέον αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίστηκαν με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα (38/2010). Ωστόσο εκκρεμεί η χορήγηση άδειας λειτουργίας των κολεγίων από το ΥΠΕΠ-Θ. Εάν δεν την πάρουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δεν θα μπορούν να κάνουν εγγραφές. Οι τελευταίες και στις δύο περιπτώσεις (δηλαδή ΙΕΚ και κολέγια) γίνονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
4. Σπουδές on line. Σε περίπτωση που ο χρόνος είναι χρήμα και δεν υπάρχει άπειρος για παρακολουθήσεις μαθημάτων, τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ-www.eap.gr) ή το αντίστοιχο στην Κύπρο. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και η επιλογή των σπουδαστών, που καταβάλλουν (σ.σ. “τσουχτερά”) δίδακτρα, γίνεται με κλήρωση.
5. Πολιτιστικές σπουδές. Αν υπάρχει καλλιτεχνική τάση, τότε μέσα στο Σεπτέμβριο με το απολυτήριο λυκείου μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για την εισαγωγή σας στις Ανώτερες Σχολές Χορού, Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο ίδιο διάστημα δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσετε μία θέση στα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές Θεσσαλονίκης.
6. Επαγγελματικές σπουδές. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ακόμη τέσσερις Επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ (δύο στην οδό Λαγκαδά 117-119 και από μία στη Λακκιά Βασιλικών και το Ωραιόκαστρο), μία του υπουργείου Τουρισμού στην Περαία (πρώην ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”) και η ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου (Εξοχή Θεσσαλονίκης). Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 9 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.
7. Πυροσβέστες και λιμενικοί. Η Πυροσβεστική Ακαδημία και η Σχολή Λιμενοφυλάκων αποτελούν ακόμη δύο επιλογές για όσους δεν εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι αιτήσεις (σ.σ. βγαίνουν σχετικές προκηρύξεις) μαζί με την κατάθεση του απολυτηρίου λυκείου γίνονται συνήθως το φθινόπωρο.
8. Σπουδές με στολή. Όταν βγουν οι προκηρύξεις, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το διορισμό σας με το βαθμό του απολυτηρίου στις στρατιωτικές μονάδες και των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατός ξηράς τηλ. 210 3220046, 3220245, ναυτικό 210 3311217-8 και αεροπορία τηλ. 210 8192003, 2460811).
9. Στις θάλασσες. Για να γίνετε πλοίαρχοι ή μηχανικοί πλοίων, υπάρχουν και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μία στη Νέα Μηχανιώνα, ενώ υπάρχουν και σε άλλες εννέα πόλεις της Ελλάδας. Οι αιτήσεις -μαζί με το απολυτήριο λυκείου- κατατίθενται συνήθως στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
10. Μετανάστες φοιτητές. Πάντα υπάρχει βέβαια και η επιλογή του εξωτερικού. Όσοι θελήσουν να μεταναστεύσουν για σπουδές καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς των χωρών, όπως Γκαίτε και Βρετανικό Συμβούλιο, ή από τους μορφωτικούς ακολούθους πρεσβειών. Επιπλέον ας επισκεφθούν και την ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, www.doatap.gr), για να ενημερωθούν για τις διαδικασίες αναγνώρισης πτυχίων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...