powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τραγικές οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα πολλά ασθενοφόρα να παραμένουν καθηλωμένα και να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των ασθενών.
Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το προσωπικό δεν επαρκεί και τα ασθενοφόρα που εξυπηρετούν τους πολίτες είναι λιγοστά, ενώ ένα όχημα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία ώρα για να φτάσει στο σπίτι ενός ασθενή ή στον τόπο ενός ατυχήματος, αφού οι αποστάσεις είναι μεγάλες…
«Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες. Κι όλα αυτά, όταν γνωρίζουμε πως η ταχύτερη μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο μπορεί να τους σώσει κυριολεκτικά τη ζωή», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ -2 Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τήρησε τη δέσμευσή της για ενίσχυση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και εξακολουθεί να αφήνει «ανοχύρωτη» τη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της τουριστικής κίνησης.
Με μαύρες σημαίες
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μήπως και «ξυπνήσει» επιτέλους το υπουργείο Υγείας. Από την επόμενη Δευτέρα, στις 2 Αυγούστου, η οδός Αγίου Δημητρίου, μπροστά στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, θα είναι η βάση των 17 ασθενοφόρων της πρωινής βάρδιας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού και την καθυστέρηση των μεταθέσεων για την ενίσχυση του πληρώματος των ασθενοφόρων.
«Το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί από τις αρχές του χρόνου ότι θα προχωρούσε στις μεταθέσεις 25 ατόμων για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης. Κι αυτή ήταν, δυστυχώς, μία ακόμη υπόσχεση που έμεινε στα χαρτιά», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αντωνόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα ασθενοφόρα θα σταθμεύουν κάθε πρωί (από τις 7 έως τις 10) με μαύρες σημαίες και πανό μπροστά στη Γενική Γραμματεία και από εκεί θα επιτελούν το έργο τους».
Με την κινητοποίηση των εργαζομένων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί όλη την ερχόμενη εβδομάδα, δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. «Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε κανονικά στις κλήσεις που παίρνει το ΕΚΑΒ», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.
Ελλείψεις σε διασώστες
Οπως αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος, αν και υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται 24 ασθενοφόρα, λόγω των ελλείψεων σε διασώστες, τα πρωινά κυκλοφορούν στην πόλη μόλις 17 ασθενοφόρα, το απόγευμα 16 και το βράδυ 13! Τα ασθενοφόρα αυτά καλούνται μάλιστα να καλύψουν και τις ανάγκες των κέντρων υγείας του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο δύο από τα οκτώ κέντρα υγείας που υπάρχουν στο νομό διαθέτουν δικό τους ασθενοφόρο.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει το κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 40-50 διασώστες. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις από το 1985! Πριν από 25 χρόνια, οι διασώστες στη Θεσσαλονίκη ήταν 200 και σήμερα είναι 211, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και προσθέτει ότι «αγκάθι» για το ΕΚΑΒ αποτελούν ακόμη οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού, αλλά και του διοικητικού -αφού και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ είναι «αποδεκατισμένο».
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...