powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Βιομηχανία παραβιάσεων

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Αιγαίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, με εκατοντάδες τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν καθημερινά τα εναέρια σύνορα της Ελλάδας και πολεμικά πλοία να πλέουν... κατά βούληση στις ελληνικές θάλασσες, χωρίς να υπολογίζουν διεθνείς συμφωνίες και νομιμότητα.

Την ώρα που η ελληνική διπλωματία υψώνει τείχος... «ψυχραιμίας» έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και περιορίζεται στο να επιδίδει διαβήματα και μάλιστα σε ήπιους τόνους, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ προκαλούν δέος.
1.580 τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν απροειδοποίητα στο ελληνικό FIR κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, εκ των οποίων τα 635 πραγματοποίησαν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ έξι και δέκα ναυτικών μιλίων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και κάτω από τα έξι ναυτικά μίλια. 185 από τα παραπάνω αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Εντύπωση προκαλεί η αντιμετώπιση των «εισβολέων» από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς έως το τέλος Ιουνίου, καταγράφηκαν μόνο 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι πραγματοποίησαν εικονικούς βομβαρδισμούς σε ελληνικά νησιά, ενώ ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε τον Ιούλιο.
Διάτρητες οι ελληνικές θάλασσες
Σε 25 περιπτώσεις κατεγράφη επιθετική συμπεριφορά τουρκικών πολεμικών πλοίων, εντός των ελληνικών εθνικών χωρικών υδάτων, σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές. Οι 25 αυτές περιπτώσεις δεν αφορούν στις λεγόμενες «αβλαβείς διελεύσεις», αλλά πρόκειται για σκάφη που εκτέλεσαν ναυτικούς ελιγμούς με ενεργοποιημένα τα οπλικά συστήματά τους.
Στα στοιχεία αυτά, δεν συμπεριλαμβάνονται οι έρευνες των τουρκικών ωκεανογραφικών πλοίων στο Αιγαίο, τα οποία εκτελούν έρευνες κατά παράβαση των πρωτοκόλλων της Βέρνης του 1976 και της Βουλιαγμένης του 1987, για αποχή από ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές αμφισβητούμενης υφαλοκρηπίδας.
Καρότο και μαστίγιο από την Άγκυρα
Βαθύτατο προβληματισμό για την ορθότητα ή μη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προκαλεί το γεγονός ότι η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, έφτασε στο αποκορύφωμά της τον μήνα Μάιο, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την Αθήνα.
Όσο η ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για τα αποτελέσματα της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», η οποία παρουσιάζεται και ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έσπαγε όλα τα ρεκόρ, πραγματοποιώντας 156 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με... 266 αεροσκάφη.
ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...