powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ορκωτοί λογιστές σε όλα τα νοσοκομεία

Άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία εντός του 2010 ενώ θα προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ.

Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, που άρχισε από σήμερα τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής ετέθησαν, πλην της πορείας των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο με το "κέντρο βάρους" να βρίσκεται στις δαπάνες ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που επιβαρύνουν επιπρόσθετα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.
Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και έλαβαν τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το Δημόσιο έχει ήδη ένα "μαξιλάρι" ύψους 4 δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ, ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.
Εκτιμάται ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κυμανθεί μεταξύ -3% και -3,2%. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση με την τρόικα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεν υπάρχει μία αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων- όπως συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο ασφαλιστικό).
Το κλιμάκιο της τρόικας- το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 30 άτομα- θα έχει τις επόμενες ημέρες, και κυρίως την Τετάρτη, διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης (Υγείας, Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εργασίας), τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, τη Νέα Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ δεν έχουν ακόμα απαντήσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ).
Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτίσουν ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση και το οποίο θα εγκριθεί η εκταμίευση της β΄ δόσης του δανείου, ύψους 9 δις. ευρώ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Νέα προβλήματα ενόψει για την Κυβέρνηση, καθώς πληροφορίες φέρουν την τρόικα να έχει υποδείξει στην Κυβέρνηση την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Επιπλέον "αγκάθια" ο υψηλός πληθωρισμός και η υστέρηση στα κρατικά έσοδα. Οι ελεγκτές θα παραμείνουν στη χώρα μας για δύο εβδομάδες. Έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμά τους, ενώ η 2η δόση του δανείου προς τη χώρα μας αναμένεται να εκταμιευθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, το αργότερο έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία. Από την αναθεώρηση του ΑΕΠ αναμένεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Δυσοίωνο οικονομικό μέλλον, για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, προδιαγράφει η ενδιάμεση έκθεση των ελεγκτών της Κομισιόν, που συντάχθηκε με βάση τα ευρήματα από την αποστολή που πραγματοποίησαν στην Αθήνα τον Ιούνιο. Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν, αλλά και κύκλων της Τράπεζας της Ελλάδας, 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να έχουν για το 2010, μείωση έως και 20% στο εισόδημά τους.
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι απογοητευτική.
"Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη", ανέφερε, συμπληρώνοντας πως τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση. "Το κράτος έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών σε πολλές επιχειρήσεις", συνέχισε, επισημαίνοντας πως υπάρχει άλλος δρόμος ο οποίος δεν είναι χωρίς θυσίες, είναι, όμως, θυσίες που μπορεί να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...